Hantera datafiler

I Qlik Cloud-analyskan du hantera datafiler i utrymmen från Utrymmesdetaljer > Datafiler. Hanteringen av datafiler inkluderar byte av namn, duplicering, flyttning, borttagning och tillägg av nya datafiler.

Detta hjälpavsnitt fokuserar på gränssnittet för hantering av datafiler i ett utrymme. För att navigera till detta gränssnitt, öppna ett utrymme i katalogen och klicka på Utrymmesdetaljer > Datafiler.

Gränssnitt för datafiler för att hantera datafiler i ett utrymme

Bild som visar hela gränssnittet "Datafiler", inklusive verktygsfält, sökvägsväljare och tabell

Mappstrukturer i utrymmen

Varje utrymme i Qlik Cloud-analys har sin egen hierarkiskt organiserade mappstruktur. Datafiler kan organiseras i en struktur av nästlade mappar. Exempelvis kan du inom ditt personliga utrymme vilja ha separata mappar för Orderdata och Budgetdata.

Platsen för en fil eller mapp inom ett utrymme visas i dess sökväg. Sökvägen använder /-symboler för att visa när en mapp är nästlad i andra mappar.

Exempelvis kan du inom ditt personliga utrymme ha separata mappar för Order Data och Budget Data. Om du har en datafil med namnet Orders_2024_December.QVD i din mapp Order Data, skulle den här filen finnas på följande mappsökväg i ditt personliga utrymme:

Personligt/Order Data

Tillämpliga typer av utrymmen

Du kan organisera datafiler i en hierarkisk mappstruktur i följande typer av utrymmen:

• Personligt utrymme

• Delat utrymme

• Hanterat utrymme

• Datautrymme

Utrymmen i Qlik Cloud-analys

I Qlik Cloud-analys kan datafiler i personliga, delade och hanterade utrymmen organiseras i en hierarkisk mappstruktur.

Utrymmen i Dataintegrering

Datautrymmen används ofta för att lagra utdata från Dataintegrering-projekt. Datafiler i datautrymmen kan användas för analyser. Från Qlik Cloud-analys och Qlik Talend Data Integration kan du organisera datafiler i datautrymmen i hierarkiska mappstrukturer. Observera dock att datafiler i datautrymmen endast bör omorganiseras till nästlade mappar för användning i analyser. Om en datafil som genereras från en datapipeline flyttas till en mapp i datautrymmet kommer filen att fortsätta att sparas på den översta sökvägen i utrymmet (i stället för i någon nästlad mapp) när pipelinen körs igen.

Beteendet för ett personligt utrymme inom Qlik Talend Data Integration är detsamma som för datautrymmen.

Navigering

Delavsnittet Datafiler i ett utrymme innehåller verktyg som hjälper dig att organisera och skapa filbaserat datainnehåll i utrymmet.

Verktygsfält

Verktygsfält i gränssnittet för Datafiler

Bild som visar verktygsfältet i gränssnittet "Datafiler", där du kan ladda upp filer, skapa mappar, ändra tabellens vy och utföra andra åtgärder

Verktygsfältet är placerat överst i gränssnittet ovanför sökvägsväljaren och tabellen. I verktygsfältet kan du:

• Sök efter datafiler i utrymmet.

• Filtrera efter ägare.

• Ladda upp filer.

Lägga till en datafil i ett utrymme

• Skapa mappar.

Skapa mappar i utrymmet

• Utför åtgärder på flera datafiler samtidigt.

Utföra åtgärder på flera filer och mappar

• Ändra sorteringen av filerna och mapparna i din vy.

Ändra sorteringen från standardalternativet Senast ändrad och växla mellan Stigande (stigande) och Fallande (fallande) ordning.

• Ändra sorteringen av filerna och mapparna i din vy.

Välj Trädvy för hierarkivy, som presenterar filer och mappar med indrag för att visa hierarkier visuellt. I hierarkivy måste du välja eller expandera ett utrymme för att utföra åtgärder på specifika filer eller mappar.

Välj Lista för listvyn, där filer och mappar visas med en platt struktur i tabellen tillsammans med en separat kolumn som visar deras specifika sökvägar.

