App-inhoud delen met anonieme toegang

Met anonieme toegang kunt u mensen buiten de Qlik Cloud-tenant toegang geven tot app-inhoud van Qlik Sense. U kunt apps delen als koppelingen die door iedereen geopend kunnen worden, of u kunt qlik-embed gebruiken om app-inhoud direct in andere webpagina's en applicaties in te sluiten.

Anonieme toegang wordt beheerd op het appniveau. Gebruikers met de juiste machtigingen kunnen anonieme toegang naar behoefte in- en uitschakelen. Deze gebruikers kunnen ook de instellingen voor detoegangscode configureren en koppelingen en codes bekijken en kopiëren die anonieme toegang bieden.

Informatie Deze functionaliteit is alleen beschikbaar met een Qlik Anonieme toegang-abonnement. Ga voor meer informatie naar Qlik Anonieme toegang abonnementen.
Opmerking over Qlik Cloud Government

Qlik Anonieme toegang-abonnementen zijn niet beschikbaar in Qlik Cloud Government.

Terminologie op deze pagina

De volgende terminologie wordt gebruikt in inhoud over anonieme toegang:

• Anonieme gebruikers: gebruikers die anoniem toegang hebben tot de inhoud van de app, via anonieme toegangskoppelingen tot een app of door ingesloten analyses anoniem te gebruiken. Deze gebruikers zijn geen lid van de Qlik Cloud-tenant en hebben ook geen Qlik-accounts nodig.

• Tenantgebruikers: gebruikers die lid zijn van de tenant, die de tenant beheren en analyses ontwikkelen voor gebruik door anonieme gebruikers. Tenantgebruikers zijn gebruikers met Full User-rechten of specifieke beheerdersrechten in de tenant.

Toepassingen

Anonieme toegang maakt openbaar gebruik van analyses mogelijk zonder verificatie. U kunt anonieme toegang gebruiken om op de volgende manieren app-inhoud te delen:

• Koppelingen maken naar apps die kunnen worden geopend om hun werkbladen te verkennen. Iedereen met een internetverbinding kan deze koppelingen openen.

• Invoegcodes genereren die kunnen worden gebruikt om inhoud van apps rechtstreeks in websites en applicaties te integreren. Het eindresultaat kan worden gebruikt zonder verificatie voor Qlik Cloud.

Anonieme toegang stelt u in staat om veilig Qlik-analyses te makent en te delen op wereldwijde schaal te delen. Er zijn veel mogelijke gebruiksscenario's, waaronder:

• Een organisatie wil op zijn website een koppeling maken naar een Qlik Sense-app waar iedereen toegang heeft tot statistieken over markttrends of de impact van de organisatie op de gemeenschap.

• Een organisatie wil inzichten voor een beperkte gegevensverzameling opnemen in hun publiek toegankelijke website. Ze zouden bijvoorbeeld een visualisatie kunnen insluiten waarin gebruikers realtime gegevens kunnen bekijken en werken die zich in het publieke domein bevinden.

Workflow

1. Uw app bouwen

Maak een Qlik Sense-app met een gegevensmodel en visualisaties die de gegevens weerspiegelen die u aan een extern publiek wilt laten zien.

Analyses maken met Qlik Sense

2. De app naar een beheerde ruimte publiceren

Wanneer de basiswerkbladen en gegevensstructuur klaar zijn, publiceert ue de app naar een beheerde ruimte. U kunt nu ook configureren hoe de app opnieuw wordt geladen om nieuwe gegevens weer te geven.

Apps publiceren

App-gegevens laden

3. Anonieme toegang activeren

Voor elke app die u beschikbaar wilt maken met anonieme toegang, moet u eerst Anonieme toegang inschakelen. Wanneer u dit doet, worden de appkoppeling en invoegcode zichtbaar en kunnen deze gebruikt worden.

