Door werkbladen navigeren in de bewerkingsmodus

Werkbladen maken en ontwikkelen in de bewerkingsmodus.

InformatieUw gebruikersinterface ziet er mogelijk anders uit dan de interface die in de onderstaande schermafbeeldingen wordt getoond. Bijvoorbeeld: de app-maker kan de werkbalk of werkbladkop verbergen. Ga voor meer informatie naar De werkbalk en koptekst in werkbladen verbergen.

De bewerkingsmodus heeft de volgende interactiegebieden:

• Bedrijfsmiddelen: Bekijk en selecteer beschikbare gegevensbronnen voor uw visualisaties.

• Eigenschappen: Maak visualisaties, voeg filters toe en geef hun presentatie vorm.

• Werkbladeditor: Voeg nieuwe visualisaties toe en pas de werkbladlay-out aan.

• Geavanceerde opties: Schakel over naar een versie van de werkbladeditor met meer gedetailleerde eigenschappen.

Nieuw werkblad in de bewerkingsmodus

Er wordt een nieuw werkblad in de bewerkingsmodus geopend waarbij de standaardvisualisatie is ingesteld als verticaal gegroepeerde staafdiagram.

Er wordt een nieuw werkblad in de bewerkingsmodus geopend waarbij de standaardvisualisatie is ingesteld als verticaal gegroepeerde staafdiagram.

Gebruik en verken werkbladen in de analysemodus. Zie voor meer informatie. Zie Verkennen met selecties en Gegevens verkennen met behulp van visualisaties voor meer informatie over selecties en het verkennen van gegevens in visualisaties.

Bedrijfsmiddelen

In het werkblad in bewerkingsmodus bevat Bedrijfsmiddelen de velden en masteritems uit de gegevens in uw app. Bouw uw visualisaties met deze bedrijfsmiddelen. Schakel tussen de tabbladen om de bedrijfsmiddelen te bekijken die voor u beschikbaar zijn.

Zoek naar bedrijfsmiddelen op naam in het zoekvak. Elk veld geeft de classificatie weer, zoals tekenreeks, ruimtelijk, numeriek of datums. Vouw elk veld uit om de waarden ervan weer te geven. Maak selecties uit deze waarden om uw visualisaties dienovereenkomstig bij te werken.

Bedrijfsmiddelen, met het veld Stad uitgevouwen en afzonderlijke waarden geselecteerd

Assets waarbij het veld City is uitgevouwen en de steden Aarhus, Albuquerque en Alicante zijn geselecteerd

Afhankelijk van uw machtigingen in de ruimte waarin de app zich bevindt, kunt u app-gegevens opnieuw laden en nieuwe gegevens toevoegen vanuit Bedrijfsmiddelen. Laad app-gegevens opnieuw vanuit Bedrijfsmiddelen door op te klikken. Voeg extra gegevensbronnen toe aan de app door op te klikken en Gegevenscatalogus of Bestanden en andere bronnen te selecteren.

Als u gegevens uit bestaande gegevenssets wilt toevoegen, selecteert u Gegevenscatalogus. Als u gegevens uit nieuwe gegevensbestanden of gegevensverbindingen wilt selecteren, selecteert u Bestanden en andere bronnen. Na het toevoegen van gegevens wordt Gegevensbeheer geopend, waar u uw nieuwe gegevens in de app kunt laden. Zie voor meer informatie over het laden van gegevens:

TipU kunt uw machtigingen controleren in een gedeelde of beheerde ruimte door te klikken op RuimtedetailsLeden.

Eigenschappen

Eigenschappen bevat instellingen voor het maken van nieuwe diagrammen. Eigenschappen heeft de volgende secties:

• Gegevens: Selecteer de gegevens die u in een visualisatie wilt gebruiken.

• Visualisatie: Selecteer het type visualisatie om uw gegevens weer te geven. Standaard is Autochart geselecteerd, dat probeert het beste diagram te kiezen voor uw geselecteerde velden en masteritems.

• Filters: Selecteer filters om het bereik van een visualisatie te verkleinen.

