Inzicht krijgen in apps

Apps zijn taakspecifieke, voor een enkel doel ontwikkelde applicaties. Apps bevatten gegevens uit gegevensbronnen die vervolgens door middel van visualisaties worden geïnterpreteerd.

In plaats van enorme bedrijfstoepassingen te implementeren en beheren, kunt u uw eigen apps maken die u kunt hergebruiken, wijzigen en delen met anderen. Het app-model helpt u zelf de volgende vraag te stellen en te beantwoorden, zonder terug te hoeven gaan naar een specialist voor een nieuw rapport of een nieuwe visualisatie.

Apps zijn bedoeld om gegevens beter te kunnen begrijpen. Gegevensbronnen kunnen aan ruimten worden toegevoegd. Ze worden vanuit een app toegevoegd of aangemaakt in de cloudhub. De gegevens ervan worden vervolgens in de app geladen. Gerelateerde gegevenstabellen worden aan elkaar gekoppeld. Door middel van het gegevensmodel worden visualisaties toegevoegd aan werkbladen in de app, zodat de gegevens kunnen worden geïnterpreteerd. Visualisaties zijn diagrammen, tabellen en soortgelijke gegevenselementen. Leden met toegang tot de app kunnen selecties maken in de visualisaties, zodat ze gegevens kunnen analyseren voor nieuwe inzichten en ontdekkingen.

Apps in de Qlik Cloud Analyse-hub kunnen Qlik Sense- of QlikView 12-apps zijn.

Qlik Sense apps

Een Qlik Sense-app bestaat uit een of meer werkbladen met visualisaties. Visualisaties zijn diagrammen, tabellen en vergelijkbare representaties van uw gegevens samen met andere informatie. Door selecties uit te voeren in uw visualisaties kunt u de informatie analyseren om uw eigen ontdekkingen te doen en inzichten te verwerven over uw gegevens.

Qlik Sense-apps worden gemaakt in de Qlik Cloud Analyse-hub of vanuit een implementatie van Qlik Sense Enterprise on Windows naar de hub gedistribueerd.

Apps gemaakt in andere Qlik Sense-implementaties kunnen ook naar de Qlik Cloud Analyse-hub worden geüpload. Deze apps kunnen bewerkt en aangepast worden. Zie Werken met apps voor meer informatie over het maken en beheren van apps in de cloudhub.

Als u toegang hebt tot een app, kunt u de werkbladen en presentaties van de app verkennen. Apps maken gebruik van een associatief selectiemodel om u te helpen bij het ontdekken van verbindingen tussen gegevensverzamelingen. Terwijl u klikt, worden geassocieerde gegevenswaarden gemarkeerd. Selecties worden groen gemarkeerd, bijbehorende gegevens worden in wit weergegeven en uitgesloten (gekoppelde) gegevens in grijs. Deze directe feedback stelt u in staat om na te denken over nieuwe vragen en om verder te verkennen en te ontdekken.

Apps kunnen worden gedeeld met andere leden van de Qlik Cloud Analyse-hub. Apps kunnen worden toegevoegd aan gedeelde ruimten voor gezamenlijke ontwikkeling. Apps met vertrouwelijke gegevens kunnen worden gepubliceerd in beheerde ruimten, zodat alleen specifieke gebruikers de gegevens kunnen bekijken. Zie -appinhoud delen en downloaden voor meer informatie over samenwerking met andere leden van de cloudhub.

Afhankelijk van uw machtigingen voor de app en de ruimte waarin de app is opgeslagen, kunt u ook privéwerkbladen en -verhalen toevoegen en met andere gebruikers delen. Zie Toegang verlenen tot werkbladen, bladwijzers en presentaties voor meer informatie over openbare inhoud.

Apps kunnen vanuit Qlik Sense Enterprise on Windows aan de Qlik Cloud Analyse-hub worden toegevoegd. Deze apps zijn veel beperkter in hun mogelijkheden in de Qlik Cloud Analyse-hub dan apps die in de Qlik Cloud Analyse-hub zelf worden gemaakt.

