Tabellrapporter i hanterade utrymmen

Du kan generera tabellrapporter för appar där strikt datastyrning krävs. Du kan använda samma principer som du utgår från när du utvecklar appdatamodeller för användning i hanterade utrymmen när du förbereder din app för rapportfunktioner i appen. Detta gör du genom att använda utrymmesmedveten syntax i laddningsskriptet.

När en app utvecklas som ska publiceras i ett hanterat utrymme behöver du tänka på följande:

• Mallen kan utvecklas innan eller efter appen publiceras. Om du skapar mallen före publicering använder du tillägget för att ändra ID:t för den kopplade appen efter publicering.

• En distributionslista måste läggas till i appen innan appen publiceras. När appen utvecklas kan den utgöras av testdatakällor i stället för de verkliga datakällorna. Källorna i distributionslistan refereras i laddningsskriptet; därför måste skriptet skrivas med publicering i åtanke, med utrymmesmedveten syntax. Denna syntax används automatiskt om du laddar upp en distributionslista som källfil.

• Efter publicering kan rapporttillgångarna – mall, filter och rapportuppgifter – återskapas efter behov baserat på rapportanvändningsfallet för den publicerade appen. De verkliga datakällorna som används i distributionslistan ska läggas till i det hanterade utrymmet.

Befintliga konfigurationer för tabellrapporter.

Om du har skapat en rapportkonfiguration och distributionslista före 26 mars 2024 måste du tänka på ändringar i filuppladdningsprocessen för distributionslistor.

För appar som skapades före 26 mars 2024 fick en källfil med en distributionslista som laddades upp i avsnittet Rapporter automatiskt ett nytt namn och lades till i utrymmet. Referensen till filen med nytt namn lades sedan automatiskt till i laddningsskriptet. Den uppladdade källfilen byter nu inte längre namn när den läggs till i utrymmet.

För att fortsätta att använda befintliga rapportkonfigurationer när dessa appar publiceras måste du gå till väga enligt motsvarande avsnitt nedan beroende på vilken källa som används för din distributionslista. Alternativt återskapar du din rapportkonfiguration från början med hjälp av de guider som följer längre ner på den här sidan.

Om du har laddat upp en källfil

Öppna Skriptredigeraren och kontrollera referenserna till filnamnet i skriptavsnittet Distributionslista. Ändra syntaxen så att den använder en utrymmesmedveten referens som pekar på det aktuella utrymmet i stället för valfritt specifikt utrymme. En filreferens kan exempelvis se ut så här:

FROM "lib://DataFiles/reporting_source_your_app_ID.xlsx"

Ändra detta till:

FROM "lib://:DataFiles/reporting_source_your_app_ID.xlsx"

Du kan se att källappens app-ID finns i filnamnet. Om du vill att just detta skript ska köras när du publicerar appen lägger du till den aktuella distributionslistfilen i det hanterade utrymmet med exakt detta namn.

Alternativt kan du byta namn på källfilen i utvecklingsutrymmet, uppdatera laddningsskriptet och sedan publicera. Lägg slutligen till den aktuella distributionslistfilen med det uppdaterade namnet.

Om du använde fjärrdatakällor manuellt i skriptet

Om du i stället har konfigurerat laddningsskriptet manuellt så att det stöder sig på andra datakällor för distributionslistan behöver du bara ändra laddningsskriptet så att det innehåller relativa, utrymmesmedvetna referenser till datakällorna (om du inte redan har gjort det).

Mer information och specifika exempel finns iDatakällor för appar i hanterade utrymmen:

Arbetsflöde

Följ nedanstående sekvens för att arbeta med tabellrapporter i ett hanterat utrymme.

Apputveckling

Innan appen ska publiceras till det hanterade utrymmet utvecklar du appen i ditt utvecklingsutrymme (personligt eller delat utrymme) på vanligt sätt.

Utveckla mallen och filtren

Vid behov kan du bygga rapportmallen och filtren innan appen publiceras. Detta kan vara användbart som ett steg i apputvecklingen, men mallar och filter som lagts till i källappen bevaras inte i den publicerade kopian.

Om du skapade appen före publicering och vill använda den för den publicerade appen använder du funktionen Ändra mappkoppling i tillägget för att ändra den anslutna appens ID. Se Ändra mallkopplingen.

Förbereda referens till distributionslista

När du lägger till en distributionslista i en app ändras appens laddningsskript. Laddningsskriptet till en app är inte tillgängligt i en publicerad app. Därför måste du lägga till distributionslistan i appen innan den publiceras.