Sökvägsväljare

Sökvägsväljaren visar vilken mapp du för närvarande har öppnad. De synliga sökvägarna visar mapphierarkin. Välj en mapp i sökvägsväljaren för att navigera framåt eller bakåt i förhållande till den aktuella sökvägen. Välj det tomma området efter den aktuella sökvägen för att se de mappar som finns inom den aktuella positionen och för att söka efter mappar.

Sökvägsväljare i gränssnittet för Datafiler

Sökvägsväljare i gränssnittet "Datafiler", som gör att du kan se den aktuella mappen som visas i tabellen.

Tabell

Tabellen visar alla filer och mappar i utrymmet eller i den valda mappen i utrymmet. I tabellen hanterar du datafiler och datamappar. Välj mappar i tabellen för att navigera till dem i sökvägsväljaren.

I tabellen kan du också visa viktig information om objekten, t.ex. storlek, antal mappar, tidpunkt för senaste uppdatering och ägande.

Tabell i gränssnittet för Datafiler

Tabell i gränssnittet "Datafiler", som visar alla datafiler och mappar som finns i den aktuella valda sökvägen i utrymmet

Skapa mappar i utrymmet

Skapa en mapp för att organisera innehållet på det sätt du föredrar.

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.

2. I verktygsfältet på fliken Datafiler klickar du på Ny mapp.

3. Definiera namnet på mappen.

4. Under Sökväg kan du välja var i utrymmets mappstruktur du vill lägga till den nya mappen.

5. Klicka på sökvägsfältet och välj en behållarmapp från listrutan. Eller så kan du skriva in sökvägen till den specifika plats där du vill lägga till mappen.

6. Klicka på Skapa.

Alternativt kan du lägga till en mapp genom att klicka på  Trepunktsmenybredvid en befintlig mapp i tabellen och välja Ny mapp Lägg till mapp. Den nya mappen läggs till inom den befintliga mappen.

Mappar skapas också automatiskt i ett utrymme när de refereras i Store-uttryck. Se Referera till utrymmets mappstruktur vid utveckling av appar och skript.

Utföra åtgärder på flera filer och mappar

Du kan använda alternativen i verktygsfältet för att utföra följande åtgärder på mer än en fil eller mapp åt gången:

• Saxar (Klipp ut)

• Kopiera (Kopiera)

• Klistra in (Klistra in)

• Papperskorg (Ta bort)

Du kan klippa ut, kopiera och klistra in objekt mellan utrymmen eller till olika platser inom samma utrymme. Exempelvis kan du klippa ut flera objekt och klistra in dem i ett annat utrymme.

Anteckning om information

Åtgärderna klipp ut, kopiera och klistra in kan användas för att flytta datafiler från en plats till en annan. Vid förändring av filplatser för datafiler som refereras i laddningsskript, måste laddningsskripten uppdateras för att reflektera den nya platsen. Mer information finns i Konsekvenser av att flytta datafiler som används i laddningsskript.

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.
  2. I tabellen väljer du de objekt som du vill utföra en åtgärd på.

Anteckning om tips

Om du vill välja mer än ett objekt åt gången klickar du på det första objektet och använder sedan en kombination av tangentbordskommandon och klickar för att välja fler filer. Exempel:

• Håll nere skifttangenten och klicka på det sista objektet du vill markera. Detta markerar alla objekt från första till sista.

• Håll nere Ctrl (Windows) eller kommandotangenten (macOS) och klicka på ytterligare objekt ett i taget. Detta markerar varje ytterligare objekt för sig.

3. Klicka på en åtgärd i verktygsfältet. De tillgängliga åtgärderna finns listade tidigare i detta delavsnitt.

När du klipper ut och klistrar in objekt mellan utrymmen måste du navigera till det nya utrymmet och öppna Detaljer om utrymme > Datafiler för att utföra åtgärden Klistra in.

Lägga till en datafil i ett utrymme

Du kan lägga till datafiler i utrymmet.

Datafiler kan vara upp till 100 GB. Men när du laddar upp mycket stora datafiler (över 6 GB), kan du uppleva begränsningar med motorkapaciteten. Dessa begränsningar är mer benägna att inträffa med QVD-datafiler, på grund av den minnesanvändning som krävs för att läsa in QVD-filer till motorn. Mer information om att öka den tillgängliga kapaciteten finns i Stöd för stora appar.