• Presentatie: Stel sortering, kleuren, labels, knopinfo en andere styling in.

Eigenschappenvenster

Het eigenschappenvenster voor een ringdiagram

Gegevens

Sleep bedrijfsmiddelen van het bedrijfsmiddelenvenster naar Gegevens om ze in uw diagrammen te gebruiken. U kunt ook op Gegevens toevoegen klikken om het te gebruiken veld of masteritem uit een lijst te kiezen.

Als u autochart hebt geselecteerd als het visualisatietype, kunt u velden en masteritems toevoegen als dimensies, metingen of Qlik Sense laten aanbevelen hoe deze moeten worden gebruikt.

Autochart-opties bij het slepen van een veld onder Gegevens

Autochart-opties voor gegevens bij het slepen van een veld onder Gegevens

Bij de andere visualisatietypen bevat Gegevens de vereiste gegevenseigenschappen. U kunt velden en masteritems naar deze eigenschappen slepen. U kunt ook op Toevoegen klikken en vervolgens de velden of masteritems in een lijst selecteren.

Gegevensopties voor een verticaal gegroepeerd staafdiagram

Gegevensopties voor een verticaal gegroepeerde staafdiagram.

Sommige van de meer complexe visualisaties, zoals kaarten, hebben geavanceerde eigenschappen. Klik op Geavanceerde eigenschappen openen om de aanvullende instellingen te bekijken.

Geavanceerde eigenschappen voor een kaart

Geavanceerde eigenschappen voor een kaart

Visualisatie

Visualisatie bevat beschikbare visualisatietypen die u voor uw diagram kunt gebruiken. Uw selecties in Gegevens en Filter blijven behouden wanneer u tussen visualisaties schakelt. Klik op om alle beschikbare visualisaties te zien.

Informatie

Niet alle eigenschappen blijven behouden bij het wisselen tussen visualisatietypen. Een gestapeld staafdiagram en een KPI hebben bijvoorbeeld verschillende aantallen dimensies en metingen en presentatie-eigenschappen, dus ze worden niet allemaal bewaard.

Visualisatie, met alle visualisaties weergegeven

Visualisatiesectie van eigenschappen met alle visualisaties weergegeven

De volgende typen visualisaties zijn beschikbaar:

• Automatisch diagram: Autochart is standaard geselecteerd en probeert de beste visualisatie voor uw geselecteerde gegevens te kiezen.

• Verticaal gegroepeerd staafdiagram: Groepeer een dimensie op een andere dimensie, zoals Stad op Regio, met verticale staven.

• Horizontaal gegroepeerd staafdiagram: Groepeer een dimensie op een andere dimensie, zoals Stad op Regio, met horizontale staven.

• Verticaal gestapeld staafdiagram: Stapel een dimensie verticaal op een andere dimensie.

• Horizontaal gestapeld staafdiagram: Geef een dimensie horizontaal gestapeld door een andere dimensie in staven weer.

• Lijndiagram: Geef trends na verloop van tijd met lijnen weer.

• Lijndiagram van gebied: Geef trends na verlopen van tijd weer, met ingevulde gebieden onder lijnen.

• Verticale combinatiegrafiek: Vergelijk twee sets metingen met een dimensie die normaal gesproken moeilijk te vergelijken zijn vanwege de verschillen in schaal, met verticale lijnen en staven.

• Horizontale combinatiegrafiek: Vergelijk twee sets metingen met een dimensie die normaal gesproken moeilijk te vergelijken zijn vanwege de verschillen in schaal, met horizontale lijnen en staven.

• Cirkeldiagram: Geef de relatie tussen waarden en de relatie van een enkele waarde ten opzichte van het totaal weer.

• Ringdiagram: Geef de relatie tussen waarden en de relatie van een enkele waarde ten opzichte van het totaal weer.

• Tabel: Geef verschillende velden tegelijk weer, waarbij de inhoud van alle rijen logisch met elkaar verbonden zijn.

• Draaitabel: Geef dimensies en metingen weer als rijen en kolommen in een tabel.

• KPI Toon een of twee metingswaarden en volg de prestaties.

