Ga aan de slagBeheer Qlik Sense® Enterprise on Windows

Deze onboardingpagina bevat instructies, aanbevolen procedures en video's om beheerders snel klaar te stomen voor Qlik Sense Enterprise on Windows.

Een bericht van de Chief Customer Officer van Qlik

Welkom. Uw succes is ons succes

Qlik Sense is een compleet platform voor gegevensanalyse dat de benchmark vormt voor een nieuwe generatie van analyses.

Met zijn unieke engine voor associatieve analyses, geavanceerde AI en een hoogwaardige architectuur kunt u iedereen binnen uw organisatie motiveren om elke dag betere beslissingen te nemen. Daardoor ontstaat een echte gegevensgestuurde onderneming.

Als u bekend bent met de implementatie en het beheer van andere Enterprise-toepassingen, zult u de processen en tools van Qlik Sense snel onder de knie krijgen.

Als u nog niet eerder de beheerdersrol hebt vervuld, dan is deze pagina uw eerste stap tot succes.

10 minuten

Plannen is van essentieel belang voor een succesvolle implementatie

Een Qlik Sense Enterprise-implementatie kan een kleine implementatie met één knooppunt zijn of een grote implementatie met meerdere knooppunten en multicloud opties voor het distribueren van apps naar de cloud. Analyseer uw eisen en maak plannen voor de juiste implementatie.

Uw implementaties plannen

Voordat u Qlik Sense installeert, moet u nadenken over wat voor implementatie u nodig hebt: enkel knooppunt of meerdere knooppunten?

Enkel knooppunt

Een site met enkel knooppunt is de kleinst mogelijke site en bestaat uit één knooppunt (één server) die ook het centrale knooppunt van de site vormt. Het bevat de services van Qlik Sense, de opslagplaats van de database en de bestandsshare, allemaal op één server.

Dit type implementatie is het best geschikt voor kleinere organisaties, waarbij gebruikers zich in één tijdzone bevinden en waar gegevensladingen 's nachts kunnen plaatsvinden als minder gebruikers het systeem gebruiken.

Meerdere knooppunten

Op een site met meerdere knooppunten kunt u services van Qlik Sense distribueren binnen 'een of meerdere serverknooppunten om de schaalbaarheid en prestaties te optimaliseren. Knooppunten zijn verbonden met een standaardopslagplaats van de database. Ze delen een algemene reeks gegevens en dezelfde licentiesleutel.

U definieert een centraal knooppunt als centraal beheerpunt. De anderen knooppunten, ook wel rim-knooppunten genoemd, kunnen worden geconfigureerd om verschillende rollen te vervullen. Voorbeelden: een verbruikersknooppunt dat apps aan gebruikers levert, een schemaknooppunt dat alle app-ladingen afhandelt of een proxyknooppunt dat zorgt voor de authenticatie, afhandeling van sessies en werklastverdeling.

Voordelen van sites met meerdere knooppunten:

• Betere schaalbaarheid, waardoor de capaciteit eenvoudiger kan worden verhoogd
  • Verbeterde tolerantie en betrouwbaarheid
  • Mogelijkheid om apps of rollen naar specifieke knooppunten te verplaatsen
  • Flexibiliteit om te voldoen aan netwerkimplementaties van klanten

Implementatie-instructies

Twee belangrijke factoren voor het kiezen van een implementatietype zijn apps en gebruikers.

Een Qlik Sense-app is een verzameling gegevensitems (metingen, dimensies en visualisaties), werkbladen en presentaties. Met Qlik Sense-apps kunnen u en anderen gegevensdetecties maken en beslissingen nemen.

De volgende tabellen helpen u bij het kiezen van een installatie met enkel knooppunt of meerdere knooppunten.

App-limieten voor elk implementatietype
Aantal appsAantal actieve apps per dagAantal app-ladingen per uur
Enkel knooppunt, klein502510
Meerdere knooppunten, middelgroot1005020
Meerdere knooppunten, groot1,000125400
Meerdere knooppunten, extra groot1,000125400
Gebruikerslimieten voor elk implementatietype
Totaal aantal gebruikersAantal gelijktijdige gebruikers in één uurAantal gelijktijdig aangemelde beheerders
Enkel knooppunt, klein500502
Meerdere knooppunten, middelgroot1,0001002
Meerdere knooppunten, groot50,0005005
Meerdere knooppunten, extra groot50,0001,00010

Installatie

Start met het downloaden van het installatiebestand voor Qlik Sense Enterprise on Windows via de Qlik-downloadpagina.

