Voorspellingen maken voor gegevensverzamelingen

Gebruik uw ML-implementatie om toekomstige uitkomsten voor nieuwe gegevens te voorspellen.

Navigeer naar het venster Voorspellingen gegevensverzameling in ML‑modelbeer om te starten met het maken van voorspellingsconfiguraties. Zie: ML-modelbeheer.

U kunt voorspellingen doen voor gegevensverzamelingen in Catalogus. Bijvoorbeeld dagelijkse voorspellingen voor nieuwe transacties. Voorspellingen kunnen in realtime worden gedaan met behulp van de API voor voorspellingen. Voor informatie over de API voor voorspellingen, raadpleegt u Realtime voorspellingen maken.

De voorspellingen worden gegenereerd in een gegevensverzameling met voorspellingen en, voor classificatiemodellen, een kolom met de waarschijnlijkheid van elke klasse. U kunt ook gegevensverzamelingen genereren met SHAP-waarden of -fouten.

Wanneer voorspellingen worden gegenereerd, kunt u de voorspellende inzichten in een Qlik Sense-app laden. Hiermee kunt u de gegevens visualiseren en er interactie mee hebben. Daarnaast kunt u er wat-als-scenario's mee maken.

Kernbegrippen

Toe te passen gegevensverzameling

Tijdens de training van een experiment implementeert u een model dat is gebruikt om voorspellingen te genereren voor een nieuwe gegevensverzameling. Deze gegevensverzameling wordt de toe te passen gegevensverzameling genoemd. De voorspellingen worden gegenereerd in een gegevensverzameling met voorspellingen en, voor classificatiemodellen, een kolom met de waarschijnlijkheid van elke klasse. U kunt ook gegevensverzamelingen genereren met SHAP-waarden of -fouten.

Informatie

Alle platte bestanden die kunnen worden geüpload en geprofileerd in Qlik Cloud, worden ondersteund voor gebruik in Qlik AutoML.

Voor bestanden met meerdere tabellen, zoals Microsoft Excel-bestanden met meerdere werkbladen, wordt alleen de eerste tabel geïmporteerd. Als gegevensprofilering voor een tabel mislukt (bijvoorbeeld als de tabel leeg is), wordt het bestand niet ondersteund.

De toe te passen gegevensverzameling moet dezelfde kenmerken en gegevenstypen bevatten als de gegevensverzameling die is gebruikt om de ML-implementatie te trainen. De doelkolom die is opgegeven in het ML-experiment hoeft niet in de toe te passen gegevensverzameling opgenomen te worden. Let wel dat extra kolommen die geen onderdeel uitmaakten van de modeltraining, nog steeds aanwezig zijn in de toe te passen gegevensverzameling. AutoML negeert de extra kolommen wanneer de voorspellingen worden gegeneerd.

Automatische kenmerkontwikkeling

Raadpleeg Automatische kenmerkontwikkeling voor informatie over het genereren van voorspellingen met modellen die zijn getraind met behulp van automatische kenmerkontwikkeling.

Voorspellingsconfiguratie

Gegevensverzamelingen voor voorspellingen worden gegenereerd op basis van een voorspellingsconfiguratie. Elke ML-implementatie bevat meerdere voorspellingsconfiguraties. Er kan worden ingesteld dat de voorspellingsconfiguratie met of zonder schema wordt uitgevoerd.

Eigenaar voorspellingsconfiguratie

Als een gebruiker een voorspellingsconfiguratie aanmaakt, wordt deze gebruiker automatisch toegewezen als de eigenaar.

De volgende lijst toont de toegangsvereisten voor het uitvoeren van een voorspellingsconfiguratie. Als de voorspelling handmatig wordt uitgevoerd, moet de gebruiker die de voorspelling uitvoert aan de vereisten voldoen. In het geval van geplande voorspellingen, moet de eigenaar van de voorspellingsconfiguratie aan de vereisten voldaan.

• Recht professioneel of volledige gebruiker en de rol Automl Deployment Contributor in de tenant. Zie: Wie kan werken met Qlik AutoML

• De vereiste machtigingen in de ruimte om voorspellingen van de ML-implementatie uit te voeren.

• De vereiste machtigingen om gegevensbronnen te maken in de ruimte waarin de voorspellingsgegevens zijn opgeslagen.

Het is mogelijk dat de eigenaar van een voorspellingsconfiguratie toegang tot de tenant kwijtraakt of niet langer voldoet aan de vereisten voor het werken met ML implementaties. In dit geval kan een gebruiker met de vereiste machtigingen klikken op Maak mij eigenaar om eigenaar van de geplande voorspelling te worden en deze uit te voeren. Dit doet u in het deelvenster Voorspellingsconfiguratie of als actie in het venster Gegevensverzameling voorspellingen.

