Bladwijzers maken

Met bladwijzers kunt u specifieke selectiestatussen opslaan. Op deze manier kunt u ze later beoordelen en met andere gebruikers delen.

Het is afhankelijk van het type bladwijzer of deze wordt gerenderd als u de lijst opent met bladwijzers die u hebt gemaakt. De bladwijzers zijn nog steeds beschikbaar en u vindt ze door te zoeken op bladwijzernaam.

Een bladwijzer maken

Doe het volgende:

1. Voer de selecties uit op het werkblad dat u wilt opslaan als bladwijzer.

2. Klik op Bladwijzers in de werkbalk.

3. Klik op Nieuwe bladwijzer maken.

4. Titel: standaard worden de werkbladnaam en een overzicht van de selecties gebruikt als de titel van de bladwijzer. U kunt dit naar behoefte veranderen.

InformatieGebruik geen naam die al door een alternatieve state wordt gebruikt.
  5. Omschrijving: u kunt een beschrijving van de bladwijzer invoeren.
  6. Locatie van werkblad opslaan: schakel dit in als u wilt dat de bladwijzer naar het werkblad gaat dat open was op het moment dat de bladwijzer werd aangemaakt. Als u dit uitschakelt, blijft de gebruiker in het huidige werkblad als de bladwijzer wordt toegepast.

InformatieAls het doelwerkblad dat met deze instelling is opgeslagen, wordt verwijderd of een persoonlijk werkblad is, wordt het werkblad niet geopend als de bladwijzer wordt toegepast. De selecties die aan deze bladwijzer zijn gekoppeld blijven toegepast op de app.
  7. Lay-out opslaan: schakel dit in als u de lay-out, sortering of uitbreidingen van diagrammen wilt opslaan.
  8. Variabele status in bladwijzers opslaan: schakel deze functie in om de huidige waarden van variabelen in de bladwijzer op te slaan.

9. Klik op Maken.

States en set-uitdrukkingen

Wanneer u een bladwijzer maakt of bewerkt, ziet u de mogelijke alternatieve states waaraan een bladwijzer is toegevoegd. Als een state selecties bevat, wordt de set-uitdrukking voor de selecties eveneens getoond.

U kunt de set-uitdrukking kopiëren door op Kopiëren te klikken.

InformatieAls de bladwijzerselectie een berekende dimensie omvat, toont de set-uitdrukking MISSING VALUES en kan niet worden gebruikt.

Opties voor bladwijzers

Als u in de werkbladweergave met de rechtermuisknop op een bladwijzer klikt, ziet u de volgende opties:

• Bladwijzer toepassen: de selecties die zijn opgeslagen in de bladwijzer worden toegepast en het werkblad waarvan de bladwijzer afkomstig is, wordt weergegeven. Eventuele eerdere selecties worden gewist.
  • Alleen selecties toepassen: de selecties die zijn opgeslagen in de bladwijzer worden toegepast. Eventuele eerdere selecties worden gewist.
  • Details weergeven: geeft de locatie, de status van de lay-out en de set-uitdrukkingen weer.
  • Koppeling kopiëren: kopieert de locatie van de bladwijzer zodat deze gedeeld kan worden.
  • Openbaar maken: het openbaar maken van een bladwijzer betekent dat iedereen hem kan gebruiken. U bent niet meer de eigenaar van de bladwijzer.
  • Instellen als standaardbladwijzer: wanneer de app wordt geopend, worden de status van de lay-out en van de selectie van de standaard bladwijzer gebruikt in plaats van de app-overzichtspagina. Zie: Een standaard bladwijzer instellen om een landingspagina voor een app te maken.
  • Verwijderen: de bladwijzer wordt verwijderd.

Bladwijzers zoeken

Doe het volgende:

1. Klik in de werkbladweergave op Bladwijzers op de werkbalk.

2. Typ uw zoekcriteria in het zoekveld.

De lijst wordt gefilterd terwijl u typt.

TipAls u zoekt in bladwijzers, zoekt Qlik Sense naar overeenkomsten in titels en beschrijvingen.

De titel en beschrijving van een bladwijzer wijzigen

U kunt de titel en beschrijving van een bladwijzer wijzigen.

Doe het volgende:

1. Klik in de werkbladweergave op Bladwijzers op de werkbalk.

2. Klik op Informatie naast de bladwijzer die u wilt bewerken.

3. Klik op Bewerken.

4. Breng uw wijzigingen aan in Titel en Beschrijving.

5. Klik op Vinkje om het bewerken te beëindigen.

De wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

TipU kunt op dezelfde manier ook vanuit het app-overzicht bladwijzers bewerken.

Selecties in privébladwijzers bijwerken

U kunt de selecties in een privébladwijzer wijzigen als de app in een persoonlijke of gedeelde ruimte staat.

1. Voer de selecties uit op het werkblad dat u wilt opslaan als bladwijzer.

Deze nieuwe selecties overschrijven de selecties in de oorspronkelijke bladwijzer helemaal.

