Ga naar hoofdinhoud Skip to complementary content

Cirkeldiagram en ringdiagram

Het cirkeldiagram en het ringdiagram geeft de relatie tussen waarden weer en de relatie van een enkele waarde ten opzichte van het totaal. U kunt een cirkeldiagram gebruiken als u een afzonderlijke gegevensserie hebt met uitsluitend positieve waarden. U kunt een ringdiagram gebruiken als u een enkele gegevensreeks hebt die negatieve waarden bevat.

In het cirkeldiagram vormen de dimensies sectoren van de metingswaarden. Een cirkeldiagram kan één dimensie en maximaal twee metingen hebben. De eerste meting wordt gebruikt om de hoek van elk segment in het diagram te bepalen.

Verkoop per regio in een cirkeldiagram

Cirkeldiagram.

Desgewenst kan een tweede meting worden gebruikt om de straal van elk cirkelsegment te bepalen. Een cirkeldiagram in deze stijl wordt ook wel een roosdiagram genoemd.

Verkoop per productsubgroep in een cirkeldiagram waarbij de gemiddelde verkoop per factuur de straal van het segment bepaalt

Cirkeldiagram die gebruikmaakt van de radiusmeting.

In de cirkelpresentatie van het cirkeldiagram worden negatieve waarden in de straalmeting niet ondersteund en uitgesloten. Negatieve waarden in de straalmeting worden wel ondersteund in de ringpresentatie en zijn naar binnen, naar het midden van het cirkeldiagram gericht.

Verkoop per productsubgroep in een cirkeldiagram waarbij de straalmeting een vergelijking met de verkoop in het vorige jaar bevat

Cirkeldiagram met radiusmeting die negatieve waarden bevat.

Wanneer gebruiken

U kunt een cirkeldiagram primair gebruiken om een bepaalde sector te vergelijken met het totaal. Het cirkeldiagram is vooral handig als er slechts twee sectoren zijn, bijvoorbeeld ja/nee of in wachtrij/gereed.

We raden niet aan dat u de resultaten van twee cirkeldiagrammen onderling met elkaar vergelijkt.

Voordelen

Het cirkeldiagram biedt direct een overzicht van de verhoudingen als er weinig sectoren als dimensies worden gebruikt. Tot 10 sectoren of minder blijft het cirkeldiagram visueel effectief.

Nadelen

Het kan lastig zijn om verschillende sectoren van een cirkeldiagram te vergelijken, vooral bij cirkeldiagrammen met veel sectoren.

Het cirkeldiagram neemt relatief veel ruimte in beslag in verhouding tot de waarden die worden gevisualiseerd.

Een cirkeldiagram of ringdiagram maken

U kunt een cirkeldiagram of ringdiagram maken op het werkblad dat u aan het bewerken bent.

1. Klik in een werkblad op om een nieuwe visualisatie toe te voegen.
  2. Selecteer onder Visualisatie de optie Cirkeldiagram of Ringdiagram.
  3. Klik op Toevoegen en selecteer een veld of masterdimensie voor de dimensie.
  4. Klik op Toevoegen en selecteer een veld of mastermeting voor de meting.

De volgende instellingen worden standaard gebruikt voor cirkeldiagrammen en ringdiagrammen:

• De top 10 sectoren worden in aflopende volgorde van grootte, rechtsom weergegeven.
  • Kleuren worden per dimensie weergegeven.
  • Waardelabels worden in procenten weergegeven.

Nadat u het cirkeldiagram hebt gemaakt, kunt u desgewenst een straalmeting toevoegen of het uiterlijk en andere instellingen aanpassen in het eigenschappenvenster.