Werken met geavanceerde opties

De geavanceerde bewerkingsmodus biedt verdere hulpmiddelen voor het aanpassen van uw werkblad, evenals alternatieve opties om met werkbladen te werken.

Als u eerdere versies van Qlik Sense hebt gebruikt, herkent u Geavanceerde opties als de vorige werkbladeditor. De geavanceerde bewerkingsmodus bevat alle functies en eigenschappen die voorheen beschikbaar waren bij het bewerken van werkbladen.

In tegenstelling tot standaardopties biedt de geavanceerde bewerkingsmodus een raster waarop u visualisaties en uitbreidingen kunt slepen en neerzetten. U kunt het formaat van de visualisaties vervolgens aanpassen aan het gewenste aantal rastervierkanten. De geavanceerde bewerkingsmodus ondersteunt ook apparaten met alleen aanraken, in tegenstelling tot de standaardmodus.

Werkblad in de geavanceerde bewerkingsmodus.

Klik op Geavanceerde opties om te schakelen tussen standaard en geavanceerde opties. Zo kunt u een hybride aanpak voor uw werkbladen ontwikkelen. Als u de lay-outinstellingen wijzigt in de geavanceerde bewerkingsmodus, wordt het werkblad vergrendeld in de standaardbewerkingsmodus voor het bewerken van de lay-out.

De volgende taken kunnen worden uitgevoerd in de geavanceerde bewerkingsmodus:

• Bewerk de werkbladeigenschappen, zoals titel, beschrijving en miniatuur.

• Voeg een achtergrondkleur of -afbeelding toe aan een werkblad.

• Wijzig visualisatie-eigenschappen, zoals sorteren en opmaken.

• Meerdere uitdrukkingen toevoegen als dimensies of metingen in een visualisatie

• Voeg aangepaste objecten toe aan een werkblad.

• Weergavevoorwaarden instellen voor werkbladen.

• De rastergrootte en lay-out van een werkblad aanpassen.

• Voeg acties toe aan een werkblad.

Sommige visualisaties kunnen alleen worden toegevoegd in de geavanceerde bewerkingsmodus:

• Knop

• Tekst en afbeelding

• Container

• Aangepaste objecten, zoals uitbreidingen van de Dashboard bundle of Visualization bundle.

U kunt in de geavanceerde bewerkingsmodus veel van dezelfde acties uitvoeren als in de standaard bewerkingsmodus, hoewel er enkele verschillen zijn. Sommige van dezelfde acties worden op verschillende manieren toegepast. Visualisaties worden bijvoorbeeld aan werkbladen toegevoegd door ze te slepen en neer te zetten op een raster in de geavanceerde bewerkingsmodus. Sommige acties, zoals filters, kunnen alleen in de standaardmodus worden toegepast. Sommige werkbladeigenschappen kunnen alleen in de geavanceerde modus worden ingesteld.

Een nieuw werkblad maken

U kunt een nieuw werkblad maken vanuit het app-overzicht of vanuit het navigatievenster van het werkblad.

TipU hebt in de werkbladweergave toegang tot het navigatievenster van het werkblad door op App-objecten op de werkbalk te klikken.

Doe het volgende:

1. Klik in het app-overzicht op App-objecten om de werkbladen weer te geven.
  2. Klik op Nieuwe maken of Nieuw werkblad maken.
  3. Geef uw werkblad een titel en voeg een beschrijving toe.
  4. Klik buiten het tekstvak om de titel en de beschrijving op te slaan.

Er wordt een nieuw werkblad gemaakt. Uw werkbladen zijn privé totdat u ze openbaar maakt. Ga voor meer informatie naar Toegang verlenen tot werkbladen, bladwijzers en presentaties.

Werkbladeigenschappen instellen

U hebt een breed scala aan manieren om uw werkblad op te maken en werkbladgedrag te wijzigen in de geavanceerde modus. Zie het volgende voor meer informatie:

Visualisaties maken

1. Als de bewerkingsmodus actief is, sleept u de visualisatie van het bedrijfsmiddelenvenster naar het werkblad of dubbelklikt op de visualisatie.

2. Voeg dimensies en metingen aan de visualisatie toe.

U voegt dimensies en metingen toe met de knoppen op de visualisatie. U kunt ook een veld slepen van het tabblad Velden van het bedrijfsmiddelenvenster en vervolgens selecteren om het veld te gebruiken als een dimensie of meting. Het aantal vereiste dimensies en metingen is afhankelijk van de visualisatie die u selecteert.

Als u uitdrukkingen als dimensies of metingen wilt toevoegen, klikt u in het eigenschappenvenster onder Gegevens op toevoegen en vervolgens op Uitdrukking.

3. Pas de presentatie aan: bijvoorbeeld met sorteren, kleuren of labelen.

Ga voor meer informatie naar Het uiterlijk van een visualisatie wijzigen.

TipU kunt ook een visualisatie toevoegen door deze te kopiëren. Dit is handig als u bestaande visualisatie-instellingen wilt gebruiken in een ander visualisatietype. Ga voor meer informatie naar Visualisaties kopiëren uit bestaande visualisaties

Aangepaste objecten voegt u op een zelfde manier toe. U start het maken van een visualisatie door een visualisatie-uitbreiding op het werkblad te slepen. Ga voor meer informatie naar Een visualisatie maken met behulp van een aangepast object.

U kunt containers gebruiken om ruimte te besparen op uw dashboard, door snel te schakelen tussen tabbladen met verschillende visualisaties.Ga voor meer informatie naar Container.

Het soort gegevens in uw tabellen en velden beïnvloedt of deze als dimensies of metingen kunnen worden gebruikt.

• Dimensies bepalen hoe de gegevens in een visualisatie worden gegroepeerd. Bijvoorbeeld: totale verkoop per land of aantal producten per leverancier. Ga voor meer informatie naar Gegevens groeperen met dimensies.
  • Metingen zijn berekeningen die worden gebruikt in visualisaties, meestal weergegeven op de y-as van een staafdiagram of een kolom in een tabel. Metingen worden gemaakt op basis van een uitdrukking die bestaat uit aggregatiefuncties, zoals Sum of Max, gecombineerd met een of meerdere velden. Ga voor meer informatie naar Metingen.

Visualisaties met diagramsuggesties maken

Diagramsuggesties werken op dezelfde manier als de autochart in de standaard bewerkingsmodus. U kunt diagramsuggesties inschakelen in het eigenschappenvenster. Wanneer ingeschakeld, terwijl u velden toevoegt of verwijdert, wordt de voorgestelde visualisatie aangepast op basis van uw wijzigingen. U kunt een voorgestelde visualisatie aanpassen met een gerichte reeks eigenschappen.

Ga voor meer informatie naar Visualisaties maken met diagramsuggesties van Inzichtenadviseur.

Visualisaties verplaatsen

• Klik en sleep visualisaties om ze op het raster te verplaatsen.

Visualisaties kopiëren

In geavanceerde opties kunt u visualisaties op de volgende manieren kopiëren en plakken:

• Met de werkbalk met bewerkingsopties op het werkblad (Knippen, Kopiëren en Plakken).
  • Door met de rechtermuisknop te klikken en Knippen, Kopiëren en Plakken te selecteren.
  • Met de sneltoetsen Ctrl+C, Ctrl+X en Ctrl+V.

Afhankelijk van uw situatie, gebeuren er verschillende dingen als u een gekopieerde visualisatie op een werkblad plakt terwijl u geavanceerde opties gebruikt:

• Als een visualisatie is geselecteerd, wordt de geselecteerde visualisatie vervangen.
  • Als er geen visualisatie is geselecteerd, wordt de geplakte visualisatie in de grootste lege ruimte geplaatst.
  • Als er geen lege ruimte is, wordt de grootste visualisatie op het werkblad gesplitst om ruimte te maken voor de geplakte visualisatie.

Visualisatievormgeving kopiëren en plakken

Als u een aangepaste vormgeving hebt toegepast op een visualisatie, kunt u de stijleigenschappen kopiëren en plakken naar een andere visualisatie. Ga voor meer informatie naar Visualisatievormgeving kopiëren en plakken.

Visualisaties converteren

U kunt visualisaties converteren door erop te klikken en ze naar een andere visualisatie te slepen.

1. Sleep tijdens het bewerken van een werkblad een nieuw diagram vanuit het bedrijfsmiddelenvenster op de visualisatie die u wilt converteren.

Het snelmenu wordt geopend.

2. Selecteer de conversieoptie.

Een achtergrondkleur of afbeelding toevoegen

U kunt de achtergrond van een werkblad aanpassen. U kunt een specifieke achtergrondkleur kiezen of kleuruitdrukking. Een afbeelding in de mediabibliotheek kan als achtergrond worden ingesteld. De afbeelding kan worden geplaatst en de grootte kan worden aangepast zodat deze niet de gehele achtergrond vult.

De volgende indelingen worden ondersteund: .png, .jpg, .jpeg en .gif. Als u een gif-bestand gebruikt, kan deze geanimeerd of statisch zijn.

Opmerking over Qlik Sense Enterprise SaaS Government

Qlik Sense Enterprise SaaS - Government (VS) biedt geen ondersteuning voor achtergrondafbeeldingen of -kleuren in werkbladen.

1. Open het werkblad in bewerkingsmodus.
  2. Schakel Geavanceerde opties in.
  3. Klik onder Werkbladeigenschappen op Stijl.
  4. Stel Achtergrond in op Aangepast. De standaardwaarde is Auto.
  5. Achtergrondkleur:

• Enkele kleur: Kies een kleur met de kleurenkiezer.

• Op uitdrukking: Stel een kleur in met een door de gebruiker gedefinieerde uitdrukking. Ga voor meer informatie naar Kleur toekennen op uitdrukking.

6. Achtergrondafbeelding Selecteer de afbeelding in de mediabibliotheek. De standaardinstelling is Geen.
  7. Klik op Afbeelding in de standaardminiatuur.

De Mediabibliotheek wordt geopend.

8. Klik op een map in de mediabibliotheek, bijvoorbeeld In app of Standaard. U kunt er ook voor kiezen om media te uploaden als de afbeelding die u wilt nog niet in de mediabibliotheek staat.

9. Selecteer de afbeelding die u wilt gebruiken en klik op Invoegen.
  10. Gebruik de vervolgkeuzelijst om de grootte van uw afbeelding te wijzigen:
    • Oorspronkelijke grootte
    • Altijd passend
    • Aanpassen aan breedte
    • Aanpassen aan hoogte
    • Passend maken
    • Altijd vullen
  11. Onder Positie kunt u de uitlijning van de afbeelding wijzigen. Bijvoorbeeld: de afbeelding kan op het werkblad worden gecentreerd of rechtsboven in de hoek worden uitgelijnd.

De afbeelding en achtergrondkleur die u selecteert, zijn nu zichtbaar op het werkblad.

Werkblad in bewerkingsmodus et een achtergrondafbeelding links

Een werkblad in bewerkingsmodus