Kom igång Administrera Qlik Sense® Enterprise SaaS

Den här introduktionssidan innehåller instruktioner, bästa praxis och videor som snabbt förbereder administratörer på att arbeta med Qlik Sense Enterprise SaaS.

Ett meddelande från Qliks Chief Customer Officer

Välkommen. Din framgång är vår framgång

Dra nytta av bekvämligheten i en SaaS-lösning genom att låta Qlik ta hand om infrastrukturen.

Qlik Sense Enterprise SaaS bygger på en mycket skalbar arkitektur som har utvecklats för molnet och med vars hjälp organisationer snabbt kan driftsätta en komplett serie analyser samt skala upp antalet användare och mängden data kraftigt utan att det påverkar prestandan, tillförlitligheten eller styrningsstandarderna.

Om du är van vid att driftsätta och administrera andra SaaS enterprise-applikationer, kommer du snabbt att förstå Qlik Sense-processerna och -verktygen.

Om du är ny i administratörsrollen, är den här sidan ditt första steg till framgång.

7 minuter

Skapa ett Qlik Account, konfigurera din klientorganisation och bjud in användare.

Ett Qlik Account kallas ibland ett Qlik-ID eller ULC. När du har registrerat ett Qlik Account har du automatiskt åtkomst till ett antal Qlik-webbplatser, inklusive Qlik Community och Kontinuerligt lärande med Qlik (QCC). Kunder och partner har åtkomst till Support-portalen och den fullständiga hämtningssidan. Partner har åtkomst till Partner-portalen.

Ett Qlik Account är inte bara en användarregistrering på Qlik, det inkluderar en association med Qlik IdP, som är den förvalda identitetsleverantören för SaaS-klientorganisationer. En klientorganisation är en enhet i Qliks programvaruprenumerationstjänst, en behållare för element såsom användare, appar och utrymmen.

Registrera dig för ett Qlik Account och konfigurera din klientorganisation

När du vill konfigurera en klientorganisation måste du logga in med ditt Qlik Account och följer stegen i det automatgenererade välkomstmeddelandet.

Skapa ett Qlik Account och en Qlik Sense SaaS-klientorganisation

1. Skapa ett Qlik Account på Testa Qlik Sense gratis.
  2. Öppna välkomstmeddelandet från Qlik.
  3. Klicka på Nu börjar vi.
  4. Bekräfta din e-postadress, skapa ett lösenord samt läs och godkänn villkoren.
  5. Klicka på Nästa.
  6. Välj din region på kartan.
  7. Klicka på Kom igång.

Din klientorganisation har skapats.

Anteckning om informationOm du inte har fått eller har tappat bort välkomstmeddelandet från Qlik, följer du stegen nedan.

Skicka om välkomstmeddelandet från Qlik

1. Gå till Qliks webbplats. Under Logga in väljer du My Qlik för Qlik Sense.
  2. Klicka på din profil (längst upp till höger) och välj Skapa klientorganisation.
  3. I fönstret Skapa klientorganisation kontrollerar du att din e-postadress är korrekt och klickar sedan på Skicka.

Ett välkomstmeddelande skickas till dig och du kan nu följa de stegvisa instruktionerna.

Anteckning om informationDet går bara att skapa en klientorganisation per e-postadress.

Kontoinnehavare

Den första användaren som loggar in i klientorganisationen blir både kontoinnehavare och huvudadministratör. Rollen kontoinnehavare är unik och kan inte överlåtas. Rollen huvudadministratör kan tilldelas andra användare.

Du måste ha minst en huvudadministratör, och som en säkerhetsfunktion kan du därför inte ta bort rollen huvudadministratör från dig själv.

Anteckning om varningDet är viktigt att kontoinnehavaren fortsätter att vara huvudadministratör, eftersom det annars finns risk att en konfiguration från en identitetsleverantör inte kan repareras eller ändras.

Lägg till användare

I Qlik Sense Enterprise SaaS kan du välja mellan att lägga till användare manuellt eller använda din egen identitetsleverantör (IdP).
Din prenumeration innehåller endast ett av alternativen.

Lägga till användare manuellt

Användare kan läggas till manuellt med Hanteringskonsol (https://<tenantname>.<region>.qlikcloud.com/console).

Från hubben når du även Hanteringskonsol via Start-menyn .

I delavsnittet Användare klickar du på knappen Bjud in och lägger till e-postadresserna för de användare som du vill lägga till. En inbjudan skickas ut till användarna.

Du kan även bjuda in användare från din profil.
Öppna dialogrutan Bjud in användare i profilmenyn.

