Komma igång med att använda Qlik-tillägget för Microsoft Excel

I det här ämnet får du lära dig några grundläggande saker om Qlik-tillägget för Microsoft Excel, till exempel aktivera det, öppna det och koppla till Qlik Sense-innehåll. Mer information om att lägga till innehåll i din mall finns i Använda Qlik-tillägget för Microsoft Excel och relaterade ämnen.

Tillägget måste vara installerat innan du kan börja arbeta med det. Se Distribuera och installera Qlik-tillägget för Microsoft Excel för information.

Krav för att använda tillägget

För att använda tillägget för att generera en rapportmall för en Qlik Sense-app i ett delat utrymme måste du ha Kan visa-behörigheter i det utrymmet.

För att använda tillägget för att generera en rapportmall för en Qlik Sense-app i ett hanterat utrymme måste du minst ha Har begränsad vy-behörigheter i det utrymmet.

Anteckning om varningNär du bara behöver Kan visa-åtkomst till en apps utrymme för att koppla till appen i tillägget kommer alla rapportuppgifter som använder mallen som du har skapat att köras baserat på åtkomsten för rapportuppgiftens ägare. Därför bör mallskapare inte skapa en mall baserat på innehåll som finns på ett appark som de inte vill göra det synligt för andra utrymmesmedlemmar i framtiden (nämligen ett ark som är privat för dem). Mer information finns i Krav för att en rapportuppgift ska kunna köras.

Om du arbetar med en webbversion av Microsoft Excel för Microsoft 365 måste du tillåta popup-fönster i dina webbläsarinställningar. Men fortsätt att spara webbläsarhistoriken och cookies. Annars kommer du att behöva installera om tillägget igen varje gång du öppnar Excel.

Aktivera tillägget

När en Microsoft-administratör har installerat Qlik-tillägget för din organisation kan du aktivera och använda det om du har fått tillgång till det.

Beroende på din version av Microsoft Excel kan de här stegen skilja sig åt något. Se den officiella Microsoft-dokumentationen för fullständig information.

1. Öppna skrivbords- eller webbversionen av Excel.

2. Gå till StartsidaTillägg > Hämta tillägg.

3. Välj tillägget Qlik i fliken ADMINHANTERAD på dialogrutan.

Tilläggsikonen för Qlik läggs till i ditt menyfliksområde.

Visa, hantera och installera tillägg för Microsoft 365-program

Anteckning om informationOm du istället hade installerat tillägget via sidoladdning eller en nätverksdelning måste en annan procedur användas för att aktivera tillägget. Se Installera tillägget med sidoladdning eller nätverksdelning.

Öppna tillägget

För att öppna tillägget klickar du på Qlik-ikonen i menyfliksområdet under fliken Startsida.

Öppna Qlik genom att klicka på Qlik-ikonen i menyfliksområdet

Menyfliksområde i Microsoft Excel som visar knappen för Qlik-tillägg

Koppla till klientorganisationen och logga in

När du öppnar tillägget uppmanas du att koppla till Qlik Cloud-klientorganisationen som tillägget installerades för. Kom ihåg att en enstaka installation av ett tillägg konfigurerar tillägget för en specifik klientorganisation. Klicka på Anslut.

En OAuth-klientkonfigurering krävs för att installera tillägget.

Du ombes att logga in första gången du ansluter, eller om kopplingen stängs på serversidan. När du använder en webbversion av Excel kan du behöva logga in igen vid en senare tidpunkt om du inte fortsätter att spara webbläsarhistoriken och cookies.

1. När du uppmanas att logga in följer du inloggningsproceduren för ditt Qlik-konto och använder konfigurationen för din klientorganisations identitetsleverantör efter behov.

2. I auktoriseringsdialogen för appen auktoriserar du appen med OAuth-klienten genom att klicka på Godkänn. Du behöver bara göra det efter att du loggar in på klientorganisationen för första gången.

