Reseområden

Reseområden beräknar ISO-reseområden baserat på tid eller avstånd. Alla platser inom det returnerade området kan nås inom en viss tid, eller ligger inom ett visst avstånd längs vägar.

Exempel på reseområden

En karta som visar områden som är nåbara från två punkter.

Du kan beräkna ett reseområde med en av följande enheter:

• Sekunder

• Minuter

• Timmar

• Meter

• Yards

• Kilometer

• Miles

När en tidsenhet används beräknar Reseområde det område som nås inom den tiden. När en avståndsenhet används beräknar Reseområde området inom ett reseavstånd som är kortare än det angivna avståndet.

När du beräknar ett reseområde väljer du vilket transportmedel du vill använda. Följande typer av transporter är tillgängliga:

• Fågel: Beräknar reseområdet för en flygande fågel som färdas med tio meter per sekund.

• Bil: Skapar reseområde längs vägar begränsade till biltrafik.

• Cykel: Skapar reseområden längs vägar begränsade till cykel.

• Gångtrafik: Skapar reseområden längs vägar begränsade till gångtrafik.

• Lastbil: Skapar reseområden längs vägar begränsade till lastbil.

Reseområden returnerar följande fält:

• <datauppsättningsnyckelkolumn>: Nyckelkolumnen från den inmatade datauppsättningen.

• Reseområde: Polygongeometrin som definierar reseområdet.

• Kostnad: Kostnaden som den anges i Kostnad och Kostnadsenhet.

• Kostnadsenhet: Kostnaden som den anges i Kostnadsenhet.

• Status: Den returnerade statusen är antingen OK eller misslyckades: åtföljd av ett felmeddelande.

• Alla kolumner förutom nyckelkolumnen från indatauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

1. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

2. Under Operation väljer du Reseområden.

3. Under Kostnad anger du hur många av den valda enheten som ska användas för att beräkna reseområdet.

Om du vill använda ett manuellt inmatat antal väljer du Värde och anger kostnaden.

Om du vill använda siffror från ett fält väljer du Fält och anger det fältnamn som innehåller dina kostnader för reseområdet.

4. Under Kostnadsenhet väljer du den enhet som ska användas i reseområdet.

5. Under Transportsätt väljer du det transportsätt som ska användas för att beräkna reseområdet.

6. Under Datauppsättning 1 väljer du den typ av datakälla som ska användas i operationen och dess parametrar.

Datatyperna och parametrarna är desamma som i Load-operationen. För information om varje parameter för datauppsättningen, se:

7. Under Tabeller väljer du den tabell som ska laddas.

8. Under Fält väljer du de fält som ska laddas.

9. Klicka på Infoga skript.