Inbjudan är endast giltig under en begränsad period. När en inbjudan har skickats visar namnkolumnen på sidan Användare Inbjuden användare och statusen är Väntande. Användarna accepterar inbjudan genom att skapa ett Qlik Account. När inbjudan har godkänts visas det verkliga användarnamnet med statusen Aktiv.

Anteckning om informationOm svarstiden för inbjudan har gått ut, kan du skicka en ny inbjudan. Du kan ta bort inbjudningar med både status väntande och utgången.

När användarna har accepterat sin inbjudan får de automatiskt åtkomst. De kan börja skapa, redigera och publicera ark och appar, samt använda alla tillgängliga funktioner i hubben.

Som huvudadministratör kan du tilldela rollerna huvudadministratör och utvecklare till andra användare. Alla huvudadministratörer har samma behörighet.

Anteckning om informationRollen utvecklare behövs om du vill generera eller ta bort API-nycklar, som används för autentisering.

Lägga till användare med en identitetsleverantör (IdP)

Anteckning om informationFunktionen för att lägga till användare via en identitetsleverantör är endast tillgänglig om du har en Qlik Sense Enterprise SaaS-prenumeration. Qlik Sense Business stöder inte tillägg av användare via en identitetsleverantör.

Qlik använder OpenID Connect (OIDC) för integrering av Qlik Sense Enterprise SaaS med IdP:er.

Om du redan har en IdP, läs mer i delavsnittet Identitetsleverantör i din hanteringskonsol (https://<tenantname>.<region>.qlikcloud.com/console).

När du skapar en interaktiv identitetsleverantörskonfiguration väljer du från en lista med flera olika leverantörer.

Qlik Sense Enterprise SaaS stöder flera leverantörer för skapande av en interaktiv IdP-konfiguration. Använd alternativet Generisk om du har en IdP-leverantör som inte finns med i listan. Manuell konfiguration bör endast användas om du inte har en Discovery URL, eller om Discovery URL:en inte ger korrekta metadata.

Exempel på IdP-konfigurationer

10 minuter

Använda Salesforce.com som en IdP

9 minuter

Använda AD Federation Services som en IdP

Ge användare åtkomst

Huvudadministratörer kan tilldela åtkomst och ta bort åtkomst för användare i Hanteringskonsol. En prenumeration avgör vilka åtkomsttyper som är tillgängliga. Åtkomsttypen styr vad en användare kan göra i Qlik Sense.

Tilldela åtkomst

Du tilldelar användare åtkomst i Hanteringskonsol, under Användarallokering > Tilldelade användare.
Välj Översikt för att se tillgängliga åtkomsttyper.

Sidan Licensöversikt visar information om antalet tillgängliga åtkomsttyper och utrymmen.

Qlik Sense har stöd för följande åtkomsttyper för användare.

• Professional-åtkomst
    Åtkomsttyp för användare som behöver åtkomst till alla funktioner i Qlik Sense. Användare kan skapa, redigera, publicera ark eller appar och använda alla tillgängliga funktioner. Administratörer måste ha Professional-åtkomst.

• Analyzer-åtkomst
    Åtkomsttyp för användare som använder data, ark och appar skapade av användare med Professional-åtkomst. Användare kan inte skapa, redigera eller publicera ark eller appar, men de kan skapa och publicera berättelser, bokmärken och ögonblicksbilder baserat på data i appar.

• Analyzer-kapacitet
    Åtkomsttypen Analyzer-kapacitet liknar åtkomsttypen Analyzer.

Denna användartyp använder emellertid en åtkomsttyp som är konsumtionsbaserad och som i grunden är samma som Analyzer-åtkomsten när det gäller vilka funktioner som är tillgängliga. Du prenumererar på Analyzer-tid, ett definierat antal minuter per månader (kalenderdatum). Analyzer-tiden delas bland användarna och kan användas av vem som helst som ingår i användargruppen. Förbrukningen mäts i enheter om 6 minuter. För varje ny sexminutersperiod förbrukas en enhet.

Analyzer-kapacitet lämpar sig för användare som bara använder Qlik Sense några gånger i månaden.

Anteckning om informationDu kan uppgradera från Analyzer-åtkomst till Professional-åtkomst, men du kan inte nedgradera från Professional till Analyzer.

Dynamisk användartilldelning

Istället för att tilldela åtkomst till varje användare manuellt kan du slå på Dynamisk användartilldelning på sidan Inställningar i Hanteringskonsol.