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.
  2. I verktygsfältet i fönstret Datafiler klickar du på Ladda upp för att ladda upp en fil.
  3. Dra dina datafiler och släpp dem i dialogen Lägg till fil.

Eller så kan du klicka på Bläddra och navigera till dina datafiler.

4. Under Sökväg kan du välja var i utrymmets mappstruktur du vill lägga till filen.

Om du vill lägga till filen i en viss mapp klickar du på sökvägsfältet och väljer mappen i listrutan. Eller så kan du skriva in sökvägen till den specifika mappen.

5. Klicka på Ladda upp.

Alternativt kan du klicka på  Trepunktsmenybredvid en mapp i tabellen och välja Ladda upp Ladda upp fil till mapp.

Se Lägga till datafiler för ytterligare sätt att lägga till datafiler.

Utföra åtgärder för att klippa ut, kopiera och klistra in i en fil eller mapp

Anteckning om information

Åtgärderna klipp ut, kopiera och klistra in kan användas för att flytta datafiler från en plats till en annan. Vid förändring av filplatser för datafiler som refereras i laddningsskript, måste laddningsskripten uppdateras för att reflektera den nya platsen. Mer information finns i Konsekvenser av att flytta datafiler som används i laddningsskript.

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.

2. Klicka på  Trepunktsmeny bredvid en fil eller en mapp i tabellen.

3. Klicka på Saxar Klipp ut, Kopiera Kopiera eller Klistra in Klistra in.

Anteckning om tipsAlternativt kan du använda vanliga kortkommandon på tangentbordet som Ctrl+C (Windows) eller command+C (macOS).

Se Utföra åtgärder på flera filer och mappar om du vill utföra dessa åtgärder på fler än en fil eller mapp åt gången.

Byt namn på en datafil eller mapp

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.

2. Klicka på  Trepunktsmeny bredvid en fil eller en mapp i tabellen.

3. Klicka på Redigera Byt namn.

4. Ange det nya namnet på filen och klicka på Spara.

Laddningsskript som hänvisar till det ursprungliga fil- eller mappnamnet måste uppdateras.

Kopiera en datafil eller mapp

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.

2. Klicka på  Trepunktsmeny bredvid en fil eller en mapp i tabellen.

3. Klicka på Skapa kopia Kopiera.

Flytta en datafil eller mapp

Du kan flytta filer och mappar. Filer och mappar kan flyttas till olika utrymmen eller till olika platser inom samma utrymme.

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.

2. Klicka på  Trepunktsmeny bredvid en fil eller en mapp i tabellen.

3. Klicka på Flytta Flytta.

4. Under Sökväg väljer du ett utrymme. Detta kan vara det aktuella utrymmet eller ett nytt utrymme.

5. Välj sökvägsfältet igen, eller klicka på Pil ned för att definiera en specifik mapp inom det valda utrymmet.

Eller så kan du skriva in sökvägen till den specifika mappen.

6. Välj Navigera till utrymme för att öppna det nya utrymmet efter att du har flyttat datafilen.

7. Klicka på Flytta.

Du kan också flytta flera objekt åt gången. För att göra detta använder du åtgärderna Klipp ut och Klistra in. Se Utföra åtgärder på flera filer och mappar.

Konsekvenser av att flytta datafiler som används i laddningsskript

Om du flyttar en datafil till en ny plats inom ett utrymme måste alla laddningsskript som refererar till datafilen uppdateras för att referera till den nya filsökvägen. Detsamma gäller för filer som flyttas från ett utrymme till ett annat.

Anta till exempel att laddningsskriptet i din app eller ditt skript refererar till följande fil i ett personligt utrymme:

LOAD * FROM [lib://DataFiles/orders.csv];

Anta nu att du flyttar datafilerna till utrymmet TeamSharedSpace och flyttar orders.csv till en ny mapp i utrymmet, med namnet Sales Analysis. Alla appar och skript som laddar data från orders.csv måste ha filreferensen uppdaterad till följande i laddningsskriptet:

LOAD * FROM [lib://TeamSharedSpace:DataFiles/SalesAnalysis/orders.csv];

Annars kommer laddningarna att misslyckas.