Välja Qlik Sense-appen för mallen

När du loggar in måste du välja Qlik Sense-utrymmet och -appen som du vill använda som källa för den mall som du skapar. En rapportmall använder en enstaka app. Du kommer bara att kunna lägga till objekt från en Qlik Sense-app till varje Excel-mallfil.

1. Under Utrymme väljer du Qlik Cloud-analys-utrymmet.

2. Under App väljer du Qlik Sense-appen från utrymmet.

3. Klicka på Spara.

När appen har laddats och dess metadata har fyllts i i filen kan du klicka på Öppna extern fil eller externt program för att öppna källappen i Qlik Cloud.

Efter att mallen har kopplats till en källapp kan du återgå till Startsida-fliken i tillägget för att ändra appen. Mer information finns i Ändra den kopplade Qlik Sense-appen.

Tillgängliga ark i appen

När du loggar in på Qlik-tillägget för Microsoft Excel kommer du bara att se innehåll som du har åtkomst till i Qlik Sense-källappen. För en app i ditt personliga utrymme exempelvis kan har du tillgång till allt innehåll. För en app i ett delat utrymme kan du bara se och använda innehåll som är offentligt i appen eller privat för dig. Innehåll från en annan användares privata ark i en delad utrymmes-app kan inte ses eller användas.

Förhandsgranska rapporten

När du utvecklar en mall kommer du antagligen att behöva kontrollera att de utdata som skapas är de som du är intresserad av. Förhandsgranska rapporten för att se hur det kommer att se ut utan att konfigurera rapportuppgifter och e-posta dem till dig själv.

För att förhandsgranska din rapport klickar du på Hämta-ikonen i verktygsraden uppe till höger i tillägget. Du har följande alternativ:

• Förhandsgranska som Excel (.xlsx)

• Förhandsgranska som PDF

Beroende på din webbläsarkonfiguration kommer din rapport antingen att visas i ett webbläsarfönster, eller hämtas till din dator. Om du inte ser en rapport ska du kontrollera att du tillåter popup-fönster i din webbläsare.

Öppna den genererade filen för att kontrollera resultaten.

Förbereder för PDF och utskrifter

Om din rapport kommer att genereras i PDF-format eller skrivas ut kan du behöva justera utskriftsinställningarna i din mall. Använd de inbyggda funktionerna i Microsoft Excel för att förbereda mallen. De här inställningarna finns antagligen under Sidlayout.

Bland inställningarna för sidkonfiguration finns t.ex.:

• Pappersstorlek

• Sidorientering

• Valt utskriftsområde

• Sidbrytningar

Navigeringsupplevelsen vid konfiguration av utskriftsområde och sidinställning beror på din version av Excel, operativsystem och eventuellt din webbläsare. Mer information om dessa funktioner i Excel finns i Microsoft Excel-dokumentationen för din specifika miljö.

Öppna källobjektet i Qlik Sense

Om du vill se källobjektet i Qlik Sense väljer du elementet i Excel-arbetsboken. Därefter klickar du på Öppna extern fil eller externt program under Källapp i tillägget.

Om källobjektet är ett diagram tas du till Qlik Sense-appen för att visa motsvarande ark. Du kan behöva logga in på Qlik Cloud igen för att appen ska öppnas.

Spara ditt arbete

Spara Excel-arbetsboken på samma sätt som vanligt. Du kan öppna .xlsx-filen igen som vanligt och du kommer att se din mall.

Hitta tilläggsversionen och den anslutna serverns adress

Du kan hitta tilläggsversionen och Qlik Cloud klientorganisationens (serverns) adress.

1. I tilläggsfönstret klickar du på fliken Startsida i verktygsfältet.

2. Bredvid Källapp klickar du på Mer.

3. Klicka på Om.

4. Visa klientorganisationens URL och Office-tilläggets version samt Qlik Sense-appens utrymme och namn.

Synkronisera tillägget med Qlik Cloud-klientorganisationen

Om det finns ändringar i den kopplade Qlik Cloud-klientorganisationen kommer det Excel-dokument som använder tillägget inte att uppdateras automatiskt. Du kan exempelvis behöva uppdatera:

• Listan med tillgängliga utrymmen som du kan arbeta med.

