Distribuera och installera Qlik-tillägget för Microsoft Excel

Distribuera och installera Qlik-tillägget för Microsoft Excel så att användare i din organisation kan skapa rapportmallar. Ladda upp rapportmallar som skapats med tillägget till Qlik Cloud-appen för att generera rapportutdata från rapportuppgifter.

Qlik Excel-tillägget kan distribueras och installeras på kompatibla webb- och skrivbordsversioner av Microsoft Excel i Microsoft 365. För att använda tillägget med skrivbordsversionerna av Excel i Microsoft 365 måste du ha ett Windows-operativsystem.

Tillägget installeras i med en manifestfil. Den här manifestfilen krävs för att Microsoft 365-administratören (eller eventuellt en användare för vissa installationsmetoder) för att distribuera och installera tillägget för sig själva eller användare i deras organisationen. En manifestfil möjliggör installation av tillägget för en enstaka Qlik Cloud klientorganisation.

Anteckning om informationEn OAuth-klientkonfiguration krävs för att generera en manifestfil och länk. Instruktioner finns i Förbereda och skaffa tilläggsmanifestet.

När du har skaffat manifestfilen eller URL:en finns det två olika metoder för att distribuera och installera tillägget:

Qlik tilläggsknapp som visas i en webbversion av Microsoft Excel

Menyfliksområde i Microsoft Excel som visar knappen för Qlik-tillägget som anger att tillägget har aktiverats.

Microsoft Excel versionskrav

För att köra Qlik Excel-tillägget måste du ha en Microsoft Excel-installation med ExcelAPI 1.9 eller nyare. För att kontrollera om din Excel-installation är kompatibel kontrollerar du i den officiella Microsoft-dokumentationen på kravspecifikation för Excel JavaScript API.

Om din ExcelAPI är lägre än den minsta nödvändiga versionen visas ett fel som anger att det krävs en nyare version av Microsoft Excel för Qlik-tillägget.

Exempel på ett felmeddelande under installation av tillägget

Felmeddelande under installationen av Qlik Excel-tillägget som anger att användarens version av Microsoft Excel är för gammal för att stödja tillägget

Du kan behöva klicka på hela det vita området till höger i Microsoft Excel och trycka på F5 för att uppdatera sidan för att se felet.

Om du ser det här felet ska du uppgradera din Microsoft Excel-installation.

Förbereda och skaffa tilläggsmanifestet

Qlik Excel-tillägget installeras i Microsoft-miljön med en manifestfil. Detta är en XML-fil. Vid centraliserad distribution kommer antagligen Microsoft-administratören att behöva tillhandahålla en URL till manifestfilen.

En manifestfil är specifik för en viss Qlik Cloud klientorganisation.

En OAuth-klientkonfigurering krävs för att installera tillägget. När du har konfigurerat OAuth-klienten hämtar du länken till manifestfilen och själva manifestfilen från Qlik Cloud Hanteringskonsol.

1. Skapa OAuth-klienten i Qlik Cloud-klientorganisationen med den nödvändiga konfigurationen. Fullständiga instruktioner finns i Skapa en OAuth-klient för Qlik-tillägget till Microsoft Excel.

2. Navigera till Hanteringskonsol och generera manifestlänken. Du kan också hämta manifestfilen direkt för alternativa användningsfall. Se Hantera installationsmanifest till Qlik-tillägget för Microsoft Excel.

Skapa en OAuth-klient för Qlik-tillägget till Microsoft Excel

En OAuth-klientkonfigurering krävs för att installera Qlik-tillägget för Microsoft Excel. Tillägget används av rapportutvecklare för att förbereda rapportmallar som styr utmatningen av tabellrapporter från Qlik Sense-appen.

För att OAuth ska fungera i tillägget måste OAuth-klienten konfigureras med exakt den konfiguration som visas nedan.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol i Qlik Cloud går du till OAuth.

2. Klicka på Skapa ny.

3. I rullgardinsmenyn Klienttyp väljer du App med en sida. Fler fält kommer att visas.

4. Sätt in ett Namn. Beskrivning är valfritt.

5. Som minimum måste du välja kryssrutan som inkluderar user_default-omfattningen. Du kan inkludera andra omfattningar i konfigurationen, men utan user_default kommer inte installationen att fungera.

Se Skapa en OAuth-klient för en fullständig beskrivning av varje tillgänglig omfattning.

6. I fältet Lägg till omdirigerings-URL anger du URL:en för din klientorganisationen följt av den fasta strängen: /office-add-ins/oAuthLoginSuccess.html

Resultatet ska se ut så här: https://YourServer/office-add-ins/oAuthLoginSuccess.html

7. Klicka på Lägg till.

8. I fältet Lägg till tillåtna ursprung anger du URL:en till din klientorganisation och klickar på Lägg till.

9. Klicka på Skapa.

10. Fönstret Kopiera ditt Klient-ID visas. Du kan välja att kopiera klient-ID till urklipp eller klicka på Klar för att stänga fönstret.