I det här steget behöver distributionslistan bara vara en platshållare för den verkliga filen eller andra källor som du kommer att använda till distributionslistan i det hanterade utrymmet.

Proceduren varierar något beroende på om din distributionslista är en källfil eller en fjärrdatakälla som läggs till manuellt i skriptet. Men de underliggande koncepten är desamma. En fullständig guide för att använda utrymmesmedveten syntax i laddningsskriptet finns i Datakällor för appar i hanterade utrymmen.

Alternativ 1: direkt uppladdning av källfil

Följ den vanliga proceduren för att ladda upp en källfil som distributionslista: Lägga till distributionslistan genom att ladda upp en källfil.

I stället för att lägga till de slutliga mottagardetaljerna kan du sätta in valfria platshållare. Det viktigaste här är att du laddar upp en fil och att denna fil sedan automatiskt läggs till i utvecklingsutrymmet och refereras i skriptet.

Du kan kontrollera att Distribution List-avsnittet i laddningsskriptet innehåller en utrymmesmedveten referens till filen och inte refererar direkt till ett visst utrymme. Detta sker automatiskt när du laddar upp en källfil som en distributionslista i avsnittet Rapporter i appen. Det ska se ut ungefär så här:

FROM "lib://:DataFiles/My_App_Distribution_List.xlsx"

Det här exemplet är en utrymmesmedveten referens som pekar på det aktuella utrymmet som appen finns i. Det extra kolonet före DataFiles tillhandahåller den nödvändiga relativa referensen.

Senare, när du publicerar appen till det hanterade utrymmet laddar du upp den verkliga filen med distributionslistan i det hanterade utrymmet. Den verkliga distributionslistan måste ha samma filnamn som filen som refereras i skriptet.

Alternativ 2: manuell referens till datakällor i skriptet

Följ den vanliga proceduren för att koppla till fjärrdistributionskällor manuellt i ditt skript: Definiera distributionslistan manuellt i laddningsskriptet.

När du skriver skriptet för att koppla till de datakällor som behövs till din distributionslista kan du använda testreferenser till filerna och kopplingarna efter behov. I ditt skript behöver datakällorna bara ha samma namn som de kommer att ha i det hanterade utrymmet och referenserna till de här källorna behöver använda relativ, utrymmesmedveten syntax.

Publicera appen

När du har förberett laddningsskriptet och distributionslistan är appen redo att publiceras i det hanterade utrymmet. Mer information om att publicera en app finns i Publicera appar.

Ändra mallkopplingen

Om du har skapat en rapportmall innan appen publiceras måste du uppdatera mallen så att rätt app-ID refereras. En publicerad kopia av en app kommer att ha ett annat app-ID än källappen.

Den här processen slutförs i Qlik-tillägget för Microsoft Excel. Innan du börjar kan du skapa en separat kopia av mallen för att särskilja den från mallen till källappen.

Fullständiga instruktioner finns i Ändra den kopplade Qlik Sense-appen.

Om du i stället har publicerat appen innan du skapade mallen kan du nu skapa en ny mall och koppla den till appen i det hanterade utrymmet.

Lägga till de verkliga källorna i distributionslistan

I det hanterade utrymmet skapar du de filer och kopplingar som behövs för att ladda din distributionslista enligt referenserna i laddningsskriptet. Det här steget kan utföras när som helst.

De datakällor som tillhandahåller distributionslistan måste innehålla samma parameternamn (namn på kopplingar, filer och fält) som de källor distributionslistekällor som används i källappens laddningsskript.

När de kopplade källorna läggs till i utrymmet ska du kunna ladda appen.

Skapa de nya rapporttillgångarna

Du kan nu lägga till rapporttillgångarna i appen. De kommer att bestå av mallen, filtren och rapportuppgifterna.

Behörigheter

Användare med någon av följande roller i det hanterade utrymmet kan arbeta med tabellrapporter för appen:

• Ägare

• Kan hantera

• Kan styra (endast Användarrättighet Professional eller Full User)

Mer information finns i Hantera behörigheter i hanterade utrymmen.

Begränsningar

Tabellrapporter är inte tillgängliga för appar som publiceras eller distribueras från Client-Managed Qlik Sense (inklusive multimolndistributioner) till Qlik Cloud. För att använda tabellrapporter med de här apparna migrerar du appen till Qlik Cloud med migreringsverktygen (se Konfigurera Qlik Cloud-migreringsverktygen eller exportera appen manuellt och ladda upp den igen till Qlik Cloud.

Mer information finns i Tabellrapporter med exporterade eller migrerade appar..