Skapa en Direct Query-app

När du skapar en ny Qlik Sense-analysapp har du möjlighet att skapa den med en Direct Query-anslutning i stället för att läsa in data i minnet.

Ansluter till en databas

Det första steget för att komma igång med Direct Query är att ansluta till en databas.

Anteckning om informationEn lista över datakällor som stöds finns på Data sources in Qlik Cloud Analytics.

Gör följande:

1. Skapa en ny Qlik Sense analysapp.

Skapa appar och lägga till data

2. Välj en befintlig dataanslutning eller lägg till en ny dataanslutning.

Bästa praxis är att använda användardefinierade autentiseringsuppgifter, till exempel med OAuth i Snowflake.

Lägga till data i appen från kopplingar och nya filer

Anteckning om informationEn lista över dataanslutningstyper som stöds finns på Åtkomst till molndatabaser direkt med Direct Query.
  3. Klicka på menyn.

4. Välj Gå till Direct Query.

Välja datakällor och tabeller

För att utföra analyser av dina data, väljer du de tabeller och kolumner som ska inkluderas.

Gör följande:

1. I Direct Query-appen som du nyss skapade väljer du en Ägare.
  2. Välj den eller de tabeller som du vill analysera.
  3. Klicka på Nästa.

Därefter öppnas Datamodellhanteraren.

Skapar relationer mellan tabeller för att bygga datamodeller i Datamodellhanteraren

Om du har tagit med mer än en tabell i din analys är det nödvändigt att skapa relationer mellan tabeller och fält.

Anteckning om informationEn fullständig lista över de relationer som stöds finns på Åtkomst till molndatabaser direkt med Direct Query.

Gör följande:

1. I Datamodellhanteraren, klickar du på Relationer.

2. Välj de tabeller och fält som ska relatera.

Mer information finns på Koppla ihop tabeller i Datahanteraren.

Anteckning om informationDu kan bara välja två tabeller i taget. Upprepa hela proceduren om du vill skapa fler relationer.
    Anteckning om informationCirkulära relationer stöds inte.
  3. När du har skapat relationer mellan alla relevanta fält och tabeller klickar du på Tillämpa ändringar.

Alla relationer visas på startskärmen i Datamodellhanteraren. Du kan sortera relationerna efter vilken tabell de är baserade på genom att klicka på motsvarande tabell i listan.

Anteckning om tipsNär du skapar en datamodell i Direct Query, bör du hålla modellen så enkel som möjligt. Komplexa frågor är mer benägna att orsaka prestandaproblem.
Anteckning om tipsNär du arbetar med Direct Query rekommenderar vi att du skapar en mall-Direct Query-app. Då kan du spara tid genom att dubblera mallappen med den fördefinierade modellen när du skapar en ny Direct Query-app.

Lägger till visualiseringar

Instruktioner om hur du lägger till visualiseringar finns i Skapa visualiseringar.

Anteckning om informationAlla visualiseringstyper stöds inte i Direct Query-appar, och vissa har andra begränsningar jämfört med appar i minnet. En komplett lista över diagram och funktioner som stöds hittar du på Åtkomst till molndatabaser direkt med Direct Query.

Du kan använda funktioner från molndatabasen i måttuttryck, men inte i beräknade dimensioner.

Delar Direct Query-appar

Åtkomst till Direct Query-appar skiljer sig något från appar i minnet eftersom användaråtkomst normalt kontrolleras av databasen med användardefinierade autentiseringsuppgifter.

• Appen och dataanslutningen måste finnas i ett delat utrymme.

• Användare måste ha rollen Kan förbruka data i det delade utrymmet och åtkomst till databasen.