Lägga till innehåll i din Excel-rapportmall

Du kan lägga till olika typer av innehåll i din Microsoft Excel rapportmall. Lägg till innehåll som bildplatshållare i diagram, tabelldatataggar, celler formaterade med inbyggda Excel-funktioner och andra format. Innehåll som lagts till med tilläggsgränssnittet får formen av objekt. De här objekten kan läggas till, hanteras och återanvändas i tilläggsfönstret.

Mer information om att komma igång med tillägget, till exempel att aktivera, öppna och koppla till appinnehåll finns i Komma igång med att använda Qlik-tillägget för Microsoft Excel.

Vad kan du lägga till i en rapportmall?

Qlik Excel Rapportmallar fungerar med följande typer av innehåll:

• Tabelldata. Med den här typen av innehåll fylls text och numeriskt innehåll i direkt i cellerna i rapporten. Tabelldata läggs till med taggar. Du kan lägga till följande tabelldata:

Tabelldata. Med den här typen av innehåll fylls text och numeriskt innehåll i direkt i cellerna i Excel-rapporten. Tabelldata läggs till med taggar. Du kan lägga till följande tabelldata:

Mer information om de tillgängliga taggarna som du kan lägga till finns i De olika typerna av taggar.

• Diagrambilder läggs till som platshållarbilder. Platshållarna ersätts med aktuella vyer med Qlik Sense-appdata från den senaste laddningen. Mer information finns i Lägga till diagram som bilder.

• Visst textinnehåll som inte är kopplat till Qlik Sense-appen eller till objekten i mallen. Detta kan vara manuellt införd text, till exempel namn och rubriker. Beräknade celler kan placeras utanför taggstrukturen, så att anpassade formler kan användas på innehåll som finns i taggarna. Tänk på att oförutsett beteende kan inträffa om du för in manuell text felaktigt i mallen.

Använd nivåer och sidor för att automatiskt skapa separata avsnitt och sidor i din rapport och köra slingor och upprepa generering av tabeller och bilddata för ett bestämt antal dimensionsvärden. Se Använda nivåer och sidor för att köra rapportelement i slinga och cykliskt för information.

Objekttyper

Objekt är den primära typen av innehåll som läggs till i en mall. Objekt kan skapas, redigeras och tas bort i tillägget. Du kan lägga till fler än ett av samma objekt i en mall. Du kan skapa följande objekt:

• Diagrambilder

• Diagramtabeller

• Variabler

• Uttryck

• Nivåer

• Sidor

De olika typerna av taggar

I den följande tabellen ser du vilka typer av taggar du kan infoga i mallen och vad varje tagg gör. Använd Qlik-tilläggsfönstret i Excel för att lägga till taggarna.

Tillgängliga taggar som du kan använda i Qlik Excel-tillägget
Typ av tagg Beskrivning Exempel och format
Tabell En enstaka tag som representerar ett helt diagram som har lagts till som en tabell. I utdata genereras varje kolumn på samma sätt som en enskild kolumn. <Table Name>
Kolumn En enstaka tag som representerar en enstaka kolumn som har lagts till som en tabell. Oavsett om en eller flera kolumner läggs till från en tabell så är det underliggande mallobjektet fortfarande en tabell. <Column Name>
Nivå En uppsättning med taggar som representerar en instans av ett nivåobjekt. Mellan öppnings- och stängningstaggarna kan andra taggar läggas till som anger att ett nytt avsnitt (nivå) ska skapas i rapporten, inklusive de här elementen, för varje distinkt element som nivåobjektet baseras på.

<Entity Name_Level>

...

