Vägar

Rutter beräknar rutter mellan två platser i en datauppsättning, inklusive längd och varaktighet.

Exempel på Rutter

En karta som visar vägar mellan punkter.

Rutter stöder följande transportsätt:

• Fågel: Genererar bågar mellan ursprung och destinationer.

• Bil: Skapar rutter längs vägar begränsade till biltrafik. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

• Cykel: Skapar rutter längs vägar begränsade till cykel. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

• Fotgängare: Skapar rutter längs vägar begränsade till gångtrafik. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

• Lastbil: Skapar rutter längs vägar begränsade till lastbil. Stöds endast för punktdatauppsättningar.

Vägar returnerar följande fält:

• <datauppsättningsnyckelfält>: Nyckelfältet från den inmatade datauppsättningen.

• Avstånd: Ruttavståndet i meter.

• Varaktighet: Den uppskattade restiden för rutten i sekunder.

• Status: Den returnerade statusen är antingen ok eller misslyckades: åtföljd av ett felmeddelande.

• LowResLine: En lågupplöst version av ruttlinjen.

• Alla fält utom nyckelfältet från den indatauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

1. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

2. Under Operation väljer du Rutter.

3. Under Kriterier väljer du Snabbaste vägen eller Kortaste vägen.

4. Under Transportsätt väljer du det sätt som används för att beräkna rutten.

5. Under Fält för destination väljer du de destinationer som används vid beräkning av rutter.

6. Under Typ av fält för destination väljer du typen av data i destinationsfältet.

7. Om du har valt Namngiven punkt som typ av fält för destination kan du under Suffix för plats välja att lägga till ett suffix som ska läggas till fältvärdena.

Det här är användbart för att specificera mer information för serverbaserade platstjänster, som landskod eller typ. Med följande suffix anges t.ex. alla element som orter i Sverige: ,SE:city.

Mer information om vilken syntax som ska användas finns i Platstjänst (endast på engelska).

8. Under Datauppsättning 1 väljer du den typ av datakälla som ska användas i operationen och dess parametrar.

Du måste ange att ursprunget är geometrifältet i datauppsättningen.

Datatyperna och parametrarna är desamma som i Load-operationen. För information om varje parameter för datauppsättningen, se:

9. Under Tabeller väljer du den tabell som ska laddas.

10. Under Fält väljer du de fält som ska laddas.

11. Klicka på Infoga skript.