Dela appinnehåll med anonym åtkomst

Med anonym åtkomst kan du tillåta personer utanför Qlik Cloud-klientorganisationen att få åtkomst till Qlik Sense-appens innehåll. Du kan dela appar som länkar som kan öppnas av vem som helst, eller så kan du använda qlik-embed för att bädda in appens innehåll direkt på andra webbsidor och program.

Anonym åtkomst styrs på app-nivå. Användare med rätt behörigheter kan aktivera eller inaktivera anonym åtkomst efter behov. Dessa användare kan också konfigurera inställningar för åtkomstkoder samt visa och kopiera länkar och koder som ger anonym åtkomst.

Anteckning om information Denna funktion är endast tillgänglig med en Qlik anonym åtkomst-prenumeration. Mer information finns i Qlik anonym åtkomst Prenumerationer.
Information om Qlik Cloud Government

Qlik anonym åtkomst-prenumerationer är inte tillgängliga i Qlik Cloud Government.

Terminologi på den här sidan

Följande terminologi används i innehåll om anonym åtkomst:

• Anonyma användare: användare som får tillgång till appinnehåll anonymt, antingen via anonyma åtkomstlänkar till appen eller genom att använda inbäddade analyser anonymt. Dessa användare är inte medlemmar av Qlik Cloud-klientorganisationen och behöver inte heller Qlik -konton.

• Användare i klientorganisationen: användare som är medlemmar i klientorganisationen, som hanterar klientorganisationen och utvecklar analyser för användning av anonyma användare. Användare i klientorganisationen är användare med Full User-rättigheter eller specifika administratörsrättigheter i klientorganisationen.

Användningsfall

Anonym åtkomst möjliggör offentlig användning av analyser utan autentisering. Du kan använda anonym åtkomst för att dela appinnehåll på följande sätt:

• Skapa länkar till appar som kan öppnas för att utforska deras ark. Vem som helst med en internetanslutning kan öppna dessa länkar.

• Generera inbäddningskoder som kan användas för att integrera appens innehåll direkt på webbplatser och i program. Slutresultatet kan användas utan autentisering till Qlik Cloud.

Anonym åtkomst gör att du på ett säkert sätt kan bygga och dela Qlik-analyser på en global skala. Det finns många möjliga användningsområden, inklusive:

• En organisation vill tillhandahålla en länk inom sin webbplats till en Qlik Sense-app där vem som helst kan få tillgång till statistik om marknadstrender eller organisationens inverkan på samhället.

• En organisation vill bädda in insikter för en begränsad datauppsättning på sin webbplats som vänder sig till allmänheten. Exempelvis kan de bädda in en visualisering där användarna kan visa och interagera med realtidsdata som är offentlig egendom.

Arbetsflöde

1. Bygga din app

Skapa en Qlik Sense-app med en datamodell och visualiseringar som återspeglar de data som du vill visa för externa målgrupper.

Skapa analyser med Qlik Sense

2. Publicera appen till ett hanterat utrymme

När basarken och datastrukturen är klara publicerar du appen i ett hanterat utrymme. Nu kan du också konfigurera hur appen ska laddas om för att återspegla nya data.

Publicera appar

Ladda appdata

3. Aktivera anonym åtkomst

För varje app som du vill göra tillgänglig med anonym åtkomst måste du först aktivera anonym åtkomst. När du gör detta blir applänken och inbäddningskoden synliga och kan användas.

Aktivera och inaktivera anonym åtkomst

4. Alternativ 1: distribuera applänken för anonym åtkomst

Dela applänkar för anonym åtkomst

5. Alternativ 2: använd inbäddningskoden för att integrera appinnehållet på webbplatser och program

Dela inbäddade koder för anonym åtkomst

Säkerhetsöverväganden

När du gör appinnehåll tillgängligt med anonym åtkomst blir det tillgängligt utan autentisering för Qlik Cloud. I vissa fall (till exempel vid inbäddning på webbplatser) blir den tillgänglig för allmänheten.

Tänk på följande bästa praxis för datasäkerhet när du arbetar med anonym åtkomst:

• Dela inte appar som innehåller känslig information via anonym åtkomst.

• Var extra försiktig när du laddar data från delade datakällor i appar och sedan gör dem tillgängliga med anonym åtkomst. Dessa datakällor kan förändras över tid och det är inte säkert att du känner till andra användares ändringar.

Behörighetsinställningar

Administratörer för klientorganisationer kontrollerar möjligheten för varje användare i klientorganisationen att konfigurera anonym åtkomst till appar. Det gör de i aktivitetscentret för Administration.

Om en användare i klientorganisationen ska kunna skapa länkar till appar som personer utanför klientorganisationen har åtkomst till måste behörigheten Skapa offentlig länk konfigureras till Tillåtet för klientorganisationens användare. Det görs av en klientorganisationsadministratör.