</Entity Name_Level>

Fält En tagg som används inuti en nivåtagg, eller i en cell i ett kalkylblad som definieras av en sidtagg, som ska visa de fältvärden som används för varje filtrerat avsnitt eller sida. <Field Name>
Sida En tagg som visas i namnet på kalkylbladets flik som representerar en instans av ett sidobjekt. En ny sida skapas i rapporten för varje distinkt entitet som sidobjektet baseras på. <Entity Name_Page>
Variabel En enstaka tagg som representerar en instans av en variabel som finns i Qlik Sense-källappen. <Variable Name>
Uttryck En enstaka tagg som representerar en instans av ett uttryck som läggs till mallen som ett objekt. <Expression Name>
Deleterow En tagg som indikerar en rad i en tabell som ska tas bort i den genererade utdatan. Se Ta bort rader med Deleterow-taggen. <deleterow>

Lägga till diagram som bilder

Du kan lägga till ett diagram som en bild i Excel-rapportmallen. När rapportutdata genereras placeras en bild av diagrammet i den valda cellen. Diagrammet kommer att använda data från appens senaste laddning.

En diagrambild läggs till som platshållarbild som representerar en ögonblicksbild av hur diagrammet ser ut i mallskaparens aktuella session. Detta kan omfatta urval som gjorts i appen. Det är viktigt att komma ihåg att urvalen i ögonblicksbilden av diagrammet inte tas med i rapportutdata. Datareduktion styrs i stället med rapportfilter. Mer information finns i Urval i appen och Arbeta med rapportfilter.

1. Klicka på Diagramobjekt-ikonen på den övre verktygsraden i tillägget.

2. Klicka på Lägg till diagram. En lista med tillgängliga diagram visas. Utöka arket som innehåller det diagram som du vill lägga till och klicka på Plus-symbol-ikonen för att lägga till det.

Fliken Diagram i Excel-tillägget, där du kan lägga till ett nytt diagram eller titta igen på ett diagram som du redan har lagt till

Fliken "Diagram" i Exceltillägget. Härifrån kan du lägga till/modifiera befintliga diagram som du har lagt till, eller lägga till ett nytt diagram
  3. Utöka arket som innehåller det diagram som du vill lägga till. Du kan söka i diagrammets namn för att förfina listan över ark vid behov.

4. Klicka på Plus-symbol-ikonen för att lägga till diagrammet.

Du kan förhandsgranska diagrammet direkt i tillägget innan du lägger till det genom att klicka på diagrammets namn.

Välj ett diagram som du vill lägga till i mallen som en bild

Välj det diagram som du vill lägga till i mallen från de tillgängliga diagrammen som listas av apparket
  5. Diagrammet läggs till och inställningssidan för bilden visas. Vi rekommenderar att du anger ett unikt Namn för tabellen så att du kan identifiera den i tillägget om du senare behöver ändra dess inställningar.

Ändra storleken på bilden som du brukar göra med Excel-bilder. Använd Zoom-inställningen i tillägget vid behov.

Välj ett diagram som du vill lägga till i mallen som en bild

Diagrambild som har lagts till i rapportmall

Titta när du vill igen på ett diagram som du har lagt till om du vill modifiera dess konfiguration, hitta det i arbetsboken eller lägga till en instans till av det i arbetsboken. Klicka på Diagramobjekt-ikonen i tillägget för att öppna ingångssidan för Diagram och klicka på Högerpil för att navigera till den cell där det är infogat. Justera valfri inställning i tillägget vid behov.

Lägga till diagram som tabelldata i form av en enkel tabell

Ett diagram kan läggas till i Excel-tabellform, antingen som en fullständig tabell eller som en eller flera enskilda kolumner. Oavsett om du lägger till ett diagram som en enstaka tabell eller som enstaka kolumntaggar är det underliggande objektet som du skapar en tabell.

Diagram med hyperkuber av enkel typ kan exporteras som tabelldata.

När du lägger till ett diagram som en tabell läggs de underliggande fälten som representerar diagrammets data till som kolumner i rapporten.

Klicka på Tabeller-ikonen på den övre verktygsraden i tillägget. Avsnittet Tabeller visas.