För mer information om hur man hänvisar till platser för utrymmesmappar i laddningsskript, se Referera till utrymmets mappstruktur vid utveckling av appar och skript.

Radera en datafil eller mapp

1. I ett utrymme klickar du på Detaljer om utrymme och väljer Datafiler.

2. Klicka på  Trepunktsmeny bredvid en fil eller en mapp i tabellen.

3. Klicka på Papperskorg Ta bort.

Anteckning om tipsAlternativt kan du markera en fil och trycka Delete på tangentbordet.
  4. Klicka på Radera i dialogrutan för att bekräfta borttagningen.

Du kan också radera flera objekt åt gången. Se Utföra åtgärder på flera filer och mappar.

Utföra andra åtgärder på enskilda datafiler

I gränssnittet Datafiler kan du också navigera direkt till andra verktyg för att utföra analys av en specifik fil. Följande alternativ är tillgängliga när du använder menyn  Trepunktsmeny på en fil:

Utrymmesbehörigheter

Datafiler är en typ av datakälla i Qlik Cloud-analys.

Medlemmar i delade utrymmen med någon av följande roller kan hantera datakällor i det utrymmet:

• Ägare

• Kan hantera

• Kan redigera

• Kan redigera data i appar

Medlemmar i hanterade utrymmen med någon av följande roller kan hantera datakällor i det utrymmet:

• Ägare

• Kan hantera

• Kan styra (med Användarrättighet Professional eller Full User)

Medlemmar i utrymmet som har rollen Kan använda data kan visa datakällorna i utrymmet, och de kan använda datakällorna där de har behörighet att skapa appar.

Anteckning om informationRollen Kan använda data är en roll på utrymmesnivå som ger medlemmar i ett utrymme behörighet att visa och använda datakällorna som lagras i utrymmet. Fördelen med den här rollen är att du kan ge användare åtkomst till datafiler och dataanslutningar i ett utrymme, utan att ge dem den högre behörighet de normalt skulle behöva för att få åtkomst till datakällor inne i ett utrymme.

Mer information om vilka utrymmesroller som krävs för åtgärder för datakällor finns i:

Referera till utrymmets mappstruktur vid utveckling av appar och skript

Regler för giltiga mappsökvägar i utrymmet

I Qlik Cloud-analys är syntaxen för att referera till en fil i laddningsskriptet:

[lib:// (space_name):(connection_name)/(folder_name)/(file_name)]

Den fullständiga mappsökvägen måste anges. Relativa sökvägar stöds inte.

Om utrymmet inte finns kan inte satsen köras och returnerar ett fel.

Mappsökvägen kan inkludera flera mappar i en hierarkisk struktur. Varje mappnamn i sökvägen måste vara avgränsat med /-tecken.

Följande är inte tillåtet i sökvägen när du refererar till filer som finns i en mappstruktur:

• //

• \

• \\

• /./

• /../

Efterföljande punkter (.) i utrymmet, mappen eller filnamnet är acceptabla så länge de inte förekommer i konfigurationerna i listan ovan.

Exempel: Syntax som inte uppfyller kraven

Dessa exempel anses vara ogiltig syntax för sökvägen:

Load [Transactions] from 'lib:\\Demo:DataFiles\Sales2024\France.qvd';
store [Transactions] into 'lib://Demo:DataFiles/Sales2024/./France.qvd';
Load [Transactions] from 'lib://Demo:DataFiles/Sales2024/../France.qvd';
store [Transactions] into 'lib://Demo:DataFiles//Sales2024//France.qvd';

Beroende på vilken typ av skriptsats som används kan syntax som inte uppfyller kraven leda till att laddningen misslyckas eller att den fortfarande kan utföras med ett annat beteende. För specifika detaljer, se:

Läsa in data från filer

I Qlik Cloud-analys kan du använda en LOAD-sats eller infoga QVS-kod när du laddar data från en datafil i ett laddningsskript. I båda fallen kan hierarkiska mappstrukturer för utrymmen refereras i skriptsatsen. Följ reglerna för giltiga mappsökvägar i utrymmet. Filen och alla refererade mappar måste redan finnas på den angivna platsen. I annat fall misslyckas inläsningen.