När du har skapat OAuth-klienten hämtar du länken till den uppdaterade XML-manifestfilen från Hanteringskonsol. Gå till sidan Inställningar och navigera sedan till Delning och rapporterExcel-tillägg i Hanteringskonsol. Använd den här länken för att distribuera och installera tillägget.

Centraliserad distribution, installation och aktivering

Vi rekommenderar Qlik-tillägget görs tillgängligt genom centraliserad distribution och installation. Vid centraliserad distribution krävs åtgärder från en Microsoft 365-administratör i din organisation.

Vid centraliserad distribution laddas tilläggsmanifestet till din organisations Microsoft 365-admincenter och distribueras till användare som en förkonfigurerad installation. Distributionen kan begränsas till medlemmar i specifika säkerhetsgrupper.

Du ska använda centraliserad distribution när:

• Du vill att tillägget ska installeras permanent för medlemmar i din organisation.

• Du vill hantera distribution till din medlemmarna i din organisation

Anteckning om varningDistribution av Qlik-tillägget för Microsoft Excel är inte kopplat till åtkomst till Qlik Cloud-klientorganisationen. Om du distribuerar tillägget till användare som inte har åtkomst till Qlik Cloud kommer de att kunna visa och starta tillägget. Men tillägget kommer att begära att användaren loggar in på Qlik Cloud Funktionen kommer att blockeras om inloggningen inte lyckas.

Följ proceduravsnitten nedan för att se det fullständiga arbetsflödet.

Centraliserad distribution och installation

Centraliserad distribution slutförs av en Microsoft 365-systemadministratör.

1. Skaffa manifestfilen eller manifest-URL:en för tillägget när du har skapat en OAuth-klient. Se Förbereda och skaffa tilläggsmanifestet.

2. Distribuera tillägget enligt den officiella Microsoft-dokumentationen: distribuera och publicera Office-tillägg. Lägg märke till att distribution via centraliserad distribution bara är möjlig genom att använda Microsoft 365-admincentret.

Med den ovanstående proceduren installeras tillägget för användare som får åtkomst till det. Användare aktiverar sedan tillägget i sin Microsoft Excel-version.

Aktivera tillägget efter centraliserad distribution

När en Microsoft-administratör har installerat Qlik-tillägget för din organisation kan du aktivera och använda det om du har fått tillgång till det.

Beroende på din version av Microsoft Excel kan de här stegen skilja sig åt något. Se den officiella Microsoft-dokumentationen för fullständig information.

1. Öppna skrivbords- eller webbversionen av Excel.

2. Gå till StartsidaTillägg > Hämta tillägg.

3. Välj tillägget Qlik i fliken ADMINHANTERAD på dialogrutan.

Tilläggsikonen för Qlik läggs till i ditt menyfliksområde.

Visa, hantera och installera tillägg för Microsoft 365-program

Ta bort tillägget

Om din installation använder en centraliserad distribution kanske du inte kan avinstallera tillägget. Detta beror på vilken policy din Microsoft 365-administratör använder.

Installera tillägget med sidoladdning eller nätverksdelning

Installation via sidoladdning eller nätverksdelning är lämpliga sätt att snabbt få tillgång till tillägget i test- eller utvärderingssyfte. Det är inte lämpliga metoder för att distribuera tillägget för användningsfall i produktions- eller företagsskala.

Anteckning om varningDet går att hämta manifestet och sidoladda tillägget utan begränsningar. Det går att installera manifestet även om du inte har tillgång till Qlik Cloud. Men du kommer omedelbart att uppmanas att logga in på Qlik Cloud när du har infogat tillägget. Tillägget kommer inte att fungera om du inte är inloggad.

Med båda metoderna finns tillägget i din personliga miljö i maximalt 48 timmar. Efter 48 timmar måste du ladda upp manifestet igen. Se nedan för att läsa instruktionerna för den metod du har valt.

Alternativ 1: sidoladda tillägget på webben

För att sidoladda tillägget med Excel 365 på webben laddar användaren upp manifestfilen till sin webbläsare.

Sidoladdning stöds av webbversioner av Excel som tillhandahålls av Microsoft 365.

Du bör använda sidoladdning när:

• Du behöver komma åt tillägget snabbt.

• Du vill testa tilläggets funktioner isolerat.

• Du vill testa tillägget utan att behöva involvera en Microsoft 365-administratör.

1. Förbered och hämta manifestfilen. Se Förbereda och skaffa tilläggsmanifestet.

2. Öppna Microsoft Office på webben på https://office.live.com/.

3. Öppna ett nytt Excel-dokument.

4. Öppna fliken Infoga på menyfliken och välj Office-tillägg i avsnittet Tillägg.

5. I dialogen Office-tillägg väljer du fliken MINA TILLÄGG, väljer Hantera mina tillägg och därefter Ladda upp mitt tillägg.

