Arbeta med avancerade alternativ

Det avancerade redigeringsläget erbjuder ytterligare verktyg för att anpassa ditt ark, samt alternativa alternativ för att arbeta med ark.

Om du har använt tidigare versioner av Qlik Sense kommer du att känna igen Avancerade alternativ som den tidigare arkredigeraren. Det avancerade redigeringsläget innehåller alla funktioner och egenskaper som tidigare var tillgängliga vid redigering av ark.

Till skillnad från standardalternativ har det avancerade redigeringsläget ett rutnät där du kan dra och släppa visualiseringar och tillägg. Du kan sedan ändra storleken på visualiseringarna så att de passar det önskade antalet rutor. Det avancerade redigeringsläget stöder även enheter med endast beröring, till skillnad från standardläget.

Ark i avancerat redigeringsläge

Klicka på Avancerade alternativ för att växla mellan standardalternativ och avancerade alternativ. Detta gör att du kan utveckla en hybrid metod för dina ark. Om du ändrar layoutinställningarna i det avancerade redigeringsläget kommer arket att låsas i standardredigeringsläget för layoutredigering.

Följande uppgifter kan utföras i det avancerade redigeringsläget:

• Redigera arkets egenskaper, som rubrik, beskrivning och miniatyrbild.

• Lägg till en bakgrundsfärg eller bild på ett ark.

• Ändra visualiseringsegenskaper, såsom sortering och stil.

• Lägga till flera uttryck som dimensioner eller mått i en visualisering

• Lägg till anpassade objekt till ett ark.

• Ställa in visning av villkor för ark.

• Justera rutnätsstorlek och layout för ett ark.

• Lägg till åtgärder i ett arbetsark.

Vissa visualiseringar kan bara läggas till i det avancerade redigeringsläget:

• Knapp

• Text och bild

• Behållare

• Anpassade objekt, som tillägg från Dashboard bundle eller Visualization bundle.

Du kan utföra många av samma åtgärder i avancerat redigeringsläge som du kan i standardredigeringsläget, även om det finns vissa skillnader. Vissa av samma åtgärder tillämpas på olika sätt. Visualiseringar läggs till exempel till i ark genom att dra och släppa dem på ett rutnät i det avancerade redigeringsläget. Vissa åtgärder, som filter, kan endast tillämpas i standardläge. Vissa arkegenskaper kan endast ställas in i avancerat läge.

Skapa ett nytt ark

Du kan skapa ett nytt ark från appöversikten eller från arknavigeraren.

Anteckning om tipsDu kommer åt arknavigeraren från arkvyn genom att klicka på Appobjekt i verktygsfältet.

Gör följande:

1. Från app-översikten klickar du på Appobjekt för att visa arken.
  2. Klicka på Skapa ny eller Skapa nytt ark.
  3. Ge arket ett namn och lägg till en beskrivning.
  4. Klicka utanför textområdet för att spara namnet och beskrivningen.

Ett nytt ark skapas Dina ark är privata tills du gör dem offentliga. Mer information finns i Ge åtkomst till ark, bokmärken och berättelser.Granting access to sheets, bookmarks, and stories

Ställa in arkegenskaper

Du har ett brett utbud av sätt att utforma ditt ark och ändra arkets beteende i avancerat läge: För mer information se följande:

Skapa visualiseringar

1. I redigeringsläge drar du visualiseringen från resurspanelen till arket eller dubbelklicka på visualiseringen.

2. Lägg till dimensioner och mått i visualiseringen.

Du kan lägga till dimensioner och mått med knapparna på visualiseringen. Du kan också dra ett fält från fliken fält på resurspanelen och sedan välja det för att använda det som en dimension eller ett mått. Antalet dimensioner och mått som krävs beror på vilken visualisering du väljer.

Om du vill lägga till uttryck som dimensioner eller mått, klicka i egenskapspanelen, under Data, klicka på lägg till och klicka sedan på Uttryck.

3. Justera presentationen med till exempel sortering, färger eller etiketter.

Mer information finns i Ändra utseende på en visualisering.

Anteckning om tipsDu kan även lägga till en visualisering genom kopiering. Det är användbart om du vill använda befintliga visualiseringsinställningar i en annan visualiseringstyp.Mer information finns i Kopiera en visualisering från en befintlig visualisering

Anpassade objekt läggs till på liknande sätt. Du börjar skapa en visualisering genom att dra ett visualiseringskomplement till arket. Mer information finns i Skapa en visualisering med ett anpassat objekt.

Du kan använda behållare för att spara utrymme på din instrumentpanel genom att snabbt byta mellan flikar med olika visualiseringar.Mer information finns i Behållare.

