Eigenschappen opmaken voor gegevens in tabelvorm

Dit Help-onderwerp biedt een overzicht van de beschikbare opmaakeigenschappen voor gegevens in tabelvorm in een Excel-rapportsjabloon.

Opmaakeigenschappen voor gehele tabellen

Iedere tabel die als één label wordt toegevoegd, bevat drie tabelinstellingen die standaard zijn ingeschakeld:

• Bronopmaak behouden: de Excel-add-in probeert de opmaak van het oorspronkelijke object te behouden. Door deze instelling uit te schakelen, kunt u aangepaste Excel-opmaak aan de tabel toevoegen. Zo kunt u bijvoorbeeld een achtergrondkleur voor de cel met het tabellabel instellen. Deze kleur wordt vervolgens toegepast op alle cellen in het gegenereerde rapport.

• Bereik uitbreiden: de Excel-add-in voegt een gepast aantal rijen onder de tabel toe om overlap met tabellabels die eronder staan, te vermijden. Als de optie Bereik uitbreiden wordt uitgeschakeld, voegt de add-in geen rijen onder de tabel toe. U moet de positie van de andere tabellabels handmatig beheren om ervoor te zorgen dat verwante cellen niet worden overschreven. Celreferenties blijven behouden.

• Tekstterugloop: er wordt tekstterugloop toegepast in tabelcellen.

Als u de instellingen voor Kopteksten tonen of Bronformaten behouden op tabelniveau wijzigt, wordt u gevraagd of u automatisch afzonderlijke kolommen wilt wijzigen met afwijkende waarden voor deze instellingen.

U kunt tabelkolomkoppen configureren met de instelling Kopteksten tonen.

Elk van deze instellingen wordt hieronder meer gedetailleerd uitgelegd.

Aanpasbare instellingen voor een Qlik Sense-diagram dat is toegevoegd met één tabellabel

Tabelopmaakinstellingen indien toegevoegd als één label

Instelling Bronopmaak behouden op het tabelniveau

Uw gegenereerde rapporten zijn standaard ingesteld om dezelfde opmaak te gebruiken als de Qlik Sense-bronobjecten. Als u handmatig aangepaste opmaak toepast op de sjabloon, wordt deze opmaak genegeerd. Om een stijl toe te voegen, moet u Bronopmaak behouden uitschakelen.

Waarschuwing

Wanneer u de standaardinstelling Bronformaten behouden voor een tabel of kolom in uw sjabloon gebruikt, kan het zijn dat u opmaakverschillen tegenkomt tussen Qlik Sense-objecten en gegenereerde rapportobjecten. Als u merkt dat uw rapport niet overeenkomt met de Qlik Sense-app, kunt u Bronformaten behouden voor een tabel of kolom uitschakelen en de rapportsjabloon handmatig aanpassen.

De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de uitvoer die is gegenereerd vanuit één tabellabel, geel gemarkeerd, waarvoor Bronopmaak behouden is uitgeschakeld.

Rapportuitvoer vanuit de sjabloon met één geel gemarkeerd tabellabel

Resultaat van toepassen van gele markering op één tabellabel, de hele tabel is geel gemarkeerd

Bereik uitbreiden

Als het aantal rijen en kolommen in een tabel vaststaat en bekend is tijdens de ontwikkeling van de sjabloon, kunt u Excel-formules aan de tabel toevoegen. Maar als het selectievakje Bereik uitbreiden is ingeschakeld, zal het gegenereerde rapport onjuist zijn. Het zal niet-gecorrigeerde celreferenties bevatten en de formules zullen niet op de juiste cellen worden toegepast.

In het onderstaande voorbeeld hebben we een aantal berekende cellen toegevoegd die buiten de cellen liggen die moeten worden ingevuld met de Qlik Sense-tabelkolommen. Daarnaast worden berekende cellen onderaan de drie kolommen in de tabel geplaatst. We laten de instelling Bereik uitbreiden ingeschakeld.

Rapportsjabloon met berekende cellen, geel gemarkeerd

Rapportsjabloon met berekende cellen die buiten de tabelkolommen liggen.

Maar in het rapport dat vanuit deze sjabloon is gegenereerd, worden de celreferenties niet gerespecteerd en worden de berekende cellen onder de tabel toegevoegd. Zie de onderstaande afbeelding.

Onjuiste uitvoer uit de rapportsjabloon met ingeschakelde instelling Bereik uitbreiden

Uitvoer uit de rapportsjabloon met ingeschakelde instelling Bereik uitbreiden.

Als we de instelling Bereik uitbreiden uitschakelen en het rapport genereren, kunnen we zien dat de celreferenties worden behouden en zullen functioneren zoals bedoeld. De onderstaande afbeelding weerspiegelt dit.

Correcte uitvoer uit de rapportsjabloon met uitgeschakelde instelling Bereik uitbreiden

Correcte rapportuitvoer nadat de instelling Bereik uitbreiden is uitgeschakeld.