6. Bläddra till tilläggets manifestfil och välj sedan Ladda upp.

7. Logga vid behov in på ditt Qlik Cloud-konto.

Ta bort ett sidoladdat tillägg

För att ta bort det sidoladdade tillägget rensar du cacheminnet i webbläsaren som du använder tillägget med.

Alternativ 2: installera tillägget på skrivbordsversioner av Excel med en Windows-nätverksdelning

För att installera tillägget på en skrivbordsversion av Excel utan central distribution kan du konfigurera en nätverksdelning och läsa in manifestet i den. Detta kan bara göras på ett Windows-operativsystem.

Följ riktlinjerna nedan för att sidoladda tillägget via nätverksdelning. Instruktionerna är anpassade efter den officiella Microsoft-dokumentationen. Se Sidoladda Office-tillägg för testning från en nätverksdelning eller andra Microsoft-resurser för mer information.

Steg 1: skapa och dela en mapp

1. Skapa en mapp som värd för Qlik-tillägget. Till exempel: C:\Qlik Excel-tillägg

2. I Windows-utforskaren går du till den överordnade mappen, eller till drivenhetsbokstaven, eller till den mapp du vill använda som din delade mapp. Till exempel: C:\

3. Högerklicka på mappen och välj Egenskaper.

4. Öppna fliken Delning och klicka sedan på Dela...-knappen.

Dela...-knapp

"Dela..."-knapp i dialog vid konfigurering av nätverksdelning i Windows
  5. I dialogfönstret lägger du till dig själv och alla andra användare och/eller grupper som du vill dela ditt tillägg med. Du kommer minst att behöva läs/skriv-behörighet till mappen. När du är klar med att välja personer att dela med klickar du på Dela.

6. När du ser bekräftelsen att din mapp har delat ska du anteckna den fullständiga nätverkssökvägen som visas omedelbart efter mappnamnet. Välj Klar för att stänga dialogfönstret.

Bekräftelse av delad mapp med fullständig nätverkssökväg

Bekräftelse av nätverksåtkomstdialog av delad mapp med fullständig nätverkssökväg
  7. Välj Stäng för att stänga dialogfönstret Egenskaper.

Steg 2: konfigurera den delade mappen som betrodd katalog manuellt

1. 1. Öppna en ny tom arbetsbok i skrivbordsversionen av Excel.

2. Klicka på fliken Arkiv och klicka sedan på Alternativ längst ner i vänstra hörnet.

3. Klicka på Ansvarscenter och klicka sedan på Inställningar för ansvarscenter....

Knappen Inställningar för ansvarscenter...

Knappen "Inställningar för ansvarscenter..." i alternativ för Microsoft Excel
  4. Klicka på Betrodda tilläggskataloger.

Fliken Betrodda tilläggskataloger

"Betrodda tilläggskataloger" i Microsoft Excel ansvarscenter
  5. I rutan Katalog-URL anger du den fullständiga nätverkssökvägen till den mapp som du tidigare delade.

6. Klicka på Lägg till katalog.

7. Markera kryssrutan Visa i meny för elementet som just skapades och klicka sedan på OK för att stänga dialogfönstret i Ansvarscentret.

Fliken Betrodda tilläggskataloger i Ansvarscenterdialogen med katalogsökvägen som just lades till

Fliken "Betrodda tilläggskataloger" med katalog-URL:en som just lades till
  8. Välj OK för att stänga dialogfönstret.

9. Stäng och öppna Excel igen för att dina ändringar ska börja gälla.

Steg 3: sidoladda tillägget

1. Lägg till XML-manifestfilen i den delade mappen.

2. I Excel klickar du på Mina tillägg på fliken Infoga på menyfliken.

3. Klicka på DELAD MAPP högst upp i Office-tillägg-dialogrutan.

4. Välj Qlik för att infoga tillägget.

5. Du kanske ser en dialogruta som säger något i stil med följande: Qlik vill visa ett nytt fönster. Klicka på Tillåt.

Ta bort ett tillägg som installerats via nätverksdelning

För att ta bort ett sidoladdat tillägg tar du bort innehållet i denna mapp: %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Office\16.0\Wef\

Om din installation använder en centraliserad distribution kanske du inte kan avinstallera tillägget. Detta beror på vilken policy din systemadministratör använder.

Lägga till flera Qlik-tillägg i Microsoft Excel

Det är möjligt att använda tillägget för en enda Qlik Cloud klientorganisation för alla Qlik-tillägg. För att arbeta med flera klientorganisationer behöver du distribuera tilläggets manifest separat för varje klientorganisation.

Beroende på vilken version av Microsoft Excel och webbläsaren som används när flera tillägg laddas kan menyfliksområdet visa ikoner för vart och ett av dem, eller bara en ikon som visar den senast distribuerade instansen.

Om du arbetar med olika versioner av tillägget som är kopplade till olika klientorganisationer och den specifika klientorganisation som du vill ansluta till inte visas i menyfliksområdet upprepar du installationsproceduren för den klientorganisationen och uppdaterar webbläsarsidan.