Ordlista

Affärslogik

Affärslogik är en uppsättning funktioner med vilka du kan anpassa beteendet hosInsight Advisor. Affärslogik har två huvudfunktioner:

• Logisk modell: Den datamodell i appen som används för att generera visualiseringar.

• Vokabulär: Alternativa termer för frågor som ställs med naturligt språk.

Liknande termer: Logisk modell, vokabulär, domänlogik

SeAnpassa logiska modeller för Insight Advisor

Anpassat objekt

Anpassade objekt är anpassade visualiseringar som läggs till klientorganisationer av klientadministratörer eller ingår i ett av Qlik tilläggspaketen.

Liknande termer: Komplement

Se: Skapa en visualisering med ett anpassat objekt

Anteckningar

Med anteckningar kan du snabbt lägga till textkommentarer till en app eller ett diagram. De kan också innehålla ögonblicksbilder av data. Du kan hålla dem privata eller dela dem med andra användare.

Liknande termer: Kommentarer

Se Avbilda och dela insikter med anteckningar

App

Denna term har flera definitioner:

1. A Qlik Sense eller QlikView app: Appar är program som skapats särskilt för en viss uppgift. Appar innehåller data som laddas från datakällor och som tolkas med hjälp av visualiseringar.

Liknande termer: Dokument, arbetsbok

Se: Introduktion till Qlik Sense-appar

2. Qlik Sense MobileAppen: En mobilapp för iOS- och Android-enheter. I mobilappen kan du ansluta till och interagera med data i molnet. Du kan arbeta med dina tillgängliga appar.

Se: Qlik Sense Mobile SaaS

Ark

Ark är komponenter i Qlik Sense appar. De presenterar visualiseringar för appanvändare så att de kan utforska, analysera och upptäcka data. Ark kan vara offentliga eller privata.

Liknande termer: Instrumentpanel, arbetsblad

SeArkvyn

Behörigheter

Behörigheter är rollerna i data, delade och hanterade utrymmen som avgör vad användare kan göra i det utrymmet.

Liknande termer: Rättigheter, användarroller, säkerhetsroller

Se

Berättelse

En berättelse är ett appverktyg med vilket du kan dela datastatistik och upptäckter du har gjort i en app med andra användare, genom att kombinera rapportering, presentation och utforskande analys.

Liknande termer: Rapport

SeDela dina insikter med data storytelling

Bokmärke

Med bokmärken kan du spara specifika urvalstillstånd så att de kan tillämpas igen i en app vid ett senare tillfälle, och delas med andra användare. Layoutinformation kan lagras i bokmärken, så att användare kan ledas till rätt plats i appen när bokmärket används.

SeSkapa bokmärken för val

Datahanteraren

Datahanteraren är en appkomponent med vilken du kan läsa in och hantera datakällor i en app. Du kan också förhandsgranska och associera data och utföra datatransformationer.

Se: Ladda och hantera data med Datahanteraren

Datakatalog

Datakatalogen är en komponent i Datahanteraren och Skriptredigeraren med vilken du kan välja och läsa in data från alla de datauppsättningar som du har tillgång till.

Se: Ladda data från datakatalogen

Dimension

En dimension är en enhet som används för att kategorisera data i ett diagram. Till exempel representerar segmenten i ett cirkeldiagram eller staplarna i ett stapeldiagram enskilda värden i en dimension. Dimensioner är ofta ett enda fält med diskreta värden, men kan också beräknas i ett uttryck.

Liknande termer: Kategori, grupp

Se: Datagruppering med dimensioner

Dynamiska vyer

Med dynamiska vyer kan du fråga och visa relevanta delmängder av stora datauppsättningar från en annan app i ett diagram. De kan uppdateras dynamiskt när val görs. Dynamiska vyer påminner om on-demand-appar.

Se: Hantera data med dynamiska vyer

Egenskaper

När du redigerar ett ark innehåller Egenskaper alternativ för att konfigurera och utforma visualiseringar.

SeEgenskapspanelen

Favoriter

Favoriter är en standardsamling tillgänglig för alla användare där de kan lägga till appar, datauppsättningar och diagram från hubben.

Se: Favoriter

Fält

Ett fält är en datatillgång som innehåller värden, och läses in från en datakälla. På en grundläggande nivå motsvarar ett fält en kolumn i en tabell. Fält används för att skapa dimensioner och mått i visualiseringar.

SeFält

Föregående Load

En föregående inläsning är en skriptkonstruktion med vilken du kan läsa in från följande LOAD- eller SELECT-sats utan att specificera källan. Föregående inläsningar är ofta snabbare än interna inläsningar.

Se: Läsa in data från en tidigare inläst tabell

Hubb

Hubben är den centrala åtkomstpunkten för appar, utrymmen och samlingar.

Liknande termer: Access Point

SeMolnhubben

Insight Advisor

Insight Advisor är en uppsättning funktioner. Insight Advisor kan hjälpa dig att bygga din datamodell, skapa visualiseringar och analysera data.