Raadpleeg Machtigingen in gedeelde ruimtes beheren en Rechten in beheerde ruimtes beheren voor informatie over de vereisten voor ruimtemachtigingen voor de acties die in deze sectie zijn behandeld.

Vereisten en machtigingen

Raadpleeg Werken met ML-voorspellingen voor meer informatie over de machtigingsvereisten voor het werken met ML-implementaties en voorspellingen.

Nieuwe voorspellingen maken

U kunt nieuwe voorspellingsconfiguraties maken vanuit het deelvenster Implementatie-overzicht en het deelvenster Voorspellingen gegevensverzameling.

1. Open een ML‑implementatie vanuit Catalogus.

2. Klik rechtsonderaan op Voorspelling maken.

3. Vouw in het deelvenster Configuratie voor voorspelling Gegevens toepassen uit en klik op Selecteer toe te passen gegevensverzameling.

4. Selecteer een gegevensverzameling om voorspellingen voor te genereren. De gegevensverzameling moet dezelfde kenmerken en gegevenstypen bevatten als het Modelschema.

Gegevensverzamelingen kunnen via de hub worden geüpload. U kunt tevens in Catalogus een nieuwe gegevensset uploaden vanuit de selectiepagina van de gegevensset van de voorspelling. Deze gegevensverzameling wordt vervolgens automatisch geselecteerd als de gegevensverzameling die moet worden gebruikt in uw voorspelling. Om dit te doen, klikt u op Toe te passen gegevensverzameling toevoegen en kiest u het bestand om te uploaden.

5. Klik bij Gegevensverzameling voor voorspelling op Naam gegevensverzameling voor voorspelling.

6. Voer een naam in (of accepteer de standaardnaam) en selecteer een ruimte.

Qlik AutoML ondersteunt dynamische naamgeving voor voorspellende gegevensverzamelingen. Ga voor meer informatie naar Variabelen gebruiken in bestandsnamen van gegevensverzamelingen.

7. Selecteer een ruimte.

8. Klik op Bevestigen.

9. Selecteer onder Voorspellingsopties eventuele aanvullende gegevensverzamelingen die u wilt genereren.

• Fouten gegevensverzameling: Genereer een gegevensverzameling met fouten voor records in de toe te passen gegevensverzameling. Dit laat het u weten als er een record niet is gebruikt en wat daar de reden voor was.

• SHAP: Genereer voor iedere record een gegevensverzameling met SHAP-waarden. De gegevensverzameling heeft de kolommen index en <feature>_SHAP voor ieder kenmerk in het model.

InformatieDeze optie is niet beschikbaar voor voorspellingen van multiclass-classificatiemodellen. Voor deze modellen kunt u in plaats daarvan de optie Coördinaat SHAP gebruiken.
    • Coördinaat SHAP: Genereer voor iedere record een gegevensverzameling met SHAP-waarden. Dit levert dezelfde waarden op als de SHAP-gegevensverzameling, maar deze worden op een andere manier geordend. De gegevensverzamelingen heeft de kolommen index, automl_feature en SHAP_value. Een aanvullende kolom, Predicted_class, wordt opgenomen met voorspellingen van een multiclass-classificatiemodel.

10. Kies of u automatisch een indexkolom wilt genereren of een bestaande kolom wilt gebruiken in de toe te passen gegevensverzameling.

11. Wellicht dat u ook uw voorspelling graag volgens een planning wilt laten verlopen. Klik onder Voorspellingsplanning op Planning maken en pas de instellingen aan in het dialoogvenster dat nu wordt weergegeven. Ga voor meer informatie naar Voorspellingen plannen.

12. Klik op de knop Opslaan en sluiten om uw configuratie voor voorspelling op te slaan en terug te keren naar het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling zonder de voorspelling uit te voeren. Wellicht hebt u voorkeur voor deze optie als u alleen wilt dat de voorspellingen volgens een schema worden uitgevoerd.

U kunt ook op Opslaan en nu voorspellen klikken om de configuratie voor voorspelling op te slaan en de voorspelling handmatig uit te voeren.

Wanneer bij Laatste status 'Geslaagd' staat, zijn de voorspellingen voltooid.

13. Ga naar Catalogus om de gegenereerde gegevensverzamelingen te zien.

Configuraties voor voorspelling bewerken

U kunt bestaande configuraties voor voorspelling bewerken vanuit het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling.

1. Klik in het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling op ... bij de configuratie voor voorspelling die u wilt bewerken.

2. Selecteer Configuratie voor voorspelling bewerken in het menu Acties.

3. In het deelvenster Configuratie voor voorspelling kunt u de volgende secties bewerken:

• Gegevens toepassen: U kunt de toe te passen gegevensverzameling wijzigen.

