Introduktion av data

Det första steget för att skapa en datapipeline i ett Qlik Cloud Data Integration-dataprojekt är att introducera data. I detta ingår att överföra data från den lokala datakällan och lagra datauppsättningar i ett läsoptimerat format. Du kan uppdatera data med kontinuerlig ändringshantering, eller använda schemalagda laddningar.

Du skapar en introduktion i en enda åtgärd, men den utförs i två steg.

• Mellanlagring av data

I detta ingår att kontinuerligt överföra data från den lokala datakällan till ett mellanlagringsområde med hjälp av en datauppgift för mellanlagring.

Mellanlagra data från datakällor

• Lagra datauppsättningar

I detta ingår att avläsa den initiala laddningen med mellanlagringsdata eller inkrementella laddningar och tillämpa data i läsoptimerat format med en lagringsdatauppgift.

Lagra datauppsättningar

När du har introducerat data kan du använda de lagrade datauppsättningarna på flera olika sätt.

• Du kan använda datauppsättningarna i en analysapp.

• Du kan skapa omvandlingar.

• Du kan skapa en datamart.

Introducera data

Du börjar introducera data i ett dataprojekt. Datauppsättningarna kommer att lagras i molndatalagret som har definierats i dataprojektet. Mer information om dataprojekt finns i Skapa en datapipeline .

1. Klicka på Lägg till nytt och sedan på Introducera data.

2. Lägg till Namn och Beskrivning för introduktionen.

Klicka på Nästa.

3. Välj källkoppling.

Du kan välja en befintlig källkoppling eller skapa en ny datakoppling till källan.

Mer information finns i Koppla till datakällor.

Klicka på Nästa.

4. Välj data som ska laddas.

Mer information finns i Välja data.

Klicka på Nästa.

Inställningar visas. Här kan du välja uppdateringsmetod och historikinställningar.

5. Välj vilken metod som ska användas för att uppdatera data i Uppdateringsmetod.

• Sammanställning av ändringsdata (CDC)

Om dina data även innehåller tabeller som inte stöder CDC eller vyer kommer två datapipelines att skapas. En pipeline med alla tabeller som stöder CDC, och en annan pipeline med alla andra tabeller och vyer som använder Ladda om och jämför.

• Ladda och jämför

6. Välj om du vill replikera historiken för tidigare data i tillägg till aktuell data i Historik.

Klicka på Nästa när du är klar.

7. Förhandsgranska de datauppgifter som skapas för att introducera data och byt namn på dem om du vill.

Anteckning om tipsNamnen används när databasscheman namnges i lagringsdatatillgången. Eftersom ett schema bara kan kopplas till en uppgift bör du överväga att använda unika namn så att du undviker konflikter med datatillgångar i andra dataprojekt som använder samma dataplattform.
  8. Välj om du vill öppna någon av de datauppgifter som skapats, eller återgå till dataprojektet.

Klicka på Slutför när du är klar.

Onboarding-datauppgifterna är nu skapade. För att börja replikera data behöver du:

Välja data

Du kan välja specifika tabeller eller vyer eller använda urvalsregler för att inkludera eller utesluta grupper med tabeller.

Anteckning om informationOm det ingår vyer i urvalet finns det inte stöd för CDC.

Använd % som jokertecken för att definiera urvalskriterier för scheman och tabeller.

• %.% definierar alla tabeller i alla scheman.

• Public.% definierar alla tabeller i schemat Public.

I Urvalskriterier får du en förhandsgranskning baserat på ditt urval.

Nu kan du göra något av följande:

• Skapa en regel för att inkludera eller utesluta en grupp med tabeller baserat på urvalskriterierna.

Klicka på Lägg till regel från urvalskriterier för att skapa en regel och välj antingen Inkludera eller Uteslut.

Du kan se regeln under Urvalsregler.

• Välj en eller flera datauppsättningar och klicka på Lägg till valda datauppsättningar.

Du kan se de tillagda datauppsättningarna under Uttryckligen valda datauppsättningar.

Urvalsreglerna gäller bara för den aktuella uppsättningen med tabeller och vyer, inte för tabeller och vyer som läggs till i framtiden.