Se: Vad är Insight Advisor och affärslogik?

Klientorganisation

Klientorganisationen är din molndistribution av Qlik Cloud. Det är en behållare för objekt som användare, appar och utrymmen.

Liknande termer: Driftsättning

SeSkapa och konfigurera klientorganisationen

Logisk modell

Den logiska modellen är den underliggande datamodellen som talar om för Insight Advisor hur man använder data när man genererar visualiseringar.

Liknande termer: Logisk modell, logiskt ramverk

Se: Skapa logiska modeller för Insight Advisor med Affärslogik

Meddelanden

Med aviseringar får du veta när det har skett ändringar i appar eller utrymmen, eller när varningar du ställt in har utlösts.

Se: Meddelanden

Mått

Ett mått är en beräkning baserad på en eller flera aggregeringar. Till exempel är summan av försäljningen en enskild aggregering, medan summan av försäljningen delat med antalet kunder är ett mått baserat på två aggregeringar.

Liknande termer: Aggregering, beräkning, mätvärde

Se: Mått

Originalobjekt

Originalobjekt är dimensioner, mått eller visualiseringar som har sparats så att de kan återanvändas i andra visualiseringar eller ark. Du kan sedan göra ändringar eller uppdateringar av originalobjektet på en enda plats, och få det att påverka alla objekt som använder originalobjektet.

SeÅteranvända resurser med originalobjekt

Prenumeration

Med prenumerationsrapporter kan du schemalägga återkommande e-postmeddelanden som innehåller ett PDF  med dina valda ark eller diagram.

SeSchemalägga rapporter med prenumerationer

QVD

En QlikView datafil (QVD) är en fil som innehåller data som exporterats från Qlik Sense eller QlikView. Det är ett inbyggt Qlik Sense format optimerat för snabbt läsa in data.

Se: Arbeta med QVD-filer

Samling

Samlingar är ett verktyg med vilket du kan gruppera appar, diagram och länkar i hubben för enkel åtkomst och sortering. Till exempel är dina favoriter en samling.

Se: Samlingar

Set-analys

Uppsättningsanalys definierar en alternativ uppsättning val i en visualisering som skiljer sig från de i det aktuella urvalet. Detta gör att du kan utföra jämförande analyser.

SeSet-analys

Skriptredigeraren

Skriptredigeraren är en skriptredigerare med vilken du kan bygga och anpassa det skript som läser in data till din app.

Liknande termer: Skriptredigeraren

Se: Ladda och omvandla data med skript

Syntetisk nyckel

En syntetisk nyckel är en sammansatt nyckel mellan två tabeller i datamodellen. De skapas när minst två tabeller har minst två gemensamma fält. Om du får en varning om syntetiska nycklar när du läser in data bör du granska datastrukturen i datamodellvyn. En syntetisk nyckel är inte nödvändigtvis ett problem, men om du har syntetiska nycklar baserade på andra syntetiska nycklar kan det finnas fel i din datamodell.

SeSyntetiska nycklar

Urval

Val är värden som valts av en användare i visualiseringar i en app som används för att filtrera data. När ett urval görs uppdateras alla associerade visualiseringar för att återspegla valet. Val kan sparas som bokmärken och delas med andra användare.

Se: Utforska data med visualiseringar

Utrymme, data

Datautrymmen är utrymmen som används för att skapa och lagra datatillgångar och styra åtkomsten till dem.

Se: Datautrymmen

Utrymme, hanterade

Hanterade utrymmen är noggrant kontrollerade utrymmen som används för att dela appar med en begränsad grupp användare.

SeArbeta i hanterade utrymmen

Utrymme, personligt

Ett personligt utrymme är ett privat utrymme som tillhör användare där de kan utveckla appar.

SeArbeta i utrymmen

Utrymme. delat

Delade utrymmen är områden där appar och datakällor kan delas med andra användare för gemensam utveckling.

SeArbeta i delade utrymmen

Visualisering

Visualiseringar är diagram, tillägg och andra objekt som visualiserar dina data för utforskning i ett ark.

Liknande termer: Diagram

Se: Arbetar med visualiseringar

Vokabulär

Ordförråd är en affärslogikfunktion med vilken du kan lägga till synonymer och anpassade analyser till Sök i Insight Advisor och Insight Advisor Chat.

SeSkapa vokabulärer för Insight Advisor

Ögonblicksbild

Ögonblicksbilder är grafiska representationer av en visualisering vid en viss tidpunkt. Ögonblicksbilder används för att skapa berättelser.

Liknande termer: Skärmbild

SeSamla in information till berättelser med hjälp av ögonblicksbilder

Övervaka i hubben

Övervaka i hubben är en funktion med vilken du kan lägga till diagram från ark eller Insight Advisor till hubben så att du kan övervaka dem utan att öppna en app.

SeÖvervaka visualiseringar