Hantera datauppsättningar

Du kan hantera de datauppsättningar som ingår i datauppgifter för Mellanlagring, Lagring, Omvandling, Datamart och Replikering för att skapa omvandlingar, filtrera data och lägga till kolumner.

De datauppsättningar som ingår listas under Datauppsättningar i vyn Design. Du kan välja vilka kolumner som visas med kolumnväljaren (kolumnväljare).

Datauppsättningar i Designvyn för en dataarbetsuppgift

Datauppsättningar i Designvyn för en dataarbetsuppgift

Omvandlingsregler och explicita omvandlingar

Du kan utföra både globala och uttryckliga omvandlingar.

Omvandlingsregler

Du kan utföra globala omvandlingar genom att skapa en omvandlingsregel som använder % som jokertecken i omfattningen så att den används på alla matchande datauppsättningar.

Omvandlingsregler visas med ett mörklila hörn på det attribut som påverkas.

Uttryckliga omvandlingar

Uttryckliga omvandlingar skapas:

• När du använder Redigera för att ändra ett kolumnattribut

• När du använder Byt namn på en datauppsättning.

• När du lägger till en kolumn.

Uttryckliga omvandlingar åsidosätter globala omvandlingar, och anges med ett ljuslila hörn på det berörda attributet.

Filtrera en datauppsättning

Anteckning om informationFiltrering av datauppsättningar är tillgängligt för Mellanlagra datauppgifter som mellanlagrar data via Qlik Data Gateway – dataflytt, Lagring och omvandling av datauppgifter.

Du kan vid behov filtrera data för att skapa en delmängd av rader.

• Klicka på Filter.

Mer information finns här Filtrera en datauppsättning.

Byta namn på en datauppsättning

Du kan byta namn på en datauppsättning.

• Klicka på på en datauppsättning och sedan på Byt namn.

Lägga till kolumner

Du kan vid behov lägga till kolumner med omvandlingar på radnivå.

• Klicka på Lägg till kolumn

Mer information finns i Lägga till kolumner i en datauppsättning.

Redigera en kolumn

Du kan redigera kolumnegenskaper genom att välja en kolumn och klicka på Redigera.

• Namn

• Nyckel

Välj en kolumn som primär nyckel. Du kan också ställa in nycklar genom att markera eller avmarkera i Nyckel-kolumnen.

• Nollningsbar

• Datatyp

Ställ in datatyp för kolumnen. För vissa datatyper kan du ställa in ytterligare en egenskap, till exempel Längd.

Ta bort kolumner

Du kan ta bort en eller flera kolumner från en datauppsättning.

• Välj de kolumner som du vill ta bort och klicka på Ta bort.

Om du vill se borttagna kolumner klickar du på Visa borttagna kolumner. Borttagna kolumner anges med genomstruken text. Du kan hämta en borttagen kolumn genom att markera den och klicka på Återställ.

Anteckning om tipsFör att ta bort en tillagd kolumn markerar du den och klickar på Återställ.

Återställa uttryckliga ändringar av kolumner

Du kan återställa alla uttryckliga ändringar av en eller flera kolumner.

• Välj de kolumner som ändringar ska återställas för och klicka på Återställ.

Ändringar från globala omvandlingsregler återställs inte.

Om du återställer en tillagd kolumn tas den bort.

Inställningar för datauppsättningar

Du kan ändra inställningarna för datauppsättningen. Standardinställningen är att ärva inställningen i datatillgången, men du kan också ändra en inställning så att den uttryckligen är Av eller På.

• Klicka på på en datauppsättning och sedan på Inställningar.

Visa data

Du kan visa ett exempel på data och visa och validera formen på dina data när du utformar din datapipeline.

Följande krav måste vara uppfyllda:

• Visning av data är aktiverat på klientorganisationsnivån i Qlik Hanteringskonsol.

Aktivera Inställningar > Funktionskontroll > Visa data i Dataintegrering.

