Bästa praxis för användning av affärslogik

Lär dig hur du skapar en användbar vokabulär och en logisk modell för appanvändare. Genom att skapa en användarspecifik affärslogik kan du göra det möjligt för användarna att använda dina appar snabbt och effektivt.

Vad är affärslogik i Qlik Cloud?

Affärslogik definierar hur Insikter tolkar dina data och hanterar alternativa termer för värden i din datamodell. Affärslogiken i Qlik Cloud består av två delar: den logiska modellen och vokabulären.

Vad är den logiska modellen?

Appens logiska modell är den konceptmodell Insikter använder för att generera visualiseringar. Den är byggd på en apps underliggande datamodell. Varje app har en enda logisk modell. Fält och originalobjekt är kärnkomponenterna i den logiska modellen. De är organiserade i grupper. Grupper indikerar en konceptuell association eller relation mellan fält eller originalobjekt. Den logiska modellen innehåller även information om möjliga relationer mellan grupper.

Den logiska modellen har en direkt inverkan på hur Insikter fungerar. När en användare till exempel väljer ett fält för att visa en trendanalys, försöker Insikter hitta ett datumfält som ingår i en primär kalendergrupp. Om fältet Försäljning väljs, skulle Insikter prioritera ett fält som Orderdatum före Medarbetarens födelsedatum.

Apputvecklare kan säkerställa en enhetlig upplevelse för sina användare genom att skapa en logisk modell under utvecklingsfasen innan appen släpps.

Vad är vokabulären?

Du skapar vokabulärer i Vokabulär under Affärslogik på fliken Förbereda. Med hjälp av vokabulärer kan frågor som ställs med naturligt språk ge bättre resultat. Med vokabulärer kan du till exempel:

• Lägga till alternativa namn för fält, originalobjekt och värden.

• Definiera namn för kodade värden.

• Definiera vilken Insikter-analystyp som ska användas för vissa termer eller frågor.

• Ge exempelfrågor som användarna kan ställa.

Skapa exempelfrågor för användarna

Du kan skapa exempelfrågor för att ge appens användare en vägledning till vilka frågor de kan ställa till Insikter i en app. Frågorna ska vara relevanta för den typ av analys som appens användare vill utföra. Exempelfrågor hjälper användarna att förstå strukturen och inmatningskraven för att ställa sina egna frågor.

Dina exempelfrågor bör vägleda användarna till att använda direkta och enkla frågor som lätt kan kännas igen av Insikter. Användarna bör använda terminologi enligt branschstandard. Detta beror dock på om du har lagt till synonymer i affärslogiken.

Till exempel känner Insikter inte igen objekt som inte finns i datamodellen. Om du frågar: Visa vilka anbud vi har vunnit kommer Insikter inte att förstå termen vi har vunnit. Istället bör du fråga Visa anbud där, följt av det fält som motsvarar att det att vinna är lika med värdet sant.

Anteckning om tipsDu kan använda funktioner som vokabulär för att koppla ihop fraser som vi har vunnit med dina underliggande data. Insikter kan då förstå dessa fraser.

Anvisningar om hur man skapar exempelfrågor finns i Lägger till exempelfrågor till Insikter.

Skapa synonymer för Insikter

Många företag har sin egen terminologi när det gäller mått som intäkter, lönsamhet och till och med resultat. Du kan lägga till synonymer i din vokabulär för affärslogik så att användarna kan ställa frågor med sin egen terminologi. Genom att lägga till anpassade termer i vokabulären säkerställer du att användare som inte använder den exakta stavningen av ett fält ändå kan ställa frågor och använda Insikter.

Insikter känner igen de mått, dimensioner och fält som definierats i din app. Om du till exempel frågar: Hur stor är min försäljning och din datamodell innehåller ett mått som heter intäkter kommer Insikter inte att veta att de är synonymer. Om du lägger till försäljning som en synonym till måttet intäkter kommer Insikter att svara rätt på frågorna. Du kan använda affärslogik för att koppla samman dessa termer och andra termer.

Anvisningar om hur man skapar synonymer finns i Lägga till synonymer i Insikter.

Länka termer med anpassade analyser

Du kan lägga till anpassad analysmappning så att vissa termer eller fraser returnerar specifika analyser i Insikter. Detta kan hjälpa till att ge användarna förväntade resultat när de ställer frågor till Insikter.

En verkställande direktör kan till exempel föredra att alltid se försäljningen rangordnad för sina säljare. Du kan koppla termen resultat så att den alltid returnerar ett rangordningsdiagram när den används i en fråga.

Anvisningar om hur man skapar anpassade analyser finns i Lägga till anpassade analyser i Insikter.

Hantering av nya data i den logiska modellen

Om du lägger till nya data i appen efter att du har skapat affärslogik kommer dessa objekt, fält och mått att visas som ogrupperade objekt i din logiska modell. Ogrupperade objekt används inte av Insikter. Du måste gruppera dem manuellt i den logiska modellen för att göra dem tillgängliga i Insikter.

Anteckning om varning Du kan klicka på Återställ till standardvärden för att affärslogiken ska skapa en ny logisk standardmodell med dina nya data. Om du klickar på Återställ till standardvärden tas allt anpassat arbete som du har gjort med den logiska modellen bort, inklusive paket, hierarkier och beteenden som du har skapat.