Använda variabler och uttryck i din Excel-rapportmall

Lägga till variabler och uttryck i din rapportmall som objekt. Du kan använda en variabel eller ett uttryck för att dynamiskt lagra ett värde eller en beräkning som kan modifieras centralt och återanvändas i en rapport.

Variabler

Du kan infoga variabler från Qlik Sense i mallen. I likhet med andra mallobjekt som du skapar läggs en variabel till som ett objekt i mallkonfigurationen och är tillgänglig från Qlik-tilläggsfönstret i Excel. Lägg till en instans av variabelobjektet som en variabeltagg.

Du kan lägga till både skriptade variabler och variabler som definierats i arkvyn.

Lägga till en variabel

1. Klicka på Variabler-ikonen på den övre verktygsraden i tillägget.

2. Klicka på Lägg till variabel. En lista med tillgängliga variabler visas.

Fliken Variabler och uttryck i Excel-tillägget, där du kan lägga till en ny variabel eller titta igen på en variabel som du redan har lagt till

Fliken "Variabler och uttryck" i Excel-tillägget. Härifrån kan du lägga till/modifiera befintliga variabelobjekt som du har lagt till, eller lägga till en ny variabel
  3. Klicka på Plus-symbol-ikonen till höger om en befintlig variabel för att lägga till den.

Välj en variabel som du vill lägga till i mallen

Välj den variabel som du vill lägga till i mallen från den tillgängliga listan
  4. Variabeltaggen infogas i den cell som är markerad för tillfället. Inställningssidan för variabeln visas. Under Uttryck kan du visa en Förhandsgranskning av det aktuella variabelvärdet.

Vi rekommenderar att du anger ett unikt Namn för variabeln så att du kan identifiera den i tillägget om du senare behöver ändra dess inställningar.

5. Ändra valfria andra parametrar vid behov.

Titta när du vill igen på en variabel som du har lagt till om du vill modifiera dess konfiguration, hitta det i arbetsboken eller lägga till en instans till av det i arbetsboken. Klicka på Variabler-ikonen i tillägget för att öppna ingångssidan för Variabler och uttryck och klicka på Högerpil för att navigera till den cell där det är infogat. Justera valfri inställning i tillägget vid behov.

Mer information om andra viktiga åtgärder som du behöver utföra med variabler finns i följande:

Uttryck

Lägg till uttryck som objekt med Qlik Sense-syntax och -funktioner. I likhet med andra mallobjekt som du skapar läggs ett uttryck till som ett objekt i mallkonfigurationen och är tillgänglig från Qlik-tilläggsfönstret i Excel. Lägg till en instans av uttrycksobjektet som en uttryckstagg.

Populära uttryck som du kanske vill använda inkluderar:

• =Count(distinct <your dimension field>): returnerar antalet unika värden för ett dimensionsfält som du definierar i uttrycket (exempelvis Customer eller Product).

• =today(): returnerar aktuell tid.

• =year(now): returnerar aktuellt år.

Lägga till ett uttryck

1. Klicka på Variabler-ikonen på den övre verktygsraden i tillägget.

2. Klicka på Lägg till uttryck. En lista med tillgängliga uttryck visas.

Fliken Variabler och uttryck i Excel-tillägget, där du kan lägga till ett nytt uttryck eller titta igen på ett uttryck som du redan har lagt till

Fliken "Variabler och uttryck" i Excel-tillägget. Härifrån kan du lägga till/modifiera befintliga eller nya uttryck
  3. Klicka på Plus-symbol-ikonen till höger om ett befintligt uttryck för att lägga till det. Följ samma steg för att lägga till en befintlig variabel: Lägga till en variabel.

4. Om du behöver skapa ett nytt uttryck i stället klickar du på Skapa uttryck.

5. Konfigurera det nya uttrycket genom att lägga till ett Namn och Beskrivning (valfritt) och definiera sedan Uttrycket.

Välj en variabel som du vill lägga till i mallen

Skapa ett uttryck med hjälp av Excel-tillägget och definiera ett namn, en beskrivning och ett uttryck (beräkning)
  6. Markera Förhandsgranska-värdet under Uttrycks-fältet för att kontrollera att du konfigurerat uttrycket riktigt och klicka på Skapa.

Uttrycksobjektet skapas och blir tillgängligt i tilläggsfönstret. Uttryckstaggen infogas också i den cell som är vald för tillfället.

Titta när du vill igen på ett uttryck som du har lagt till om du vill modifiera dess konfiguration, hitta det i arbetsboken eller lägga till en instans till av det i arbetsboken. Klicka på Variabler-ikonen i tillägget för att öppna ingångssidan för Variabler och uttryck och klicka på Högerpil för att navigera till den cell där det är infogat. Justera valfri inställning i tillägget vid behov.

Mer information om andra viktiga åtgärder som du behöver utföra med variabler finns i följande:

Formatera en variabel eller ett uttryck

Tillämpa inbyggd Excel-formatering på de celler som innehåller din variabel och dina uttryckstaggar. Detta kan omfatta formatering av teckensnitt, tal och andra anpassningar. Formateringen tillämpas på rapportutdata.

Ta bort en variabel eller ett uttryck

Du kan ta bort en variabel eller ett uttryck från rapportmallen och från listan över den objekttypen i tilläggsrutan.

1. Välj den cell där objektet läggs till.

2. Klicka på Ta bort längst ner i tilläggsfönstret.

Då tas taggarna och objektet bort från motsvarande objektlista.

Om du i stället använder Excel-funktioner för att ta bort ett objekt kommer det inte att infogas i den genererade rapporten. Men objektet kommer fortfarande att visas i listan över tillagda objekt. Detta innebär att du enkelt kan lägga till objektet igen senare.