• Du har tilldelats rollen Kan visa data i det utrymme där datakopplingen finns.

• Du har tilldelats rollen Kan visa i det utrymme där dataprojektet finns.

För att visa exempeldata i fliken Datauppsättningar i Designvyn:

• Klicka på Visa data i Fysiska objekt.

Ett urval av data visas. Du kan ställa in hur många datarader som ska tas med i exemplet med Antal rader.

För att växla mellan datauppsättningar och tabeller:

• Välj Datauppsättningar för att visa den logiska representationen av data.

• Välj Fysiska objekt för att visa den fysiska representationen i databasen som tabeller och vyer.

Anteckning om nyheterDet här alternativet är inte tillgängligt om den fysiska representationen inte har skapats ännu.

Du kan filtrera exempeldata på två sätt:

• Använd filtrera för att filtrera vilka exempeldata som ska hämtas.

Om du till exempel använder filtret ${OrderYear}>2023 och Antal rader är inställt till 10 kommer du att få ett urval på 10 ordrar från 2024.

• Filtrera exempeldata efter en specifik kolumn.

Detta kommer bara att påverka befintliga exempeldata. Om du använder filtrera så att bara ordrar från 2024 inkluderas och ställer in kolumnfiltret så att ordrar från 2022 visas blir resultatet ett tomt urval.

Du kan också sortera dataurvalet via en specifik kolumn. Sorteringen kommer bara att påverka befintliga exempeldata. Om du använder filtrera så att bara ordrar från 2024 inkluderas och inverterar sorteringsordningen kommer exempeldata fortfarande bara innehålla ordrar från 2024.

Du kan dölja kolumner i datavyn:

• Dölj en enstaka kolumn genom att klicka på på kolumnen och sedan på Dölj kolumn.

• Dölj flera kolumner genom att klicka på på valfri kolumn och sedan på Visa kolumner. På så sätt kan du kontrollera synligheten för alla kolumner i vyn.

Validera och justera datauppsättningarna

Du kan validera alla datauppsättningar som ingår i dataarbetsuppgiften.

Expandera Validera och justera för att se alla valideringsfel och designändringar.

Validera datauppsättningarna

• Klicka på Validera datauppsättningar för att validera datauppsättningarna.

I validering ingår kontroll av att:

• Alla tabeller har en primär nyckel

• Det inte finns några saknade attribut.

• Det inte finns någon fördubblad tabell eller kolumnnamn.

Du kommer också att få en lista med designändringar jämfört med källan:

• Tillagda tabeller och kolumner

• Släppta tabeller och kolumner

• Tabeller och kolumner som har bytt namn

• Ändrade primärnycklar och datatyper

Expandera Validera och justera för att se alla valideringsfel och designändringar.

• Rätta valideringsfelen och validera datauppsättningarna igen.

• De flesta designändringar kan justeras automatiskt, utom ändrade primärnycklar och datatyper. I det här fallet måste du synkronisera datauppsättningarna.

Förbereda datauppsättningarna

Du kan förbereda datauppsättningar för att justera designändringar utan att data går förlorade om möjligt. Om det finns designändringar som inte kan justeras utan dataförlust får du möjlighet att återskapa tabeller från källan med dataförlust.

Uppgiften måste då stoppas.

• Klicka på och sedan på Förbered.

När datauppsättningarna har förberetts ska du validera datauppsättningarna innan du startar om lagringsuppgiften.

Återskapa datauppsättningar

Du kan återskapa datauppsättningarna från källan. När du återskapar en datauppsättning kommer data att gå förlorade i datatillgången. Så länge du har källdata kan du ladda om dem från källan.

Uppgiften måste då stoppas.

• Klicka på och sedan på Återskapa.

Begränsningar

• Om du tar bort eller byter namn på en kolumn i Google BigQuery leder det till att tabellen återskapas och till att data förloras.