Närmaste

Närmaste returnerar relationer och avstånd mellan objekt i en datauppsättning och de närmaste objekten i en annan, om någon är närmare än det maximala avståndet. Denna operation är användbar både för att få relationerna till de närmaste objekten och för att få avståndsmatriser mellan en uppsättning punkter.

Exempel på Närmaste

En karta som visar de objekt som är närmast vissa andra objekt.

När du använder Närmastemåste du ange måttenhet och hur avståndet mäts. Närmaste stöder följande enheter för att mäta avstånd:

• Meter

• Kilometer

• Yards

• Miles

• Sekunder

• Minuter

• Timmar

Närmaste stöder följande metoder för att mäta avstånd:

• Fågel: Mäter direktavstånden mellan objekt.

• Bil: Mäter längs vägar begränsade till bil. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

• Cykel: Mäter längs vägar begränsade till cykel. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

• Fotgängare: Mäter längs vägar begränsade till gångtrafik. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

• Lastbil: Mäter längs vägar begränsade till lastbil. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

Närmaste kan användas för att jämföra närhet mellan objekt i samma datauppsättning eller mellan två datauppsättningar. När man jämför avstånd i en enda datauppsättning beräknas aldrig avstånden från ett objekt till sig självt.

Närmaste returnerar följande fält:

• <datauppsättning1-namn>_<datauppsättning2-namn>_RelationId : En nyckel som genereras för förhållandet mellan de två geometrierna.

• <datauppsättning1-nyckelkolumn>: Nyckelkolumnen från den första datauppsättningen.

• <datauppsättning2-nyckelkolumn>: Nyckelkolumnen från den andra datauppsättningen.

• Avstånd: Avståndet i den enhet som specificeras i Avståndsenhet.

• Status: Den returnerade statusen är antingen ok eller misslyckades: åtföljd av ett felmeddelande.

• LowResLine: En lågupplöst version av ruttlinjen, endast tillgänglig för avståndstyper som inte är fågelvägen.

• Alla fält förutom nyckelkolumnen från den första datauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

• Alla fält förutom nyckelkolumnen från den andra datauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

1. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

2. Under Operation väljer du Närmaste.

3. Under Avstånd anger du det maximala avstånd som objekt kan vara åtskilda från varandra i avståndsenheten.

4. Under Avståndsenhet väljer du den enhet som ska användas.

5. Under Avståndstyp väljer du hur avstånden ska mätas.

6. Under Närmaste antal väljer du hur många objekt i den andra datauppsättningen som ska associeras med ett objekt i den första datauppsättningen.

Ett värde på 1 betyder bara det närmaste objektet, 2 betyder de två närmaste och så vidare.

7. Under Använd två datauppsättningar väljer du om du vill använda två nyckelfält från två datauppsättningar eller ett nyckelfält från en enda datauppsättning.

8. Under Datauppsättning 1 väljer du den typ av datakälla som ska användas i operationen och dess parametrar.

Datatyperna och parametrarna är desamma som i Load-operationen. För information om varje parameter för datauppsättningen, se:

9. Om du använder en andra datauppsättning väljer du vilken typ av data som ska laddas och parametrarna under Datauppsättning 2.

Mer information om hur du laddar data i Qlik GeoOperations finns i Ladda.

10. Under Tabeller väljer du den tabell som ska laddas.

11. Under Fält väljer du de fält som ska laddas.

12. Klicka på Infoga skript.