Inzichtenadviseur

Inzichtenadviseur is een bundel functies die u helpt met Qlik Sense-apps. Inzichtenadviseur helpt u bij het maken van analyses, het analyseren van gegevens en het bouwen van een gegevensmodel voor een app. De volgende functies van Inzichtenadviseur zijn beschikbaar:

• Analysetypen van Insight Advisor

• Insight Advisor Zoeken

• Insight Advisor Chat

• Associative Insights

• Diagramsuggesties

• Aanbevolen koppelingen

Analysetypen van Insight Advisor en Insight Advisor Zoeken helpen u bij het snel maken van analyses in apps. Analysetypen van Insight Advisor maakt diagrammen op basis van het analysetype en de gegevens die u hebt geselecteerd voor de analyse. Insight Advisor Zoeken gebruikt een op zoekopdrachten gebaseerde analyse om diagrammen op basis van uw zoekopdrachten te maken. Inzichtenadviseur helpt u als app-ontwikkelaar bij het maken van app-inhoud. Inzichtenadviseur helpt u als zakelijke gebruiker die apps gebruikt voor analyse bij het analyseren van de gegevens in de app-werkbladen. Ga voor meer informatie naar:

Insight Advisor Chat biedt een chatinterface voor conversationele analyses. Met behulp van Insight Advisor Chat kunt u zoekopdrachten in natuurlijke taal uitvoeren vanuit de hub in apps waartoe u toegang hebt.Insight Advisor Chat retourneert vervolgens relevante visualisaties. Ga voor meer informatie naar Apps verkennen met behulp van conversationele analyses.

Associative insights helpt u om blinde vlekken te ontdekken en relaties te tonen die u mogelijk hebt gemist. Associative insights vergelijkt de bijdragen van uw selecties en uitgezonderde waarden met uw metingen. Ga voor meer informatie naar Uw gegevens ontdekken met Associative Insights.

Met diagramsuggesties kunt u gegevensvelden selecteren en Inzichtenadviseur laten bepalen welke dimensies, metingen en visualisatietypen gebruikt moeten worden. Het aanbevolen diagram wordt op basis van uw wijzigingen aangepast. U kunt een voorgestelde visualisatie aanpassen met een gerichte reeks eigenschappen. Ga voor meer informatie naar Visualisaties maken met diagramsuggesties van Inzichtenadviseur.

Inzichtenadviseur kan koppelingen tussen uw gegevenstabellen aanbevelen in de weergave Koppelingen in Gegevensbeheer. In het deelvenster Aanbevolen koppelingen kunt u deze aanbevelingen bekijken en toepassen. Ga voor meer informatie naar Gegevens koppelen in de tabeleditor.

QlikView 12 apps

Qlik Cloud Analyse-hubleden met toegang tot QlikView 12 kunnen ook hun QlikView 12-apps toevoegen aan Qlik Cloud. QlikView 12-apps dienen hetzelde doel als Qlik Sense-apps, maar beschikken over een andere interface. QlikView 12-apps kunnen naar Qlik Cloud worden geüpload of ze kunnen vanuit QlikView 12 AccessPoint worden gedistribueerd.

QlikView 12-apps kunnen alleen worden weergegeven. Gebruikers kunnen de visualisaties in de app bekijken, maar kunnen de app niet bewerken of eigen werkbladen toevoegen. QlikView 12-apps kunnen met andere gebruikers worden gedeeld en aan ruimten worden toegevoegd. QlikView 12-apps zijn beperkter in hun mogelijkheden dan Qlik Sense-apps. Zie QlikView 12-apps in Qlik Cloud voor meer informatie over wat QlikView 12-apps kunnen doen in de Qlik Cloud Analyse-hub.

Zie QlikView 12 voor meer informatie over QlikView 12-apps en hoe u ze kunt maken of verkennen.

Scripts

Scripts zijn speciaal gebouwde applicaties die vergelijkbaar zijn met apps, maar zijn gemaakt om gegevens van een load-script te exporteren. Scripts bestaan alleen uit een scripteditor, die wordt gebruikt om gegevens te laden, transformeren en exporteren. U kunt scripts niet gebruiken om de geladen gegevens te analyseren of visualiseren. Apps kunnen ook worden omgezet in scripts, het load-script van de app wordt dan het load-script van de scripts. Scripts kunnen ook worden omgezet in apps, het load-script van het script wordt dan het load-script van de app.

Zie Scripteditor gebruiken voor meer informatie over scripts.