Denna behörighet kan tilldelas på något av följande sätt:

• Tilldela behörigheten i rollen User Default (påverkar alla klientorganisationens användare)

• Tilldela behörigheten i en anpassad roll (påverkar endast klientorganisationens användare som har den anpassade rollen)

Rollen User Default

1. Gå till Användare i aktivitetscentret för Administration.

2. Byt till fliken Behörigheter.

3. Klicka på User Default.

4. Expandera Funktioner och åtgärder.

5. Använd listrutan för att justera värdet för Skapa offentlig länk.

6. Klicka på Bekräfta.

Anpassade roller

Klientorganisationsadministratörer kan också skapa anpassade roller för att öka behörigheterna för vissa användare över User Default. Som administratör kanske du vill begränsa behörigheterna för anonym åtkomst i User Default och sedan skapa en anpassad roll för att ge anonym åtkomst till en viss uppsättning användare.

1. Gå till Användare i aktivitetscentret för Administration.

2. Byt till fliken Behörigheter och klicka på Skapa nytt för att skapa en ny anpassad roll.

3. Ange ett Namn och, om du vill, en Beskrivning för den nya rollen.

4. Expandera Funktioner och åtgärder under Behörigheter.

5. För Skapa offentlig länk använder du listrutan för att välja Tillåtet.

6. Klicka på Bekräfta.

7. Växla tillbaka till fliken Alla användare.

8. Markera kryssrutorna för de användare vars behörigheter du vill ändra.

9. Klicka på Redigera roller.

10. Tilldela den nya anpassade rollen till specifika användare och klicka på Spara.

Krav

För att arbeta med anonym åtkomst behöver du:

• Åtkomst till en klientorganisation som skapats inom en Qlik anonym åtkomst-prenumeration. Appar som du vill dela måste finnas i den här klientorganisationen.

• De behörigheter som krävs i både klientorganisationen och i det utrymme där appen finns. Se Behörigheter för att konfigurera anonym åtkomst.

• Den app du delar för anonym åtkomst måste finnas i ett hanterat utrymme.

• Om du använder qlik-embed måste en specifik OAuth-klient konfigureras i klientorganisationen. Det måste göras av en klientorganisationsadministratör. Se Skapa en OAuth-klient för anonyma inbäddningar av appinnehåll.

Behörigheter för att konfigurera anonym åtkomst

I Qlik Cloud-analys innebär arbete med anonym åtkomst följande:

• Aktivera och inaktivera anonym åtkomst för en app

• Inställningar för åtkomstkod

• Visning och kopiering av applänkar och inbäddningslänkar

Behörigheter för att konfigurera anonym åtkomst

För att aktivera och inaktivera anonym åtkomst till en app behöver du följande utrymmesroller och administratörstilldelade behörigheter:

• Värdet Tillåtet för behörigheten Skapa offentlig länk . Detta tilldelas av en klientorganisationsadministratör. Du kan få behörigheten via User Default-inställningar eller en anpassad roll.

Mer information finns i Behörighetsinställningar.

• En av följande roller i det hanterade utrymme där appen är placerad:

• Ägare (till utrymmet)

• Kan hantera

Behörigheter för att kopiera länkar

När anonym åtkomst har aktiverats för en app kan en användare med någon av följande utrymmesroller i appens utrymme kopiera länken:

• Ägare (till utrymmet)

• Kan hantera

• Kan bidra

• Kan visa

• Har begränsad vy

• Kan styra

Mer information finns i Kopiera en anonym åtkomst-länk till en app.

Behörigheter för att kopiera länkar

När anonym åtkomst har aktiverats för en app kan en användare med någon av följande utrymmesroller i appens utrymme kopiera länken:

• Värdet Tillåtet för behörigheten Skapa offentlig länk . Detta tilldelas av en klientorganisationsadministratör. Du kan få behörigheten via User Default-inställningar eller en anpassad roll.

Mer information finns i Konfigurera behörigheter för användare som kan konfigurera anonym åtkomst.

• En av följande roller i det hanterade utrymme där appen är placerad:

• Ägare (till utrymmet)

• Kan hantera

Mer information finns i Kopiera en inbäddningskod för en app.

Utveckling av appar som används för anonym åtkomst

Det finns många alternativ för utveckling av de appar som du vill dela från en Qlik anonym åtkomst-klientorganisation. Exempel:

• Du kan utveckla dina app i själva Qlik anonym åtkomst-klientorganisationen själv.

• Qliks Platform Operations-koppling är också tillgänglig för Qlik anonym åtkomst-klientorganisationer. Med denna Qlik programautomatisering-koppling kan du utveckla din app i en annan klientorganisation och sedan distribuera den till den klientorganisation från vilken du delar den anonymt. Mer information om kopplingen finns i Qlik Översikt över Platform Operations-kopplingen.