LOAD-satser i laddningsskriptet

Exempel: Referenser till fil i översta sökvägen i ett utrymme

I det här exemplet laddas filen orders.csv från ett personligt utrymme. Filen är inte placerad i någon specifik mapp, utan finns i stället i den översta sökvägen i utrymmet.

LOAD * FROM [lib://DataFiles/orders.csv];

I detta exempel laddas filen orders.csv från ett delat, hanterat eller datautrymme. Namnet på utrymmet är TeamSharedSpace. Filen är inte placerad i någon specifik mapp, utan finns i stället i den översta sökvägen i utrymmet.

LOAD * FROM [lib://TeamSharedSpace:DataFiles/orders.csv];

Exempel: Referenser till en specifik mappsökväg inom ett utrymme

I det här exemplet laddas filen orders_Europe.csv från mappen Orders By Region i ett personligt utrymme.

LOAD * FROM [lib://DataFiles/Orders By Region/orders_Europe.csv];

I det här exemplet laddas filen orders_Europe.csv från mappen Orders By Region i ett delat, hanterat eller datautrymme. Namnet på utrymmet är SalesSpace.

LOAD * FROM [lib://SalesSpace:DataFiles/Orders By Region/orders_Europe.csv];

Infoga QVS-kod

Exempel: Referenser till QVS-fil på översta sökvägen i ett utrymme

I detta exempel refereras filen test.qvs i laddningsskriptet. Filen är placerad i utrymmet TeamSharedSpace. Filen är inte placerad i någon specifik mapp, utan finns i stället i den översta sökvägen i utrymmet.

$(Must_Include=lib://TeamSharedSpace:DataFiles/test.qvs)

Exempel: Referens till QVS-fil i en specifik mappsökväg inom ett utrymme

I detta exempel refereras filen test.qvs i laddningsskriptet. Filen är placerad i mappen SalesData inom utrymmet TeamSharedSpace.

$(Must_Include=lib://TeamSharedSpace:DataFiles/SalesData/test.qvs)

Lagra data i filer

När du använder en Store-sats i ett laddningsskript i Qlik Cloud kan du referera till den exakta mappen i ett utrymme där du vill lagra de skapade filerna. Följ reglerna för giltiga mappsökvägar i utrymmet. Följande beteenden gäller också och är unika för Store-satser:

• Om utrymmet finns men den angivna mappsökvägen saknas så kommer sökvägen att skapas i utrymmet. En eller flera mappar kan komma att skapas beroende på den definierade mappstrukturen. Filen genereras och lagras där.

• Om utrymmet finns men den angivna mappsökvägen använder ogiltiga mappavgränsare (exempelvis \, \\, //, /./ eller /../), körs Store-satsen ändå. Utdatafilen sparas istället i den översta sökvägen i målutrymmet och kommer att ha ett namn som innehåller hela sökvägen, inte bara det angivna namnet.

• Om utrymmet inte finns kan inte Store-satsen köras och returnerar ett fel.

Följande exempel visar hur man hänvisar till en specifik mappsökväg i utrymmet i din Store-sats.

Exempel: Lagra fil i översta sökvägen i ett utrymme

I detta exempel exporteras hela tabellen mytable till Qlik Cloud-analys som en fil med namnet myfile.qvd. Filen läggs till i det delade utrymmet TeamSharedSpace. Filen är inte placerad i någon specifik mapp, utan finns i stället i den översta sökvägen i utrymmet.

Store * from mytable into [lib://TeamSharedSpace:DataFiles/myfile.qvd];

Exempel: Lagra en fil i en specifik mappsökväg inom ett utrymme

I detta exempel exporteras hela tabellen mytable till Qlik Cloud-analys som en fil med namnet myfile.qvd. Filen är placerad i mappen SalesData inom utrymmet TeamSharedSpace.

Store * from mytable into [lib://TeamSharedSpace:DataFiles/SalesData/myfile.qvd];

Administrerat datafiler

Administratörer för klientorganisationer och analyser kan hantera alla datafiler i utrymmet från aktivitetscentret för Administration. Mer information finns i Hantera datafiler för klientorganisations- och analysadministratörer.