Layoutbehållare

Med layoutbehållarna kan du lägga till visualiseringarna i ett begränsat utrymme. Du kan även visa eller dölja visualiseringarna i en layoutbehållare baserat på villkor.

Layoutbehållare

En layoutbehållare med ett stapeldiagram, linjediagram och karta.
Anteckning om informationBehållare kan endast läggas till i avancerat redigeringsläge.

En layoutbehållare kan innehålla ett antal visualiseringar samtidigt som den bara tar upp lite utrymme på ett ark. När den expanderas till ett fullständigt ark expanderas alla diagram också.

Användning

Layoutbehållaren är användbar när vill bygga en anpassad display som innehåller flera diagram som en enda enhet. Till skillnad från behållaren som använder flikar för att cykla genom diagram är layoutbehållaren ett utrymme där du fritt kan anpassa din egen layout för diagrammen i layoutbehållaren. Eftersom layoutbehållaren erbjuder arkliknande presentation av visualiseringar kan du lagra flera ark funktionellt i ett ark som kan utökas för att öka detaljnivån.

Du kan placera visualiseringar ovanpå varandra. Du kan använda villkor i layoutbehållaren för att styra vilka visualiseringar som visas. Du kan exempelvis visa visualiseringar baserat på:

• Vilken användare som använder diagrammet.
  • Värdet på en variabel.

Ett metodtips är att vara medveten om att ju fler visualiseringar som läggs till i en behållare, desto längre tid kan det ta att visa visualiseringar. För många objekt i en layoutbehållare kan störa användaren och medföra att appen renderar visualiseringar långsammare.

Skapa en behållare

Du kan skapa en behållare på arket som du redigerar.

• I resurspanelen för det avancerade redigeringsläget öppnar du Anpassade objekt > Dashboard bundle och drar Layout container till arket.

Du har nu en layoutbehållare. Du kan börja lägga till och konfigurera diagram i din layoutbehållare.

Lägga till diagram i en layoutbehållare

Anteckning om tips

Du kan kopiera och klistra in diagram till och från layoutbehållare, men du måste använda kontextmenyn som du når genom att högerklicka.

1. Välj en layoutbehållare.
  2. Klicka på Add under Content i egenskapspanelen.

Eller alternativt klicka på Add content i layoutbehållaren.

3. Välj en visualisering i Charts.

4. Klicka på Add dimension och Add measure för att lägga till data i diagrammet.

5. För att ändra storlek på diagrammet gör du något av följande:
    • Klicka och dra hörnen eller kanten på diagrammet.
    • I egenskaper anger du bredden och höjden för diagrammet i procent.
  6. För att ändra diagrammets placering gör du något av följande:

• Klicka och dra diagrammet till önskad position.

• I egenskaper anger du positionerna på x-axeln och y-axeln i diagrammet i procent.

För att visa rutnätslinjer i layouten går du in på egenskaper och PresentationFormatering och aktiverar Visa rutnätslinjer. Du kan också ställa in antalet rader och kolumner i rutnätet och snäppa visualiseringar mot rutnätslinjerna.

För att hålla diagram inom gränserna på layoutbehållaren går du in på PresentationFormatering, slår på Håll diagram inom gränserna.

7. För att ordna om lagren på visualiseringarna i layoutbehållaren högerklickar du på visualiseringen i layoutbehållaren, väljer Ordna om diagramlager och väljer att flytta visualiseringarna fram eller tillbaka. Alternativt klickar du och drar visualiseringarna i egenskapspanelen.
  8. För att konfigurera diagrammet med alla tillgängliga egenskaper för den diagramtypen klickar du på Edit properties.
  9. Upprepa för alla ytterligare diagram som du vill lägga till i layoutbehållaren.

Lägga till visningsvillkor

Du kan lägga till visningsvillkor för flikarna du skapat.

1. Klicka på diagrammet du vill lägga till ett visningsvillkor i under Content (Innehåll) i egenskapspanelen
  2. Lägg till ett visningsvillkor i diagrammet i Show condition. Vanligtvis använder du en If()-funktion.

Se if - skript- och diagramfunktion.

3. Lägg till ett annat visningsvillkor i ett annat diagram.

Diagrammen visas eller döljs nu beroende på resultaten av villkoren du lagt till. Om villkoret för ett diagram resulterar i True visas det och om det resulterar i False döljs det.

Anpassa texten

Du kan ange texten för rubriken, underrubriken och fotnoten under Utseende > Allmänt. För att dölja de här elementen stänger du av visa rubriker.

Synligheten för de olika etiketterna på diagrammet beror på diagramspecifika inställningar och inställningar för visning av etiketter. De kan konfigureras i egenskapspanelen.

Du kan formatera den text som visas i diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken General kan du ange teckensnitt, betoningsstil, teckenstorlek och färg för följande textelement:

• Rubrik

• Underrubrik

• Fotnot

Anpassa bakgrunden

Du kan anpassa diagrammets bakgrund. Bakgrunden kan ställas in efter färg och bild.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formateringspanelen kan du välja en bakgrundsfärg (enkel färg eller uttryck), och även använda en bild från ditt mediebibliotek som bakgrund.

När du använder en bakgrundsfärg använder skjutreglaget för att ställa in bakgrundens opacitet.

När du använder en bakgrundsbild kan du justera bildens storlek och position.

Anpassa kanten och skuggan

Du kan anpassa kanten och skuggan för diagrammet.

1. Klicka på Avancerade alternativ.

2. Utöka avsnittet Utseende i egenskapspanelen.

3. Under UtseendePresentation, klickar du på Formatering.

4. På fliken Allmänt på formatpanelen, under Kant ställer du in storleken på Kontur för att förstora eller förminska kantlinjerna kring diagrammet.

5. Välj en färg för kanten.

6. Ställ in Hörnradien för att styra kantens rundhet.

7. Välj storlek och färg för skuggan under Skugga på fliken Allmänt. Välj Ingen för att ta bort skuggan.

Begränsningar

Layoutbehållare har följande begränsningar:

• Du kan inte skapa ett diagram inuti en layoutbehållare genom att släppa mått eller dimensioner på behållaren.
  • Du kan inte lägga till en behållare, spaljébehållare eller layoutbehållare inuti en layoutbehållare.
  • Tangentbordsgenvägar stöds inte för att kopiera och klistra in diagram i en layoutbehållare.