Hantera användarrättigheter

Klientorganisationsadministratörer hanterar klientorganisationsanvändares åtkomstbehörigheter genom att tilldela roller. Baserat på dessa åtkomstbehörigheter tilldelas användaren automatiskt en användarrättighet. Klientorganisationsadministratörer kan ändra användarrättigheter manuellt från aktivitetscentret för Administration. Anonyma användare kan få åtkomst till offentligt delat innehåll utan att behöva användarrättigheter eller medlemskap i klientorganisationen.

Anteckning om information

Detta ämne är tillämpligt på Qlik anonym åtkomst-prenumerationer. För övriga Qlik Cloud-prenumerationer, se:

Terminologi på den här sidan

Följande terminologi används i innehåll om anonym åtkomst:

• Anonyma användare: användare som får tillgång till appinnehåll anonymt, antingen via anonyma åtkomstlänkar till appen eller genom att använda inbäddade analyser anonymt. Dessa användare är inte medlemmar av Qlik Cloud-klientorganisationen och behöver inte heller Qlik -konton.

• Användare i klientorganisationen: användare som är medlemmar i klientorganisationen, som hanterar klientorganisationen och utvecklar analyser för användning av anonyma användare. Användare i klientorganisationen är användare med Full User-rättigheter eller specifika administratörsrättigheter i klientorganisationen.

Vad är användarrättigheter

I Qlik anonym åtkomst tilldelas Full User-rättigheter till användare som kommer att ha fullständig åtkomst till att använda Qlik Cloud-funktioner. De är klientorganisationsanvändare som kan skapa appar och utrymmen, och arbeta med Dataintegrering. Användare med Full User-rättigheter kan anta alla utrymmes- och användarroller, samt administrativa roller i klientorganisationen.

När det gäller anonym åtkomst är det oftast Full Users som skapar och utvecklar analysinnehåll som ska delas anonymt. Anonyma användare får inte användarrättigheter eftersom de inte är medlemmar i klientorganisationen.

I Qlik anonym åtkomst kan en klientorganisationsanvändare antingen ha Full User-rättigheter eller inga rättigheter.

Övervaka förbrukning av användarrättigheter

Antalet användarrättigheter baseras på din Qlik Cloud-prenumeration. Administratörer kan övervaka antalet tillgängliga och förbrukade användarrättigheter på Startsidan för aktivitetscentret för Administration. Mer information finns i Övervaka resursförbrukning. Ägaren av servicekontot till Qlik Cloud-prenumerationen kan övervaka förbrukningen och visa prenumerationsinformation i My Qlik-portalen.

Anonym åtkomstskapacitet

Användning av anonym åtkomst är inte relaterad till förbrukning av användarrättigheter. I aktivitetscentret för Administration kan administratörer visa inköpt antal kapacitet för anonym åtkomst i klientorganisationen. Mer information finns i Anonym åtkomstskapacitet.

Automatisk tilldelning av användarrättigheter

Huvudadministratörer hanterar användares åtkomstbehörigheter genom att tilldela roller. Baserat på dessa åtkomstbehörigheter tilldelas klientorganisationsanvändaren automatiskt en användarrättighet.

Ändra användarrättighet manuellt

Anteckning om informationEnligt Qlik® kundavtal får du inte omtilldela användarrättigheter eller låta flera användare dela rättigheter så att din inköpta kvantitet överskrids.

Klientorganisationsadministratörer kan ändra användarrättigheter manuellt från aktivitetscentret för Administration.

Observera att ta bort rättighet inte påverkar roller eller behörigheter. För att förhindra en aktiv användare från att tilldelas en Full User-rättighet vid inloggning kan du ta bort alla åtkomsträttigheter som skulle uppgradera användaren till Full User eller inaktivera användaren.

Om du tar bort en användares rättighet påverkas inte andra resurser som ägs av ägaren.

Gör följande:

1. Gå till Användare > Alla användare i aktivitetscentret för Administration.
  2. Välj en eller flera användare i listan.

3. Klicka på Ändra rättigheter.
  4. Markera eller avmarkera kryssrutan för rättighet och klicka sedan på Spara.

Kontrollera åtkomsträttigheter

Huvudadministratörer kan undersöka vilka åtkomsträttigheter som har orsakat att en specifik användare har tilldelats Full rättighet.

Gör följande:

1. Gå till Användare > Alla användare i aktivitetscentret för Administration.

2. I kolumnen Rättighet hovrar du över Information.

En beskrivning visar information om rollerna som uppgraderade användaren till Full rättighet.

Beskrivning med åtkomsträttigheter

Beskrivning för kolumnen Rättighet

Hantera användare med status Begärd för Qlik anonym åtkomst-prenumerationer

Antalet användarrättigheter baseras på din Qlik Cloud-prenumeration. Administratörer kan övervaka antalet tillgängliga och förbrukade användarrättigheter på Startsidan för aktivitetscentret för Administration. Om du lägger till Full User-rättigheter i klientorganisationen när det inte längre finns några Full User-rättigheter tillgängliga, får användarna status Begärd. Med denna status kan de inte komma åt aktivitetscenter eller öppna appar. Användare som begär en rättighet listas under Användare > Alla användare i aktivitetscentret för Administration.

Användare förblir i status Begärd tills du antingen lägger till fler användarrättigheter eller ta bort åtkomst för andra användare, vilket frigör rättigheter. Användare som begär en rättighet tilldelas automatiskt Full User-rättigheter när fler görs tillgängliga. Kontakta Qlik Sales för att köpa ytterligare Full User-rättigheter.

Användare med Full User-rättigheter läggs till i en klientorganisation via inbjudan. Om gränsen för användarrättigheter har nåtts visas en varning när du lägger till medlemmar i ett utrymme, eftersom det kan leda till att användare hamnar i status Begärd. Om du vill ta reda på varför en användare uppgraderades till Full User kan du kontrollera användarens åtkomsträttigheter i kolumnen Rättigheter under Användare > Alla användare.

Om du vill frigöra fler rättigheter genom att ta bort åtkomst från andra användare kan du ta bort användarrättigheten Full User, inaktivera eller ta bort användaren.

Gör följande:

1. Gå till Användare > Alla användare i aktivitetscentret för Administration.
  2. Välj en eller flera användare i listan.

3. För att ta bort användarrättigheten klickar du på Ändra rättigheter, avmarkerar kryssrutan Full User och klickar på Spara.
  4. För att inaktivera eller ta bort en användare klickar du på Mer, väljer Inaktivera eller Radera och bekräftar åtgärden.