• Kaart: Geef uw gegevens geografisch weer.

• Spreidingsplot: Geef paren van waarden van twee of drie metingen weer.

• Structuuroverzicht: Geef hiërarchische gegevens weer met behulp van geneste rechthoeken.

• Watervalgrafiek: Weergeven hoe een oorspronkelijke waarde wordt beïnvloed door tussentijdse positieve en negatieve waarden.

• Boxplot: Vergelijk bereik en verdeling voor groepen numerieke gegevens, geïllustreerd door een box met whiskers en een middenlijn in het midden.

• Verdelingsplot: Bereik en distributie voor groepen numerieke gegevens vergelijken

• Bulletgrafiek: Geef een meter weer met uitgebreide optie, visualiseer en vergelijk de prestaties van een meting met een doelwaarde met een kwalitatieve schaal.

• Filtervak: Bepaal welke gegevens worden weergegeven in de visualisaties op een werkblad.

• Meter: Geef een enkele metingswaarde weer en visualiseer hoe deze waarde moet worden geïnterpreteerd.

• Histogram: Visualiseer de verdeling van numerieke gegevens over een continue interval of een bepaalde tijdsperiode.

• Mekko-diagram: Vergelijk een groep terwijl ook categorie-items binnen deze groepen worden vergeleken.

Zie Aanbevolen procedures voor het kiezen van visualisatietypen voor meer informatie over de verschillende visualisaties en hoe u ze kunt gebruiken.

Informatie

De volgende andere visualisaties kunnen alleen worden toegevoegd in Geavanceerde opties:

• Knop

• Container

• Tekst en afbeelding

• Aangepaste objecten, zoals uitbreidingen van de Dashboard bundle of Visualization bundle.

Ga voor meer informatie naar Werken met geavanceerde opties.

Filters

Verminder snel de gegevens in uw gegevensset met filters. Maak filters voor uw visualisaties door een veld of masteritem te selecteren en vervolgens te selecteren hoe u gegevens ermee wilt filteren. Dit helpt u ervoor te zorgen dat uw visualisaties bepaalde informatie bevatten of uitsluiten. U kunt de volgende filtertypen gebruiken bij visualisaties:

• Waarden: Selecteer waarden uit het veld of masteritem om op te nemen of uit te sluiten van de visualisatie.

• Zoeken: Selecteer tekenreekswaarden waarnaar u wilt zoeken om te bepalen wat u wel of niet wilt opnemen in uw visualisatie.

• Voorwaarde: Selecteer waardenbereiken om op te nemen of uit te sluiten die overeenkomen met de voorwaarden die in het filter zijn ingesteld. U kunt filteren op basis van waardenbereiken uit een veld of filteren op basis van vergelijkingen met waarden uit andere velden.

• Selectie wissen: Selecteer een veld voor de visualisatie om selecties in andere visualisaties te negeren. Selecties die in deze visualisatie zijn gemaakt, worden zoals verwacht globaal toegepast op andere visualisaties.

Ga voor meer informatie naar Filters toepassen op visualisatie.

Presentatie

Stijl en pas de presentatie van uw visualisaties aan onder Presentatie. U kunt de volgende opties aanpassen:

• Sorteren: Selecteer hoe u de gegevens in uw visualisatie wilt sorteren. Visualisaties kunnen worden gesorteerd op dimensie of op meting in oplopende of aflopende volgorde.

• Kleur: Selecteer hoe u de visualisatie wilt kleuren. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Enkele kleur

• Veelkleurig (beschikbaar in diagrammen met twee metingen)

• Op dimensie

Er zijn meer kleuren beschikbaar via Geavanceerde opties.

• Labels: Voeg een titel, ondertitel en voetnoot toe aan het diagram. U kunt ook verschillende lettertypen selecteren om op uw labels toe te passen.

• Stijl: Wijzig de diagramstijl van de volgende diagramtypen:

• Staafdiagrammen: Pas de breedte en omtrek van staven aan.

• Cirkeldiagram: Pas de breedte en omtrek van segmenten aan. Stel in hoe rond de hoeken van de segmenten moeten zijn.

