Skapa stapeldiagram

Stapeldiagrammet lämpar sig väl för att jämföra ett antal värden. Dimensionsaxeln visar kategorielementen som jämförs, och måttaxeln visar värdet för varje kategorielement.

Du kan skapa ett stapeldiagram på arket som du redigerar.

1. I ett ark klickar du på för att lägga till en ny visualisering.
  2. Under Visualisering väljer du en av följande typer av stapeldiagram:
    • Vertikalt grupperat stapeldiagram
    • Horisontellt staplat stapeldiagram
    • Vertikalt grupperat stapeldiagram
    • Horisontellt staplat stapeldiagram
  3. Klicka och dra ett fält eller originalobjekt under Data som en dimension.
  4. Klicka och dra ett fält eller originalobjekt under data som ett mått.

I ett stapeldiagram behöver du åtminstone ett mått.

Ett stapeldiagram kan innehålla högst två dimensioner och ett mått, eller en dimension och upp till 15 mått. Varje stapel motsvarar en dimension, och värdena på måtten avgör hur höga eller långa staplarna blir.

Du kan även skapa ett stapeldiagram utan dimension och med upp till 15 mått. I detta fall visas en stapel för varje mått. Måttets värde avgör hur hög eller lång en stapel är.

Skapa ett stapeldiagram
Dimensioner Mått Resultat
1 dimension 1 mått Ett enkelt stapeldiagram med en stapel för varje dimensionsvärde.
2 dimensioner 1 mått Ett diagram med grupperade staplar eller flervärdesstaplar, med en stapel för varje värde för de två dimensionerna.
Ingen dimension högst 15 mått Ett enkelt stapeldiagram med en stapel för varje mått.
1 dimension högst 15 mått Ett diagram med grupperade staplar eller flervärdesstaplar, med en stapel för varje värde för varje mått.

När du har skapat stapeldiagrammet kanske du vill justera presentationen i standardredigeringsläget. Mer information finns i Presentationsegenskaper.

Du kan också ändra diagrammets utseende i det avancerade redigeringsläget. Mer information om formatering finns i Formatera stapeldiagrammet. Mer information om att anpassa andra aspekter av diagrammets utseende finns i Ändra utseende på en visualisering.

Formatera stapeldiagrammet

När Avancerade alternativ är aktiverat, har du ett antal formateringsalternativ tillgängliga under Utseende i egenskapspanelen.

Klicka på Formatering under Utseende > Presentation för att fortsätta anpassa diagrammets formatering. Formateringspanelen innehåller olika avsnitt under flikarna Allmänt och Diagram.

Du kan återställa dina format genom att klicka på intill varje avsnitt. Om du klickar på Återställ alla så återställs formaten i både Allmänt och Diagram.

Allmän information om att formatera en individuell visualisering finns i Tillämpa anpassad formatering för en visualisering.

Anpassa texten

Du kan ange texten för rubriken, underrubriken och fotnoten under Utseende > Allmänt. För att dölja de här elementen stänger du av visa rubriker.

Synligheten för de olika etiketterna på diagrammet beror på diagramspecifika inställningar och inställningar för visning av etiketter. De kan konfigureras i egenskapspanelen.

Du kan formatera den text som visas i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken General kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik

• Underrubrik

• Fotnot

5. På fliken Diagram kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Axelns rubrik: Ställ in stilen på rubrikerna på axlarna.

• Axelns etikett: Ställ in stilen på etiketterna på axlarna.

• Värdeetiketter: Anpassa etiketterna som visar mätvärdet för varje dimensionsvärde.

När du använder presentationsalternativet flervärdes styr denna inställning segmentetiketter (mätvärden för varje dimensionsvärde) och totala etiketter (kombinerar mätvärdena för varje dimensionsvärde).

• Teckenförklaringens rubrik: Ställ in stilen på rubriken på teckenförklaringen.

• Teckenförklaringens etiketter: Ställ in stilen på etiketterna på de enskilda posterna i teckenförklaringen.

Anpassa bakgrunden

Du kan anpassa diagrammets bakgrund. Bakgrunden kan ställas in efter färg och bild.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formateringspanelen kan du välja en bakgrundsfärg (enkel färg eller uttryck), och även använda en bild från ditt mediebibliotek som bakgrund.

När du använder en bakgrundsfärg använder skjutreglaget för att ställa in bakgrundens opacitet.

När du använder en bakgrundsbild kan du justera bildens storlek och position.

Anpassa stapelsegmentets kontur och stapelbredd

Du kan justera konturen kring varje stapelsegment i diagrammet och staplarnas bredd.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken diagram i formatpanelen under kontur ställer du in tjockleken och färgen på konturerna.

5. Justera skjutreglaget för stapelbredd för att ställa in stapelns bredd.

Anpassa kanten och skuggan

Du kan anpassa kanten och skuggan för diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formatpanelen, under Kant ställer du in storleken på Kontur för att förstora eller förminska kantlinjerna kring diagrammet.

5. Välj en färg för kanten.

6. Ställ in Hörnradien för att styra kantens rundhet.

7. Välj storlek och färg för skuggan under Skugga på fliken Allmänt. Välj Ingen för att ta bort skuggan.

Visa eller dölja dimensioner och mått beroende på ett villkor

Du kan visa eller dölja en dimension eller ett mått beroende på om villkoret är sant eller falskt. Detta kallas ett visa-villkor och anges som ett uttryck. Dimensionen eller måttet visas bara om uttrycket utvärderas som sant. Om det här fältet är tomt visas alltid dimensionen eller måttet. Expandera dimensionen eller måttet i Data-delavsnittet i egenskapspanelen och ange ett uttryck under Visa dimension eller Via mått om.

Anteckning om information

Anpassade beskrivningar inaktiveras för ett stapeldiagram om någon av dimensionerna i diagrammet använder ett visa-villkor.

Låt oss säga att du har en datauppsättning med blanda annat fälten City, Manager och Sales. Du kan konfigurera ditt stapeldiagram så att aggregerad försäljning visas längs en dimension som benämns City. Du kan lägga till ytterligare en dimension, Manager, men bara organisera data efter den här dimensionen om det finns fler än tre namn på chefer som är kopplade till dina försäljningsdata.

1. Slå på avancerade alternativ i redigeraläget.

2. Dra ett stapeldiagram till arket från resurspanelen.

3. Lägg till City som en dimension.

4. Lägg Manager som en andra dimension från egenskapspanelen.

5. Lägg till Sum(Sales) som ett mått.

6. Utöka dimensionen Manager i egenskapspanelen. Under Visa dimension om lägger du till följande uttryck:

Count(distinct Manager)>3

Om din data bara innehåller två namn på chefer kommer stapeldiagrammet inte att organisera försäljning per chef, eftersom uttrycket utvärderas som falskt. Om data innehåller tre eller fler unika Manager-värden kommer försäljningen att organiseras via både City och Manager.

RELATERAD INFORMATION: