year - script- en diagramfunctie

Deze functie retourneert een geheel getal dat het jaar representeert als de expression wordt geïnterpreteerd als een datum volgens de standaardinterpretatie van getallen.

Syntaxis:

year(expression)

Retourgegevenstypen: geheel getal

De year()-functie is beschikbaar zowel als een script- als een diagramfunctie. De functie retourneert het jaar voor een bepaalde datum. Dit wordt vaak gebruikt om een jaarveld te maken als een dimensie in een hoofdagenda.

Wanneer gebruiken

De year()-functie is handig als u aggregaties per jaar wilt vergelijken. De functie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de totale verkoop van producten per jaar te bekijken.

Deze dimensies kunnen in het load-script worden gemaakt door de functie te gebruiken om een veld in een masterkalendertabel te maken. Hij zou ook rechtstreeks in een diagram kunnen worden gebruikt als een berekende dimensie.

Voorbeelden van functies
Voorbeeld Resultaat
year( '2012-10-12' ) retourneert 2012
year( '35648' ) retourneert 1997, omdat 35648 = 1997-08-06

Landinstellingen

Tenzij anders aangegeven, wordt in de voorbeelden in dit onderwerp de volgende datumindeling gebruikt: MM/DD/JJJJ. De datumopmaak wordt opgegeven in de opdracht SET DateFormat in uw script voor het laden van gegevens. De standaard datumindeling is mogelijk anders op uw systeem vanwege landinstellingen en andere factoren. U kunt de indelingen in de voorbeelden wijzigen zodat deze aansluiten op uw behoeften. Of u kunt de indelingen in uw load-script wijzigen zodat ze overeenkomen met deze voorbeelden.

Standaard landinstellingen in apps zijn gebaseerd op de regionale systeeminstellingen van de computer of server waarop Qlik Sense is geïnstalleerd. Als de Qlik Sense-server die u gebruikt is ingesteld op Zweden, gebruikt de editor voor laden van gegevens de Zweedse landinstellingen voor datums, tijd en valuta. Deze landinstellingen voor indelingen zijn niet gerelateerd aan de taal die wordt weergegeven in de gebruikersinterface van Qlik Sense. Qlik Sense wordt weergegeven in dezelfde taal als de browser die u gebruikt.

Voorbeeld 1 - gegevensverzameling DateFormat (script)

Voorbeeld 2 – ANSI-datums

Voorbeeld 3 – Datums zonder notatie

Voorbeeld 4 – diagramobjectvoorbeeld