Line

Lägg till linjer i dina ark med Line-kontrollen.

Med Line-kontrollerna kan du lägga till vertikala och horisontella linjer i dina ark. De kan vara punktade eller heldragna.

Linje i ett ark som avdelar visualiseringar

Linje som delar av ett ark horisontellt, med tre stapeldiagram ovanför linjen och två kartdiagram nedanför linjen.

Användning

Line-kontrollen kan användas för att hjälpa till att gruppera eller avdela arkobjekt och för att dekorera ark så att det blir mer visuellt tilltalande.

Skapa linjer

1. I resurspanelen för det avancerade redigeringsläget öppnar du Anpassade objekt > Dashboard bundle och drar Line till arket.
  2. Justera Line på rutnätet.
  3. I egenskapspanelen, i Presentation under Orientering, väljer du Vertikal eller Horisontell.
  4. Under Justering väljer du:

1. Före: Linjen placeras till vänster (vertikal orientering) eller högst upp (horisontell orientering) om Line på rutnätet.

2. Centrerad: Linjen placeras i mitten av Line på rutnätet.

3. Efter: Linjen placeras till höger eller längst ner på Line på rutnätet.

5. Under Streck väljer du följande formateringsalternativ för linjen.
    • Färg: Välj linjens färg.
    • Bredd: Välj linjens bredd.
    • Streckad: Välj om linjen ska vara heldragen eller streckad. Om linjen är streckad är följande alternativ tillgängliga:
      • Strecklängd: Ställ in längden på strecken i linjen.
      • Mellanrum mellan streck: Ställ in mellanrummet mellan strecken i raden.
  6. Lägg till en rubrik, underrubrik eller fotnot under Allmänt - Visa rubriker (valfritt).

Formatkontroller för Line

När Avancerade alternativ är aktiverat, har du ett antal formateringsalternativ tillgängliga under Utseende i egenskapspanelen.

Klicka på Formatering under Utseende > Presentation för att fortsätta anpassa diagrammets formatering. Formatpanelen innehåller olika avsnitt under fliken Allmänt. Du kan återställa dina format genom att klicka på intill varje avsnitt.

Anpassa texten

Du kan ange texten för rubriken, underrubriken och fotnoten under Utseende > Allmänt. För att dölja de här elementen stänger du av visa rubriker.

Synligheten för de olika etiketterna på diagrammet beror på diagramspecifika inställningar och inställningar för visning av etiketter. De kan konfigureras i egenskapspanelen.

Du kan formatera den text som visas i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken General kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik

• Underrubrik

• Fotnot

Anpassa bakgrunden

Du kan anpassa diagrammets bakgrund. Bakgrunden kan ställas in efter färg och bild.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formateringspanelen kan du välja en bakgrundsfärg (enkel färg eller uttryck), och även använda en bild från ditt mediebibliotek som bakgrund.

När du använder en bakgrundsfärg använder skjutreglaget för att ställa in bakgrundens opacitet.

När du använder en bakgrundsbild kan du justera bildens storlek och position.

Anpassa kanten och skuggan

Du kan anpassa kanten och skuggan för diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formatpanelen, under Kant ställer du in storleken på Kontur för att förstora eller förminska kantlinjerna kring diagrammet.

5. Välj en färg för kanten.

6. Ställ in Hörnradien för att styra kantens rundhet.

7. Välj storlek och färg för skuggan under Skugga på fliken Allmänt. Välj Ingen för att ta bort skuggan.

Begränsningar

Line har följande begränsningar:

• Du kan inte ansluta linjerna i separata Line-kontroller. Om du vill ha korsande linjer i ark bör du överväga att använda en bakgrundsbild med linjerna på arket i stället.