Zichtbare kaartgegevens beheren met lagere niveaus

In dit voorbeeld ziet u hoe u een kaart maakt waarvan de bovenste gebiedslaag wordt uitgevouwen naar een lager niveau met twee puntlagen.

Als u een kaart maakt met meerdere gegevenspunten in een breed geografisch gebied, kunt u drill-down-dimensies gebruiken om uw lagen weer te geven in een hiërarchie. Wanneer u selecties uitvoert in een laag, wordt de in de laag weergegeven dimensie gewijzigd in de volgende dimensie in de drill-down-dimensie. Op deze manier kunt u gegevens weergeven op verschillende selectieniveaus in uw kaart, zodat alleen de meest relevante informatie wordt weergegeven.

Het National Register of Historic Places van de National Park Service van de Verenigde Staten beschikt over een lijst met alle historische locaties. Wanneer we de steden waarin de historische locaties zich bevinden, aan een kaart toevoegen als een puntlaag, krijgen we nauwkeurige locaties voor onze bellen. Met een betere indeling kan het echter nog begrijpelijker worden gemaakt.

Kaart met puntlaag.

Maar hoe kunnen we deze informatie beter indelen, vooral als we ook nog een puntlaag met luchthavens willen toevoegen om te kunnen plannen hoe men zich tussen de verschillende locaties kan verplaatsen?

Om dit probleem op te lossen maken we een kaart van de Verenigde Staten van Amerika met een laag staten die wordt uitgevouwen tot het countyniveau. Als wordt uitgevouwen tot het countyniveau, worden zowel de steden met de historische locaties, als alle luchthavens voor die staat en de omliggende staten als gegevenspunten weergegeven.

Kaart met zoomlaag toont staten in de VS.

Kaart met zoomlaag toont staten in de VS en steden en luchthavens als gegevenspunten.

Gegevensverzameling

In dit voorbeeld worden twee sets gegevens gebruikt:

• Federal listings: National Register of Historic Places listed properties from federal agencies (federal_listed_20190404.xlsx)

Deze gegevensverzameling is beschikbaar via het National Register of Historic Places van de National Park Service. De set bevat gegevens over alle geregistreerde historische locaties, de locatie daarvan en de federale instanties die eraan verbonden zijn.

federal_listed_20190404.xlsx.

• Airport data

Deze tabel bevat gegevens voor luchthavens in de Verenigde Staten. De gegevens zijn de IATA-code (International Air Transport Association), stad en staat of territorium voor elke luchthaven.

U moet deze gegevens importeren in Qlik Sense, door deze toe te voegen aan een spreadsheet dat u vervolgens importeert in Qlik Sense, of door de tabel van deze helppagina als een webbestand te importeren.

Instructies

Wanneer u de gegevensverzamelingen in een nieuwe app hebt geladen in Qlik Sense, kunt u uw kaart gaan samenstellen. U moet de volgende taken uitvoeren om de voorbeeldkaart te maken:

1. Maak de drill-down-dimensies.
  2. Voeg de kaart toe aan ons werkblad.
  3. Voeg de gebiedslaag State-County toe.
  4. Voeg de puntlaag State-City toe.
  5. Voeg de puntlaag State-Airport toe.
  6. Voeg het filtervak Resource toe.

De drill-down-dimensies maken

Eerst moet u drie drill-down-dimensies maken. Hiermee maakt u de relaties tussen State en de velden County, City en Airport, waardoor u ervoor zorgt dat de lagen County, City en Airport zichtbaar worden nadat een staat uit de laag State is geselecteerd.

1. Klik in de werkbladweergave op Bewerken Werkblad bewerken op de werkbalk.
  2. Klik in Bedrijfsmiddelen op Masteritems.
  3. Klik in Dimensies op Nieuwe maken.
  4. Selecteer Drill-down.
  5. Voeg het veld State toe aan de dimensie.
  6. Voeg het veld County toe aan de dimensie.
  7. Na Naam typt u State-County.
  8. Klik op Maken..
  9. Voeg het veld State toe aan de dimensie.
  10. Voeg het veld City toe aan de dimensie.
  11. Na Naam typt u State-City.
  12. Klik op Maken..
  13. Voeg het veld State toe aan de dimensie.
  14. Voeg het veld Airport toe aan de dimensie.
  15. Na Naam typt u State-Airport.
  16. Klik op Maken..
  17. Klik op Klaar met bewerken.

