Tilldela användarrättigheter

Användarrättigheter avgör vilka områden i klientorganisationen som användare har åtkomst till, och vad de kan göra i dessa områden. Huvudadministratörer kan tilldela eller ta bort en användarrättighet från Hanteringskonsol.

Anteckning om informationDetta ämne är tillämpligt på Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business och Qlik Cloud Government. Om du har en prenumeration på någon av versionerna Standard, Premium eller Enterprise av Qlik Cloud-analys eller Qlik Cloud Data Integration ska du se Hantera användare – Kapacitetsbaserade prenumerationer.

Vad är användarrättigheter

När användare ansluter sig till klientorganisationen tilldelar du dem Professional-rättighet eller Analyzer-rättighet. Antalet användarrättigheter baseras på din Qlik Cloud-prenumeration. Du kan se antalet tillgängliga användarrättigheter och hur många användare du har använt på Hanteringskonsol startsidan. Mer information finns i Övervaka resursförbrukning.

• Professional-rättighet är avsedd för användare som skapar innehåll i Qlik Sense. Användare med Professional-rättighet kan skapa delade utrymmen samt skapa, redigera och publicera ark eller appar, och dessutom skapa och redigera aviseringar.

Anteckning om informationAnvändare med Professional-rättighet har ingen begränsning på det antal parallella användarkopplingar de kan ha.
  • Analyzer-rättighet avsedd för användare som bara använder ark och appar som andra har skapat. Användare med Analyzer-rättighet kan inte skapa, redigera eller publicera ark eller appar, men de kan skapa berättelser, bokmärken och ögonblicksbilder baserat på data i appar som har delats med dem. Användaren kan också generera On-Demand-appar, skriva ut objekt, berättelser och ark, samt exportera data från ett objekt till Microsoft Excel.

• Analyzer Capacity (minuter) är avsett att ge Analyzer-åtkomst under en viss tid. Du kan se det totala antalet tillgängliga minuter per månad och de förbrukade minuterna på Hanteringskonsol-startsidan.

Hantera användarrättigheter

Huvudadministratörer kan hantera användarrättigheterna under Användare i Hanteringskonsol.

Tilldela användarrättigheter

Gör följande:

1. Gå till Användare i Hanteringskonsol och välj fliken Alla användare.
  2. Välj en eller flera användare från listan.

3. Klicka på Ändra rättigheter.
  4. Markera kryssrutan för rättigheten du vill tilldela och klicka sedan på Spara.
Anteckning om informationDu kan tilldela användarrättigheter automatiskt. Se Aktivera dynamisk tilldelning.

Ta bort användarrättigheter

Gör följande:

1. Gå till Användare i Hanteringskonsol och välj fliken Alla användare.
  2. Välj en eller flera användare från listan.

3. Klicka på Ändra rättigheter.
  4. Avmarkera kryssrutan för den tilldelade rättigheten och klicka på Spara.

Ändra användarrättigheten från Analyzer till Professional

Gör följande:

1. Gå till Användare i Hanteringskonsol och välj fliken Alla användare.
  2. Välj en eller flera användare från listan.

3. Klicka på Ändra rättigheter.
  4. Välj Professional och klicka på Spara.

Aktivera dynamisk tilldelning

Du kan aktivera automatisk tilldelning av Professional-rättighet eller Analyzer-rättighet till användare när de loggar in på Qlik Cloud.

Det finns två växlingar för tilldelning av dynamiska rättigheter: Aktivera dynamisk tilldelning av professionella användare och Aktivera dynamisk tilldelning av analysanvändare. Beroende på vilka växlingar du aktiverar finns det fyra alternativ:

• Båda aktiverade: Professional-rättighet är tilldelad om den är tillgänglig, annars Analyzer-rättighet. Om ingen av dessa är tillgänglig tilldelas Analyzer Capacity, om den är tillgänglig.

• Bara aktiverad för Professional: Professional-rättighet tilldelas om sådan finns tillgänglig, annars tilldelas Analyzer-kapacitet om det finns tillgängligt.

• Bara aktiverad för Analyzer: Analyzer-rättighet tilldelas om sådan finns tillgänglig, annars tilldelas Analyzer-kapacitet om det finns tillgängligt.

• Båda avstängda: Åtkomsten Analyzer-kapacitet tilldelas, om det finns tillgängligt.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol går du till Inställningar > Rättigheter.
  2. Slå på alternativet Aktivera dynamisk tilldelning av Professional-användare för att tilldela Professional-rättighet automatiskt.
  3. Slå på alternativet Aktivera dynamisk tilldelning av Analyser-användare för att tilldela Analyzer-rättighet automatiskt.

Om du byter till en ny licensnyckel tas alla dina tilldelningar bort, eftersom de är associerade med licensen och inte med klientorganisationen. Om du börjar använda den gamla licensnyckeln igen kommer dock tilldelningarna att finnas där.