Konfigurera Qlik Cloud-migreringsverktygen

Qlik Cloud migreringsverktygen hjälper dig att planera och utföra din migrering till Qlik Cloud.

Hämta och installera Qlik Cloud-migreringsverktygen.

I verktygslådan ingår:

• Qlik Sense till SaaS-migreringsappQlik Sense app som används för att hantera sekvensering och övervakning av migreringen.

• QlikView till SaaS-migreringsappQlikView app som används för att hantera sekvensering och övervakning av migreringen. Använder Styrningspanelen i QlikView.

• Migreringsarbetsblad – Detta Microsoft Excel-kalkylblad används för att samla in listor över användare, roller, säkerhetsregler, licenser, utrymmen med mera.

• Migreringsskript– Används i processen för att migrera till Qlik Cloud.

Anteckning om varning

De här verktygen tillhandahåller allmän vägledning om hur din organisation kan migrera till Qlik Sense Enterprise SaaS. Informationen som tillhandahålls i verktygen är allmänna riktlinjer, och vid bedömningen av vilket sätt att migrera till Qlik Sense Enterprise SaaS som passar bäst för din organisations behov krävs noggrann genomlysning.

Förslagen från verktygen är enbart avsedda som information och utgör inte någon garanti eller utfästelse från Qlik att just denna distribution av Qlik Sense Enterprise SaaS är den lämpligaste för ditt företags krav och önskemål. Förslagen baseras på informationen från kunden och eventuella felaktigheter eller ändringar i informationen från kunden kan leda till signifikant skilda utvärderingar och resultat. Vid konflikt mellan resultaten från ESR-verktygen och Qliks standarddokumentation gäller informationen i Qliks standarddokumentation.

Revideringshistorik

I följande tabell sammanfattas ändringarna i migreringsverktygen för Qlik Cloud .

Datum Obs
10 maj 2022

Första utgåvan

12 juli, 2022

Uppdaterad migreringsapp

Nya migreringsskript

20 oktober 2022 Korrigering av fel
7 mars 2023 Migreringskalkylbladet har uppdaterats och stöder nu ändringar av användarrollerna
29 juni 2023

Lade till verktyg för QlikView-migrering

Uppdaterad migreringsapp

Nya migreringsskript

31 oktober 2023

7_migrateapps.ps1 har reviderats. Skriptet kan nu importera appar med Offentligt, Forum- och Personligt innehåll för Ark, Bokmärken och Berättelser och automatiskt tilldela till ägare.

Några smärre revideringar av skript för att hålla dem uppdaterade med nya qlik-cli-kommandon.

28 november 2023 Ytterligare ark för kapacitetsmodellanalys.

Följande bild visar hur migreringen utförs och hur migreringsverktygen hjälper dig att flytta användare och tillgångar till molnet. Data från För klienthanterat Qlik Sense och metadata från Qlik Cloud hämtas in i migreringsappen. Migreringsdatatabeller sparas till en CSV-fil och importeras till Qlik Cloud med hjälp av qlik-cli-skripten. Migreringsappen laddas sedan om för att återspegla migreringsstatusen. Processen är i princip densamma för alla objekt som ska migreras.

Förfarande för att överföra data från För klienthanterat Qlik Sense till Qlik Cloud
Appen Migrering ansluter till din klienthanterade distribution och din molninstallation.

Migreringsskript

Hämta .csv-metadatafilerna med hjälp av migreringsappen. Skripten används för att importera klienthanterade tillgångar till molnet. Läs mer i Använda migreringsskript.

Anteckning om informationFör att kunna köra skripten måste du bläddra till mappen där skripten finns. Skripten måste köras i turordning eftersom det finns beroenden mellan dem.

Förberedelser för migrering

Följande punkter underlättar migreringen och är en rekommenderad arbetsmetod.

• Ämne: Planera din migrering till Qlik Cloud. Bedömning och förberedelser är avgörande för en lyckad migrering.

• Qlik Cloud migreringsverktyg – Zip-fil som innehåller:

• Qlik Cloud Migreringsappen, som används för att hantera sekvensering och övervakning av din migrering.
    • Migreringsarbetsblad: Excel-fil. Använd det här kalkylbladet för att samla in listor över användare, roller, säkerhetsregler, licenser, utrymmen med mera.
    • Migreringsskript för att migrera objekt från För klienthanterat Qlik Sense till Qlik Cloud.
  • qlik-cli: kommandoradsgränssnitt (CLI), tillgängligt på Qlik Developer: qlik-cli

Gör följande efter bedömning och planering:

1. Konfigurera migreringsappen: importera appen SaaS Migration 1.x.qvf till Qlik Hanteringskonsol (QMC), konfigurera REST Connector, ändra laddningsskriptet och ladda om appen.

2. Leta upp ID för din klientorganisation. Du hittar det på Qlik Cloud i din användarprofil under Om.

3. Konfigurera migreringsskripten.

4. Skapa och använd taggar för appar och datakopplingar.

Installera appen Migrering

I det här avsnittet beskrivs hur du importerar migreringsappen, skapar en API-nyckel och konfigurerar en REST-anslutning samt modifierar laddningsskriptet i appen. Läs mer i Konfigurera migreringsappen..

Importera migreringsappen

Gör följande:

1. I QMC öppnar du Appar.

2. Klicka på Importera.

3. Navigera till appen SaaSMigration 1.x.qvf som du har hämtat.

4. Klicka på Importera.

Appen är nu tillgänglig i hubben.