Doe het volgende:

1. Ga naar de Qlik-website.
  2. Klik op Aanmelden. Meld u aan als geregistreerd klant of partner.
  3. Ga in het hoofdmenu naar Support > Downloads.
  4. Klik op Aan de slag.
  5. In het hoofdmenu selecteert u Qlik Sense.
  6. Selecteer het installatiebestand om de download te starten.

Nadat het installatiebestand is gedownload, kunt u de installatie van Qlik Sense starten.

In de volgende video wordt getoond hoe u Qlik Sense Enterprise on Windows op een enkel knooppunt installeert. Raadpleeg Qlik Sense installeren op een site met meerdere knooppunten (alleen in het Engels) voor instructies.

Nadat de installatie is voltooid, acticieert u de licentie (alleen in het Engels) en wijst u toegang aan gebruikers toe.

4 minutenQlik Sense installeren op een site met meerdere knooppunten

Gebruikerstoegang toewijzen

Zodra u licentie is geactiveerd, kunt u gebruikerstoegang toewijzen aan uw Qlik Sense-implementatie.

Verbinden met lijst met gebruikers

Verbind met een lijst met gebruikers om gebruikers aan uw implementatie toe te voegen. Qlik biedt ondersteuning voor Generic en Advanced LDAP, Active Directory (Microsoft), ApacheDS en verschillende ODBC-varianten.

U maakt connectors voor de lijst met gebruikers in de Sectie Connectors voor lijst met gebruikers in de Qlik Management Console.

Als u een nieuwe connector voor een lijst met gebruikers maakt, moet u kiezen uit Active Directory, LDAP, Apache en verschillende ODBC-alternatieven.

Typen gebruikerstoegang

Qlik Sense biedt ondersteuning voor de volgende toegangstypen voor gebruikers.

• Professional-toegang

Toegangstype voor gebruikers die toegang nodig hebben tot alle functies in Qlik Sense. Gebruikers kunnen werkbladen of apps maken, bewerken of publiceren en volledig gebruikmaken van de beschikbare functies. Beheerders hebben Professional-toegang nodig.

• Analyzer-toegang

Toegangstype voor gebruikers die gegevens, werkbladen en apps gebruiken die gemaakt zijn door gebruikers met Professional-toegang. Gebruikers kunnen geen werkbladen of apps maken, bewerken of publiceren, maar ze kunnen wel presentaties, bladwijzers en snapshots maken en publiceren op basis van gegevens in apps.

• Analyzer-capaciteit

Het toegangstype Analyzer-capaciteit lijkt op het het toegangstype Analyzer.

Dit gebruikerstype maakt gebruik van een toegangstype dat is gebaseerd op verbruik en wat betreft beschikbare functies gelijk is aan Analyzer-toegang. U abonneert zich op Analyzer-tijd, een vast aantal minuten per maand (volgens de kalender). Analyzer-tijd wordt gedeeld onder gebruikers en kan worden gebruikt door iedereen die lid is van de gebruikersgroep. Het verbruik wordt gemeten in eenheden van 6 minuten. Voor elke periode van 6 minuten, wordt er een eenheid verbruikt.

Analyzer-capaciteit is geschikt voor gebruikers die Qlik Sense slechts enkele keren per maand gebruiken.

Gebruikerstoegang beheren

Gebruik de Qlik-beheerconsole om toegang aan gebruikers toe te wijzen. In Licentiebeheer vertegenwoordigen de volgende subsecties de toegangstypen:

• Toewijzing van Professional-toegang
  • Toewijzing van Analyzer-toegang
  • Regels voor Analyzer-capaciteit

De pagina Licentiebeheer bevat subsecties voor toegangstoewijzing en toegangsregels.

De Qlik Sense-licentie van uw organisatie bepaalt welke toegangstypen beschikbaar zijn. In de Qlik-Beheerconsole gaat u naar Licentiebeheer > Overzicht licentiegebruik om uw toegangstypen, gebruikte toegangstypen en beschikbare toegangstypen te bekijken.

