Arbeta med egna Excel-tabeller

När du behöver skapa vissa typer av innehåll i din rapportmall är det ofta enklare och mer fördelaktigt att använda de inbyggda tabellfunktionerna i Microsoft Excel. Det inkluderar att skapa pivottabeller, beräknade kolumner och beräknade radsummor.

Vi rekommenderar att du konverterar ditt mallinnehåll till inbyggda Excel-tabeller om du vill göra något av följande:

• Lättare få tillgång till inbyggd Excel-datafiltrering och -sortering

• Skapa en pivottabell i din Excel-rapport

• Lägga till beräknade kolumner som bygger på inbyggda Excel-beräkningar

• Lägga till beräknade radsummor som bygger på inbyggda Excel-beräkningar

I vissa fall kan du uppnå de här resultaten utan att konvertera innehåll till inbyggda Excel-tabeller. Men det är enklare att använda den här funktionen och det är därför det rekommenderade arbetsflödet.

Skapa inbyggda Excel-pivottabeller

En Qlik Sense-pivottabell kan läggas till som en enstaka tabelltagg. Du kan identifiera den via tilläggets användargränssnitt eftersom du inte kan lägga till den som enskilda kolumner. Men om du bara infogar Qlik Sense-pivottabellen som ett element med en enda tagg utan några andra modifieringar kommer diagrammet att exporteras som en enkel tabell och inte som en inbyggd Excel-pivottabell.

Genomför i stället följande steg för att använda Qlik Sense-tabelldata för att skapa en inbyggd Excel-pivottabell:

1. Skapa eller välj ett diagram i din app för att använda den som en enkel källtabell. Infoga den som en uppsättning kolumner. Se Lägga till innehåll i din Excel-rapportmall.

2. Omvandla diagramtabellen till en inbyggd enkel Excel-tabell.

3. Omvandla den här inbyggda enkla Excel-tabellen till en inbyggd Excel-pivottabellen.

Se nedan för information om varje process.

Steg 1: infoga källdata som en enkel tabell

Utforma eller välj ett diagram i din Qlik Sense-app med kolumner som du behöver använda för att skapa den inbyggda Excel-pivottabellen. Detta kan vara Qlik Sense-diagram som har en underliggande enkel tabell-datastruktur (alla visualiseringar som stöds utom pivottabell). Om du börjar från grunden kan ett Tabell- eller Enkel tabell- (Visualization bundle) objekt vara det enklaste indataobjektet som hjälper dig att visualisera vad du vill lägga till.

En inbyggd Excel-pivottabell utför aggregeringar självständigt. För att inkludera beräknade uttryck från appen i din Excel-pivottabell lägger du därför till de icke-aggregerade fälten från Qlik Sense-appen som dimensioner snarare än mått.

Skapa en Qlik Sense-visualisering och lägg till alla önskade kolumner som dimensioner

Källtabell i Qlik Sense-appen som ska användas som indata för den inbyggda PivotTable

Därefter lägger du till diagrammet i rapportmallen som en uppsättning individuella kolumner. Se Lägga till innehåll i din Excel-rapportmall för instruktioner.

Lägg till Qlik Sense-visualiseringen som en tabell med individuella kolumner i mallen

Källtabell tillagd i mallen som enkel tabell bestående av individuella kolumner

Steg 2: konvertera tabelldata till en inbyggd enkel Excel-tabell

När du har lagt till Qlik Sense-källtabellen i mallen konverterar du den till en inbyggd enkel Excel-tabell. Gå till Microsoft-dokumentationen för ytterligare instruktioner. Följande procedur är anpassad för att ge specifik information om din Qlik Excel-mall.

1. I Excel markerar du det område som behövs för att generera den inbyggda Excel-tabellen. Detta inkluderar rubrikraden, raden med taggar, en extra rad nedanför de här raden och alla önskade kolumner. Konvertera urvalet till en inbyggd enkel Excel-tabell.

Markera de komponenter i källtabellen som behövs och konvertera dem till en inbyggd enkel Excel-tabell

Kolumner och rader som har valts i källtabellen med nödvändiga urval för att skapa den inbyggda enkla tabellen
  2. När den inbyggda enkla Excel-tabellen har skapats infogar du en <deleterow>-tagg nedanför den rad som har kolumntaggarna. Det säkerställer att den valda raden tas bort i rapportutdata. Mer information finns i Ta bort rader med Deleterow-taggen.

Infoga en <deleterow>-tagg i inbyggd Excel-tabell

Nyskapad inbyggd enkel Excel-tabell med deleterow-tagg på rätt ställe

Steg 3: konvertera den inbyggda enkla Excel-tabellen till en inbyggd Excel-pivottabell

Omvandla slutligen den enkla Excel-tabellen til en Excel-pivottabell.

Gå till Microsoft-dokumentationen för ytterligare instruktioner. Följande procedur är anpassad för att ge specifik information om din Excel-Qlik-mall.

1. Välj en cell i din inbyggda enkla Excel-tabell och använd alternativen i Excel-menyfliksområdet för att konvertera den till en pivottabell.

