Arbeta i hanterade utrymmen

Ett hanterat utrymme är en kontrollerad del av Qlik Cloud-analys-hubben. Du hittar dina hanterade utrymmen via listrutan för utrymmen i Katalog.

Anteckning om informationHanterade utrymmen är inte tillgängliga i Qlik Sense Business eller Qlik Cloud-analys standard.

Appar kan publiceras till ett hanterat utrymme från personliga utrymmen och delade utrymmen. Vid publiceringen skapas en kopia av appen i det hanterade utrymmet. Publicerade appar bevarar en relation till den ursprungliga appen för ompublicering.

Hanterade utrymmen är endast tillgängliga för medlemmar. När du lägger till medlemmar i ett utrymme kan du tilldela dem en utrymmesroll. Rollen är en uppsättning med behörigheter som de har för det utrymmet och objekt som ingår i utrymmet.

Följande utrymmesroller är tillgängliga i hanterade utrymmen:

• Ägare: Kan hantera utrymmet och dess medlemmar samt öppna appar i utrymmet. Detta är inte en roll som du kan tilldela andra medlemmar i utrymmet såvida inte du är en administratör. Denna utrymmesroll kan inte heller tas bort från utrymmesmedlemmen utan åtgärd från administratören. Det går inte att ta bort en medlem som har rollen Ägare från utrymmet såvida inte du har åtkomst till Hanteringskonsol som administratör.
  • Kan hantera: Kan hantera utrymmet och dess medlemmar.
  • Kan publicera: Kan publicera appar i utrymmet. De kan inte öppna appar i utrymmet.
  • Kan bidra: Kan visa och öppna appar i utrymmet. Användare som kan bidra kan skapa privat innehåll i appen och göra det innehållet offentligt.
  • Kan visa: Kan visa och öppna appar i utrymmet.
  • Har begränsad vy: Kan visa och öppna appar i utrymmet. De kan exportera ark eller diagram som bilder och PDF-filer men de kan inte exportera data.

• Kan använda data: Kan använda datakällor, men kan inte skapa eller redigera datakällor. Kan inte skapa innehåll eller hantera utrymmet. Mer information om datakällor inne i ett utrymme finns i Hantera datakällor i utrymmen.
  • Kan styra: Kan ladda appar och skapa schemalagda laddningar.

Medlemmar kan ha flera roller tilldelade. Appar i utrymmet kan öppnas av utrymmets medlemmar med utrymmesrollen Ägare, Kan hantera, Kan bidra eller Kan visa. För detaljerad information om behörigheterna som de får med varje roll, se Hantera behörigheter i hanterade utrymmen.

Appar i ett hanterat utrymme kan också öppnas av icke-medlemmar av ett utrymme med vilka appar har delats, se:Delning av appar med användare som inte är medlemmar i ett utrymme.

Appar som publicerats till ett hanterat utrymme behåller data laddade i appen, men inkluderar inte deras datafiler eller datakopplingar. För att hålla data aktuella bör datakällor läggas till i det hanterade utrymmet. Mer information finns i Datakällor för appar i hanterade utrymmen.

Alla åtgärder i ett hanterat utrymme, till exempel att öppna en app, loggas i Hanteringskonsol.

Skapa hanterade utrymmen

Huvud- och Analytics-administratörer och användare med säkerhetsrollen Managed Space Creator kan skapa hanterade utrymmen. Mer information finns i Tilldela säkerhetsroller.

Utrymmesägare kan ändras i Hanteringskonsol av huvudadministratörer eller analysadministratörer.

1. Klicka på Lägg till nytt och välja Skapa utrymme.

2. Välj Hanterat utrymme.
  3. Ange ett namn och en beskrivning av utrymmet. Namnet måste vara unikt.
  4. Klicka på Skapa.

Lägga till medlemmar i hanterade utrymmen

Medlemmar kan läggas till i utrymmet av huvudadministratören, Analytics-administratören eller medlemmar med rollen Kan hantera.

Om grupper är tillåtna i klientorganisationen kan du lägga till grupper med medlemmar i ditt utrymme. Om en utrymmesmedlem har både individuella behörigheter och gruppbehörigheter i ett utrymme tillämpas den högsta behörighetsnivån. Användargrupper skapas i identitetsleverantören.