Aktivera och inaktivera anonym åtkomst

När du aktiverar anonym åtkomst blir applänken och inbäddningskoden användbara och görs tillgängliga för kopiering och distribution.

1. Öppna aktivitetscentret för Insikter eller Analyser i Qlik Cloud-analys.

2. Högerklicka på appen eller klicka på ikonen  Trepunktsmeny bredvid.

3. Klicka på Dela Dela. Dialogrutan för dela öppnas.

4. I delavsnittet Vem som helst med länken kan du aktivera och inaktivera anonym åtkomst.

Återkalla anonym åtkomst till en app

Om du behöver återkalla anonyma användares åtkomst till appen finns det två åtgärder du bör överväga: inaktivera den anonyma åtkomsten helt och hållet och återställ åtkomstkoden.

Inaktivera anonym åtkomst för appen

När du stänger av åtkomsten helt och hållet kommer appen inte längre att vara tillgänglig för någon användare utanför klientorganisationen. För instruktioner om hur du stänger av anonym åtkomst, se Aktivera och inaktivera anonym åtkomst.

Återställa åtkomstkoden

När du aktiverar anonym åtkomst innehåller applänken och inbäddningskoden en åtkomstkod. Denna åtkomstkod upphör inte att gälla. Du kan återställa åtkomstkoden så att användare med den gamla åtkomstkoden inte längre kan komma åt appen, men användare med den nya åtkomstkoden kan komma åt den.

Återställning av åtkomstlänk påverkar både applänk och inbäddningskod.

1. Öppna aktivitetscentret för Insikter eller Analyser i Qlik Cloud-analys.

2. Högerklicka på appen eller klicka på ikonen  Trepunktsmeny bredvid.

3. Klicka på Dela Dela. Dialogrutan för dela öppnas.

4. I delavsnittet Vem som helst med länken klickar du på Inställningar för att öppna inställningarna.

5. Klicka på Återställ åtkomstlänk.

När du har återställt åtkomstkoden kan du kopiera länken till den nya appen och bädda in koden. Alternativt kan du gå tillbaka till föregående sida i dialogrutan för att kopiera dem.

Visning av de appar i utrymmet som är aktiverade för anonym åtkomst

Medlemmar i det hanterade utrymmet med rollerna Ägare och Kan hantera kan se de appar som har anonym åtkomst aktiverad. Detta visas i Detaljer om utrymmeMedlemmar. Anonym åtkomst är listad som en medlem i utrymmet.

Stäng av anonym åtkomst för en app genom att klicka på  Trepunktsmeny bredvid appen och klicka på Papperskorg Stäng av.

Delavsnittet Medlemmar i ett hanterat utrymme visar Anonym åtkomst som en medlem med tillgång till två appar.

Delavsnittet "Medlemmar" på utrymmessidan, där "Anonym åtkomst" listas som en användare med åtkomst till specifika appar

Använda innehåll som delas genom anonym åtkomst

För att anonyma användare ska kunna använda innehåll skapas tillfälliga app-sessioner för att ge dem åtkomst till appen. Varje anonym session varar i 15 minuter. För att en anonym användare ska kunna fortsätta analysera innehåll kan de uppdatera sin webbläsare och starta en ny session på 15 minuter.

Mer information om hur anonyma användare kan navigera och utforska innehållet i appen finns i Analysera data utan att läggas till i en Qlik Cloud-klientorganisation.

Visa klientorganisationens kapacitet för anonym åtkomst

Administratörer för klientorganisation och analys kan visa klientorganisationens köpta kapacitet för anonym åtkomst. Denna information visas i aktivitetscentrum för Administration.

Mer information finns i Anonym åtkomstskapacitet.

Begränsningar

I kontexten av en Qlik anonym åtkomst-prenumeration har anonym åtkomst följande begränsningar:

• I Qlik anonym åtkomst-klientorganisationer kan apputvecklare få tillgång till många av de andra funktioner som finns tillgängliga i Qlik Cloud-klientorganisationer. Ett antal funktioner är inte tillgängliga i Qlik anonym åtkomst-klientorganisationer. För en lista över vad som är tillgängligt och inte tillgängligt, se Qlik Cloud-analys-specifikationer och kapacitet.

• Med qlik-embed bäddar du in visualiseringar i externa källor för anonym användning. När du bäddar in visualiseringar för anonym åtkomst finns det begränsningar för vissa visualiseringar beroende på qlik-embed-UI-typer . Samma visualiseringspecifika begränsningar gäller även för anonym åtkomst. Dessutom kan Insikter på naturligt språk-objektet inte användas i någon inbäddning av appinnehåll för anonym åtkomst.

Se Visualiseringar för mer information om dessa begränsningar.

• Support för stora appar är inte tillgängligt i Qlik anonym åtkomst-prenumerationer.