Skapa ett originalmått genom att skriva in uttrycket

När du arbetar med en app kan du skapa originalmått som kan återanvändas. Du kan lägga till komplexa uttryck genom att skriva in uttrycket i uttrycksredigeraren.

1. Klicka på Redigera Redigera ark i verktygsfältet.

Resurspanelen öppnas på vänster sida.

2. Klicka på Originalobjekt.

3. Efter Mått klickar du på Skapa ny.

4. Klicka på Uttryck i textrutan Uttryck för att öppna dialogen Lägg till uttryck.

5. Skriv uttrycket direkt i uttrycksredigeraren (huvudfönstret).

Fältnamnen du använder i uttrycket kontrolleras, och uttryckets syntax valideras.

Anteckning om tipsMedan du skriver i uttrycksredigeraren valideras uttrycket kontinuerligt. Om ett fel uppstår får du tips om vad som inte stämmer i det nedre vänstra hörnet. Ytterligare felinformation kan vara tillgänglig om du klickar på ikonen bredvid tipset.

Varje rad i uttrycksredigeraren är numrerad. Standardmarkeringen för syntax används.

Anteckning om tipsDu kan öppna onlinehjälpen med den fullständiga beskrivningen av hur den aktuella funktionen används genom att dubbelklicka på namnet på funktionen i uttrycksredigeraren och trycka på Ctrl+H på tangentbordet. Den här funktionen blir tillgänglig när du har angett den första parentesen av uttrycket efter funktionsnamnet, och endast när du använder en dator med ett tangentbord.
  6. Klicka på Verkställ för att stänga dialogen Lägg till uttryck.

Nu ska du lägga till beskrivande data för måttet.

7. Ange ett namn för måttet.

8. Ange en beskrivning för måttet (valfritt).

Om du inte lägger till en beskrivning och sedan länkar en ordlisteterm till ditt originalobjekt som definition, kommer termdefinitionen att användas i beskrivningen.

9. Om du vill ange en färg klickar du på Pil ned i listrutan med färger och väljer en färg på något av följande sätt:

• Klicka på en av färgerna i paletten.
    • Skriv en färgkod med sex tecken i indatafältet Hex.
    • Klicka på Visa alternativ längst ned i dialogen, välj en färg i färg i färghjulet och justera mättnadsreglaget om det behövs.
  10. Lägg till taggar (valbart).

11. Om du har tillgång till en ordlista kan du länka måttet till en affärsordlista.

Länka termer till originalobjekt

12. Under Talformat kan du välja:

• Auto
    • Tal
    • Money
    • Datum
    • Varaktighet
    • Anpassad
    • Måttuttryck

13. Klicka på Skapa.

Måttet sparas nu i kategorin Mått bland originalen och du kan använda det i visualiseringar.