Tredje arket: Customer Details

I det tredje arket kommer du att göra ett spridningsdiagram och en pivottabell som fokuserar på kunderna. Sedan lägger du till filterrutor så att du kan filtrera efter datum och region.

Vid det här laget kan du så mycket om att skapa dimensioner, mått och visualiseringar att vi gör beskrivningarna lite kortare. Om du behöver en repetition av det du har lärt dig hittills kan du gå tillbaka till föregående ämnen.

Customer Details-arket när det är klart

Kunduppgiftsarket vid redigering

Du kommer att börja ditt arbete i standardredigeringsläge. När du har skapat dina visualiseringar kommer du att använda avancerat redigeringsläge för att anpassa dem.

Lägga till spridningsdiagrammet

Nästa visualisering är ett punktdiagram som visar kundförsäljning och kvantitet. Se till att Avancerade egenskaper är avaktiverat.

Ett spridningsdiagram används för att visualisera relationen mellan två eller tre mått.

Mer information finns i Spridningsdiagram.

I det här fallet jämförs måtten Sales och Quantity. Varje bubbla representerar ett dimensionsvärde för Customer.

1. Gå till Fältoch dra Customer -fältet till arket och lägg till det som en dimension.

2. Lägg till Sales och Quantity som mått. Det Automatiska diagrammet förvandlar visualiseringen till ett punktdiagram.

3. Gå till Presentation > Axel. Ställ in både X- och Y-axeln så att de börjar på Noll. Detta tar bort negativa värden.

4. Ge spridningsdiagrammet en titel: Kundförsäljning och kvantitet.

Lägger till Customer KPIs-pivottabellen

Pivottabellen visar dimensioner och mått i form av rader och kolumner i en tabell. I en pivottabell kan du analysera data efter flera mått och i flera dimensioner samtidigt.

Du kan organisera om mått och dimensioner för att få olika vyer av data. Att flytta mått och dimensioner mellan rader och kolumner kallas att pivotera.

En av fördelarna med en pivottabell är utbyrbarheten, det vill säga möjligheten att flytta radelement till kolumner och kolumnelement till rader. Denna flexibilitet är mycket användbar då du kan omorganisera data och få flera olika vyer av samma datauppsättning.

Beroende på vad du vill fokusera på kan du flytta dimensioner och mått för att ta fram data du är intresserad av och dölja data som antingen är för detaljerade eller irrelevanta för analysen.

Mer information finns i Pivottabell.

1. Klicka på Lägg till element under stapeldiagrammet för att lägga till en ny visualisering.

2. Lägg till Customer som en dimension.

3. Lägg till Sales och Sales Qty som mått.

4. Under Egenskaper > Visualiseringar klickar du på pivottabell.

5. Ge pivottabellen en rubrik: Customer KPIs.

Nu har du en väldigt enkel pivottabell.

För de tre sista kolumnerna behöver kvarvarande mått skapas i avancerat redigeringsläge.

Anpassa pivottabellen i avancerat redigeringsläge

Högst upp till höger aktiverar du Avancerade alternativ för att arbeta i avancerat redigeringsläge.

Skapa mått med uttryck

1. Välj pivottabellen.

2. Gå till Data > Åtgärder.

3. Margin Percent-mått:

1. Klicka på Lägg till och klicka på Uttryck. Infoga detta uttryck:

(Sum(Sales) - Sum(Cost)) / Sum(Sales)

2. Klicka på Tillämpa.

3. Under Etikettskriver du: Margin Percent.

4. Ställ in TalformatTal (12,3 %).

4. # of Invoices-mått:

1. Klicka på Lägg till och klicka på Uttryck. Infoga detta uttryck:

Count (Distinct [Invoice Number])

2. Klicka på Tillämpa.

3. Under Etikett skriver du: # of Invoices.

5. Average Sales per Invoice-mått
    1. Klicka på Lägg till och klicka på Uttryck. Infoga detta uttryck:

Sum(Sales)/Count(Distinct [Invoice Number])

2. Klicka på Tillämpa.

3. Under Etikett skriver du: Average Sales per Invoice.

4. Ställ in TalformatValuta.

Anteckning om tips

Kvalificeraren Distinct används i två av uttrycken. Genom att använda Distinct säkerställer du att ett fakturanummer bara räknas en gång, även om det förekommer flera gånger i datakällan. Distinct sorterar fram unika nummer. Observera att Distinct måste följas av ett blanksteg före fältnamnet.

Justering av övriga åtgärder

1. Gå till Data > Åtgärder.

2. Klicka på Sum (Sales) och ställ in:

• TalformatValuta.

• EtikettFörsäljning.

3. Klicka på Quantity och ställ in:

• TalformatTal (1,000).

• EtikettKvantitet.

Lägga till dimensioner som rder

1. Gå till Data > Mått. Under Radklickar du på Lägg till.
  2. Välj Product Group i listan.
  3. Välj Lägg till igen och lägg till en rad för Product Type.

Du kan nu titta på försäljning för enskilda kunder efter produktgrupp och typ. Du kan filtrera urvalen som visas i tabellen genom att klicka på Kund, Produktgrupp eller Produkttyp. Genom att flytta Produktgrupp eller Produkttyp till Mått och filtrera kan du skapa olika vyer av data som presenteras.

Lägga till filterrutor

Nu ska du lägga du till filterrutor så att du kan filtrera efter tidsperiod och manager.

1. Lägga till filterrutan Period.
  2. Lägg till en ny filterruta med dimensionen Manager.

Arket är klart. I det övre högra hörnet klickar du på Nästa för att flytta till Customer Location-arket.