weekyear - skript- och diagramfunktion

Denna funktion returnerar det år som veckonumret hör till enligt ISO 8601. Veckonummer går från 1 till cirka 52.

Syntax:

weekyear(expression)

Returnerad datatyp: heltal

weekyear()-funktionen bestämmer vilken vecka under året datumet infaller. Den returnerar sedan det år som motsvarar det veckonumret.

Som standard använder Qlik-appar brutna veckor (definieras i systemvariabeln BrokenWeeks) och vecka nummer 1 börjar 1 januari och året slutar efter vecka 52. Därför returnerar weekyear()-funktionen alltid samma värde som week()-funktionen när programmet använder brutna veckor.

Diagram för weekyear()-funktionens intervall

Diagram som visar tidsintervallet som utvärderas av weekyear()-funktionen.

Men om systemvariabeln BrokenWeeks sätts till att använda obrutna veckor får vecka 1 bara innehålla ett visst antal dagar i januari baserat på det specificerade värdet i systemvariabeln ReferenceDay.

Om exempelvis ett ReferenceDay-värde på 4 används måste vecka 1 ha minst fyra dagar i januari. Vecka 1 kan innehålla datum i december föregående år och det sista veckonumret under ett år kan innehålla datum i januari i följande år. I situationer som denna kommer weekyear()-funktionen att returnera ett annat värde än year()-funktionen.

Diagram för weekyear()-funktionens intervall när obrutna veckor används

Diagram som visar hur weekyear()-funktionen fungerar med obrutna veckor.

Funktionen weekyear() är användbar när du vill jämföra sammanställningar per år. Till exempel om du vill se den totala försäljningen av produkter per år. weekyear()-funktionen är att föredra framför year() när användaren vill ha överensstämmelse med systemvariabeln BrokenWeeks i appen.

Lokala inställningar

Om inget annat anges använder exemplen i detta ämne följande datumformat: MM/DD/ÅÅÅÅ. Datumformatet anges i SET DateFormat-satsen i datainläsningsskriptet. Förvald datumformatering kan vara annorlunda i ditt system, på grund av dina regionala inställningar och andra faktorer. Du kan ändra formaten i exemplen nedan så att det passar dina krav. Eller så kan du ändra formaten i ditt laddningsskript så att de matchar dessa exempel.

Standardregionalinställningar i appar baseras på de regionala systeminställningarna för datorn eller servern där Qlik Sense är installerad. Om Qlik Sense-servern du ansluter till är inställd på Sverige så kommer skriptredigeraren använda regionala inställningar för Sverige för datum, tid och valuta. Dessa regionala formatinställningar är inte relaterade till språket som visas i Qlik Sense användargränssnittet. Qlik Sense kommer att visas på samma språk som webbläsaren du använder.

Exempel på funktioner
Exempel Resultat
weekyear('12/30/1996') Returnerar 1997, eftersom vecka 1 i 1997 börjar 1996-12-30
weekyear('01/02/1997') Returnerar 1997
weekyear('12/28/1997') Returnerar 1997
weekyear('12/30/1997') Returnerar 1998, eftersom vecka 1 i 1998 börjar 1997-12-29
weekyear('01/02/1999') Returnerar 1998, eftersom vecka 53 i 1998 slutar 1999-01-03
Relaterade ämnen
Avsnitt Interaktion
week - skript- och diagramfunktion Returnerar ett heltal som motsvarar veckonumret enligt ISO 8601.
year - skript- och diagramfunktion Returnerar ett heltal som motsvarar året om uttrycket tolkas som ett datum enligt standardtolkningen av tal.

Exempel 1 – brutna veckor

Exempel 2 – obrutna veckor

Exampel 3 – Diagramobjektexempel

Exempel 4 – Scenario