2. Klik in de werkbladweergave op Bladwijzers op de werkbalk.

3. Klik in Mijn bladwijzers op Informatie naast de bladwijzer die u wilt bewerken.

4. Klik op Bewerken. Er wordt een dialoogvenster geopend.

5. Klik op Bevestigen.

Uw bladwijzer is bijgewerkt.

Wijzigen wie de bladwijzer kan bekijken

Door het type ruimte waarin de gekoppelde app zich bevindt en of de bladwijzer openbaar of privé is, wordt bepaald wie de bladwijzer kan zien. Bladwijzerinhoud is mogelijk alleen gedeeltelijk beschikbaar voor andere gebruikers als de bladwijzer met de instelling Locatie van werkblad opslaan is gekoppeld aan een privéwerkblad.

Ga voor meer informatie naar Toegang verlenen tot werkbladen, bladwijzers en presentaties.

Persoonlijke ruimte

Bladwijzers in apps in uw persoonlijke ruimte kunnen niet door andere gebruikers worden bekeken of toegepast.

Gedeelde ruimten

In gedeelde ruimten kunnen privébladwijzers zichtbaar gemaakt worden voor anderen door met de rechtermuisknop op de bladwijzer te klikken en Openbaar maken te selecteren.

U of een ander lid van de ruimte met de juiste machtigingen kan de bladwijzer privé maken door er met de rechtermuisknop op te klikken en Privé maken te selecteren.

Als u persoonlijke werkbladen, bladwijzers en presentaties openbaar wilt maken, hebt u een van de volgende ruimterollen in de gedeelde ruimte nodig:

• Eigenaar

• Kan beheren

• Kan bewerken

Als u openbare werkbladen, bladwijzers en presentaties privé wilt maken, is een van de bovenstaande ruimterollen vereist.

Deze machtingen zijn van toepassing op gebruikers met Recht professioneel of volledige gebruiker. Voor informatie over machtigingen in gedeelde ruimten, gaat u naar Machtigingen in gedeelde ruimtes beheren.

Hier volgen enkele overwegingen die u kunt maken bij openbare bladwijzers in een gedeelde ruimte.

• Als u de instelling Locatie werkblad opslaan toepast als u de bladwijzer maakt, en het doelwerkblad openbaar is, worden leden van de ruimte en gebruikers met alleen toegang tot de app naar dit werkblad geleid als ze de bladwijzer openen. Daarnaast kunnen de selecties van de bladwijzers worden toegepast in de app. Als deze instelling is uitgeschakeld, worden de selecties nog steeds toegepast als u de bladwijzer toepast.

• Met bladwijzers kun u selectiestatussen opslaan en eventueel informatie over het werkblad die u gebruikt om ze te maken. Daarom kunt u een openbare bladwijzer maken met behulp van een privéwerkblad en kunnen andere gebruikers de selecties van de bladwijzer toepassen. Ze kunnen echter het privéwerkblad niet bekijken.

Beheerde ruimten

In een app die is gepubliceerd naar een beheerde ruimte, kunt u privébladwijzers publiceren naar de Community door met de rechtermuisknop op de bladwijzer te klikken en Publiceren te selecteren. In een beheerde ruimte hebt u één van de volgende ruimterollen nodig om uw privébladwijzers te publiceren naar de Community:

• Eigenaar

• Kan beheren

• Kan bijdragen

U en andere leden van de beheerde ruimte met de ruimterol Eigenaar of Kan beheren kunnen een communitybladwijzer weer privé maken door er nogmaals met de rechtermuisknop op te klikken en Publicatie ongedaan maken te selecteren.

Deze machtingen zijn van toepassing op gebruikers met Recht professioneel of volledige gebruiker. Voor informatie over machtigingen in beheerde ruimten, gaat u naar Rechten in beheerde ruimtes beheren.

Hier volgen enkele overwegingen die u kunt maken bij bladwijzers in een beheerde ruimte:

• Als een app wordt gepubliceerd vanuit een gedeelde naar een beheerde ruimte, worden alle werkbladen, bladwijzers en presentaties die openbaar zijn in de bronapp ook openbare inhoud in de gepubliceerde app. Bladwijzers die privé zijn op het moment dat de app wordt gepubliceerd, zijn niet toegankelijk in de gepubliceerde app.

• Openbare bladwijzers kunnen niet worden gewijzigd in communitybladwijzers.

• Als u de instelling Locatie van werkblad opslaan toepast als u een openbare of communitybladwijzer maakt, en het doelwerkblad een openbaar of communitywerkblad is, worden leden van de ruimte en gebruikers met alleen toegang tot de app naar dat werkblad geleid als ze de bladwijzer openen. Bij het toepassen van de bladwijzer worden de selecties van de bladwijzer altijd toegepast, ongeacht of deze instelling is in- of uitgeschakeld,

• Met bladwijzers kun u selectiestatussen opslaan en eventueel informatie over het werkblad die u gebruikt om ze te maken. Daarom kunt u een communitybladwijzer maken met behulp van een privéwerkblad en kunnen andere gebruikers de selecties van de bladwijzer toepassen. Ze kunnen echter het privéwerkblad niet bekijken, tenzij het is gepubliceerd naar de community.