Vragen beantwoorden met behulp van Qlik Answers

Chat met assistenten, bekijk en download brondocumenten, beheer gesprekken en meer.

Assistenten bieden een chatervaring op basis van generatieve AI (GenAI) voor het stellen van vragen en het krijgen van antwoorden op basis van verschillende gegevensbronnen. Elke assistent is verbonden met één of meer gecureerde kennisbanken. Deze kennisbanken bevatten gegevensbronnen zoals PDF‑documenten, PowerPoint-presentaties en andere niet-gestructureerde gegevens. Wanneer u vragen stelt, worden de antwoorden via retrieval augmented generation (RAG) opgehaald uit kennisbanken om te garanderen dat antwoorden relevant zijn voor uw behoeften. U kunt de gebruikte bronnen bekijken om de antwoorden op te stellen.

U hebt vanuit de catalogus toegang tot assistenten.

Qlik Answers assistent

Een assistent toont de chat op volledig scherm.

U hebt gebruikersrolmachtigingen nodig om vragen te stellen aan de assistent. Ga voor meer informatie naar Toegang tot en machtigingen voor Qlik Answers.

Als u machtigingen hebt voor het maken en bewerken van assistenten, raadpleeg dan Werken met assistenten voor meer informatie.

Naar assistenten navigeren

Wat u ziet als u een assistent opent is afhankelijk van uw gebruikersmachtingen voor Qlik Answers en uw ruimterol. Qlik Answers beschikt over de volgende secties voor gebruikers voor weergave- en chattoegang:

• Overzicht: informatie over de assistant.

• Chat: uit- en samenvouwbare chatinterface.

Chatten met assistenten

U kunt chatten met een assistent door:

• Uw vraag in te voeren

• Te klikken op het microfoonpictogram (als de browseroptie spraak-naar-tekst in Qlik Answers ondersteunt).

Qlik Answers genereert vervolgens een antwoord.

U kunt vervolgvragen stellen. Qlik Answers begrijpt de context van de vorige vraag. Als u een nieuwe conversatie wilt starten, klikt u op Nieuw gesprek.

Tip

Klik op Chat en vervolgens op Nieuw gesprek als uw chat is samengevouwen.

Een samengevouwen Qlik Answers-chat

Een samengevouwen assistentchat.

Assistenten kunnen standaardvragen van gespreksstarters bevatten. Als u op een gespreksstarter klikt, wordt deze vraag aan Qlik Answers gesteld.

Chatten met behulp van gespreksstarters

Een samengevouwde chat met 3 gespreksstarters.

Aanbevolen procedures voor chats

Als u niet de verwachte antwoorden krijgt op uw vragen, stel uw vraag dan op een andere manier. Stel de vraag op een omschrijvende manier. Dit biedt de assistent mogelijk meer context om tot het gewenste antwoord te komen.

Net als bij zoekopdrachten moet u proberen om meer details op te geven om specifieke antwoorden te krijgen. Voor overzichtsinformatie, vraag wat iets is. Voor taken, vraag hoe u iets moet doen. Vraag bijvoorbeeld "Wat is de trim-functie? en vervolgens"Hoe verwijder ik spaties met behulp van de trim-functie?.

Als u niet zeker weet wat u moet vragen, vraag de assistent dan wat voor vragen deze over een onderwerp kan beantwoorden. De assistent antwoordt met de soort vragen die deze kan beantwoorden. Vraag bijvoorbeeld: "Toon me 5 vragen die je over trim kunt beantwoorden?.

Bronnen weergeven en downloaden

Met de juiste machtiging kunt u de bronnen bekijken die Qlik Answers voor de antwoorden gebruikt. Klik op <aantal> bronnen weergeven in een antwoord om de bronnen te tonen.

Bronnen tonen die in een antwoord zijn gebruikt

Bekijk de bronnen die Qlik Answers gebruikt voor het genereren van een geselecteerd antwoord.

Klik op Kopiëren naar klembordom de tekst te kopiëren die van deze bron is gebruikt. Als u toegang hebt tot de gebruikte gegevensbron, kunt u de bron downloaden door te klikken op Downloaden.

Gespreksgeschiedenis beheren

In Gesprekken kunt u uw eerdere gesprekken met de assistent tonen en beheren. Gesprekken bestaat uit twee secties, Opgeslagen en Geschiedenis. Geschiedenis bevat uw meest recente gesprekken met de assistent. Gesprekken in uw geschiedenis worden na verloop van tijd verwijderd, maar u kunt belangrijke gesprekken opslaan in Opgeslagen.

Tip

Klik op Chat en vervolgens op Gesprekken om gesprekken te tonen als uw chat is samengevouwen.

Standaard worden uw gesprekssessies vernoemd naar de eerste vraag die u hebt gesteld. U kunt de naam van de gesprekken wijzigen.

Selecteer een gesprek om deze te tonen. Klik op om acties in een gesprek uit te voeren. U kunt het volgende doen:

• Opslaan

• Verwijderen uit opgeslagen

• Naam wijzigen

• Verwijderen

Feedback geven over antwoorden

U kunt feedback geven over de antwoorden die Qlik Answers genereert. Klik op of naast een gegenereerde chat om een beoordeling te geven. Als u klikt op kunt u een reden opgeven waarom het gesprek niet nuttig was en eventueel aanvullende feedback geven.

Feedbackopties

Het dialoogvenster Toekomstige antwoorden verbeteren.

Feedback is handig voor eigenaren van de assistent en kennisbank, zodat ze deze kunnen verbeteren.

Overwegingen voor gegevensoverdracht van spraak-naar-tekst

In veel internetbrowsers gebruikt de zoekfunctionaliteit spraak-naar tekst van Qlik Answers de Web Speech API voor de externe verwerking van spraak-naar-tekstgegevens. De internetbrowser van de gebruiker verzendt de opgenomen audio van de browser-API naar een externe bron voor transcriptie. De verwerking van de spraak wordt afgehandeld door de webservice die de webbrowser van de gebruiker heeft gekozen. Daardoor kan de opgenomen informatie naar een server van derden worden verzonden. Er kan daarom niet worden gegarandeerd dat de gegevens binnen de regio van de gebruikers van Qlik blijven. Qlik is niet verantwoordelijk voor de gegevens die door deze derde partij worden verwerkt.

Als gebruikers deze gegevensstroom naar relevante browsers van derden willen beperken (functie Spraak-naar-tekst uitschakelen), kunnen ze dit doen via specifieke besturingselementen, inclusief instellingen binnen hun gewenste browser en andere beveiligingsconfiguraties.

Beperkingen

De chat kent de volgende beperkingen:

• Voor elke vraag in de chat geldt een limiet van 1000 tekens.