Administratörsroller i Qlik Sense

Det finns flera typer av Qlik Sense-administratörer. En individ kan ha fler än en administratörsroll tilldelad till sig.

Qlik Sense har stöd för fyra typer av administratörer:

• Servicekontoägare (SAO) – ansvarar för att hantera och konfigurera Qlik Sense SaaS-prenumerationen (eller testperioden). SAO är den globala eller övergripande administratören. Du kan ändra servicekontoägaren genom att kontakta Qlik. Initialt är servicekontoägaren huvudadministratör.
  • Huvudadministratör – ansvarar för att hantera organisationens Qlik Sense-miljö. Detta kan omfatta allt från hantering av användare till systemutökning och systemanpassning. Rollen huvudadministratör har fullständig åtkomst till hanteringskonsolen. Det finns alltid minst en huvudadministratör.
  • Analytics-administratör – administratörsroll som bara hanterar Analytics-tjänstens användarresurser. Användarresurser hanteras i Management Console. Med den här rollen kan organisationen förbättra systemstyrningen genom att begränsa vad en administratör kan göra (istället för att ge fullständig huvudadministratörsbehörighet). En Analytics-administratör kan till exempel inte hantera användare eller systemsäkerhet. Det finns ingen undre gräns för antalet Analytics-administratörer.
  • Dataadministratör – administrationsroll som bara hanterar datautrymmen och de dataresurser som finns där. Datautrymmen hanteras i Management Console och dataresurser hanteras från startsidan för Data Services. Med den här rollen kan organisationen förbättra systemstyrningen genom att begränsa vad en administratör kan göra (istället för att ge fullständig huvudadministratörsbehörighet). Till exempel kan en dataadministratör inte hantera användare eller systemsäkerhet. Det finns inget lägsta antal dataadministratörer.