Skapa pivottabeller

Pivottabellen visar dimensioner och mått i form av rader och kolumner i en tabell. I en pivottabell kan du analysera data efter flera mått och i flera dimensioner samtidigt.

Du kan skapa en ny pivottabell på arket som du redigerar.

1. I ett ark klickar du på för att lägga till en ny visualisering.
  2. Under Visualisering väljer du Pivottabell.
  3. Klicka på Lägg till och välj ett fält eller en originaldimension som raddimension.

Lägg eventuellt till fler dimensioner som rader. Pivottabellen borrar ner rader i den ordning de läggs till. Du kan klicka och dra dimensionerna för att ändra ordning på dem.

4. Alternativt klickar du på Lägg till och väljer ett fält eller en originaldimension som raddimension.

Pivottabellen borrar ner kolumndimensioner i den ordning de läggs till. Du kan klicka och dra dimensionerna för att ändra ordning på dem.

5. Klicka på Lägg till och välj ett fält eller originalmått för måttet.

Lägg eventuellt till fler åtgärder.

Du kan justera utseendet och andra inställningar i egenskapspanelen. Mer information om formatering finns i Formatera pivottabell.

Anteckning om tipsKolumnbredden ställs in automatiskt för att hålla i hop kolumnerna, vilket förbättrar läsbarheten. Du kan justera dimensionskolumnens bredd genom att dra i rubrikavgränsaren. Bredden för enskilda måttkolumner ställs fortfarande in automatiskt. Dubbelklicka på rubrikavgränsaren för att återgå till automatisk kolumnbredd.

Formatera pivottabell

När Avancerade alternativ är aktiverat, har du ett antal formateringsalternativ tillgängliga under Utseende i egenskapspanelen.

Klicka på Formatering under Utseende > Presentation för att fortsätta anpassa diagrammets formatering. Formateringspanelen innehåller olika avsnitt under flikarna Allmänt och Diagram.

Du kan återställa dina format genom att klicka på intill varje avsnitt. Om du klickar på Återställ alla så återställs formaten i både Allmänt och Diagram.

Allmän information om att formatera en individuell visualisering finns i Tillämpa anpassad formatering för en visualisering.

Anpassa texten

Du kan ange texten för rubriken, underrubriken och fotnoten under Utseende > Allmänt. För att dölja de här elementen stänger du av visa rubriker.

Synligheten för de olika etiketterna på diagrammet beror på diagramspecifika inställningar och inställningar för visning av etiketter. De kan konfigureras i egenskapspanelen.

Du kan formatera den text som visas i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken General kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik

• Underrubrik

• Fotnot

5. På fliken Diagram kan du ange teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik Formatera texten i rubrikerna för varje kolumn till höger om första kolumnen.
    • Innehåll: Formatera texten i första kolumnen samt i varje cell i själva tabellen.

Dessutom kan du anpassa hur texten ser ut när en användare hovrar över en rad. Se Anpassa beteende vid hovring och i rullningslist.

Anpassa bakgrunden

Du kan anpassa diagrammets bakgrund. Bakgrunden kan ställas in efter färg och bild.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formateringspanelen kan du välja en bakgrundsfärg (enkel färg eller uttryck), och även använda en bild från ditt mediebibliotek som bakgrund.

När du använder en bakgrundsfärg använder skjutreglaget för att ställa in bakgrundens opacitet.

När du använder en bakgrundsbild kan du justera bildens storlek och position.

Om en cell i pivottabellen har värdet null är den färgad annorlunda än bakgrundsinställningarna som tillämpas i formateringspanelen (den visas i vit färg).

Anpassa beteende vid hovring och i rullningslist

Du kan ange visningsalternativ för när en användare hovrar över en rad i tabellen. Du kan även ange rullningslistens storlek.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Diagram i formateringspanelen kan du justera följande inställningar under Rad vid hovring:

• Vill du betona rader i tabellen när användare hovrar över dem ska du sätta brytaren i läget . Stäng av beteendet enligt vad som föredras.

• Radens färg vid hovring Ange färg för att betona raden när en användare hovrar över den.

• Radens teckenfärg vid hovring Ange färg på texten i en betonad rad när en användare hovrar över den.

5. Under Rullningslistens storlek anger du storlek för rullningslisten i diagrammet (du kan välja liten, mellan eller stor).

Anpassa kanten och skuggan

Du kan anpassa kanten och skuggan för diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formatpanelen, under Kant ställer du in storleken på Kontur för att förstora eller förminska kantlinjerna kring diagrammet.

5. Välj en färg för kanten.

6. Ställ in Hörnradien för att styra kantens rundhet.

7. Välj storlek och färg för skuggan under Skugga på fliken Allmänt. Välj Ingen för att ta bort skuggan.

Pivotera data i egenskapspanelen

I egenskapspanelen kan du lägga till mått och dimensioner i pivottabellen och även pivotera rader eller kolumner.

Data

I datarutan kan du lägga till dimensioner och mått. Du kan flytta element mellan rader och kolumner. Du kan även ändra elementens ordning inom rader eller kolumner. Om du använder fler än ett mått grupperas de i ett element som kallas Värden.

Egenskapspanel, datadelavsnittet

Sortering

I sorteringsrutan i avancerade egenskaper kan du ändra den interna ordningen för dimensioner och mått.

Egenskapspanel, sorteringsrutan.

