Åtkomst till molndatabaser direkt med Direct Query

Använd Direct Query om du vill läsa SQL-databaser utan att behöva importera eller läsa in data i minnet.

Direct Query ger användaren fler alternativ för hur de vill komma åt sina data så att det passar deras individuella behov. Åtkomst till data via Direct Query gör att användaren kan behålla data i sin underliggande datakälla. Detta ökar den hastighet med vilken användare kan interagera med sina data i utbyte mot den flexibilitet som en Qlik Cloud-app i minnet erbjuder.

I allmänhet rekommenderas det att du importerar dina data till Qlik Cloud när så är möjligt. Med Qlik Cloud-appar i minnet kan du bättre anpassa din upplevelse och få ut det mesta av dina data. Men om du hamnar i en situation där dina mål inte kan uppnås genom att importera data, kan Direct Query vara lösningen för dig. På grund av deras strömlinjeformade funktionalitet kan Direct Query-appar också hjälpa nya användare att ta sina första steg mot att skapa fullt fungerande och snabba appar i minnet.

Du kan skapa din Direct Query-app med Hanterare för datamodell för att hjälpa till att välja tabeller och fält och definiera relationer mellan dem. Skapa en Direct Query-app

Du kan också använda anpassad SQL i laddningsskriptet för att definiera datamodellen för din Direct Query-app. Då kan du använda variabler och Qlik-uttryck samtidigt som du bygger din datamodell. Skapa en Direct Query-app med anpassad SQL

Användarexempel på Direct Query

Du kan överväga att använda Direct Query i stället för appar i minnet i följande fall:

Användarfall för Direct Query
Användning Syfte och beskrivning
Stora datakällor Direct Query går snabbare att initiera och är mindre resursintensiv för appar med mindre än 20 miljoner rader. Detta kan vara till stor hjälp när dina appar i första hand används för övervakning eller statusrapportering där bara ett fåtal eller inga urval görs.
Effektiva appar i minnet Direct Query ger funktionalitet för att snabbt och enkelt extrahera datadelar till Qlik Cloud-motorn med filtrering tillämpad på alla berörda tabeller. Mer information finns i Exporterar inställningar för Direct Query-app till en mallapp
Direct Query för tillbakaskrivning När tillbakaskrivning baserat på Qlik Application Automation har konfigurerats för att modifiera underliggande databasdata kan Direct Query visa de modifierade databasresultaten direkt. Med samma funktionalitet i en app i minnet skulle användaren behöva importera de modifierade tabellerna igen.
Utforska nya databaser och tabeller. Direct Query kan användas för att utforska nya eller obekanta databaser eller tabeller. På så sätt kan användaren fatta ett informerat beslut om huruvida data behöver importeras från den underliggande datakällan.

Introduktionskurser

En handledning om hur du använder Qlik Sense-appar finns på Introduktionskurs – Börja med grunderna.

Se följande för att få en handledning om Direct Query:

Anteckning om informationDirect Query-kapaciteten i Qlik Cloud skiljer sig från Direct Query-satsen i QlikView. Mer information finns i Direct Query.

Funktioner som stöds

Direct Query-appar har olika funktioner jämfört med appar i minnet.

Direct Query stöder följande:

• Typer av datakopplingar:

Anteckning om informationDet går inte att använda Qlik Data Gateway – direktåtkomst datakopplingar i Direct Query.
    • Amazon Redshift

• Azure SQL

• Azure Synapse Analytics

• Databricks

• Google BigQuery

• Microsoft SQL Server

• PostgreSQL

• Snowflake

• Anteckning om informationEn deluppsättning av skalarfunktionerna stöds i dataanslutningarna.
  • Emulering av dataanalys i minnet:

• En delmängd av uppsättningsanalys.

• Flertabellsdiagram över godtyckliga komplexa modeller. Befintliga modellkrav för appar i minnet kommer fortfarande att finnas på plats. Till exempel tillåts inte associationsslingor mellan tabeller.

• Grundläggande aggregeringstyper:

• Summa

• Antal

• Lägst

• Högst

• Genomsnitt

• Endast

• Beräkningar före och efter aggregering, baserat på funktion och operationsuppsättning från den underliggande databasen.

• Tabellrelationstyper:

• Inre koppling

• Fullständig yttre koppling

• Iterativ modellering och skapande av instrumentpaneler.

• Visualiseringsfunktioner:

• Standarddiagram:

• Stapeldiagram

• Nyansdiagram

• Knapp

• Kombinationsdiagram

• Behållare

• Filterruta

• Mätare

• KPI (nyckeltal)

• Linjediagram

• Karta

• Mosaikdiagram

• Cirkeldiagram

• Spridningsdiagram

• Tabell

• Text och bild

• Vattenfallsdiagram

• Instrumentpanelspaket:

• Videospelare

• Variabelinmatning

• Visualiseringspaket:

• Tratt

• Multi-KPI

• Radar

• Sankey Word-moln

• En delmängd av sökfunktioner för fält:

• En söksträng utan specialsymboler (t.ex. "*" och "?" för mönstersökning eller "=" för uttrycksbaserad sökning) tolkas som en prefixsökning över hela strängvärdet.

• Symboler och möjligheter för mönstersökning:

• "*" - 0 eller fler symboler

• "?" - en enskild symbol

• Intervallbaserad sökning (baserad på ">", "<", ">=", "<="):

• För numeriska värden upptäcks de nedre/övre gränserna baserat på det numeriska värdet. Till exempel är >10<100 likvärdigt med <100>10. Båda tolkas som [SearchedField] > 10 AND [SearchedField] < 100.

• För andra datatyper upptäcks de nedre/övre gränserna genom deras ordning i sökvillkoret. Till exempel är >Värde1<Värde2 inte samma sak som <Värde2>Värde1. I det andra fallet antas Värde2 motsvara den nedre gränsen och tolkas som [SearchedField] < Värde2 OR [SearchedField] > Värde1.

• Uttrycksbaserad sökning, förutsatt att uttrycket uppfyller begränsningarna för Direct Query.

Anteckning om informationEn fullständig lista över sökfunktioner i minnet finns i Sökning i val eller visualiseringar.