Fliken Tabeller i Excel-tillägget, där du kan lägga till en ny tabell eller titta igen på en tabell som du redan har lagt till

Menyfliksområde i Microsoft Excel som visar ikonen för Qlik-tillägg

När du väljer ett diagram uppdaterar du listan över tillgängliga tabeller från Qlik Sense-appen genom att klicka på Ladda igen.

Lägga till ett helt diagram som tabell

Du kan lägga till ett helt diagram i tabellform med en enda tagg. Diagramdata infogas i rapporten som en enkel tabell.

1. Med avsnittet Tabeller öppet i tillägget klickar du på Lägg till tabell.

Då visas listan med objekt som kan läggas till som tabell.

2. Klicka på Plus-symbol-ikonen bredvid det diagram som du vill lägga till.

Du kan förhandsgranska diagrammet direkt i tillägget innan du lägger till det genom att klicka på diagrammets namn.

3. I rullgardinsmenyn väljer du Tabell. Då infogas Qlik Sense-elementet som en enda tabelltagg i den markerade cellen.

Lägga till ett Qlik Sense-diagram som en hel tabell

Välja ett diagram från en Qlik Sense-app som ska infogas med en enda elementtagg.
  4. Inställningssidan för tabellen visas. Vi rekommenderar att du anger ett unikt Namn för tabellen så att du kan identifiera den i tillägget om du senare behöver ändra dess inställningar.

5. Ändra valfria andra parametrar efter behov.

Titta när du vill igen på en tabell som du har lagt till om du vill modifiera dess konfiguration, hitta det i arbetsboken eller lägga till en instans till av det i arbetsboken. Klicka på Tabeller-ikonen i tillägget för att öppna ingångssidan för Tabeller och klicka på Högerpil för att navigera till den cell där det är infogat. Justera valfri inställning i tillägget vid behov.

Lägga till ett diagram som tabell via kolumn

Ett diagram kan också läggas till i tabellform som en uppsättning med enstaka kolumner. Det ger också bättre kontroll över formateringen i rapportmallen tack vare de inbyggda textformateringsalternativen i Excel.

Diagramdata infogas i rapporten som en enkel tabell.

1. Med avsnittet Tabeller öppet i tillägget klickar du på Lägg till tabell.

Då visas listan med objekt som kan läggas till som tabell.

2. Klicka på Plus-symbol-ikonen bredvid det diagram som du vill lägga till en eller flera kolumner från.

Du kan förhandsgranska diagrammet direkt i tillägget innan du lägger till det genom att klicka på diagrammets namn.

3. I rullgardinsmenyn väljer du Individuella kolumner. Listan över tillgängliga kolumner kommer fram.

Lägga till ett Qlik Sense-diagram via kolumn

Lägga till ett Qlik Sense-diagram till en mall som en serie med individuella kolumner.
  4. Välj de kolumner du vill lägga till eller klicka på Alla för att infoga alla kolumner från diagrammet.

5. Klicka på Lägg till. Kolumnerna infogas i mallen vid den valda cellen.

Två kolumner från en Qlik Sense-app, tillagda individuellt

Resultat av att lägga till individuella kolumner från ett diagram som tabelldata
  6. Inställningssidan för tabellen visas. Vi rekommenderar att du anger ett unikt Namn för tabellen så att du kan identifiera den i tillägget om du senare behöver ändra dess inställningar.

7. Ändra valfria andra parametrar vid behov.

Alla valda kolumner läggs till i mallen som en separat kolumntagg. Men uppsättningen med kolumnen betraktas fortfarande som ett enda objekt.

Rubrikceller med fältnamn infogas automatiskt ovanför varje kolumntagg. På så sätt kan du anpassa rubrikerna separat. De här rubrikerna kan tas bort om du föredrar att använda rubrikformateringsalternativen i tillägget. Se Rubrikinställningar på kolumnnivån.

Titta när du vill igen på ett diagram som du har lagt till om du vill modifiera dess konfiguration, hitta det i arbetsboken eller lägga till en instans till av det i arbetsboken. Klicka på Tabeller-ikonen i tillägget för att öppna ingångssidan för Tabeller och klicka på Högerpil för att navigera till den cell där det är infogat. Justera valfri inställning i tillägget vid behov.