Anteckning om informationNär du sorterar pivottabeller visas alltid NULL-värden först.

Sortera efter första måttet

Om du har fler än ett mått skapas en måttgrupp. Slå på Sortera efter första måttet för att sorterar dimensionsvärdena efter det första måttets numeriska värde. Du kan välja mellan Stigande och Fallande sorteringsordning.

Den här sorteringsordningen påverkar alla dimensioner, och har företräde före alla andra sorteringsordningar som definieras under dimensionerna.

Du kan till exempel ha två mått: Quantity och Sales. I egenskapspanelen, under Data > Mått, listas Quantity först. Om du har valt Sortera efter första måttet i fallande ordning, sorteras tabellen så att den börjar med dimensionen med störst Quantity.

Om Sortera efter första måttet stängs av använder tabellen den sorteringsordning som konfigurerats för dimensioner.

Pivottabell i redigeringsläge. Sortera efter första måttet är På.

Pivottabell med data sorterade efter första måttet.

Begränsningar:

• Det här alternativet stöds bara om deltotaler beräknas. Du kan beräkna deltotaler genom att göra något av följande:
    • Gå till Data i egenskapspanelen och klicka på en dimension. Ange På för Visa totalvärden.
    • I egenskapspanelen går du till Utseende > Presentation. Ange På för Dra in rader.
  • Det här alternativet stöds inte för beräknade dimensioner.
  • Det här alternativet stöds bara om alla dimensioner finns i delavsnittet Rad och alla mått finns i delavsnittet Kolumn.

Dimensionssortering

Om Sortera efter första måttet är avstängt kan tabellen sorteras efter dimensionsvärden. Alla dimensioner kan ha Auto- eller Anpassad sortering. Med Auto-sortering sorteras fältvärden alfabetiskt och numeriskt i stigande ordning. Med Anpassad sortering kan du sätta på eller stänga av följande inställningar:

• Sortera efter uttryck: sortera efter anpassat uttryck. Med Sortera efter uttryck åsidosätts inställningarna Sortera numeriskt och Sortera alfabetiskt. Det här alternativet ska bara användas med den första (yttersta) dimensionen i tabellen.

• Sortera numeriskt: sortera fältvärden som börjar med ett nummer.

• Sortera alfabetiskt: sortera fältvärden som börjar med en bokstav.

Alternativen Stigande och Fallande är tillgängliga för alla tre inställningarna.

Sortering vid sökning

Användaren kan klicka på ett dimensionsnamn i tabellen för att utvidga en listruta. I listrutan kan användaren söka efter och välja enskilda dimensionsvärden. Inställning Sortering i sökning styr sorteringsordningen för värdena i en dimensionslistruta.

Du har följande alternativ för sorteringsrutan i listrutan:

• Auto: använd den förvalda sorteringsordningen. Tal sorteras numeriskt i stigande ordningsföljd. Text sorteras alfabetiskt i stigande ordningsföljd.

• Ärv från dimension: använd den definierade sorteringsordningen för den individuella dimensionen.

Global gruppering

Med global gruppering kan du skapa en begränsad datauppsättning och inom den datauppsättningen välja ut värden som du vill fokusera på. Till exempel de bästa kvartalen, säljarna med bäst resultat eller produkterna som säljer minst.

Exempel:

I följande pivottabell tillämpas ingen begränsning. Värdena sorteras i Sales, i sjunkande ordning. Listan är lång och värdena för 2013 visas inte.

Pivottabell, ingen begränsning tillämpas.

I följande pivottabell har en begränsning tillämpats på (den inre) dimensionen Sales Rep Name, så att endast de fem bästa säljarna för 2013 och 2014 visas.

Pivottabell med begränsad inre dimension

Nästa steg är att välja en global gruppering i egenskapspanelen. Alternativet Global gruppering är bara tillgängligt om du har tillämpat en begränsning för dimensionen.

När global gruppering är valt tillämpas begränsningen på de fem bästa säljarna en gång till, men denna gång ignoreras dimensionen Year. De fem säljarna som sålt mest (antingen under 2013 eller 2014) är de enda som presenteras i den slutliga pivottabellen.

Följande bild visar de sex bästa resultaten för 2014 och 2013. De fyra bästa resultaten är från 2014, men det femte (John Greg) är från 2013. Eftersom fem andra säljare har sålt mer än Brenda Gibson (som var nummer fem under 2014), tas hon bort.

Sex högsta resultaten för 2014 och 2013.

Följande bild visar pivottabellen där global gruppering har tillämpats. Pivottabellen innehåller bara säljresultaten för de fem bästa säljrepresentanterna. Även om Brenda Gibson hade bättre resultat 2014 än John Greg, kvalificerar hans resultat för 2013 honom för listan.

Pivottabell med global gruppering tillämpad.

Skapa ett bokmärke med en expanderad pivottabell

Om du skapar ett bokmärke som innehåller en pivottabell är standard att pivottabellen visas som dold. Om du har expanderat rader med hjälp av kommer de inte att visas. Du kan dock välja att visa pivottabellen som expanderad.

1. Klicka på Bokmärke i verktygsfältet.

2. Klicka på Skapa nytt bokmärke.

Om du vill kan du ändra namnet och beskrivningen.

3. Ange På för Spara layout.
  4. Klicka på Spara.
RELATERAD INFORMATION: