Pivottabell

Pivottabellen (Pivot) visar dimensioner och mått i form av rader och kolumner i en tabell. I en pivottabell kan du analysera data efter flera mått och i flera dimensioner samtidigt.

Pivottabell med expansioner

Pivotobjekt som visar Försäljning, Kvantitet och Marginal-% som mått för kunder.

Användning

Pivottabeller är användbara om du vill inkludera flera dimensioner eller mått i en enda tabell och sedan omorganisera dem för att se olika delsummor. Qlik Visualization bundle-Pivottabellen erbjuder flera olika layout- och formateringsalternativ förutom pivotabellvisualiseringen, inklusive:

• Rubriker för alla dimensioner

• Alternativ för rubrikmeny för alla dimensioner

• Anpassad null-representation

• Anpassningsbara kolumnbredder via pixlar eller procent

• Justera kolumnbredder med mus

• Summor högst upp eller längst ner

Skapa pivottabeller

1. I resurspanelen för det avancerade redigeringsläget öppnar du Anpassade objekt > Qlik Visualization bundle och drar Pivot till arket.
  2. Klicka på Lägg till och välj ett fält eller en originaldimension som raddimension.

Lägg eventuellt till fler dimensioner som rader. Pivottabellen borrar ner rader i den ordning de läggs till. Du kan klicka och dra dimensionerna för att ändra ordning på dem.

3. Klicka på Lägg till och välj ett fält eller originalmått för måttet.

Lägg eventuellt till fler åtgärder.

Du kan justera utseendet och andra inställningar i egenskapspanelen.

Pivotera data i egenskapspanelen

I egenskapspanelen kan du lägga till mått och dimensioner i pivottabellen och även pivotera rader eller kolumner.

Data

I datarutan kan du lägga till dimensioner och mått. Du kan flytta element mellan rader och kolumner. Du kan även ändra elementens ordning inom rader eller kolumner. Om du använder fler än ett mått grupperas de i ett element som kallas Värden.

Egenskapspanel, datadelavsnittet

Sortering

I sorteringsrutan i avancerade egenskaper kan du ändra den interna ordningen för dimensioner och mått.

Egenskapspanel, sorteringsrutan.

Anteckning om informationNär du sorterar pivottabeller visas alltid NULL-värden först.

Sortera efter första måttet

Om du har fler än ett mått skapas en måttgrupp. Alternativet Sortera efter första måttet sorterar dimensionsvärdena efter det första måttets numeriska värde. Den här sorteringsordningen påverkar alla dimensioner, och har företräde före alla andra sorteringsordningar som definieras under dimensionerna.

Du kan till exempel ha två mått: Quantity och Sales. I egenskapspanelen, under Data > Mått, listas Quantity först. Om du har valt Sortera efter första måttet i fallande ordning, sorteras tabellen så att den börjar med dimensionen med störst Quantity.

Pivottabell i redigeringsläge. Sortera efter första måttet är På.

Pivotobjekt med data sorterade efter första måttet.

Sortera efter uttryck

När du sorterar efter uttryck tillämpas uttrycket endast på den första dimensionen i en pivottabell. Efterföljande dimensioner sorteras i samma ordning som den första dimensionen.

Formatera dimensionskolumner och kolumner med mätvärden

Du kan formatera dina dimensionskolumner och kolumner med mätvärden med ytterligare alternativ. Du kan göra något av följande:

• Begränsa dimensioner som visas

• Formatera dimensionsrepresentation

• Formatera mättal

• Skapa villkorskolumner

• Ställa in bakgrundsfärg för celler med hjälp av uttryck

• Ställa in textfärg med uttryck

• Ställa in kolumnbredd

Begränsa dimensioner som visas

Begränsa antalet värden som visas för en dimension. När du skapar en begränsning visas de dimensioner vars måttvärde uppfyller kriteriet för begränsningen.

1. Under Data väljer du en dimension och expanderar egenskaperna.

2. Under Begränsning väljer du någon av följande begränsningar:

• Ingen begränsning: standardvärdet.

• Fast antal: välj att visa de högsta eller lägsta värdena. Ange antalet värden. Du kan även använda ett uttryck för att ställa in numret. Klicka på Uttryck för att öppna uttrycksredigeraren.

• Exakt värde: använd operatorerna för att ange ett exakt gränsvärde. Du kan även använda ett uttryck för att ställa in numret. Klicka på Uttryck för att öppna uttrycksredigeraren.

• Relativt värde: använd operatorerna och ange det relativa gränsvärdet i procent. Du kan även använda ett uttryck för att ställa in numret. Klicka på Uttryck för att öppna uttrycksredigeraren.

Formatera dimensionsrepresentation

Du kan formatera dimensionskolumner så att värden, länkar eller bilder visas med Representation i egenskapspanelen. Du kan välja följande representationer:

• Text: visar dimensionsvärdena som text. Detta är standardvärdet.
  • Länk: visar värden som klickbara länkar. Antingen används dimensionsvärdet eller URL:en eller kan du lägga till andra URL:er till de visade dimensionsvärdena.

• Bild: visar värden som innehåller en absolut URL till en bild att visas som bilder.

Formatera länkar

Anteckning om information

Tecknet ; kan inte användas som frågeparameteravgränsare i en URL.

1. Under Data väljer du en dimension och expanderar egenskaperna.

2. Under Representation väljer du Länk.

3. Under Länkinställning väljer du någon av följande:

• Lägg till etikett: dimensionen innehåller destinations-URL:en, antingen i dimensionsuttrycket eller i datatabellen. Länkarna visas och sorteras enligt destinationens URL-uttryck.

Under Länketikett anger du en beskrivande text för din destinations-URL. Klicka på Öppna uttrycksredigeraren för att öppna uttrycksredigeraren.

• Lägg till URL: dimensionsvärdena blir textlänkar som är etiketter för URL:erna som kan väljas.

Under Länk-URL anger du destinationens URL-uttryck. Klicka på Öppna uttrycksredigeraren för att öppna uttrycksredigeraren.

Formatera mättal

Du kan formatera mättal under Talformat i egenskapspanelen.

Om du vill ändra talformat på appnivå, och inte bara för ett enda mått, är det bättre att göra det i de regionala inställningarna i SET-satserna i början på skriptet i Skriptredigeraren.

1. Under Data väljer du ett mått och expanderar egenskaperna.

2. Under Talformat väljer du formatet:

• Automatisk: Qlik Sense anger automatiskt ett talformat baserat på källdata.

För numeriska förkortningar används de internationella SI-enheterna, som k (tusen), M (miljon) och G (miljard).

• Tal: som standard är formateringen inställd på Enkel och du kan välja formatering bland alternativen i listan. Ändra till Anpassad och ange formatmönstret under Formatmönster.

Exempel:

• # ##0 beskriver talet som ett heltal med tusentalsavgränsare. I det här exemplet används " " som tusentalsavgränsare.
      • ###0 beskriver talet som ett heltal utan tusentalsavgränsare.
      • 0000 beskriver talet som ett heltal med minst fyra siffror. Med andra ord visas talet 123 som 0123.
      • 0.000 beskriver talet med tre decimaler. I det här exemplet används "." som decimalavgränsare.

Om du lägger till procenttecknet (%) i formatmönstret multipliceras automatiskt mätvärdena med 100.

• Valuta: Som standard ställs formatmönstret som används för pengar in via de föredragna regioninställningarna i din profil. Använd Formatmönster om du vill ändra formatmönstret.
    • Datum: som standard är formateringen inställd på Enkel och du kan välja formatering bland alternativen i listan. Ändra till Anpassad och ange formatmönstret under Formatmönster.
    • Varaktighet: Som standard ställs formatmönstret som används för varaktighet in via de föredragna regioninställningarna i din profil. Varaktighet kan formateras som dagar eller som en kombination av dagar, timmar, minuter, sekunder och bråkdels sekunder. Använd Formatmönster om du vill ändra formatmönstret.
    • Anpassad: Som standard ställs formatmönstret som används för anpassat in via de föredragna regioninställningarna i din profil. Använd Formatmönster om du vill ändra formatmönstret.

Skapa villkorskolumner

Kolumner kan vara villkorliga så att de bara visas när vissa villkor är uppfyllda.

1. Under Data väljer du en dimension eller mått och expanderar egenskaperna.

2. Under Visa kolumn om klickar du på Uttryck för att öppna uttrycksredigeraren.

3. Ange uttrycket för att bestämma villkoren för att visa kolumnen.

4. Klicka på Tillämpa.

Ställa in bakgrundsfärg med hjälp av uttryck

Du kan definiera bakgrundsfärgen för en kolumn med hjälp av uttryck. Du kan exempelvis låta celler i kolumnen byta bakgrundsfärg beroende på värdena i kolumncellen. Textfärgen ändras automatiskt till vit när en mörk bakgrundsfärg används.

1. Under Data väljer du en dimension eller mått och expanderar egenskaperna.

2. Under Uttryck för bakgrundsfärg klickar du på Uttryck om du vill öppna uttrycksredigeraren.

3. Ange uttrycket för att bestämma villkoren för att visa kolumnen.

4. Klicka på Tillämpa.

Ställa in textfärg med uttryck

Du kan definiera textfärgen för en kolumn med hjälp av uttryck. Du kan exempelvis låta celler i kolumnen byta textfärg beroende på värdena i kolumncellen.

1. Under Data väljer du en dimension eller mått och expanderar egenskaperna.

2. Under Uttryck för textfärg klickar du på Uttryck om du vill öppna uttrycksredigeraren.

3. Ange uttrycket för att bestämma villkoren för att visa kolumnen.

4. Klicka på Tillämpa.

Ställa in kolumnbredd

Som standard ställs kolumnbredden in automatiskt. Du kan ställa in kolumnbredden manuellt genom att:

• Innehåll

• Pixlar

• Procentandel

Du kan också ställa in kolumnerna manuellt genom att dra i rubrikkanterna.

1. Under Data väljer du en dimension eller mått och expanderar egenskaperna.

2. Under Kolumnbredd väljer du hur du vill ställa in kolumnbredden:

• Anpassa efter innehåll: kolumnernas storlek avgörs av bredden på innehållet i kolumnen.

• Pixlar: ställ in bredden på kolumnen i pixlar.

• Procent: ställ in bredden på kolumnen i procent.

• Auto: ställ in kolumnbredden automatiskt med Qlik Sense.

Anpassad formatering

När Avancerade alternativ är aktiverat, har du ett antal formateringsalternativ tillgängliga under Utseende i egenskapspanelen.

Klicka på Formatering under Utseende > Presentation för att fortsätta anpassa diagrammets formatering. Formateringspanelen innehåller olika avsnitt under flikarna Allmänt och Diagram.

Du kan återställa dina format genom att klicka på intill varje avsnitt. Om du klickar på Återställ alla så återställs formaten i både Allmänt och Diagram.

Anpassa texten

Du kan ange texten för rubriken, underrubriken och fotnoten under Utseende > Allmänt. För att dölja de här elementen stänger du av visa rubriker.

Synligheten för de olika etiketterna på diagrammet beror på diagramspecifika inställningar och inställningar för visning av etiketter. De kan konfigureras i egenskapspanelen.

Du kan formatera den text som visas i diagrammet.

1. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

2. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

3. På fliken General kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik

• Underrubrik

• Fotnot

4. På fliken Diagram kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik: formatera texten för rubrikerna för alla dimensioner.
    • Dimensionsvärden: formatera textdimensionsvärdena.
    • Mätvärden: formatera etiketterna för mätvärdena.
    • Mätetiketter: formatera etiketterna för mätrubrikerna.
    • Summor: formatera texten för summorna.
    • Nullvärden: formatera texten för nullvärdena.

Anpassa bakgrunden

Du kan anpassa diagrammets bakgrund. Du kan också färglägga de individuella dimensionerna eller mått via uttryck.

1. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

2. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

3. På fliken Allmänt på formateringspanelen kan du välja en bakgrundsfärg (enkel färg eller uttryck), och även använda en bild från ditt mediebibliotek som bakgrund.

När du använder en bakgrundsfärg använder skjutreglaget för att ställa in bakgrundens opacitet.

När du använder en bakgrundsbild kan du justera bildens storlek och position.

4. På fliken Diagram kan du anpassa bakgrundsfärgen för följande element:

• Rubrik
    • Dimensionsvärden
    • Mätvärden
    • Etiketter för mått
    • Totalvärden
    • Null-värden

Anpassa rutnätet

Du kan anpassa rutnätet för pivottabellen.

1. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

2. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

3. På fliken Diagram kan du anpassa rutnätet med följande element:

• Radhöjd: ställ in höjd för rader i linjer.

• Kanter: ställ in färgen för cellkanterna.

• Avgränsare: ställ in färgen för avgränsaren däremellan som avgränsar både dimensioner och mått och rubriker och rader.

• Bakgrund: ställ in färgen för det tomma området som skapas när du har dimensioner i Kolumn.

Anpassa nullvärden

Du kan ändra hur nullvärden representeras i pivottabellen.

1. Klicka på UtseendePresentation i egenskapspanelen.

2. Under Nullvärdestext anger du den text som du vill ersätta nullvärden med.

Expandera pivottabellen helt

Du kan ställa in pivottabellen till att alltid vara helt expanderad.

1. Klicka på UtseendePresentation i egenskapspanelen.

2. Välj Helt expanderad.

Anpassa kanten och skuggan

Du kan anpassa kanten och skuggan för diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formatpanelen, under Kant ställer du in storleken på Kontur för att förstora eller förminska kantlinjerna kring diagrammet.

5. Välj en färg för kanten.

6. Ställ in Hörnradien för att styra kantens rundhet.

7. Välj storlek och färg för skuggan under Skugga på fliken Allmänt. Välj Ingen för att ta bort skuggan.

Begränsningar

Pivottabeller har följande begränsningar:

• Du kan bara hämta pivottabellen som data.

• Du kan inte pivotera data i din Visualization bundle-pivottabell när ditt ark är i analysläge som du kan med visualiseringspivottabellen.