Svara på frågor med Qlik Answers

Chatta med assistenter, visa och hämta källdokument, hantera konversationer och mer.

Assistenter ger en generativ AI (GenAI)-chattupplevelse för att ställa frågor och få svar från olika datakällor. Varje assistent är kopplad till en eller flera kuraterade kunskapsdatabaser. Kunskapsdatabaserna innehåller datakällor som PDF-dokument, PowerPoint-presentationer och andra ostrukturerade data. När du ställer frågor tas svaren fram med RAG (Retrieval Aaugmented Generation) från kuraterade kunskapsdatabaser med ostrukturerade data och säkerställer att svaren är relevanta för dina behov. Du kan visa källorna som används för att ta fram svaren.

Du kan komma åt assistenter från katalogen.

Qlik Answers-assistent

En assistent som visar helskärmschatten

Du behöver behörigheter för användarroll för att ställa frågor till assistenter. Se Qlik Answers-åtkomst och behörigheter för mer information.

Se Arbeta med assistenter för mer information om du har behörigheter att skapa och redigera assistenter.

Navigera assistenter

När du öppnar en assistent beror det du ser på dina behörigheter som Qlik Answers-användare och din utrymmesroll. Qlik Answers har följande delavsnitt för användare med visa- och chattåtkomst:

• Översikt: Information om assistenten.

• Chatt: Chattgränssnitt som kan expanderas och komprimeras.

Chatta med assistenter

Du kan chatta med en assistent genom att:

• Ställa din fråga

• Klicka på mikrofonikonen (om din webbläsares röst-till-text-funktion stöds i Qlik Answers).

Qlik Answers genererar sedan ett svar.

Du kan ställa uppföljande frågor. Qlik Answers förstår kontext baserat på tidigare fråga. Vill du starta en ny konversationstråd klickar du på Ny konversation.

Anteckning om tips

Om din chatt är komprimerad klickar du på Chatt och klickar på Ny konversation.

Komprimerad Qlik Answers-chatt

Komprimerad assistentchatt.

Assistenter kan innehålla standardfrågor som konversationsstartare. Om du klickar på en konversationsstartare ställs frågan till Qlik Answers.

Chatta med konversationsstartare

Komprimerad chatt med tre konversationsstartare.

Bästa praxis för att chatta

Om du inte får det svar på din fråga som du förväntar dig kan du prova med att formulera om frågan. Prova att fråga på ett sätt som beskriver det du söker. Det kan hjälpa assistenten med mer kontext för det svar du söker.

På samma sätt som du arbetar med sökningar kan du prova att vara mer detaljerad för att få mer specifika svar. För översiktlig information, som vad någonting är. För uppgifter, som hur man gör någonting. Prova exempelvis att fråga "Vad är trim-funktion?" och sedan "Hur tar man bort mellanrum med trim-funktionen?".

Om du inte är säker på vad du ska fråga kan du provat att fråga assistenten vilka frågor den kan svara på om ett ämne. Assistenten svarar med vilka typer av den kan svara på åt dig. Prova exempelvis att fråga "Ge mig 5 frågor som du kan svara på om trim?".

Visa och hämta källor

Om du har behörighet kan du visa källorna som används av Qlik Answers i dess svar. Klicka på Visa <antal> källor i ett svar för att visa källorna.

Visa källor som används i ett svar

Visa källorna som används av Qlik Answers för att generera ett valt svar.

Klicka på Kopiera till Urklippför att kopiera texten i den källa som använts i svaret. Om du har åtkomst till datakällan som använts kan du hämta källan genom att klicka på Hämta.

Hantera konversationshistorik

I Konversationer kan du visa och hantera dina tidigare konversationer med assistenten. Konversationer har två delavsnitt, Sparade och Historik. Historik innehåller dina senaste konversationer med assistenten. Konversationer i historiken tas bort efter en viss tid men du kan spara viktiga konversationer i Sparade.

Anteckning om tips

Om din chatt är komprimerad och du vill visa Konversationer klickar du på Chatt och klickar på Konversationer.

Som standard får dina konversationstrådar namn efter första frågan som ställts. Du kan byta namn på konversationer.

Välj en konversation för att visa den. Klicka på för att utföra en åtgärd på en konversation. Du kan göra något av följande:

• Spara

• Ta bort från sparade

• Byta namn

• Radera

Lämna feedback på svar

Du kan lämna feedback på svaren som Qlik Answers genererar. Klicka på eller bredvid en chatt som genererats för att betygsätta den. Om du klickar på kan du ange en orsak till att du inte hjälptes och alternativt lämna ytterligare feedback.

Feedbackalternativ

Dialogen Förbättra framtida svar.

Feedback är användbart för ägare till assistenten och kunskapsdatabasen så att de kan förbättra sina assistenter och bättre kuratera kunskapsdatabasen.

Beaktanden vid dataöverföring av röst-till-text

I många webbläsare Qlik Answers använder röst-till-text-sökningsfunktionen Web Speech API för extern bearbetning av röst-till-text-data. Användarens webbläsare kan skicka ljudet som spelats in av webbläsarens API till en extern källa för transkription. Röstbearbetning kommer att hanteras av den webbtjänst som väljs av användarens webbläsare. Till följd av detta kan den inspelade informationen skickas till en tredjepartsserver. Det finns därför ingen garanti att uppgifterna stannar inom användarens Qlik region. Qlik är inte ansvarig för denna utomstående parts databearbetning.

Om användare vill begränsa detta informationsflöde till sin relevanta tredjepartswebbläsare (stänga av röst-till-text-funktionen) kan det göras med hjälp av specifika kontroller, inklusive inställningar i deras webbläsare och andra säkerhetskonfigurationer.

Begränsningar

Chatt har följande begränsningar:

• Det finns en gräns på 1 000 tecken per fråga i chatt.