• Gegevensverzameling voor voorspelling: U kunt de naam en de ruimte van de gegevensverzameling voor voorspelling wijzigen.

• Opties voorspelling: U kunt uw selecties voor uw extra gegevensverzamelingen die zijn gegenereerd wijzigen.

• Voorspellingsplanning: Als u wilt, kunt u de planning voor het uitvoeren van uw voorspelling instellen. Ga voor meer informatie naar Voorspellingen plannen.

4. Klik op de knop Opslaan en sluiten om uw configuratie voor voorspelling op te slaan en terug te keren naar het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling zonder de voorspelling uit te voeren.

U kunt ook op Opslaan en nu voorspellen klikken om de configuratie voor voorspelling op te slaan en de voorspelling handmatig uit te voeren.

Wanneer bij Laatste status 'Geslaagd' staat, zijn de voorspellingen voltooid.

Voorspellingen uitvoeren

U kunt voorspellingen voor bestaande configuraties voor voorspelling bewerken vanuit het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling. Als u wilt, kunt u uw voorspellingen ook volgens een instelbare planning laten lopen. U kunt handmatige en geplande voorspellingen combineren zodat het uitvoerschema aan uw wensen voldoet.

Voorspellingen handmatig uitvoeren

U kunt een voorspellingsconfiguratie meteen uitvoeren door de optie in het contextmenu te selecteren in het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling.

Een gebruiker moet voldoen aan de toegangsvereisten voor de actie om een voorspelling handmatig uit te kunnen voeren. Zie: Eigenaar voorspellingsconfiguratie.

1. Klik in het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling op ... bij de configuratie voor voorspelling waarmee u voorspellingen wilt uitvoeren.

2. Selecteer Nu voorspellingen uitvoeren in het menu Acties om voorspellingen te generen.

Wanneer bij Laatste status 'Geslaagd' staat, zijn de voorspellingen voltooid.

Voorspellingen plannen

U kunt voorspellingen automatisch volgens een bepaalde planning laten uitvoeren. U kunt voor iedere voorspellingsconfiguratie die u maakt een planning maken. Open het menu Voorspellingsplanning wanneer u een voorspellingsconfiguratie aanmaakt of bewerkt.

De eigenaar van de voorspellingsconfiguratie moet aan diverse vereisten voor machtigingen voldoen om een geplande voorspelling succesvol uit te kunnen voeren. Anders kan de voorspelling niet worden uitgevoerd. Ga voor meer informatie naar Eigenaar voorspellingsconfiguratie.

Op het dialoogvenster Voorspellingsplanning kunt u de volgende parameters voor uw planning instellen:

• Voorspellingen uitvoeren: Pas de algemene planning aan voor de uitvoer van de voorspelling (dagelijks, wekelijks of maandelijks). Stel de interval, dag van de week of dag van de maand in, afhankelijk van uw selectie.

• Tijd: Configureer de tijd van de dag waarop uw voorspelling wordt uitgevoerd.

Als u per uur plant (voor dagelijkse of wekelijkse voorspellingen), kunt u ook een specifieke begin- en eindtijd instellen waarop u de voorspellingen wilt uitvoeren.

• Begindatum: Stel de datum in waarop de voorspellingsplanning van kracht moet zijn.

• Einddatum: Stel de datum in waarop de voorspellingen niet meer volgens de planning zullen worden uitgevoerd. De planning is standaard ingesteld op onbepaalde tijd, maar u kunt een einddatum instellen voor de planning.

• Alleen uitvoeren als toegepaste gegevensverzameling is gewijzigd: Als er geen wijzigingen zijn aangebracht aan de toegepaste gegevensverzameling sinds de laatste keer dat een voorspelling is uitgevoerd, wordt een geplande voorspelling niet uitgevoerd. U kunt deze instelling uitschakelen als u wilt dat de geplande voorspelling altijd wordt uitgevoerd, ongeacht of er al dan niet wijzigingen zijn in de gegevens.

Configuraties voor voorspelling verwijderen

U kunt bestaande configuraties voor voorspelling verwijderen vanuit het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling.

1. Klik in het deelvenster Gegevensverzameling voor voorspelling op ... bij de configuratie voor voorspelling die u wilt verwijderen.

2. Selecteer Configuratie voor voorspelling verwijderen in het menu Acties.

3. Klik op Verwijderen om te bevestigen.

Voorspellingstaken beheren

Tenantbeheerders kunnen voorspellingstaken stopzetten of annuleren vanuit de Beheerconsole. Ga voor meer informatie naar Experimenten en ML-implementaties beheren.

Meldingen configureren

U kunt meldingen ontvangen wanneer er vanuit een ML-implementatie voorspellingen worden gemaakt. Ga voor meer informatie naar .For more information, see Ruimtemeldingen beheren.Meldingen voor Qlik AutoML configureren