Anonieme toegang in- en uitschakelen

4. Optie 1: de appkoppeling voor anonieme toegang verspreiden

Appkoppelingen voor anonieme toegang delen

5. Optie 2: gebruik de invoegcode om de app-inhoud te integreren in websites en applicaties.

Invoegcodes voor anonieme toegang delen

Beveiligingsoverwegingen

Wanneer u app-inhoud beschikbaar maakt met anonieme toegang, wordt deze toegankelijk zonder verificatie naar Qlik Cloud. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij het insluiten in websites) wordt het beschikbaar voor het publiek.

Overweeg de volgende aanbevolen procedures voor gegevensbeveiliging als u werkt met anonieme toegang:

• Deel geen apps met gevoelige informatie via anonieme toegang.

• Wees extra voorzichtig bij het laden van gegevens uit gedeelde gegevensbronnen in apps wanneer deze via anonieme toegang beschikbaar worden gemaakt. Deze gegevensbronnen kunnen in de loop van de tijd veranderen en u bent mogelijk niet op de hoogte van wijzigingen door andere gebruikers.

Machtigingen instellen

Tenantbeheerders beheren de mogelijkheid voor elke gebruiker in de tenant om anonieme toegang voor apps te configureren. Dit doen ze in het Beheer-activiteitencentrum.

Om een gebruiker in de tenant toe te staan app-koppelingen te genereren die toegankelijk zijn voor mensen buiten de tenant, moet de machtiging voor het maken van openbare koppelingen ingesteld worden op Toegestaan voor de tenantgebruiker. Deze procedure wordt uitgevoerd door een tenantbeheerder.

Deze machtiging kan op een van de volgende manieren worden toegewezen:

• De machtiging toewijzen in de rol User Default (heeft invloed op alle gebruikers)

• De machtiging toewijzen als een aangepaste rol (alleen van invloed op gebruikers met de aangepaste rol)

Rol User Default

1. In het Beheer-activiteitencentrum gaat u naar Gebruikers.

2. Ga naar het tabblad Machtigingen.

3. Klik op User Default.

4. Vouw Functies en acties uit.

5. Gebruik voor Openbare koppeling maken het vervolgkeuzemenu om de waarde te wijzigen.

6. Klik op Bevestigen.

Aangepaste rollen

Tenantbeheerders kunnen ook aangepaste rollen maken om de machtigingen voor bepaalde gebruikers te verhogen boven de User Default. Als beheerder wilt u misschien anonieme toegangsrechten beperken in de User Default en dan een aangepaste rol maken om anonieme toegangsrechten te geven aan een specifieke set gebruikers.

1. In het Beheer-activiteitencentrum gaat u naar Gebruikers.

2. Ga naar het tabblad Machtigingen en klik op Nieuwe maken om een nieuwe aangepaste rol te maken.

3. Voer een Naam in en optioneel een Beschrijving voor de nieuwe rol.

4. Vouw onder Machtigingen Functies en Acties uit.

5. Gebruik voor het maken van openbare koppelingen het vervolgkeuzemenu om Toegestaan te selecteren.

6. Klik op Bevestigen.

7. Ga terug naar het tabblad Alle gebruikers.

8. Schakel de selectievakjes in voor de gebruikers waarvan u de machtigingen wilt wijzigen.

9. Klik op Rollen bewerken.

10. Wijs de nieuwe aangepaste rol toe aan specifieke gebruikers en klik op Opslaan.

Vereisten

Om met anonieme toegang te werken, hebt u het volgende nodig:

Machtigingen voor het configureren van anonieme toegang

In Qlik Cloud Analyse houdt het werken met anonieme toegang het volgende in:

• Anonieme toegang in- en uitschakelen voor een app.