Tekstterugloop

Wanneer Tekstterugloop is ingeschakeld op het tabelniveau, zal tekstterugloop voor iedere kolom in de tabel automatisch worden toegepast. Schakel deze instelling uit als u dat niet wilt.

Koptekstinstellingen op het tabelniveau

Gebruik de instelling Kopteksten tonen om kolomkoppen voor de volledige tabel te configureren. Er zijn drie mogelijkheden:

• In labelcel tonen (standaard): de tabelkopteksten verschijnen nu in dezelfde rij als het tabellabel en de tabelgegevens beginnen in de rij er meteen onder.

• Verbergen: kopteksten worden helemaal verwijderd. Tabelgegevens beginnen op dezelfde rij als het tabellabel. Als u deze optie gebruikt en de koptekst handmatig boven de labels ingevoerd houdt, kunt u zowel de koptekst als de opmaak van de koptekstcellen aanpassen.

• Boven labelcel tonen: kopteksten worden verplaatst naar de rij boven het tabellabel. Tabelgegevens beginnen op dezelfde rij als het tabellabel. U kunt aangepaste Excel-opmaak toepassen op de cel boven het tabellabel zodat de koptekstcellen naar wens worden opgemaakt. Maar de tekst in de koptekstcellen zelf, wordt gegenereerd met de dimensie en de metingen uit de Qlik Sense-app.

Eigenschappen opmaken voor afzonderlijke kolommen

Als u een tabel als kolommen toevoegt of als u niet alle kolommen uit de brontabel toevoegt, functioneren de tabeleigenschappen net alsof u een heel tabellabel hebt toegevoegd. De enige uitzondering is dat met de kolominstelling Koptekst tonen ook een aanpasbare vaste tekenreeks wordt ingevoegd.

De instellingen Bereik uitbreiden en Tekstterugloop hebben invloed op de hele tabel. Bronformaten behouden en Koptekst tonen kunnen voor elke kolom afzonderlijk worden gedefinieerd.

Als u de instellingen voor Kopteksten tonen of Bronformaten behouden op tabelniveau wijzigt, wordt u gevraagd of u automatisch afzonderlijke kolommen wilt wijzigen met afwijkende waarden voor deze instellingen.

Excel-opmaakeigenschappen wijzigen voor afzonderlijke kolommen

De rapportsjabloon toont afzonderlijke kolomlabels en kopteksten met verschillende opmaakinstelling per kolom

Bronopmaak behouden op kolomniveau

Bronopmaak behouden kan op het kolomniveau worden ingesteld om de opmaak van elke enkele kolom aan te passen. Klik op een kolomlabel en schakel het gerelateerde selectievakje bij Bronopmaak behouden uit. U kunt ook de tabel in het object Tabellen met de add-in openen en de kolom uitvouwen. Vervolgens schakelt u het selectievakje uit.

Het wijzigen van de waarde Bronopmaak behouden op tabelniveau verandert de waarde van deze instelling voor alle afzonderlijke kolommen in deze tabel. Zie Instelling Bronopmaak behouden op het tabelniveau voor meer details over het instellen hiervan op tabelniveau.

Waarschuwing

Wanneer u de standaardinstelling Bronformaten behouden voor een tabel of kolom in uw sjabloon gebruikt, kan het zijn dat u opmaakverschillen tegenkomt tussen Qlik Sense-objecten en gegenereerde rapportobjecten. Als u merkt dat uw rapport niet overeenkomt met de Qlik Sense-app, kunt u Bronformaten behouden voor een tabel of kolom uitschakelen en de rapportsjabloon handmatig aanpassen.

Instellingen kolomkop

U kunt de koptekststijl op kolomniveau instellen. Gebruik de instelling Koptekst tonen om koppen voor elke kolom te configureren.

InformatieAanbevolen wordt om dezelfde koptekstinstellingen te gebruiken voor alle kolommen die naast elkaar in uw Excel-werkblad zijn geplaatst.

Inhoud verwijderen

Een object verwijderen

U kunt op het add-indeelvenster een object uit de rapportsjabloon en uit de lijst van dat objecttype verwijderen.

1. Selecteer de cel waar het object is toegevoegd.

2. Klik onderaan op het add-invenster op Verwijderen.

Dit verwijdert de labels of de voorbeeldafbeelding en het object uit de bijbehorende objectlijst.

Als u in plaats daarvan Excel-functies gebruikt om een object te verwijderen, wordt het niet in het gegenereerde rapport ingevoegd. Maar het object wordt wel weergegeven in de lijst met toegevoegde objecten. Dat betekent dat u het object later gemakkelijk weer kunt toevoegen.

Tabelkolommen verwijderen

U kunt voor diagramgegevens die per kolom als een tabel zijn toegevoegd kolommen uit de sjabloon verwijderen. Ga naar de cellen van de kolom die u wilt verwijderen, markeer alle componenten en verwijder of wis de inhoud van de cellen.

Als u kolommen uit de sjabloon verwijdert, verwijdert dat niet de kolommen uit het tabelobject. Dat betekent dat u de add-in kunt gebruiken om bepaalde kolommen, indien nodig, weer toe te voegen.