Lägga till fler kolumner från ett diagram

När du har lagt till några kolumner från en tabell individuellt kan du lägga till fler när som helst.

1. Välj kolumntaggen för kolumnen direkt till vänster om där du behöver lägga till en kolumn till.

2. I tillägget visas diagrammets tabellinställningsmeny.

3. Under Kolumner klickar du på den kolumn du vill lägga till för att utvidga den.

4. Klicka på Lägg till kolumntagg.

Taggen för den valda kolumnen läggs till till höger om den valda cellen.

Ändra valfria parametrar vid behov.

Lägga till fler kolumner från ett diagram

I ett diagram tillagt via kolumn

När du har lagt till några kolumner från en tabell individuellt kan du lägga till fler när som helst.

1. Välj kolumntaggen för kolumnen direkt till vänster om där du behöver lägga till en kolumn till.

I tillägget visas diagrammets tabellinställningsmeny.

2. Under Kolumner klickar du på den kolumn du vill lägga till för att utvidga den.

3. Klicka på Lägg till kolumntagg.

Taggen för den valda kolumnen läggs till till höger om den valda cellen.

Ändra valfria parametrar vid behov.

Från ett diagram tillagt som hel tabell

Du kan också lägga till fler kolumner i mallen från ett diagram som har lagts till som en hel tabell. När du gör det med en kolumn blir den nya kolumnen som du lägger till ett nytt, separat tabellobjekt med en enstaka kolumn. Du kan sedan lägga till fler kolumner i det objektet.

1. Välj den cell som innehåller tabelltaggen.

I tillägget visas diagrammets tabellinställningsmeny.

2. Klicka på Utöka kolumner.

3. Välj en cell utanför där tabelltaggens kolumner kommer att sluta.

4. Klicka på Lägg till kolumntagg.

Tabelldata – Egenskaper för tabellformatering

Alla tabeller som läggs till som en enstaka tagg har tre aktiverade tabellinställningar som standard:

• Behåll källformat: Excel-tillägget försöker bevara det ursprungliga objektets formatering. Genom att inaktivera den här inställningen kan du tillämpa anpassade Excel-format på tabellen. Du kan exempelvis ställa in en bakgrundsfärg i cellen med tabelltaggen så kommer den att spridas till alla celler i den genererade rapporten.

• Utöka intervall: Excel-tillägget kommer att lägga till ett lämpligt nummer med rader under tabellen för att undvika överlapp med tabelltaggar som är placerade under. Om alternativet Utöka intervall raderas kommer tillägget inte att lägga till rader under tabellen. Du kommer att behöva hantera placeringen av andra tabelltaggar manuellt för att förhindra att relaterade celler skrivs över. Cellreferenser kommer att bevaras.

• Radbryt text: all text i tabellceller kommer att radbrytas.

Rubrikens konfigurering är även tillgänglig vid konfigurering av tabellrubrikerna.

Dessa inställningar beskrivs närmare nedan.

Justerbara inställningar för ett Qlik Sense-diagram som har lagts till med en enstaka tabelltagg.

Inställningar för tabellformatering när de läggs till som en enstaka tagg.

Inställningen Behåll källformat på tabellnivå

Som standar är dina genererade rapporter inställda för att använda samma formatering som Qlik Sense-källobjekten. Om du lägger in kolumnformatering manuellt i mallen kommer de att ignoreras. För att lägga till anpassad formatering måste du först inaktivera Behåll källformat.

Anteckning om varning

När du använder standardinställningen Bevara källformat för en tabell eller kolumn i din mall kan du stöta på formateringsskillnader mellan Qlik Sense-objekt och genererade rapportobjekt. Om du märker att din rapport inte matchar Qlik Sense-appen kan du stänga av Bevara källformat för en tabell eller kolumn och anpassa rapportmallen manuellt.