• Listan med tillgängliga appar som du kan arbeta med.

• Listan med tillgängliga element i den valda Qlik Sense-appen.

• Diagrambilder som du har använt i mallen. Exempelvis, om du har gjort urval i Qlik Sense-källappen kan du vilja att dina diagrambilder motsvarar urvalen i bildernas platshållare.

• Statusen för bilder och tabeller som du har använt i mallen (exempelvis eftersom de togs bort eller deras rubriker har ändrats).

Följ nedanstående steg för att uppdatera kopplingens metadata.

1. I tilläggsfönstret klickar du på fliken Startsida i verktygsfältet.

2. Bredvid Källapp klickar du på Mer.

3. Klicka på Uppdatera alla bilder.

Då sker en global uppdatering. Du kan också utföra uppdateringar av vissa individuella element och objekt i de andra flikarna i tillägget. Ladda igen-ikonen visas när de är tillgängliga.

Data och objekt i en mall kommer inte att uppdateras när Qlik Sense-appen redigeras, såvida inte en uppdatering utförs.

Dela Excel-rapportmallfiler

Mallfiler innehåller bara tabelltaggar och förhandsgranskningsbilder. Om en annan användare vill redigera och förhandsgranska mallen måste de ha:

• Qlik-tillägget som är installerat i deras version av Microsoft Excel.

• Åtkomst till Qlik Cloud-klientorganisationen.

• Om appen finns i ett delat utrymme: Kan visa eller högre utrymmesroll i utrymmet, eller till appen (så att de kan ansluta till appen i tillägget och komma åt dess data).

• Om appen finns i ett hanterat utrymme: Har begränsad vy eller högre utrymmesroll i utrymmet, eller till appen (så att de kan ansluta till appen i tillägget och komma åt dess data).

Men en rapportmall är en normal Excel-arbetsbok som innehåller de data som var tillgängliga när förhandsgranskningen skapades. Du kan dela mallfilen med vem du vill, men bara användare med tillgång till källappen kommer att kunna ansluta till den i tillägget och göra uppdateringar. Mer information om globala uppdateringar finns i Synkronisera tillägget med Qlik Cloud-klientorganisationen.

Ändra den kopplade Qlik Sense-appen

En Excel-rapportmall kan generera rapporter från en enda Qlik Sense-app. Du kan ändra den kopplade Qlik Sense-appen på två sätt. Dessa beskrivs i nedanstående avsnitt.

Ändra appen i en blank mall

När du har skapat en mall och länkat den till en Qlik Sense-app kan du ändra den kopplade appen så länge som inte några objekt har lagts till i mallen.

1. I tilläggsfönstret klickar du på fliken Startsida i verktygsfältet.

2. Bredvid Källapp klickar du på Mer.

3. Klicka på Redigera källappen.

4. Välj Utrymme och App och klicka på Spara.

Koppla till ett annat app-ID

Under sin livscykel kan din app publiceras i ett hanterat utrymme, dupliceras, eller exporteras och återuppladdas till ett nytt utrymme eller en ny klientorganisation. I dessa scenarier måste du ändra appens ID och eventuellt klientorganisationen som mallen ansluter till.

För att kunna göra det måste den nya appen innehålla samma objekt-ID som den app som mallen för närvarande är kopplad till.

1. Innan du ändrar mallkopplingen rekommenderar vi att du skapar en säkerhetskopia av mallen.

2. I tilläggsfönstret klickar du på fliken Startsida i verktygsfältet.

3. Bredvid Källapp klickar du på Mer.

4. Klicka på Ändra mallkoppling.

5. Ange app-ID för den app som du vill att mallen ska koppla till.

Anteckning om tipsDu kan koppla och klistra app-ID:t direkt från URL:en när du har appen öppen.
  6. Om den nya appen finns i en annan Qlik Cloud-klientorganisation än den för närvarande kopplade appen aktiverar du inställningen för Ändra Qlik Cloud-klientorganisation. Ange den nya URL:en för klientorganisationen.