• Instellingen voor de toegangscode beheren

• Appkoppelingen en ingesloten koppelingen weergeven en kopiëren

Machtigingen voor het activeren en deactiveren van anonieme toegang

Om anonieme toegang in en uit te schakelen voor een app, hebt u de volgende ruimterollen en door de beheerder toegewezen machtigingen nodig:

• Een waarde van Toegestaan voor de machtiging Openbare koppeling maken. Deze worden toegewezen door een beheerder. U kunt deze machtiging krijgen via de instellingen van User Default of via een aangepaste rol.

Ga voor meer informatie naar Machtigingen instellen.

• Een van de volgende ruimterollen in de beheerde ruimte waar de app zich bevindt:

• Eigenaar (van ruimte)

• Kan beheren

Machtigingen voor het kopiëren van koppelingen

Nadat anonieme toegang is ingeschakeld voor een app, kan een gebruiker met een van de volgende ruimterollen in de ruimte van de app de koppeling kopiëren:

• Eigenaar (van ruimte)

• Kan beheren

• Kan bijdragen

• Kan bekijken

• Heeft beperkte weergave

• Kan uitvoeren

Ga voor meer informatie naar Een anonieme toegangskoppeling kopiëren naar een app.

Machtigingen voor het kopiëren van invoegcodes

Nadat anonieme toegang is ingeschakeld voor een app, kan een gebruiker met een van de volgende ruimterollen in de ruimte van de app de invoegcode kopiëren:

• Een waarde van Toegestaan voor de machtiging Openbare koppeling maken. Deze worden toegewezen door een beheerder. U kunt deze machtiging krijgen via de instellingen van User Default of via een aangepaste rol.

Ga voor meer informatie naar Machtigingen instellen voor gebruikers die anonieme toegang kunnen configureren.

• Een van de volgende ruimterollen in de beheerde ruimte waar de app zich bevindt:

• Eigenaar (van ruimte)

• Kan beheren

Ga voor meer informatie naar Een invoegcode voor een app kopiëren.

Ontwikkeling van apps die worden gebruikt voor anonieme toegang

Er zijn veel opties beschikbaar voor de ontwikkeling van de apps die ju wilt delen vanuit een Qlik Anonieme toegang-tenant. Bijvoorbeeld:

• U kunt uw app ontwikkelen in de Qlik Anonieme toegang-tenant zelf.

• De Qlik Platform Operations-connector is ook beschikbaar voor Qlik Anonieme toegang-tenants. Met deze Qlik toepassingsautomatisering-connector kunt u uw app in een andere tenant ontwikkelen en vervolgens distribueren naar de tenant van waaruit u de app anoniem deelt. Voor meer informatie over de connector, raadpleegt u Qlik Overzicht connector Platform Operations.

Anonieme toegang in- en uitschakelen

Als u Anonieme toegang inschakelt, worden de appkoppeling en invoegcode bruikbaar en beschikbaar gemaakt voor kopiëren en distributie.

1. In Qlik Cloud Analyse open u Inzichten of Analyse-activiteitencentrum.

2. Klik met de rechtermuisknop op de app of klik op het pictogram Drie puntjes-menu ernaast.

3. Klik op Aandeel Delen. Het dialoogvenster Delen wordt geopend.

4. Gebruik de wisselknop in de sectie Iedereen met de koppeling om anonieme toegang te activeren en deactiveren.

Anonieme toegangs tot een app intrekken

Als u de toegang tot de app voor anonieme gebruikers moet intrekken, zijn er twee acties die u moet overwegen: anonieme toegang volledig deactiveren en de toegangscode opnieuw instellen.

Anonieme toegang deactiveren voor de app

Als u de toegang volledig uitschakelt, is de app niet meer toegankelijk voor gebruikers buiten de tenant. Zie Anonieme toegang in- en uitschakelen voor instructies over het uitschakelen van anonieme toegang.

De toegangscode opnieuw instellen

Als u Anonieme toegang inschakelt, bevatten de appkoppeling en invoegcode een toegangscode. Deze toegangscode verloopt niet. U kunt de toegangscode opnieuw instellen zodat gebruikers met de oude toegangscode geen toegang meer hebben tot de app, maar gebruikers met de nieuwe toegangscode wel.