Välj mellan fyra alternativ:

• Dynamisk tilldelning aktiverad både för Professional och Analyzer
    Professional-åtkomst tilldelas om sådan finns tillgänglig, annars tilldelas Analyzer-åtkomst.
    Om ingen av dessa är tillgänglig tilldelas Analyzer Capacity, om tillgänglig.
  • Dynamisk tilldelning aktiverad endast för Professional:
    Professional-åtkomst tilldelas om sådan finns tillgänglig, annars tilldelas Analyzer-kapacitet om det finns tillgängligt.
  • Dynamisk tilldelning aktiverad endast för Analyzer
    Analyzer-åtkomst tilldelas om sådan finns tillgänglig, annars tilldelas Analyzer-kapacitet om det finns tillgängligt.
  • Dynamisk tilldelning inaktiverad både för Professional och Analyzer
    Åtkomsten Analyzer-kapacitet tilldelas, om det finns tillgängligt.

Följande videor introducerar vanliga admin-uppgifter inom klientorganisationer.

Många av åtgärderna som rör appar och utrymmen är självbetjäningstjänster som är tillgängliga för användarna från hubben. Det innebär att dessa administratörsuppgifter kan utföras av användarna själva utan att kräva hjälp från admin. Behörigheter avgör vilka åtgärder som en användare kan utföra.

3 minuter

Hantera användare

Lägg till användare via en identitetsleverantör, eller via e-postinbjudningar med en registreringsprocess och efterföljande användarhantering.

4 minuter

Hantera utrymmen

Utrymmen är avsedda för apputveckling och åtkomstkontroll. Personliga utrymmen för privat arbete, delade utrymmen för gemensam utveckling och hanterade utrymmen för strikt åtkomstkontroll. Behörigheterna definierar åtkomsten till utrymmena för medlemmarna.

2 minuter

Hantera appar

Arbeta med appar: ladda upp, publicera, byt ägare och flytta appar mellan utrymmen.

2 minuter

Hantera laddningsscheman

Appar i molnhubben uppdateras inte automatiskt när datakällorna uppdateras. Ladda igen manuellt eller schemalägg en ny laddning.

Lär dig mer

Utöka kapaciteten i Qlik Sense

Utöka visualiseringskapaciteten i Qlik Sense med hjälp av standardwebbteknik.

Anpassa din Qlik Sense-upplevelse

Med anpassade teman kan du styla en app exakt efter dina önskemål genom att byta färger, lägga till bilder och bakgrunder och definiera fontstorlekar och -färger globalt eller granulärt i hela appen.

Bygg, utöka, bädda in

Utveckla alla typer av analyser du kan tänka dig med en komplett uppsättning API:er och integrera dem i valfri app, projekt eller process med det kraftfulla integrerade analysstödet.

Evenemang och webbseminarier

Livesänt webbseminarium Welcome Wednesdays

Delta i webbseminariet "Välkommen till Qlik". Seminariet ger en introduktion till praktiska resurser som är tillgängliga från Qlik. Denna session tar upp allt som finns i din verktygslåda för att komma igång, inklusive Qliks introduktionshubb, Qliks utbildningsportal, Qlik Community och supportportalen.

Mer information

Livesänt webbseminarium Techspert Talks

Den bästa tidpunkten för att lösa ett problem är innan det har inträffat. Du är inbjuden till vårt månatliga webbseminarium, där Qlik-experter delar med sig av de senaste insikterna och svarar på dina frågor!

Registrera dig

Webbseminarium på begäran Produkt i fokus

Upptäck vad som är möjligt, oavsett om du har använt Qlik ett tag eller är en ny användare. Anmäl dig för att utforska nya produktwebbseminarier och videor, och öka värdet av Qlik Sense i din organisation.

Mer information

Se svar

Hitta svar Qlik Community

Samarbeta med över 60 000 Qlik-tekniker och medlemmar från hela världen för att få svar på dina frågor och lyckas med din utveckling.

Ställ en fråga

Utbildning Kontinuerligt lärande med Qlik

Få åtkomst till Qliks utbildningsplattform där du lär dig i din egen takt när och var du vill. Välj vad, hur och när du vill lära dig mer oavsett kompetensnivå.

Mer information

Få support Har du frågor?

Sök i Qlik Support-databasen eller begär assisterad support om du har en mer komplex fråga.

Få support

Undersökning

Din röst är viktig. Hjälp oss att fortsätta förbättra denna upplevelse.

Svara gärna på vår undersökning, vi vill höra vad du tycker.

Delta i vår undersökning

Gör dig redo att omvandla hela din verksamhet med data.

Gratis provversion