Vilka typer av data du har i dina tabeller och fält påverkar om de kan användas som dimensioner eller mått.

• Dimensioner styr hur data i en visualisering grupperas. Exempel: total försäljning per land eller antal produkter per leverantör. Mer information finns här: Datagruppering med dimensioner.
  • Mått är beräkningar som används i visualiseringar, och representeras vanligen på y-axeln i ett stapeldiagram eller av en kolumn i en tabell. Mått skapas från ett uttryck som är sammansatt av aggregeringsfunktioner, exempelvis Sum eller Max, i kombination med ett eller flera fält. Mer information finns här Mått.

Skapa visualiseringar med diagramförslag

Diagramförslag fungerar på samma sätt som autodiagrammet i standardredigeringsläget. Du kan aktivera diagramförslag i egenskapspanelen. Om den är aktiverad och du lägger till eller tar bort fält justeras den föreslagna visualiseringen baserat på dina ändringar. Du kan anpassa ett visualiseringsförslag med en fokuserad uppsättning egenskaper.

Mer information finns i Skapa visualiseringar med diagramförslag från Insikter.

Flytta visualiseringar

• Klicka och dra visualiseringar för att flytta dem på rutnätet.

Kopiera visualiseringar

I avancerade alternativ kan du kopiera och klistra in visualiseringar på följande sätt:

• Via redigeringsfältet på arket (Klipp ut, Kopiera och Klistra in).
  • Genom att högerklicka och välja Klipp ut, Kopiera och Klistra in.
  • Med snabbkommandona Ctrl+C, Ctrl+X och Ctrl+V.

Beroende på vilken situation du befinner dig i kan olika saker hända när du klistrar in den kopierade visualiseringen på ett ark när du använder avancerade alternativ:

• Om en visualisering är vald ersätts den valda visualiseringen.
  • Om ingen visualisering är vald placeras den inklistrade visualiseringen i det största tomma området.
  • Om det inte finns något tomt område, delas den största visualiseringen på arket i två delar för att lämna plats åt den inklistrade visualiseringen.

Kopiera och klistra in visualiseringsformatering

Om du har tillämpat anpassad formatering för en visualisering kan du kopiera dess formateringsegenskaper och klistra dem på en annan visualisering. Mer information finns här Kopiera och klistra in visualiseringsformatering.

Konvertera visualiseringar

Du kan konvertera visualiseringar genom att klicka och dra dem till en annan visualisering.

1. När du redigerar ett ark drar du ett nytt diagram från resurspanelen till den visualisering som du vill konvertera.

Snabbmenyn öppnas.

2. Välj konverteringsalternativet.

Lägga till en bakgrundsfärg eller -bild

Du kan anpassa ett arks bakgrund. Du kan välj en specifik bakgrundsfärg, eller färglägga per uttryck. Alla bilder i mediabiblioteket kan anges som bakgrund. Bilden kan placeras eller storleksändras så att den inte fyller hela bakgrunden.

Följande format stöds: .png, .jpg, .jpeg, and .gif. Om du använder en .gif, kan den vara animerad eller statisk.

Anteckning om Qlik Sense Enterprise SaaS Government

Qlik Sense Enterprise SaaS - Government (US) stöder inte bakgrundsbilder eller färger i ark.

1. Öppna arket i redigeringsläge
  2. Aktivera Avancerade alternativ.
  3. Under Arkegenskaper, klickar du på Formatinställningar.
  4. Ange Bakgrund som Anpassad. Standardvärdet är Auto.
  5. Bakgrundsfärg:

• En färg: Välj en färg från färgväljaren.

• Efter uttryck: Ange en färg med ett användardefinierat uttryck. Mer information finns i Färglägga per uttryck.

6. Bakgrundsbild: Välj enbild från Mediebiblioteket. Standardvärdet är Ingen.
  7. Klicka på Bild på standardminiatyren.

Mediebiblioteket öppnas.

8. Klicka på en mapp i mediabiblioteket, exempelvis I appen eller Standard. Du kan även välja att Ladda upp media, om bilden du vill ha inte redan finns i mediabiblioteket.

9. Välj den bild du vill använda och klicka på Infoga.
  10. Använd listmenyn för att ändra storleken på din bild:
    • Originalstorlek
    • Anpassa alltid
    • Anpassa bredd
    • Anpassa höjd
    • Sträck ut för att passa
    • Fyll alltid
  11. Under Position, kan du ändra bildens justering. Bilden kan exempelvis vara centrerad på arket, eller placerad i det övre högre hörnet.

Den bild och den bakgrund som du valde är nu synlig på arket.

Ark i redigeringsläge, med en bakgrundsbild till vänster

Ett ark i redigeringsläge.