Skapa linjediagram

Linjediagram används för att visa trender över en tidsperiod. Dimensionen ligger alltid på x-axeln, och måtten ligger alltid på y-axeln.

Du kan skapa ett linjediagram på arket som du redigerar.

1. I ett ark klickar du på för att lägga till en ny visualisering.
  2. Under Visualisering väljer du Linjediagram eller Ytlinjediagram.
  3. Klicka på Lägg till och välj ett fält eller en originaldimension som dimension.
  4. Klicka på Lägg till och välj ett fält eller originalmått för måttet.

I ett linjediagram behöver du åtminstone en dimension och ett mått.

Ett linjediagram kan visa upp till två dimensioner och ett mått, eller en dimension och upp till 15 mått.

Skapa ett linjediagram
Dimensioner Mått Resultat
1 dimension 1 mått Ett enkelt linjediagram med en linje.
2 dimensioner 1 mått Ett linjediagram med den första dimensionen på x-axeln och en linje för vart och ett av den andra dimensionens värden.
1 dimension högst 15 mått Ett linjediagram med en linje för varje mått.

När du har skapat linjediagrammet kan du vilja ändra utseendet och andra inställningar i egenskapspanelen. Mer information om formatering finns i Anpassa linjediagrammets utseende. Mer information om att anpassa andra aspekter av diagrammets utseende finns i Ändra utseende på en visualisering.

Anpassa linjediagrammets utseende

När Avancerade alternativ är aktiverat, har du ett antal formateringsalternativ tillgängliga i egenskapspanelen. Klicka på Formatering under Utseende > Presentation för att formatera text, bakgrund, storlek på datapunkter och rader på diagramnivå (för hela diagrammet). Formatpanelen innehåller olika avsnitt under flikarna Allmänt och Diagram. Du kan återställa dina format genom att klicka på intill varje avsnitt. Om du klickar på Återställ alla så återställs formaten i både Allmänt och Diagram. Alla anpassningar du tillämpar här åsidosätter formateringen som har ställts in i apptemat.

Allmän information om att formatera en individuell visualisering finns i Tillämpa anpassad formatering för en visualisering.

Anpassa texten

Du kan ange texten för rubriken, underrubriken och fotnoten under Utseende > Allmänt. För att dölja de här elementen stänger du av visa rubriker.

Synligheten för de olika etiketterna på diagrammet beror på diagramspecifika inställningar och inställningar för visning av etiketter. De kan konfigureras i egenskapspanelen.

Du kan formatera den text som visas i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken General kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik

• Underrubrik

• Fotnot

5. På fliken Diagram kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Axelns rubrik: Ställ in stilen på rubrikerna på axlarna.

• Axelns etikett: Ställ in stilen på etiketterna på axlarna.

• Värdeetikett: Formatera etiketterna för mätvärden som konfigurerats som linjer.

• Teckenförklaringens rubrik: Ställ in stilen på rubriken på teckenförklaringen.

• Teckenförklaringens etiketter: Ställ in stilen på etiketterna på de enskilda posterna i teckenförklaringen.

Anpassa bakgrunden

Du kan anpassa diagrammets bakgrund. Bakgrunden kan ställas in efter färg och bild.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formateringspanelen kan du välja en bakgrundsfärg (enkel färg eller uttryck), och även använda en bild från ditt mediebibliotek som bakgrund.

När du använder en bakgrundsfärg använder skjutreglaget för att ställa in bakgrundens opacitet.

När du använder en bakgrundsbild kan du justera bildens storlek och position.

Anpassa datapunkter på diagramnivå

Du kan ställa in storlek för datapunkterna. Inställningarna som definieras här tillämpas på alla mått i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken diagram i formatpanelen, under datapunktstorlek justerar du skjutreglaget för att ändra storleken på datapunkterna i diagrammet.

Anpassa raderna med mått på diagramnivå

Du kan anpassa utseendet på linjerna i diagrammet. Inställningarna som definieras här tillämpas på alla mått i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. Växla till fliken diagram i formatpanelen.

5. I avsnittet linjealternativ justerar du linjetjockleken, linjetypen (heldragen eller streckad) och linjekurvan (linjär eller monoton).

Formatera varje mått separat

Varje rad med mått i diagrammet kan formateras med separata inställningar. För varje mått kan du formatera storlek på datapunkt, linjetjocklek, linjetyp och linjekurva.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Data i egenskapspanelen.

3. Klicka på det mått du ska anpassa.

4. Under Formatering klickar du på Lägg till.

5. Justera storleken för datapunkt, linjetjockleken, linjetypen (heldragen eller streckad) och linjekurvan (linjär eller monoton).

Upprepa stegen för varje enskilt mått som du vill anpassa separat från apptemat eller formateringen på diagramnivå.

Anpassa kanten och skuggan

Du kan anpassa kanten och skuggan för diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formatpanelen, under Kant ställer du in storleken på Kontur för att förstora eller förminska kantlinjerna kring diagrammet.

5. Välj en färg för kanten.

6. Ställ in Hörnradien för att styra kantens rundhet.

7. Välj storlek och färg för skuggan under Skugga på fliken Allmänt. Välj Ingen för att ta bort skuggan.

Visa eller dölja dimensioner och mått beroende på ett villkor

Du kan visa eller dölja en dimension eller ett mått beroende på om villkoret är sant eller falskt. Detta kallas ett visa-villkor och anges som ett uttryck. Dimensionen eller måttet visas bara om uttrycket utvärderas som sant. Om det här fältet är tomt visas alltid dimensionen eller måttet. Expandera dimensionen eller måttet i Data-delavsnittet i egenskapspanelen och ange ett uttryck under Visa dimension eller Via mått om.

Anteckning om informationAnpassade beskrivningar inaktiveras för ett linjediagram om någon av dimensionerna i diagrammet använder ett visa-villkor.
Anteckning om informationTidsserieprognos är inte tillgängligt om någon av dimensionerna eller måtten i linjediagrammet använder visningsvillkor.

Låt oss säga att du har en datauppsättning med bland annat fälten Sales, Quarter, Year och Order Number. Du kan konfigurera ditt diagram så att försäljning visas längs en tidsbaserad dimension för årlig aggregering. Du kan lägga till en andra dimension för kvartalsvisa aggregeringar men bara organisera data efter denna dimension om totalt antal order som ditt företag tagit emot når målet 100 000.

1. Slå på avancerade alternativ i redigeraläget.

2. Dra ett linjediagram till arket från resurspanelen.

3. Lägg till Quarter som en dimension.

4. Lägg till Year som en andra dimension från egenskapspanelen.

Varje distinkt år i datamodellen blir en separat linje i diagrammet.

5. Lägg till Sum(Sales) som ett mått.

6. Utöka dimensionen Manager i egenskapspanelen. Under Visa dimension om lägger du till följande uttryck:

Count([Order Number])>100000

Om dina data bara innehåller 50 000 poster kommer diagrammet inte att organisera försäljning per kvartal, eftersom uttrycket utvärderas som falskt. Om dina data innehåller minst 100 000 poster kommer försäljningen att organiseras efter både Year och Quarter.