7. Klicka på Ändra mallkoppling.

8. Stäng och öppna tillägget på nytt, eller uppdatera sidan.

Söka efter Qlik Sense-objekt i tillägget

Du kan hitta ett specifikt Qlik Sense-objekt genom att utöka och bläddra genom listan som visas till höger när du har klickat på lägg till-knappen eller du kan sätta in en sträng i sökformuläret. När du har tryckt på Enter kommer den att söka efter strängen i följande fält på den infogade Qlik Sense-appen.

• Objekt-ID

• Objektnamn (inkluderade ark)

• Typ av diagram

För att hitta rätt objekt snabbt är det viktigt använda rätt namnkonventioner när du utvecklar Qlik Sense-appar.

Få tillgång till felmeddelanden

Det finns inbyggda felmeddelanden i Excel-tillägget För att hjälpa till med felrapportering när du kontaktar Qlik kontrollerar du felmeddelandena i din webbläsares utvecklingsverktyg, i JavaScript-konsolen och nätverksflikarna.

Konventioner för effektiv namngivning av objekt vid utveckling av Qlik Sense-appar.

När det gäller namngivning av objekt i Qlik Sense-appar är det viktigt att följa vissa konventioner för att säkerställa tydlighet, konsekvens och möjlighet att underhålla objekten. Objektnamn är diagrammet och tabelltaggar som visas i din rapportmall. Här är några rekommendationer för namngivning av objekt som tabeller, diagram och andra element i Qlik Sense:

• Använd ett unikt namn för varje objekt. Undvik duplicering som kan leda till otydlighet och till att du lägger till fel objekt.

• Använd tydliga och beskrivande namn. Välj namn som beskriver objektets ändamål och innehåll på ett korrekt sätt. Undvik tvetydiga eller generiska namn som kan göra användare osäkra.

• Var koncis men informativ. Håll namnen koncisa samtidigt som du tillhandahåller tillräckligt mycket information för att förmedla objektets funktion eller data. Långa och krångliga namn kan vara besvärlig att arbeta med.

• Använd konsekventa namnkonventioner. Ta fram och följ en konsekvent namnkonvention för alla objekt i din app. Det bidrar till att skapa en logisk struktur och gör det enklare att söka efter, identifiera och hantera objekt.

• Undvik att använda specialtecken. Använd alfanumeriska tecken och understreck i objektnamn. Specialtecken kan leda till problem med skript och uttryck.

• Använda kamelnotation eller understreck i stället för mellanslag: använd antingen kamelnotation (myTable) eller understreck (my_table) för att separera ord i objektnamn. Det ger bättre läsbarhet och gör namnen lättare att förstå.

• Undvik att använda reserverade nyckelord. Qlik Sense har reserverade nyckelord som inte ska användas som objektnamn. De här nyckelorden används i uttryck, skript eller Qlik Sense-miljön. Exempel på detta är "if", "and" eller "load" och så vidare.

• Använd meningsfulla och intuitiva namn för dimensioner och mått. När du skapar dimensioner och mått i diagram bör du använda namn som tydligt beskriver de underliggande data eller beräkningar som de representerar. Det leder till bättre förståelse och samarbete mellan utvecklare och slutanvändare.

• Regler för namngivning av dokument Skapa dokumentation som beskriver namnkonventionerna som används i dina Qlik Sense-appar. Det hjälper nya utvecklare att förstå namnkonventionerna och säkerställa konsekvens när flera utvecklare arbetar med samma app.

• Regelbunden granskning och uppdatering av objektnamn. Allt eftersom din app utvecklas eller kraven ändras bör du regelbundet granska och uppdatera objektnamnen för att säkerställa att de stämmer överens med appens aktuella struktur och funktion.