Werken met Excel-tabellen in de Qlik-add-in voor Microsoft Excel

Als u bepaalde typen inhoud moet maken in uw rapportsjabloon, is het vaak makkelijker en functioneler om de tabelfuncties van Microsoft Excel zelf te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het maken van draaitabellen, berekende kolommen en berekende rijtotalen.

Als u een van de volgende dingen wilt doen, wordt het aanbevolen om uw sjablooninhoud om te zetten in Excel-tabellen:

• Gemakkelijker toegang krijgen tot filteren en sorteren van Excel-gegevens

• Een draaitabel maken in uw Excel-rapport

• Berekende kolommen toevoegen die zijn gebaseerd op berekeningen door Excel

• Berekende rijtotalen toevoegen die zijn gebaseerd op berekeningen door Excel

In sommige gevallen kunt u deze uitkomsten realiseren zonder inhoud om te zetten in Excel-tabellen. Maar deze functionaliteit is gemakkelijker en daarom de aanbevolen workflow.

Excel-draaitabellen maken

Een Qlik Sense-draaitabel kan worden toegevoegd als één tabellabel. U herkent hem in de gebruikersinterface van de add-in, omdat u hem niet als afzonderlijke kolommen kunt toevoegen. Maar als u de Qlik Sense-draaitabel gewoon invoegt als een enkel-labelitem zonder aanpassingen, wordt het diagram geëxporteerd als een strakke tabel en geen Excel-draaitabel.

Voer in plaats daarvan de volgende stappen uit om Qlik Sense-gegevens in tabelvorm te gebruiken om een Excel-draaitabel te maken:

1. Maak of selecteer een diagram in uw app om de strakke tabel als bron te gebruiken. Voeg het in als set kolommen. Zie: Een diagram als tabel op kolom toevoegen.

2. Zet de diagramtabel om in een strakke Excel-tabel.

3. Zet deze strakke Excel-tabel om in een Excel-draaitabel.

Zie hieronder voor informatie over elk proces.

Stap 1: De brongegevens invoegen als een strakke tabel

Ontwerp of selecteer een diagram in uw Qlik Sense-app met de kolommen die u nodig hebt om de Excel-draaitabel te maken. Dit kan elk Qlik Sense-diagram zijn dat een onderliggende gegevensstructuur van een strakke tabel heeft (alle ondersteunde visualisaties met uitzondering van een draaitabel). Als u vanaf nul begint, is een tabel- of een strakke tabel-object (Visualization bundle) mogelijk het meest eenvoudige invoerobject om te helpen visualiseren wat u wilt toevoegen.

Een Excel-draaitabel voert zelf aggregaties uit. Als u berekende uitdrukkingen uit de app in uw Excel-draaitabel wilt invoeren, dient u daarom de niet-geaggregeerde velden uit de Qlik Sense-app als dimensies in plaats van metingen toe te voegen.

Maak een Qlik Sense-visualisatie en voeg alle gewenste kolommen toe als dimensies.

De brontabel in de Qlik Sense-app die moet worden gebruikt als invoer voor een systeemeigen draaitabel

Voeg vervolgens het diagram als een reeks afzonderlijke kolommen aan de rapportsjabloon toe. Zie Een diagram als tabel op kolom toevoegen voor instructies.

Voeg de Qlik Sense-visualisatie toe als een tabel van afzonderlijke kolommen in de sjabloon.

Brontabel toegevoegd aan sjabloon als strakke tabel die uit afzonderlijke kolommen bestaat.

Stap 2: Zet de gegevens in tabelvorm om in een strakke Excel-tabel

Als u het Qlik Sense-brondiagram hebt toegevoegd aan de sjabloon, zet u het om in een strakke Excel-tabel. Lees de Microsoft-documentatie voor meer instructies. De volgende procedure is aangepast en geeft informatie die specifiek is voor uw Qlik Excel-sjabloon.

1. Markeer in Excel het gebiedt dat moet worden gebruikt om de Excel-tabel te genereren. Dit is inclusief de koptekstrij, de rij met labels, één extra rij onder deze rijen en alle gewenste kolommen. Zet de selectie om in een strakke Excel-tabel.

Markeer de noodzakelijke componenten van de brontabel en zet ze om in een strakke Excel-tabel.

Kolommen en rijen die zijn geselecteerd in de brontabel met de noodzakelijke selecties voor het maken van de systeemeigen strakke tabel.
  2. Zodra de strakke Excel-tabel is gemaakt, voegt u een <deleterow>-label toe onder de rij met de kolomlabels. Dit zorgt ervoor dat de geselecteerde rij uit de rapportuitvoer wordt verwijderd. Ga voor meer informatie naar Rijen met het Deleterow-label verwijderen.

Voeg een <deleterow>-label toe in de Excel-tabel.

De recent gemaakte strakke Excel-tabel met het deleterow-label op de noodzakelijke plek.

Stap 3: Zet de strakke Excel-tabel om in een Excel-draaitabel.

En als laatste: zet de strakke Excel-tabel om in een Excel-draaitabel.

Lees de Microsoft-documentatie voor meer instructies. De volgende procedure is aangepast en geeft informatie die specifiek is voor uw Qlik Excel-sjabloon.

1. Selecteer een cel in uw strakke Excel-tabel en gebruik de opties op de Excel-lintbalk om hem om te zetten in een draaitabel.

Zet de strakke Excel-tabel om in een Excel-draaitabel.

