Data Storytelling

Med Data Storytelling kan du skapa en presentation som bygger på data i din app. Du kan ta ögonblicksbilder av valda visualiseringar och använda dem i din berättelse tillsammans med text, former och effekter.

Du skapar sidor och utformar berättelsen specifikt för din publik. I berättelsen fokuserar du på de viktigaste detaljerna och skapar en övertygande berättelse för att förmedla ditt budskap på ett tydligt sätt.

En annan praktisk funktion i data storytelling, är att du enkelt kan växla mellan en ögonblicksbild i presentationen och dess kontext i appen. I appkontexten kan du göra nya urval och fortsätta analysen där du slutade i presentationen.

Efter analysen kan du börja om med presentationen.

Ta ögonblicksbilder

När du skapar berättelsen börjar du med att ta ögonblicksbilder i appen. Använd Föregående längst upp till höger för att gå till arket Dashboard .

I presentationen kommer du att fokusera på de tre största regionerna och analysera försäljningstrenderna.

1. Högerklicka i visualiseringen Sales per Region och välj Storytelling-ögonblicksbilder > Ta ögonblicksbild.

2. Under Region väljer du Nordic.

3. Högerklicka i visualiseringen Top 5 Customers och välj Storytelling-ögonblicksbilder > Ta ögonblicksbild.

4. I anteckningsdialogen som öppnas:

1. Skriv Norden i textfältet för anteckningar.
    2. Klicka utanför anteckningsdialogen för att stänga den.
  5. Högerklicka i visualiseringen Quarterly Trend och välj Storytelling-ögonblicksbilder > Ta ögonblicksbild.

6. I anteckningsdialogen som öppnas:

1. Skriv Norden i textfältet för anteckningar.
    2. Klicka utanför anteckningsdialogen för att stänga den.
  7. Under Region avmarkerar du Nordic och markerar USA.

8. Ta ögonblicksbilder från samma visualiseringar som för Nordic (Top 5 Customers och Quarterly Trend) och förse dem med anteckningen USA.

9. Under Region avmarkerar du USA och markerar Japan.

10. Ta ögonblicksbilder från samma visualiseringar som för Nordic (Top 5 Customers och Quarterly Trend) och förse dem med anteckningen Japan.

Du har tagit alla ögonblicksbilder du behöver och kan fortsätta med att skapa dina bilder för Data Storytelling.

Skapa en enkel berättelse

Du kommer att skapa en kort och enkel berättelse. Det viktiga är att skapa några få sidor som innehåller ögonblicksbilder och rubriker. En skärmdump av sidan visas före instruktionerna.

Sida 1

Sida med namnet "Three largest regions" och tre ögonblicksbilder av cirkeldiagram

Sida med en titel och tre ögonblicksbilder.
  1. Välj fliken Berätta i verktygsfältet.

Redigeringsfönstret för Data Storytelling öppnas.

2. Klicka på Text och dra en rubrik till diagrammet.

3. Skriv in titeln Three largest regions.

4. Klicka på Ögonblicksbild för att visa de ögonblicksbilder du tog tidigare.

5. Dra ögonblicksbilden för cirkeldiagrammet Sales per Region till sidan.

6. Ändra storlek på cirkeldiagrammet och placera den längst till vänster på bilden.

7. Klicka på Effekter för att öppna Effektbiblioteket.

8. Dra alternativet Valfritt värde till cirkeldiagrammet.

Värdet USA markeras automatiskt.

9. Kopiera cirkeldiagrammet och klistra in det invid det första diagrammet. Du kan antingen använda Ctrl+C och Ctrl+V eller Duplicera och Klistra in i verktygsfältet.

10. I det nya cirkeldiagrammet klickar du på Effekter och väljer Nordic i listan Välj datapunkt.

11. På samma sätt som för det andra cirkeldiagrammet skapar du ett tredje cirkeldiagram och markerar Japan.

Sidan är nu klar.

Sidorna 2-4

Sida med namnet Nordic och ögonblicksbilder av ett stapeldiagram och ett linjediagram.