Gör följande:

1. I utrymmet klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Medlemmar.

2. Klicka på Lägg till medlemmar.

3. Sök efter användare eller grupper via namn och välj medlemmarna du vill lägga till i utrymmet.

4. Välj behörigheter för de nya medlemmarna och klicka på Lägg till.

Du kan också lägga till alla användar som medlemmar i ett utrymme för att enkelt kunna dela innehålla med alla i klientorganisationen. Om du exempelvis har appar med information som ska vara allmänt tillgänglig kan du spara apparna i ett utrymme som alla har tillgång till.

Gör följande:

1. I utrymmet klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Medlemmar.

2. Klicka på Lägg till medlemmar.

3. Välj behörigheter i listrutan bredvid Alla på <din_klientorganisations_namn>.

4. Klicka på Klart.

Ta bort medlemmar från hanterade utrymmen

Du kan ta bort medlemmar från ett utrymme.

Gör följande:

1. I utrymmet klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Medlemmar.
  2. Klicka på ikonen för fler åtgärder Fler åtgärder bredvid den medlem som du vill ta bort från utrymmet.
  3. Klicka på Ta bort.

Ta bort hanterade utrymmen

Huvudadministratören, Analytics-administratören eller en användare med rollen Ägare eller Kan hantera kan ta bort ett utrymme.

Du kan ta bort ett utrymme. Endast huvudadministratören, Analytics-administratören eller en användare med rollen Ägare eller Kan hantera kan ta bort ett utrymme.

1. I utrymmet klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Ta bort utrymme.
  2. Klicka på Ta bort.

Utveckla och publicera appar för hanterade utrymmen

Här är ett exempelarbetsflöde för hur man använder hanterade utrymmen.

1. Skapa en app med testdata

Apputvecklare skapar en app med testdata, antingen i ett personligt utrymme eller i ett delat utrymme. De lägger till datakällor och skapar en datamodell.

Skapa appar och lägga till data

Datakällor för appar i hanterade utrymmen

2. Skapa ett hanterat utrymme

Huvudadministratören, Analytics-administratören eller användare med säkerhetsrollen Managed Space Creator skapar ett hanterat utrymme.

3. Lägg till administratörer till det hanterade utrymmet

Klientorganisations- eller analysadministratören överför ägarskapet för utrymmet till en användare som får fullständig åtkomst till appar i utrymmet och som kan lägga till medlemmar med rollen Kan hantera i utrymmet. Dessa användare får administratörsbehörighet i utrymmet.

4. Lägga till publiceringsanvändare till utrymmet

Utrymmesägaren eller medlemmar med rollen Kan hantera kan lägga till medlemmar med rollen Kan publicera till utrymmet. Om medlemmar behöver åtkomst till utrymmet kan ytterligare behörighet beviljas.

5. Publicera appen till det hanterade utrymmet

När appen är klar för förbrukning kan medlemmar med rollen Kan publicera publicera sina appar i det hanterade utrymmet. Ägaren av det hanterade utrymmet eller medlemmar med rollen Kan hantera lägger till datakällorna som hänvisas till i appladdningsskriptet i utrymmet.

Olika kopior av en app kan användas för att publicera om appen i ett hanterat utrymme. Anta till exempel att du har ett arbetsflöde med olika delade utrymmen för utveckling och verifiering, och att en app publiceras från utvecklingsutrymmet. Senare kan uppdateringar som görs i kopian i verifieringsutrymmet publiceras igen från det utrymmet till det hanterade utrymmet.

Publicera appar till hanterade utrymmen

6. Lägga till läsare och användare som kan bidra till det hanterade utrymmet

Utrymmets ägare och medlemmar med rollen Kan hantera kan lägga till utrymmets målgrupp med rollerna Kan visa, Kan bidra och Kan använda data.

7. Skapa ett laddningsschema för appen

Utrymmesägaren kan schemalägga laddningar för appen i det hanterade utrymmet.

8. Publicera uppdateringar till appen

I takt med att uppdateringar görs av appen eller data i appen kan publiceringsanvändare publicera om den uppdaterade appen till det hanterade utrymmet.

Publicera appar till hanterade utrymmen

9. Dra tillbaka en app från de hanterade utrymmena

När appen inte behövs längre kan administratörer ta bort den från det hanterade utrymmet.

10. Dra tillbaka utrymmet

När utrymmet inte behövs längre kan du ta bort det.