De kaart toevoegen aan het werkblad

De volgende stap is het toevoegen van een kaart aan uw werkblad.

1. Klik in de werkbladweergave op Bewerken Werkblad bewerken op de werkbalk.

2. Klik in een werkblad op om een nieuwe visualisatie toe te voegen.
  3. Selecteer onder Visualisatie de optie Kaart.

De gebiedslaag State-County toevoegen

De eerste laag die u toevoegt is een gebiedslaag, waaraan u de dimensie State-County toevoegt. Daarnaast stelt u het land in op 'USA' om ervoor te zorgen dat we de staat Georgia toevoegen aan de kaart in plaats van het land Georgië.

1. Klik op Geavanceerde eigenschappen openen.
  2. Klik op Lagen en klik op Laag toevoegen.
  3. Selecteer Gebiedslaag.
  4. Klik in Dimensies op Toevoegen en selecteer State-County.
  5. Klik op Locatie.
  6. Stel Zoekniveau voor locaties in op Aangepast.
  7. Voer achter Land de waarde 'USA' in.
  8. Selecteer achter Bestuurlijk gebied (niveau 1) de waarde State.
  9. Klik op Kleuren.
  10. Stel Kleuren in op Aangepast en selecteer Per dimensie en 100 kleuren.
  11. Selecteer Kleuren bij selectie behouden.
  12. Stel de schuifbalk Ondoorzichtigheid in op halverwege.
  13. Klik op Klaar met bewerken.

De puntlaag State-City toevoegen

De volgende laag die u toevoegt is een puntlaag. U voegt State-City toe als de dimensie en stelt vervolgens het land in op 'USA', en dan stelt u State in als het bestuurlijk gebied van het eerste niveau, aangezien sommige steden in verschillende staten dezelfde naam hebben.

1. Klik in Lagen in de geavanceerde eigenschappen op Laag toevoegen.
  2. Selecteer Gebiedslaag.
  3. Klik in Dimensies op Toevoegen en selecteer State-City.
  4. Klik op Locatie.
  5. Stel Zoekniveau voor locaties in op Aangepast.
  6. Voer achter Land de waarde 'USA' in.
  7. Selecteer achter Bestuurlijk gebied (niveau 1) de waarde State.
  8. Klik op Kleuren.
  9. Stel Kleuren in op Aangepast en selecteer Enkele kleur en selecteer een kleur.
  10. Klik op Opties.
  11. Stel in de weergave Laag de optie Zichtbare detailniveaus in op Aangepast.
  12. Wis Staat.
  13. Klik op Klaar met bewerken.

De puntlaag State-Airport toevoegen

De laatste laag die u aan de kaart toevoegt, is een puntlaag waaraan u het veld State-Airport toevoegt als de dimensie. Qlik Sense herkent IATA-codes voor de plaatsing, waardoor u ervoor zorgt dat de luchthavens op de daadwerkelijke posities worden weergegeven in plaats van in de betreffende stad.

1. Klik in Lagen in de geavanceerde eigenschappen op Laag toevoegen.
  2. Selecteer Gebiedslaag.
  3. Klik in Dimensies op Toevoegen en selecteer State-Airport.
  4. Klik op Locatie.
  5. Stel Zoekniveau voor locaties in op Aangepast.
  6. Voer achter Land de waarde 'USA' in.
  7. Selecteer achter Bestuurlijk gebied (niveau 1) de waarde State.
  8. Klik op Grootte en vorm.
  9. Selecteer bij Vorm de optie Driehoek.
  10. Klik op Kleuren.
  11. Stel Kleuren in op Aangepast en selecteer Enkele kleur en selecteer een kleur.
  12. Klik op Opties.
  13. Stel in de weergave Laag de optie Zichtbare detailniveaus in op Aangepast.
  14. Wis Staat.
  15. Klik op Klaar met bewerken.

Het filtervak Resource toevoegen

Ten slotte kunt u optioneel een filtervak met het veld Resource toevoegen. Dit vak bevat een lijst met de beschikbare historische locaties die wordt weergeven terwijl u selecties maakt op de kaart.

1. Klik in de werkbladweergave op Bewerken Werkblad bewerken op de werkbalk.

2. Klik in een werkblad op om een nieuwe visualisatie toe te voegen.
  3. Selecteer onder Visualisaties de optie Filtervak.
  4. Sleep het veld Resource als een