Konfigurera REST-kopplingen

Anteckning om informationFör att skapa en API-nyckel måste du ha rollen utvecklare. Rollerna tilldelas i Hanteringskonsol på din klientorganisation.

Börja med att skapa en API-nyckel i din molnklientorganisation.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol för din molnklientorganisation öppnar du API-nycklar.

2. Klicka på Generera nytt.

3. Klicka på Generera ny nyckel.

4. Ange en nyckelbeskrivning och ange nyckelns giltighetstid.

5. Klicka på Generera.

6. Kopiera API-nyckeln och lagra den på ett säkert sätt.

Nästa steg är att konfigurera REST Connector i Qlik Sense Enterprise on Windows.

Gör följande:

1. I Qlik Sense Enterprise on Windows skapar du en ny datakoppling och väljer REST som datakälla.

Anteckning om informationOm inget annat anges behåller du standardvärdena.
  2. Ange URL i följande format: https://<klientorganisation>.<region>.qlikcloud.com/api/v1/items.

3. I delavsnittet Additional request parameters > Query headers anger du Authorization i fältet Name och i fältet Value anger du "Bearer" följt av API-nyckeln som du genererade tidigare. Observera mellanslaget mellan "Bearer " och din API-nyckel.

4. I avsnittet Pagination > Pagination type väljer du Next URL och anger root/links/next/hrefsom sökväg för "Next URL".

5. Ange ett kopplingsnamn, till exempel REST för Qlik Cloud.

6. Klicka på Skapa.

Ändring av laddningsskriptet

Gör följande:

1. I Qlik Sense-hubben öppnar du appen SaaSMigration 1.x.qvf.

Appöversikten visas.

2. Öppna Skriptredigeraren.

3. Öppna delavsnittet **configuration **.

4. På raden Set vu_tenant_fqdn anger du det fullständiga domännamnet för din klientorganisation.

Exempel: Set vu_tenant_fqdn = 'my_tenant.eu.qlikcloud.com';

5. På raden Set vu_rest_connection_SaaS anger du namnet på REST-kopplingen till din Qlik Cloud-klientorganisation.

Exempel: Set vu_rest_connection_SaaS = 'MyRESTConnection for SaaS';

6. På raden SET vu_central_node_host_name anger du värdnamnet för den centrala noden eller maskinens namn.

Exempel 1: SET vu_central_node_host_name = 'sense-central-node'

Exempel 2: SET vu_central_node_host_name = 'my-central-node.domain.com'

7. Om din virtuella proxy har ett prefix måste du ange det på raden SET vu_virtual_proxy_prefix = '';
    Exempel: SET vu_virtual_proxy_prefix = 'my-virtual-proxy-prefix';

Exempel på ändring av laddningsskript

Konfigurera qlik-cli och konfigurera migreringsskripten

Gör följande:

1. Installera Qlik-CLI för Windows, ett kommandoradsgränssnitt för Qlik Sense SaaS. Det ger tillgång till alla offentliga API:er via kommandoraden, vilket gör det enklare att skriva skript och automatisera nya och gamla arbetsflöden.

2. Kontrollera att qlik.exe finns i din Windows-exekveringssökväg. Beroende på hur du installerade qlik-cli finns qlik.exe kanske inte som standard i Windows-sökvägen.

3. Konfigurera en koppling till Qlik Cloud, se Komma igång.

4. Konfigurera en koppling till För klienthanterat Qlik Sense, se Qlik Sense: så upprättar du JWT-autentisering.

5. Redigera 0_globals.ps1 och ställ in kontextnamn för:

• $QlikSaaSContext

• $tenantid

Ditt klientorganisations-ID finns under Din användarprofil > Om.

• $MIGRATIONFROM = “Qlik Sense”

Konfiguration av kontextnamn för 0_globals.ps1

Konfigurering av kontextnamn i PowerShell
Anteckning om informationKör skript 1 till 7 i tur och ordning, eftersom det finns beroenden mellan dem. Skriptet 2_setspaces.ps1 förutsätter till exempel att användare redan finns i systemet som ett resultat av att skriptet 1_setusers.ps1 har körts.
Anteckning om tipsLäs mer i Installera och konfigurera Qlik QLI.

Skapa och använda taggar

Det är en bra idé att ge personer som kan bedöma och tagga appar och datakopplingar behörighet som innehållsadministratör.

1. Skapa följande taggar i QMC, delavsnittet Taggar, för För klienthanterat Qlik Sense:

• Con Status - 05 Vald

• Con Status – 10 Konfigurerad

• Con Status – 20 Testad

• Con Status – 30 Slutförd

• Con Status – 99 Krävs inte

• Con Type-datafiler

• Con Type-datagateway – Dataåtkomst

• Con Type – Inbyggd koppling

• App - 05 Migrerad via Multi-Cloud

• App – 05 URL-länk till Qlik Sense Windows

• App – 10 Utvald för migreringsgranskning

• App – 20 Migreringsåtgärder behövs

• App – 30 Redo att migreras

• App – 40 Migrering slutförd

• App – 99 Kommer inte att migreras

2. Utvärdera apparna och datakopplingarna och använd taggarna i enlighet med detta.

3. I delavsnittet QMC Apps väljer du de appar som ska ha samma tagg.

4. Klicka på Edit och välj lämplig tagg.

Arbeta iterativt med några olika apptyper åt gången och granska migreringsframstegen i arket Application SaaS Migration Status i SaaS migreringsappen, se Migrera appar.

Mer information

Visit the discussion forum at community.qlik.com