Bilden nedan är ett exempel på utdata som genereras från en enstaka tabelltagg som framhävs i gult med Behåll källformat inaktiverat.

Rapportutdata från mall med en enstaka tabelltagg markerad med gult.

Resultatet av att använda gul markering av en enstaka tabelltagg: hela tabellen blir gulmarkerad.

Utöka intervall

Om antalet rader och kolumner i en tabell är fast och känt när mallen utvecklas kan du lägga till Excel-formler i tabellen. Men om du lämnar rutan Utöka intervall markerad kommer den genererade rapporten att bli felaktig. Den kommer att innehålla felaktiga cellreferenser och formlerna kommer inte att tillämpas på rätt celler.

I nedanstående exempel har vi lagt till några beräknade celler utanför cellerna som ska fyllas i med tabellkolumner från Qlik Sense. Dessutom placeras beräknade celler längst ner i tre kolumner i tabellen. Vi lämnar inställningen Utöka intervall aktiverad.

Rapportmall med beräknade celler gulmarkerade

Rapportmall med beräknade celler som ligger utanför tabellkolumnerna.

Men i den rapport som genererades från den här mallen respekteras inte cellreferenserna och de beräknade cellerna läggs i stället till nedanför tabellen. Se nedanstående bild.

Felaktiga utdata från rapportmall med inställningen Utöka intervall aktiverad

Utdata från rapportmall med inställningen "Utöka intervall" aktiverad.

Om vi inaktiverar inställningen Utöka intervall och genererar rapporten kan vi se att cellreferenserna bevaras nu och fungerar på avsett sätt. Detta visas i bilden nedan.

Korrekta utdata från rapportmall med inställningen Utöka intervall inaktiverad

Korrekta rapportutdata efter att inställningen "Utöka intervall" har inaktiverats.

Radbryt text

När du Radbryter text aktiveras på tabellnivån kommer alla kolumner i tabellen att radbrytas automatiskt. Inaktivera den här inställningen om du inte vill använda den här inställningen.

Rubrikinställningar på tabellnivån

Du har tre alternativ för att konfigurera rubriker på tabellnivån:

• Visa i taggcell: tabellrubriker kommer att visas i samma rad som tabelltaggen och tabelldata kommer att börja på raden direkt nedanför den.

• Dölj: rubriker tas bort helt. Tabelldata kommer att börja på samma rad som tabelltaggen. Om du använder det här alternativet och behåller rubriker som angetts manuellt ovanför taggarna kan du anpassa både rubriktexten och formateringen i rubrikcellerna.

• Visa ovanför taggcell: rubriker flyttas till raden ovanför tabelltaggen. Tabelldata börjar på samma rad som tabelltaggen. Du kan tillämpa anpassad Excel-formatering på cellen ovanför tabelltaggen, så att rubrikcellerna formateras som du vill ha dem. Texten i rubrikcellerna däremot genereras med dimensions- och måttrubrikerna från Qlik Sense-appen.

Tabelldata – Egenskaper för kolumnformatering

Om du lägger till en tabell som kolumner eller om du inte lägger till alla kolumner i källtabellen fungerar tabellegenskaperna på samma sätt som om du hade lagt till en hel tabelltagg.

Inställningarna Utöka intervall och Radbryt text påverkar hela tabellen. Behåll källformat och Rubrik kan tillämpas på kolumnnivån.

Behåll källformat kan ställas in på kolumnnivå för att anpassa formaten för alla kolumner. Klicka på taggen för en kolumn och avmarkera den tillhörande kryssrutan Behåll källformat.

Ändra inbyggda Excel-formateringsegenskaper för enskilda kolumner

Rapportmall som visar enskilda kolumntaggar och -rubriker med olika formateringsinställningar för varje kolumn

Behåll källformat på kolumnnivån

Behåll källformat kan ställas in på kolumnnivå för att anpassa formaten för alla kolumner. Klicka på en kolumntagg och avmarkera den tillhörande kryssrutan Behåll källformat. Alternativt kan du öppna tabellen i Tabellobjekt i tillägg och utöka kolumnen. Avmarkera sedan kryssrutan.