De strakke Excel-tabel is geselecteerd, met de noodzakelijke knoppen die de gebruiker nodig heeft om hem om te zetten in een systeemeigen draaitabel.
  2. Configureer uw draaitabel naar wens en gebruik daarbij de Microsoft Excel-functies. Als u de berekende uitdrukkingen (metingen) in uw uitvoer nodig hebt, is dit de stap waarin u deze aggregaties moet toepassen.

Bereid de Excel-draaitabel voor met de gewenste configuraties.

Configuratie-instellingen voor Excel-draaitabel

Als u een voorbeeld weergeeft van het rapport, wordt de Excel-draaitabel correct gegenereerd.

De rapportuitvoer toont de beoogde weergave van de Excel-draaitabel.

Rapportuitvoer met correct weergegeven, systeemeigen draaitabel

Berekende kolommen toevoegen

U kunt Excel-formules gebruiken om berekende kolommen toe te voegen die niet in uw originele Qlik Sense app staan. Gebruik deze functionaliteit met zowel dimensies als metingen gedefinieerd in de bronapp.

1. Gebruik de add-in om een Qlik Sense-diagram op kolom in te voegen.

Qlik Sense-diagram dat in tabelvorm is toegevoegd aan Microsoft Excel.

Lintbalk in Microsoft Excel toont het Qlik-add-in pictogram
  2. Markeer in Excel het gebiedt dat moet worden gebruikt om de Excel-tabel te genereren. Dit is inclusief de koptekstrij, de rij met labels, één extra rij onder deze rijen en alle gewenste kolommen. Zet de selectie om in een strakke Excel-tabel.

Markeer de noodzakelijke componenten van de brontabel en zet ze om in een strakke Excel-tabel.

Kolommen en rijen die zijn geselecteerd in de brontabel met de noodzakelijke selecties voor het maken van de systeemeigen strakke tabel.
  3. Als u rechts van de meest rechterkolom in uw Excel-tabel een berekende kolom wilt toevoegen, klikt u op de cel rechts van het meest rechterkolomlabel en voert u = in, gevolgd door uw aangepaste formule.

Uitdrukking die is geschreven voor een nieuw berekende kolom in de Excel-tabel.

Voeg de uitdrukking van de berekende kolom toe aan de kolomcel waar de kolomlabels normaal staan.
  4. Er wordt een nieuwe kolom toegevoegd aan de Excel-tabel. Opmerking: er kan een ongeldige waarde in de sjabloon staan, maar indien correct geconfigureerd, genereert het de correcte informatie in de uitvoer.

U kunt zo nodig de naam en het formaat van de kolom wijzigen.

Berekende kolom die is toegevoegd aan de Excel-tabel.

Berekende kolom in de Excel-tabel na toevoegen

Als u een voorbeeld weergeeft van het rapport, ziet u dat de Excel-tabel de nieuwe kolom omvat waarbij de systeemeigen formule in alle rijen is ingevoerd.

Rapportuitvoer met berekende kolom Revenue

Rapportuitvoer die laat zien dat de berekende kolom correct wordt weergegeven.

Berekende totalen toevoegen

U kunt een rij toevoegen die de totalen in uw tabel weergeeft met gebruik van Excel-functies. Selecteer de tabel, klik rechts op Tabelontwerp en schakel het selectievakje Totaalrij in.

1. Gebruik de add-in om een Qlik Sense-diagram op kolom in te voegen.

Qlik Sense-diagram dat in tabelvorm is toegevoegd aan Microsoft Excel.

Brondiagram met strakke tabel uit Qlik Sense-app, toegevoegd aan de sjabloon
  2. Markeer in Excel het gebiedt dat moet worden gebruikt om de Excel-tabel te genereren. Dit is inclusief de koptekstrij, de rij met labels, één extra rij onder deze rijen en alle gewenste kolommen. Zet de selectie om in een strakke Excel-tabel.

Markeer de noodzakelijke componenten van de brontabel en zet ze om in een strakke Excel-tabel.

Kolommen en rijen die zijn geselecteerd in de brontabel met de noodzakelijke selecties voor het maken van de systeemeigen strakke tabel.
  3. Zodra de strakke Excel-tabel is gemaakt, voegt u een <deleterow>-label toe onder de rij met de kolomlabels. Dit zorgt ervoor dat de geselecteerde rij uit de rapportuitvoer wordt verwijderd. Ga voor meer informatie naar Rijen met het Deleterow-label verwijderen.

4. Klik ergens in de tabel en vervolgens op het tabblad Tabelontwerp op de Excel-werkbalk. Schakel het vakje Totaalrij in.

Voeg een Totaalrij toe aan de Excel-tabel met de systeemeigen functies van Excel.

Schakel de optie in op de Excel-werkbalk om een totaalrij te maken voor de systeemeigen Excel-tabel.
  5. Klik in de nieuwe rij Totaal op de cel van de kolom waarvoor u een totaalrij wilt hebben en gebruik de vervolgkeuzelijst om een van de beschikbare, geïntegreerde overzichtsfuncties te selecteren.

Lijst met overzichtsfuncties in de vervolgkeuzelijst.

Vervolgkeuzelijst voor de selectie van een overzichtsfunctie voor de totaalrij
TipU kunt ook handmatig een Excel-formule invoegen in een totaalrij. Voeg ten minste twee rijen uit een kolom in de brontabel toe. Hierdoor kan de add-in de reeks uitvouwen en alle benodigde rijen toevoegen.