Het opnieuw instellen van de toegangscode heeft invloed op zowel de appkoppeling als de invoegcode.

1. In Qlik Cloud Analyse open u het het Inzichten- Analyse-activiteitencentrum.

2. Klik met de rechtermuisknop op de app of klik op het pictogram Drie puntjes-menu ernaast.

3. Klik op Aandeel Delen. Het dialoogvenster Delen wordt geopend.

4. Klik in de sectie Anonieme toegang op Instellingen om de instellingen te openen.

5. Klik op Toegangscode opnieuw instellen.

Nadat u de toegangscode opnieuw hebt ingesteld, kunt u de nieuwe appkoppeling en de invoegcode kopiëren. U kunt ook terugkeren naar de vorige pagina in het dialoogvenster om ze te kopiëren.

De apps in de ruimte bekijken die zijn geactiveerd voor anonieme toegang

Leden van de beheerde ruimte met de rechten Eigenaar en Kan ruimte beheren kunnen de apps zien waarbij anonieme toegang is ingeschakeld. Dit wordt getoond in RuimtedetailsLeden. Anonieme toegang wordt vermeld als lid van de ruimte.

Schakel anonieme toegang uit voor een app door te klikken op Drie puntjes-menu naast de app en te klikken op Prullenbak Uitschakelen.

De sectie Leden van een beheerde ruimte, met Anonieme toegang als lid met toegang tot twee apps.

Sectie 'Leden' van de pagina Ruimtedetails, met 'Anonieme toegang' als gebruiker met toegang tot specifieke apps.

Inhoud gebruiken die is gedeeld via anonieme toegang

Voor anonieme gebruikers die inhoud gebruiken, worden tijdelijke appsessies gemaakt om hen toegang te geven tot de app. Elke anonieme sessie duurt 15 minuten. Als een anonieme gebruiker wil doorgaan met het analyseren van inhoud, kan hij zijn browser vernieuwen en een nieuwe sessie van 15 minuten starten.

Zie Gegevens analyseren zonder toegevoegd te zijn aan een Qlik Cloud-tenant voor meer informatie over hoe anonieme gebruikers kunnen navigeren en inhoud van apps kunnen verkennen.

Weergave van de capaciteit voor anonieme toegang van de tenant

Tenant- en analysebeheerders kunnen de gekochte capaciteit voor anonieme toegang van de tenant bekijken. Deze informatie wordt getoond in het Beheer-activiteitencentrum.

Ga voor meer informatie naar Capaciteiten van anonieme toegang.

Beperkingen

In de context van een Qlik Anonieme toegang-abonnement heeft anonieme toegang de volgende beperkingen:

• In Qlik Anonieme toegang-tenants hebben app-ontwikkelaars toegang tot veel van de andere mogelijkheden die beschikbaar zijn in Qlik Cloud-tenants. Een aantal mogelijkheden zijn niet beschikbaar in Qlik Anonieme toegang-tenants. Zie Specificaties en capaciteit van Qlik Cloud Analyse voor een lijst van wat wel en niet beschikbaar is.

• Met qlik-embed sluit u visualisaties in externe bronnen in voor anoniem gebruik. Bij het insluiten van visualisaties voor anonieme toegang zijn er beperkingen voor bepaalde visualisaties, afhankelijk van de typen qlik-embed gebruikersinterface. Dezelfde visualisatiespecifieke beperkingen gelden ook voor anonieme toegang. Daarnaast kan het eigen NL-inzichten object niet worden gebruikt voor het insluiten van app-inhoud voor anonieme toegang.

Raadpleeg Visualisaties voor meer informatie over de beperkingen.

• Ondersteuning voor grote apps is niet beschikbaar in Qlik Anonieme toegang-abonnementen.