• Ringdiagram: Pas de breedte en omtrek van segmenten aan. Stel in hoe rond de hoeken van de segmenten moeten zijn. Stel de binnenste straal van de ringdiagram in.

• Knopinfo: Voeg een aangepaste titel en beschrijving toe aan knopinfo in het diagram. U kunt ook extra metingen toevoegen om weer te geven.

• As: Stel presentatie-opties in voor x- en y-assen in de volgende diagramtypen:

• Staafdiagrammen

• Spreidingsplot

• Watervalgrafiek

• Boxplot

• Verdelingsplot

• Bulletgrafiek

• Histogram

Voor meer informatie over specifieke presentatie-opties, zie Presentatie-eigenschappen.

Werkbladeditor

De werkbladeditor geeft uw werkblad weer, met de visualisaties opgemaakt met behulp van het slimme raster. Het slimme raster helpt bij het snel opmaken van visualisaties in een werkblad doordat u visualisaties aan de huidige rij of in een nieuwe rij kunt toevoegen.

Vanaf het werkblad kunt u:

• De werkbladnaam wijzigen.

• Visualisaties toevoegen.

• Nieuwe werkbladen toevoegen.

• Schakelen naar Geavanceerde opties.

• De brontabelviewer weergeven of verbergen.

Een werkblad in uitvoering, met drie nieuwe visualisaties

Een werkblad met drie nieuwe visualisaties

Een werkblad met drie nieuwe visualisaties

U kunt de naam van een werkblad wijzigen door op de bladtitel te klikken. Voeg visualisaties toe door rechts of onderaan op te klikken om een nieuwe visualisatie toe te voegen aan die rij of aan een nieuwe rij eronder. U kunt visualisaties herschikken door op te klikken en de visualisatie naar de nieuwe positie te slepen.

Terwijl u visualisaties toevoegt, kunt u er selecties in maken. Dit helpt u bij het uitvoeren van analyses tijdens het bewerken en om te zien hoe uw visualisaties met elkaar omgaan terwijl er selecties worden gemaakt.

Selecties gemaakt in een werkblad tijdens de bewerkingsmodus

Selecties gemaakt in een werkblad tijdens de bewerkingsmodus

U kunt een voorbeeld van gegevens bekijken in de brontabelviewer. Hierdoor kunt u velden en waarden uit de geselecteerde tabel in uw app-gegevens bekijken. U kunt waarden uit de tabel selecteren om selecties toe te passen. Klik op Tabel uitvouwen om de tabel op volledig scherm te bekijken. U kunt de brontabelviewer weergeven of verbergen door op te klikken.

Brontabelviewer

Brontabelviewer die een tabel toont

U kunt een nieuw werkblad maken door op bovenaan een werkblad te klikken.

Geavanceerde opties

Schakel Geavanceerde opties in om een meer gedetailleerde werkbladeditor met meer eigenschappen te gebruiken. Als u eerdere versies van Qlik Sense hebt gebruikt, herkent u Geavanceerde opties als de vorige werkbladeditor. Geavanceerde opties bevatten alle functies en eigenschappen die voorheen beschikbaar waren bij het bewerken van werkbladen.

Geavanceerde bewerkingsmodus

Een werkblad in geavanceerde bewerkingsmodus

Als u visualisaties in het geavanceerde raster verplaatst of de grootte ervan aanpast, wordt het werkblad vergrendeld wanneer u terugschakelt. U kunt de visualisaties bewerken wanneer het werkblad is vergrendeld, maar u kunt geen nieuwe visualisaties toevoegen. Klik op om het werkblad te ontgrendelen. Wanneer u de werkbladindeling ontgrendelt, worden de visualisaties opnieuw gerangschikt in het slimme raster.

Een vergrendeld werkblad

Een werkblad is vergrendeld in de standaard bewerkingsmodus omdat de visualisaties zijn opgemaakt in de geavanceerde bewerkingsmodus.

Zie Werken met geavanceerde opties voor meer informatie over de geavanceerde bewerkingsmodus.