De pagina Overzicht licentiegebruik toont details van het aantal toegewezen en beschikbare toegangstypen.

Uw systeem configureren

Deze sectie biedt een overzicht van de belangrijkste configuratie-activiteiten na het voltooiden van de Qlik Sense-installatie. Voor een uitgebreide omschrijving, raadpleegt u na de installatie Qlik Sense Enterprise configureren (alleen in het Engels).

Andere taken na de installatie

Via de volgende video's maakt u kennis met de belangrijkste taken van een beheerder.

U gebruik de Qlik-Beheerconsole (QMC) om een Qlik Sense-site te configureren en beheren.

3 minuten

Gebruikers beheren

Voeg gebruikers toe via de connector voor lijst met gebruikers. Wijs een toegangstype toe dat aansluit op de behoeften van de gebruiker.

3 minuten

Rollen beheren

Wijs vooraf gedefinieerde beheerdersrollen voor verschillende doelen toe. U kunt ook aangepaste beheerdersrollen maken.

4 minuten

Streams beheren

Gebruik streams om apps, werkbladen en presentaties te publiceren. Maak streams en definieer beveiligingsregels.

3 minuten

Apps beheren

Publiceer apps vanuit de hub of de Qlik-Beheerconsole. Importeer apps en publiceer ze naar één of meer streams.

Ga verder met leren

Mogelijkheden van Qlik Sense uitbreiden (alleen in het Engels)

Breid de visualisatiemogelijkheden van Qlik Sense uit met behulp van standaardwebtechnologieën.

Qlik Sense Enterprise op AWS implementeren (alleen in het Engels)

In een implementatie voor Amazon Web Services (AWS) installeert u Qlik Sense Enterprise op een virtuele privé cloudinfrastructuur van Amazon. Deze is flexibel, biedt hoge prestaties en kan snel worden geconfigureerd.

Prestaties en schaalbaarheid (alleen in het Engels)

Het testen van prestaties en de schaalbaarheid is een belangrijke activiteit die gedurende de levensduur van een systeem moet worden uitgevoerd.

Evenementen en webinars

Livewebinar Welcome Wednesdays

Neem deel aan het webinar 'Welkom bij Qlik'. Dit is een inleiding tot handige bronnen die Qlik ter beschikking stelt. In deze sessie wordt alles behandeld wat u moet weten om aan de slag te gaan, zoals de Qlik Onboarding Hub, Qlik Leerportaal, Qlik Community en het Ondersteuningsportaal.

Meer informatie

Livewebinar Techspert Talks

De beste tijd om een probleem op te lossen is voordat het een probleem wordt We nodigen u van harte uit voor ons maandelijks webinar waarin Qlik-deskundigen de laatste inzichten delen en al uw vragen beantwoorden!

Registreren

On-demand webinar Uitgelicht product

Of u al langer van onze diensten gebruikmaakt of een nieuwe Qlik-gebruiker bent: ontdek wat er allemaal mogelijk is. Meld u aan om nieuwe on-demand productwebinars en -video's te ontdekken en verhoog de waarde van Qlik Sense binnen uw organisatie.

Meer informatie

Krijg antwoorden

Vind antwoorden Qlik Community

Werk samen met meer dan 60.000 Qlik-technici en -leden wereldwijd om het antwoord op uw vragen te vinden en uw succes te maximaliseren.

Stel een vraag

Training Qlik Onbeperkt leren

Krijg altijd en overal toegang tot het trainingsplatform van Qlik voor zelfstandige studie. Kies wat, hoe en waar u wilt leren - bedoeld voor alle vaardigheidsniveaus.

Meer informatie

Ondersteuning vragen Antwoorden nodig?

Zoek in de kennisbank van Qlik Support of vraag ondersteuning aan voor zeer complexe problemen.

Ondersteuning vragen

Enquête

Uw mening is belangrijk. Help ons deze ervaring te blijven verbeteren.

Vul onze enquête in, we zijn benieuwd naar uw mening.

Enquête invullen

Bereid u voor om uw volledige onderneming met behulp van gegevens te transformeren.

Gratis proefversie