Sökning från en adress till en punkt

Sökning från en adress till en punkt skapar punktgeometrier för adresser i en tabell, som också kallas geokodning. Du kan ange en adress med en textsträng, använda fält för att strukturera sökningen eller använda en kombination av båda.

Anteckning om information

Sökning från en adress till en punkt kräver en licens för Qlik GeoCoding. Funktionerna som erbjuds av Qlik GeoCoding med Sökning från en adress till en punkt och Sökning från en punkt till en adress skiljer sig från andra funktioner för platssökning. Qlik GeoCoding tillåter sökningar på adressnivå, medan andra Qlik-platssökningar bara är så exakta som postnummernivån.

Mer information finns i Qlik GeoCoding.

Adresser som inte kan hittas av någon anledning returneras inte i resultatet.

Sökning från en adress till en punkt kan använda följande parametrar för att söka upp platser, antingen inmatade som textsträngar eller inkluderade i fält:

• Söksträng: En textsträng att söka efter som innehåller adresser. Det kan vara adresser, t.ex. 1600 Pennsylvania Ave, Washington DC, USA. Det kan också vara ofullständiga adresser som kombineras med data i andra fält. Till exempel 1117 Washington Ave med orten Philadelphia och landet USA.

• Land: En sträng eller ett fält som innehåller ISO-koder med tre bokstäver. Flera länder kan anges, separerade med kommatecken. Till exempel SWE,NOR,FIN.

Anteckning om information

För att skapa geokod för engelska eller Pinyin-adresser i Kina måste parametern Land vara inställd på "CHN".

• Tillstånd: Administrativa områden på första nivån, antingen deras namn eller kod.

• Ort: Ortnamn, kommun eller postort.

• Postnummer: Adressens postnummer.

• Gata: Gatunamnet. Istället för att ange gatu- och husnummer i separata parametrar eller fält kan båda anges tillsammans, åtskilda av ett mellanslag.

• Husnummer: Husnummer.

Anteckning om tips

Bäst resultat får du om du lyfter fram specifika data och utesluter breda data. Om du till exempel har både ett postnummer och en poststad, och du litar på att postnumret är korrekt, är det bäst att inte ange poststaden.

Sökning från en adress till en punkt returnerar följande fält:

• <datauppsättningsnyckelfält>: Nyckelfältet från den inmatade datauppsättningen.

• Adress: Den hittade adressen, formaterad enligt landets adresstandarder.

• <geometri>: Punkten för hittat element.

• Husnummer: Husnummer för hittat element.

• Gata: Gatan för hittat element.

• Postnummer: Postnumret för hittat element.

• Ort: Namnet på förvaltningsenheten på ortnivå för hittat objekt.

• Adm1: Namnet eller en förkortning av namnet på första nivåns förvaltningsenhet (delstat) för hittat objekt.

• CountryIso2: Landskoden för det hittade objektet.

• Match: Ett värde mellan 0 och 1 som visar hur bra matchningen var. Ett värde på 1 betyder en perfekt matchning.

• Alla fält utom nyckelfältet från datauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

1. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

2. Under Operationväljer du Sökning från en adress till en punkt.

3. Under Operationsparametrar anger du dina adressuppgifter till motsvarande parametrar.

Om du vill ange en textsträng väljer du Värde och anger texten.

Om du vill ange ett fält väljer du Fält och anger namnet på motsvarande fält.

4. Under Tröskelvärde för matchning anger du tröskelvärdet för att resultaten ska returneras.

Som standard är värdet 0,5. Om du får falska träffar ökar du det här värdet. Ett värde på 1 betyder en perfekt matchning.

5. Under Språk anger du den tvåbokstaviga språkkoden för det språk som du vill att adressuppgifterna ska returneras på.

Om inget språk anges returneras adressdata på standardspråket för sökplatsen.

6. Under Datauppsättning 1 väljer du den typ av datakälla som ska användas i operationen och dess parametrar.

Datatyperna och parametrarna är desamma som i Load-operationen. För information om varje parameter för datauppsättningen, se:

7. Under Tabeller väljer du den tabell som ska laddas.

8. Under Fält väljer du de fält som ska laddas.

9. Klicka på Infoga skript.