Sida med en titel och två ögonblicksbilder.

På bilderna 2–4 visas de fem största kunderna och kvartalsförsäljningstrenderna för de tre regionerna. Ögonblicksbilderna sparas i biblioteket i ordningsföljd, med den senast tagna överst. Om du har tagit ögonblicksbilderna enligt instruktionerna, bör den översta vara Japan, de två nedanför USA och de två sistaNordic.

1. Till vänster klickar du på Skapa ny och lägger till en ny sida.

2. Klicka på Ögonblicksbild för att visa ögonblicksbilderna.

3. Dra stapeldiagrammet Top 5 Customers för Nordic till bilden.

4. Dra linjediagrammet Quarterly Trend för Nordic till sidan.

5. Klicka på Text och dra en rubrik till diagrammet.

6. Skriv in titeln Nordic.

7. Ändra storlek och justera titel och ögonblicksbilder i enlighet med skärmdumparna.
  8. Högerklicka på arket Nordic i berättelsens tidslinje till vänster och välj Duplicera för att skapa ett nytt ark som kan användas som en mall för nästa ark.
  9. Ändra titeln till USA.
  10. Välj ögonblicksbilden för Fem bästa kunderna och klicka på Ögonblicksbild för att öppna dialogrutan Ersätta ögonblicksbilden där du kan välja andra ögonblicksbilden i listan. Om du har följt anvisningarna har den anteckningen USA.

Anteckning om tipsDu kan högerklicka på ögonblicksbilden och välja Gå till källa om du vill se urvalen i den versionen av ögonblicksbilden. Klicka sedan på Retur för att gå tillbaka till berättelsen.
  11. Ersätt ögonblicksbilden Kvartalstrend på samma sätt som du gjorde med ögonblicksbilden för Fem bästa kunderna.
  12. Skapa en dubblett av arket USA och justera det efter det aktuella arket Japan. Använd nu ögonblicksbilderna högst upp i listan i dialogrutan Ersätt ögonblicksbild. Om du har följt anvisningarna har de anteckningen Japan.

När du analyserar de här sidorna är det viktigt att veta att siffrorna för 2014 är för halvåret. Om du extrapolerar siffrorna för hela året leder det till olika prognoser för de olika regionerna.

Berättelsen är nu klar. I det övre vänstra hörnet klickar du på Högerpil för att spela upp din presentation. Du kan navigera med vänster och höger pilknappar.

Stäng berättelsen och redigera den vid behov. Nedanför sidan hittar du verktyg för att klippa ut, kopiera och klistra in. De kan vara användbara när du redigerar din presentation. Du kan naturligtvis även använda panelen till höger.

Växla mellan Data Storytelling och appens sammanhang

I Data Storytelling kan du när som helst växla mellan presentationen och app-kontexten. Högerklicka på ögonblicksbilden och välj Gå till källa för att öppna arket i appen på det ställe där bilden togs. Du kan arbeta dynamiskt genom att lämna presentationen och göra dataanalyser i takt med att publiken ställer frågor. När du har slutat analysera återvänder du till presentationen genom att klicka på Storytelling i verktygsfältet.

Det är även praktiskt att gå till källan för att kontrollera att rätt stapeldiagram och linjediagram används. När du väljer Gå till källa ser du vilken region som är vald för den aktuella ögonblicksbilden.

Ytterligare alternativ

Det finns många alternativ som inte har använts i den här berättelsen. Experimentera själv. Prova att lägga till effekter i stapeldiagrammet. Lägg till en ny sida och bädda in ett helt appark där du kan göra urval när du är i uppspelningsläget. Lägg till URL:er eller bokmärken till textsträngar. Det finns mycket mer att upptäcka.

Tack!

Nu är introduktionskursen nästan slut. Vi hoppas att du har lärt dig en del knep, samt att du håller med oss om att det är ganska enkelt och ibland riktigt roligt att skapa appar.

Qlik Cloud är ett kraftfullt verktyg som kan göra mycket mer än det vi har visat här. Det här är bara början!