Att markera eller avmarkera kryssrutan Behåll källformat på tabellnivån kommer att ändra värdet för den här inställningen för alla individuella kolumner i tabellen. Mer information om att ställa in detta på tabellnivån finns i Inställningen Behåll källformat på tabellnivå.

Anteckning om varning

När du använder standardinställningen Bevara källformat för en tabell eller kolumn i din mall kan du stöta på formateringsskillnader mellan Qlik Sense-objekt och genererade rapportobjekt. Om du märker att din rapport inte matchar Qlik Sense-appen kan du stänga av Bevara källformat för en tabell eller kolumn och anpassa rapportmallen manuellt.

Rubrikinställningar på kolumnnivån

Det är också möjligt att ställa in Rubrikformatering på kolumnnivå Samma alternativ för att ställa in rubriker på tabellnivån är tillgänglig för inställning på kolumnnivån. Se Rubrikinställningar på tabellnivån.

När du lägger till en tabell via individuella kolumner används en fast sträng som rubriktext som standard. Detta kan tas bort eller skrivas över med de tillgängliga alternativen för Rubrik på kolumnnivå. Du kan också modifiera den fasta strängen så att den visar anpassad rubriktext för en kolumn.

Anpassa den fasta strängen i en kolumn och ta bort den från en annan. Använd rullgardinsmenyn vid Rubriken och välj Visa ovanför taggcell.

Anteckning om varning

Använd specifika kombinationer av Rubrikinställningar för kolumner i samma tabell kommer att leda till att din tabell blir feljusterad. Kombinera inte någon av följande inställningar:

• Dölj med Visa i taggcell

• Visa i taggcell med Visa ovanför taggcell

Att ändra Rubrikinställningen på tabellnivån kommer att ändra värdet för den här inställningen för alla individuella kolumner i tabellen.

Ta bort innehåll

Ta bort ett objekt

Du kan ta bort ett objekt från rapportmallen och från listan över den objekttypen i tilläggsrutan.

1. Välj den cell där objektet läggs till.

2. Klicka på Ta bort längst ner i tilläggsfönstret.

Då tas taggarna eller förhandsgranskningsbilden och objektet bort från motsvarande objektlista.

Om du i stället använder Excel-funktioner för att ta bort ett objekt kommer det inte att infogas i den genererade rapporten. Men objektet kommer fortfarande att visas i listan över tillagda objekt. Detta innebär att du enkelt kan lägga till objektet igen senare.

Ta bort tabellkolumner

För diagramdata som läggs till kolumnen som en tabell kan du ta bort kolumner från mallen. Navigera till cellerna i kolumnen som du vill ta bort, markera alla dess komponenter och ta bort eller radera innehållet i cellerna.

Att ta bort kolumner från mallen tar inte bort kolumnerna från tabellobjektet, så du kan använda tillägget för att återställa kolumner vid behov.

Urval i appen

Urval som du gör i Qlik Sense-källappen återspeglas i rapportmallen när du redigerar den. Urvalen tillämpas på förhandsgranskningen som du kan generera från tillägget. Men urvalen återspeglas i utdata från rapportuppgiften i Qlik Cloud. I stället styrs datareduktion i rapportutdata styrs av filter som du skapar i avsnittet Rapporter i en Qlik Sense-app. Se Arbeta med rapportfilter för mer information.

Om du vill ändra urvalen i mallen för förhandsgranskning och platshållare för bilder kan du ändra urvalen i den ursprungliga Qlik Sense-appen och sedan uppdatera rapportmallen. För att se de nya urvalen i Excel klickar du på Ladda igen-ikonen i det övre högra hörnet i egenskapsrutan för objektet. Detta uppdaterar urvalen, men bara i det valda objektet.