Inom

Inom returnerar relationerna mellan två datauppsättningar, där en geometri i en datauppsättning (omsluten) ligger helt inom området i den andra datauppsättningen (omslutande). Detta skapar en tabell som mappar nyckeln inom omslutningen till nyckeln inom omslutande för alla relationer som hittas.

Exempel på Inom

En karta som visar punkter inom ett antal specificerade områden.

Du kan använda Inom för att ta reda på i vilka områden de andra uppgifterna finns, som en slags omvänd geokodning. Du kan till exempel använda GPS-position med Inom för att ta reda på vilket administrativt område de befinner sig i.

Anteckning om tips

För att kunna hantera felaktigheter i data kan det ibland vara bättre att använda Närmaste i stället för Inom. Om du till exempel vill koppla punktdata i kustområden till förvaltningsområden, kan små felaktigheter göra att punkter hamnar något utanför områdena.

Returnerar följande fält:

• <omslutet namn>_<omslutande namn>_RelationId: En nyckel som genereras för förhållandet mellan de två geometrierna.

• <omslutet nyckelfält>: Nyckelfältet från den första datauppsättningen.

• <omslutande nyckelfält>: Nyckelfältet från den andra datauppsättningen.

• Alla fält utom nyckelfältet från den omslutna datauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

• Alla fält utom nyckelfältet från den omslutande datauppsättningen, med datauppsättningens namn som prefix.

1. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

2. Under Operation väljer du Inom.

3. Under Datauppsättning 1 väljer du den typ av datakälla som ska användas i operationen och dess parametrar.

Nyckelfältet i Datauppsättning 1 måste vara de data som är inneslutna i andra data.

Datatyperna och parametrarna är desamma som i Load-operationen. För information om varje parameter för datauppsättningen, se:

4. Under Datauppsättning 2 väljer du den typ av datakälla som ska användas i operationen och dess parametrar.

Nyckelfältet i datauppsättning 2 måste vara de data som omsluter de andra data.

Datatyperna och parametrarna är desamma som i Load-operationen. För information om varje parameter för datauppsättningen, se:

5. Under Tabeller väljer du den tabell som ska laddas.

6. Under Fält väljer du de fält som ska laddas.

7. Klicka på Infoga skript.