Omvandla den inbyggda enkla Excel-tabellen till en inbyggd Excel-pivottabell

Inbyggd enkel Excel-tabell vald, med nödvändiga knappar som användaren behöver för att välja att konvertera den till en inbyggd pivottabell
  2. Konfigurera din pivottabell med din önskade konfiguration med hjälp av Microsoft Excel-funktionerna. Om du behöver ha beräknade uttryck (mått) i din utdata är det här det steg som du tillämpar de här aggregeringarna för.

Förbered den inbyggda Excel-pivottabellen med dina önskade konfigurationer

Konfigurationsinställningar för inbyggd Excel-pivottabell

Om du förhandsgranskar rapporten genereras den inbyggda Excel-pivottabellen korrekt.

Rapportutdata som visar avsedd rendering av inbyggd Excel-pivottabell

Rapportutdata med inbyggd pivottabell renderad korrekt

Lägga till beräknade kolumner

Du kan använda Excel-formler för att lägga till beräknade kolumner som inte finns i din ursprungliga Qlik Sense app. Använd den här funktionen med båda dimensionerna och mått som definieras i källappen.

1. Använd tilläggen för att infoga ett Qlik Sense-diagram via kolumn.

Qlik Sense-diagram tillagt i Microsoft Excel i tabellform

Menyfliksområde i Microsoft Excel som visar knappen för Qlik-tillägg
  2. I Excel markerar du det område som behövs för att generera den inbyggda Excel-tabellen. Detta inkluderar rubrikraden, raden med taggar, en extra rad nedanför de här raden och alla önskade kolumner. Konvertera urvalet till en inbyggd enkel Excel-tabell.

Markera de komponenter i källtabellen som behövs och konvertera dem till en inbyggd enkel Excel-tabell

Kolumner och rader som har valts i källtabellen med nödvändiga urval för att skapa den inbyggda enkla tabellen
  3. För att lägga till en beräknad kolumn till höger om kolumnen längst till höger i din Excel-tabell klickar du på cellen till höger om kolumntaggen längst till höger och skriver in = följt av din anpassade formel.

Uttryck som skrivits för en ny beräknad kolumn i Excel-tabell

Lägg till det beräknade kolumnuttrycket i den kolumncell där kolumntaggarna vanligen finns
  4. En ny kolumn läggs till i Excel-tabellen. Observera att det kunde ha funnits ett felaktigt värde i mallen, men om den är korrekt konfigurerad kommer den att generera korrekt information i utdata.

Du kan byta namn på kolumnen och formatera den efter dina behov.

Beräknad kolumn tillagd i inbyggd Excel-tabell

Beräknad kolumn i Excel-tabell efter att den har lagts till

Om du förhandsgranskar rapporten kommer du att se att Excel-tabellen inkluderar den nya kolumnen och att den inbyggda formeln har spridits till alla rader

Rapportutdata inklusive beräknad kolumn Revenue

Rapportutdata som visar att den beräknade kolumnen renderades korrekt

Lägga till beräknade summor

Du kan lägga till en rad som visar summor i din tabell genom att använda inbyggda Excel-funktioner. Välj tabellen, klicka på tabelldesign till höger och välj kryssrutan Summa rad.

1. Använd tilläggen för att infoga ett Qlik Sense-diagram via kolumn.

Qlik Sense-diagram tillagt i Microsoft Excel i tabellform

Enkelt källtabelldiagram från Qlik Sense-appen, tillagd i mallen
  2. I Excel markerar du det område som behövs för att generera den inbyggda Excel-tabellen. Detta inkluderar rubrikraden, raden med taggar, en extra rad nedanför de här raden och alla önskade kolumner. Konvertera urvalet till en inbyggd enkel Excel-tabell.

Markera de komponenter i källtabellen som behövs och konvertera dem till en inbyggd enkel Excel-tabell

Kolumner och rader som har valts i källtabellen med nödvändiga urval för att skapa den inbyggda enkla tabellen
  3. När den inbyggda enkla Excel-tabellen har skapats infogar du en <deleterow>-tagg nedanför den rad som har kolumntaggarna. Det säkerställer att den valda raden tas bort i rapportutdata. Mer information finns i Ta bort rader med Deleterow-taggen.

4. Klicka var som helst i tabellen och klicka sedan på fliken Tabelldesign i Excel-verktygsraden. Välj kryssrutan Summa rad.

Lägg till en Summa rad i Excel-tabellen med de inbyggda Excel-funktionerna

Aktivera alternativet i Excel-verktygsraden för att skapa en Summa rad för den inbyggda Excel-tabellen
  5. I den nya Summa-raden klickar du på cellen för den kolumn som du vill ha radsumman för och använd rullgardinsmenyn för att välja någon av de inbyggda tabellsummeringsfunktionerna.

Lista över summafunktioner i rullgardinslistan

Rullgardinsmeny för att välja summafunktionen för Summaraden
Anteckning om tipsAlternativt kan du infoga en Excel-formel manuellt i en Summarad. Du måste lägga till minst två rader från en kolumn i källtabellen. Då kan tillägget utöka intervallet så att alla nödvändiga rader inkluderas.